Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Споредба на мобилни телефони

SiPy`

poweruser
23 јуни 2015
3.115
5.321
Може да се затвори темата. Samsung Notes било bloatware... а богами и другите работи.
Абе ти незнаеш што е bloatware, тоа е проблемот. Земи изгуглај малце, прочитај нешто.
Manufacturers and carriers often load Android phones with their own apps(pre-installed). <----Bloatware

kolesk

lurker
6 февруари 2016
763
1.181
Хахаха кое спуштање човече. Нек реагира повисока делегација, има покољ да стане. :cry:

Jovan2389

lurker
22 април 2013
719
700
Ме третираш како сељак да сум шо дава 550 евра без да знае што купува, а јас 3 месеци истражувам споредувам според листа на мои критериуми што треба да има телефон. 1. stock android 2. амолед 6 инчен 3. брзи софтверски апдејти.... главни критериуми од сите... самсунгот с8+ само еден од овие исполнува. Лесна одлука. Чао со здравје.
Друже не е моја грешка што не знаеш да читаш, така да излишен е секој коментар и продолжи за се што ќе си купиш да чине а другото не... Може не си сељак што незнае што купува, али понашањево e фемина... Chill out

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.588
6.028
Битола
Ти напаѓаш нечие мислење од позиција на арогантност каде само твоето е наводно валидно, земајќи здраво за готово дека с8 е алфа мажјакот на телефоните, а се друго не чини. Тоа се нарекува слеп фанатицизам. Тешко ти е да разбериш дека има подобри телефони, бидејќи има луѓе што сакаат различни работи. Порасни.
Друже не е моја грешка што не знаеш да читаш, така да излишен е секој коментар и продолжи за се што ќе си купиш да чине а другото не... Може не си сељак што незнае што купува, али понашањево e фемина... Chill out

Последна промена:

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096

Прекинете да ја користите мојата споредба со фемина форум, досадно стана веќе. :D

The_Real_Vojvoda

poweruser
26 октомври 2012
2.151
3.443
Скопје
The_Real_Vojvoda's setup  
Processor & Cooler
i7 4790k @4.5ghz - 1.2v || Noctua D14
Motherboard
Asus z97-A
Storage
OCZ Vector 128gb (OS) + Samsung 840 pro 512gb + WD Blue 320gb + WD Blue (EZEX) 1TB
PSU
Antec TPC 650w 80+ Gold
RAM
2x8gb DDR3 G-Skill Sniper CL11 @2400mhz
Video card
XFX RX 580 GTS
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Logitech G502 Proteus Spectrum/Logitech G400S/Logitech mx310
Keyboard
Asus Strix Tactic Pro ( CherryMX Brown)
Audio
E-MU 0202 + Marantz sr5500 + DIY speakers + Eltax Atomic A 10 sub + SteelSeries 9h
Monitor
Dell U2414H 1080p @74hz
OS
Windows 10 Enterprise LTSB
3 ноември 2012
868
1.896
Area 51
Трајче Дрварчето's setup  
Processor & Cooler
Intel 8088, 4.77MHz
Storage
dual 160KB 5.25-inch disk drives and 10 MB HDD
RAM
16K on-board RAM
Video card
Monochrome Display Adapter
Audio
1-channel PWM
Monitor
IBM 3270
OS
PC-DOS v1.0
Се сеќавам ко дете кога Сони беше поим за дизајн, бедес мада фака, ко Харман Кардон, ко Банг Енд Олафсен, ко Маранз, Онкио... а и интересни телефони имаа, иновативни, креативни, забавни играчки... кај отидоа ако смеам да знам?

kolesk

lurker
6 февруари 2016
763
1.181
Сакам да прашам.
Гледаме телефон за колега до 200 евра. Користење за: меил, месингер, вибер и чатпат некој форум.
Ајде ќе гледаме хиаоми, ама почнаа да дофрлаат од страна батали хиаоми, купи меизу.
Дали меизу е класа над хиаоми или подкласа?
Најдобар избор до 200евра?

bxxxn

user
11 март 2011
1.660
1.812
Xiaomi имаш 2 години локална гаранција, дури и потоа резервни делови, за 200 евра, таман да не ти враќаат кусур, земи Xiaomi Mi A1.

Meizu не се лоши исто но не знам некој да ги продава тука, уште помалку за сервис озбилен (и да има веројатно би бил 1 година) и веројатно би дошле со Mediatek процесор vs. Qualcomm кај Xiaomi.

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.609
1.767
веројатно би дошле со Mediatek процесор vs. Qualcomm кај Xiaomi.
Доаѓаат со Ексинос, конкретно Ексинос 7872 во Меизу М6с (буџет модел). Е сега дали си фан на Ексинос процесорите не знам, но се доста штедливи на батерија скоро како СД 625.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.515
3.121
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
"Згора на тоа бевме со другар (кој има Самсунг С8) до Нептун во Сити мол денес и го споредив со Iphone X, Samsung A8, Samsung S8, Samsung S9, Samsung A8, Huawei Mate 10.
Свесен сум дека споредба од нога не е многу меродавна и дека има еден куп ситници кои не можеш да ги земеш во предвид ама беше премногу блиску до сите овие флегшипи кога ќе се земе во предвид цената.
За камерата и другарот со С8 призна дека барем пола од сликите ( и од предна и од задна камера) беа подобри на Mi note 3 од сите овие телефони или тука негде. За волја на вистината осветлувањето во Нептун е многу добро и кога ќе се извадат на компјутер може да излезе малку поинаку. Но ако така беше со сток камера сега Гугл камера кога ќе му ставам....
Она што беше најинтерсно е што Самсунг А8 изгледаше на играчка и во поглед на изглед и во поглед на камери, а е 500 евра телефон."
Го цитирав членот ќе ме извини ама слични препирки имаме во друштво. Значи јас разбирам дека Xiaomi како бренд се поефтини и секоја чест за тоа ама немојте бе со Samsung A серија да споредувате, па уште и играчка бил. Или можеби јас сум во заблуда?

SiPy`

poweruser
23 јуни 2015
3.115
5.321
Малце претерал членот околу камерата. Искрено Xiaomi колку и да даваат подобри перформанси за исти пари, сепак околу камерата се сеуште многу назад. Од друга страна тоа што А8 Самсунг е утка телефон(поготово за парите) е друг момент. Изработката и кај двата бренда се одлични, тука нема дискусија. Нормално Самсунг има малку попремиум изглед и филинг, но сепак во овој сегмент Xiaomi се држи одлично.

Инаку за да се направи веродостојна споредба на камерите ти требаат неколку услови:
1. Сликите треба да се споредуваат на ист квалитетен панел(монитор, телевизор).
2. Треба да бидат сликани во исти услови и со исти кадри.
3. Камерите наместени на Ауто, од причина што 90% од корисниците нема да чепкаат во "advanced options".

И мора да се напомене дека најбитната работа е да се извади одлична фотографија во услови со мала или никаква осветленост. Ова е многу важно бидејќи денес скоро сите телефони вадат одлични фотографии во добра осветленост (т.е. преку ден).

Според мене Самсунг С9 е телефонот со најсупериорна камера моментално, а најразумен телефон во поглед на цена/перформанси моментално е Самсунг С8 (Overall).

TATA_MATA

poweruser
25 март 2013
2.147
3.019
@SiPy` @Ragnar

Момци јас не сум на процент од продадени телефони, не планирам ниту можам да замајавам ентузијасти и IT професионалци на IT forum, напротив само давам препорака и лично мислење.

@SiPy` за условите на тестирање сум свесен и затоа нагласив под кое осветлување е тестирано, дека е од нога, во неконтролирани услови и лично мислење без никаква подлабока анализа.

Во врска со твојот скептицизам за камерата види ја најмеродавната страна (иако и тие си имаат мани) е DxOMark - The Reference for Image Quality и види кој е на 11 место, вториот најефтин телефон е 6-700 евра.

Ќе направам слики деновиве, па ќе споредуваме и дискутираме.

Последна промена:

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.515
3.121
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Значи Xiaomi Mi Note 3 vs Samsung C8? Чекам. Патем, која е цената на едниот а која е цената на другиот?

The_Real_Vojvoda

poweruser
26 октомври 2012
2.151
3.443
Скопје
The_Real_Vojvoda's setup  
Processor & Cooler
i7 4790k @4.5ghz - 1.2v || Noctua D14
Motherboard
Asus z97-A
Storage
OCZ Vector 128gb (OS) + Samsung 840 pro 512gb + WD Blue 320gb + WD Blue (EZEX) 1TB
PSU
Antec TPC 650w 80+ Gold
RAM
2x8gb DDR3 G-Skill Sniper CL11 @2400mhz
Video card
XFX RX 580 GTS
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Logitech G502 Proteus Spectrum/Logitech G400S/Logitech mx310
Keyboard
Asus Strix Tactic Pro ( CherryMX Brown)
Audio
E-MU 0202 + Marantz sr5500 + DIY speakers + Eltax Atomic A 10 sub + SteelSeries 9h
Monitor
Dell U2414H 1080p @74hz
OS
Windows 10 Enterprise LTSB
Кај некои ривјуери, предната камера на С9 е мех, кај некои е топ....
П20 про, снима без стабилизација во 4к@30, додека с9 има стабилизација и на 4k@60fps.
П20 има стабилизација тек на 1080@30 lol.
A DxО, велат П20 имал подобра видео камера.... Cool Story bro :D
Kaко и да е, драго ми е што Хуавеи напреднаа со камерата, следната година очекувам и Самсунг да стават поголем сензор, и да искинат.
Overall Allrounder Winner - S9 +.

Pane-G

user
9 мај 2012
1.678
1.005
Ај да си прашам за да не отворам нова тема кога веќе има.
Планирам за еден месец постоечкиот смартфон што го користам сега Samsung S10+ Note -5G да го продавам и да купам истата Note S20 Ultra-5G со снапдрагон од мобеликс и дали ќе менува нешто ??

Sent from my Samsung Note 10+ 5G using Tapatalk

sostius

hello world
16 јануари 2017
339
796
Кочани
sostius's setup  
Processor & Cooler
Intel 13700K
Motherboard
Gigabyte Z790 Aero G
Storage
2x2TB kingston KC3000 2x 8TB WD Red
PSU
Corsair H850i
RAM
64GB ddr5 Corsair Vengance
Video card
3070 rtx
Case
Fractal North wh
Mouse
G305, MX master 3
Keyboard
FL ESPORTS FL750
Audio
Focusrite Solo MK2, B&W LM1 on Nobsound amp, Langsdom FA890 and Samson SR850
Monitor
Asus PG279q
OS
Win 10
Читни малку
Ај да си прашам за да не отворам нова тема кога веќе има.
Планирам за еден месец постоечкиот смартфон што го користам сега Samsung S10+ Note -5G да го продавам и да купам истата Note S20 Ultra-5G со снапдрагон од мобеликс и дали ќе менува нешто ??

Испратено од ONEPLUS A6003 преку IT.mk форум апликација

Pane-G

user
9 мај 2012
1.678
1.005
Читни малку

Испратено од ONEPLUS A6003 преку IT.mk форум апликација
Знам за ова тема ,но шансите се 50-50 и има ризик ,а јас сум по телефони уште од времето на нокиа N seeria и сони ериксон K seria. Туку само ме интересира дали ќе менува нешто со ова постоечкот телефон и да се префрлам за ноут с20 ултра 5Г со снапдрагон чипсет?

Последна промена:

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно