Мислите дека така треба, при купување немаше упатство , од каде да најдам моделот е Gree Lomo Eco 12000BTU GWH12QB-K3DNC4D/AЗначи добро си работи климата.
На 24 постигнува и се гаси.
треба да затопли до 26 како што ти е поставено,е сега логички неможе да затопли од кои причини? какви прозори имаш,дали имаш изолација,дали често ја отварате вратата?.....?Мислите дека така треба, при купување немаше упатство , од каде да најдам моделот е Gree Lomo Eco 12000BTU GWH12QB-K3DNC4D/A
треба да затопли до 26 како што ти е поставено,е сега логички неможе да затопли од кои причини? какви прозори имаш,дали имаш изолација,дали често ја отварате вратата?.....?
пушти ја подолго време да работи на максимум(намести 30 степени) па ќе видиш.
или немаш доволна изолација па имаш многу топлотни загуби па климата неможе да постигне.
ама за 25м2 ако неможе да постигне 26 степени 3,5кв клима земи рекламирај ја.
и во иднина секој кој ќе поставува прашање за некаков проблем ве молам опишете ја вашата ситуација,кука,стан,изолација,пвц или дрвени прозори....дали ја пуштате често или не,ја оставате да работи....да не се прашуваме и да не билдаме постови за џабе
треба да затопли до 26 како што ти е поставено,е сега логички неможе да затопли од кои причини? какви прозори имаш,дали имаш изолација,дали често ја отварате вратата?.....?
или немаш доволна изолација па имаш многу топлотни загуби па климата неможе да постигне.
и во иднина секој кој ќе поставува прашање за некаков проблем ве молам опишете ја вашата ситуација,кука,стан,изолација,пвц или дрвени прозори....дали ја пуштате често или не,ја оставате да работи....да не се прашуваме и да не билдаме постови за џабе
Живеам во стан изолација нема но има ПВЦ прозорци на северна страна, незнам сомнителна ми е климата. Ви благодарам за советитетреба да затопли до 26 како што ти е поставено,е сега логички неможе да затопли од кои причини? какви прозори имаш,дали имаш изолација,дали често ја отварате вратата?.....?
Да топло е но која ќе биде потрошувачката ако воопшто не искличуваШто конкретно ти е сомнително?
Ако работи 24часа на рецимо 25 степени и си е дома фино и топло, тоа е тоа.
Сепак е најосновниот модел, нема некои којзнае какви функции.
за таа квадратура 25м2,клима 3,5кв наместена на 26 треба да исклучи на термостатот на климата.Да топло е но која ќе биде потрошувачката ако воопшто не искличува
Ви благодарам многуза таа квадратура 25м2,клима 3,5кв наместена на 26 треба да исклучи на термостатот на климата.
остави ја еден ден(може ќе и треба и помалку) да работи на 30 и намалувај полека на даљинското 29,почечакј 10 секунди па 28 почечакј 10 секунди па 27...и види на која темп.ќе ти искључи.тестирај ја.
види дали со 25 С ке ти исклучи?
Инвертор не треба да исклучува. Треба да модулира и да смалува потрочувачка. Не се загрижувај, подобро е да не исклучува. Секако согласно условите. Значи таа може да троши 400W, а може да троши и 1100W, значи инверторот (тоа е тоа што модулира) ќе качува и симнува потрошувачка согласно потребите. Колку пониско модулира околу 400W толку поголема ефикасност се постигнува. На ова време ќе биде оклу 400-800W некаде и ќе си тера цел ден. Ама како и да е МАКСИМАЛНА потрошувачка на климата твоја е 1000W*24ч*30дена*4.5денари = 3240денари. Значи тоа е апсолутно максимално што може да потроши. А реално ќе е каде-каде пониска околу 1200-2500 денари зависи колку се бара од неа и колку е ладно надвор.Да топло е но која ќе биде потрошувачката ако воопшто не искличува
Инвертор не треба да исклучува. Треба да модулира и да смалува потрочувачка. Не се загрижувај, подобро е да не исклучува. Секако согласно условите. Значи таа може да троши 400W, а може да троши и 1100W, значи инверторот (тоа е тоа што модулира) ќе качува и симнува потрошувачка согласно потребите. Колку пониско модулира околу 400W толку поголема ефикасност се постигнува. На ова време ќе биде оклу 400-800W некаде и ќе си тера цел ден. Ама како и да е МАКСИМАЛНА потрошувачка на климата твоја е 1000W*24ч*30дена*4.5денари = 3240денари. Значи тоа е апсолутно максимално што може да потроши. А реално ќе е каде-каде пониска околу 1200-2500 денари зависи колку се бара од неа и колку е ладно надвор
Инвертор не треба да исклучува. Треба да модулира и да смалува потрочувачка. Не се загрижувај, подобро е да не исклучува. Секако согласно условите. Значи таа може да троши 400W, а може да троши и 1100W, значи инверторот (тоа е тоа што модулира) ќе качува и симнува потрошувачка согласно потребите. Колку пониско модулира околу 400W толку поголема ефикасност се постигнува. На ова време ќе биде оклу 400-800W некаде и ќе си тера цел ден. Ама како и да е МАКСИМАЛНА потрошувачка на климата твоја е 1000W*24ч*30дена*4.5денари = 3240денари. Значи тоа е апсолутно максимално што може да потроши. А реално ќе е каде-каде пониска околу 1200-2500 денари зависи колку се бара од неа и колку е ладно надвор.
И сега на кого да верувампишуваш клима ИНВЕРТЕР не треба да исклучува?
а што ќе прави климата кога ќе ја постигне зададаната температура?
по твојата логика треба нон стоп да работи компресорот со намален капацитет бидејќи има нели добар модул за одржавање.
еве кај мене на пример ЛГ 3,5кв,во 40м2, наместена 23,сензорот на даљинското покажува 23,и она на мерач троши 280 вати,најминимално што имам измерено.значи одржава...и кога ќе постигне 23-24 исклучува,бидејќи нема големи топлотни загуби имам добра изолација.
ова што исклучува според тебе не е добро и треба да ја рекламирам?
како може да ти речат да не ја поставуваш на повисока температура????Имам инвертер клима Gree . Кога е поставена на греење на 26 ц непрестано дува- грее и воопшто не исклучува и ако се работи за простирија од 25м. При монтирање ми рекоа да ја поставам на 24 ц тогаш исклучува. На повисока температура не. Незнам дали е проблем со климата или инвертерот имаат посебен начин на работа.
Во право си, кога ќе постигне ќе исклучи. Ама пред да исклучи модулира бајаги инверторот. Значи дека побарувачката на просторот паднала испод минимумот на климата.пишуваш клима ИНВЕРТЕР не треба да исклучува?
по твојата логика треба нон стоп да работи компресорот со намален капацитет бидејќи има нели добар модул за одржавање.
еве кај мене на пример ЛГ 3,5кв,во 40м2, наместена 23,сензорот на даљинското покажува 23,и она на мерач троши 280 вати,најминимално што имам измерено.значи одржава...и кога ќе постигне 23-24 исклучува,бидејќи нема големи топлотни загуби имам добра изолација.
Маци малку реагира силно. Инаку во право се и двата поста. Не се косат постовите, само се за различни услови. Сакам да кажам не очекувај да исклучува, тоа што не исклучува е добра работа, а не лоша. Толку.И сега на кого да верувам![]()
Затоа ќе си користиш I FEEL функцијата и далинското ќе го наместиш на 3 метри од климата без пречки меѓу нив.На 4 метри од климата на дигитален термометар јас до ден денеска немам добиено температура поголема од 20,5'C!!!
Haier 5.5Kw ..обично навечер така ни прави... денес се јавивме кај мајстор ни рече дека е од влажноста на воздухот дека овие денови е вакво времето..Напиши кој инвертер име јачина,на која брзина работи перката(1-5),колку време работи климата а потоа одмара 10мин.,дали ти е точно мерењето дека постигнува 22 с И за 10 мин паѓа на 14 с?
Сите клими исклучуваат, и инвертер и обичните, со тоа што инвертерите го прават тоа многу поретко и во случај кога испорачуваат поеќе топлина од што има потреба и при минимална работа.. пример ако температурата ја зададете 20-24 степени а надвор не е толку ладно, лесно ке постигне температура и дури и да работи на минимум испорачува топлина повеќе токолку што просторијата има загуби така да во тој случај инвертерот ке исклучи.пишуваш клима ИНВЕРТЕР не треба да исклучува?
Претпоставувам реакцијата е за оваа реченица:како може да ти речат да не ја поставуваш на повисока температура????
дали се нормални,а што ако сакам да ми биде потопло? зар климата е направена само да работи до 24?
ова е надвор од секоја логика
не ми се верува дека ова се совети од Грее...
ако е така тогаш врати им ја климата и нека ти донесат некоја што ќе може да работи повеќе од 24 или ако немаат таква во салон нека ти ги вратат парите.
имам и друга обична (не инвертер) па наместена е на 27 степени и исклучува кога ќе постигне...како бе тоа не ја мести повеќе од 24 !!!
....При монтирање ми рекоа да ја поставам на 24 ц тогаш исклучува. На повисока температура не. ....
Твојата клима има iFeel, вклучи го и провери дали ке имаш разлика.A чекај како климата знае дека ја постигнала зададената температура?
Јас задавам 25'C температура преку цела ден. Кога си легинам ја намалувам на 21'C и кога станувам од спиење ја кревам повторно на 25'C и така еве веќе 40 дена без престан.
- Кога е на 21'C го прави стандардниот циклус дува неколку минути па гаси ги крева перките во хоризонтална положба стои така одредено време па повторно ги спушта перките и прави издув.
Кога ќе ја постигне која температура? На мобилен имам апликација од климата. Работата на климата значително се намалува на 2-3 степени над зададената.
- Кога е на 25'C скоро па ми се чини никогаш не се исклучила. Само кога ќе ја постигне температурата се слуша дека потивко работи.
Значи има на апликацијата Indoor:27'C и климата скоро и да не се слуша како работи али работи. Не е исклучена и не се перките кренати на горе него има струење.
Реалноста е друга. На 4 метри од климата на дигитален термометар јас до ден денеска немам добиено температура поголема од 20,5'C!!!
И тука идеме до горе зададеното прашање:
Kако климата знае дека ја постигнала зададената температура?
Распределувањето на топлиот воздух не е рамномерно. Работата на климата се дефинира спрема амбиентот кој се наоѓа во радиус од 1-2 метри околу климата.
Фактите се дека климата го затоплува просторот меѓутоа до ден денес јас се немам стоплено а зимата сеуште не е ни асолно почната. Кој се причините и што да правам по ова прашање.
- Дали да ја работам на максимум 30'C?
- Дали просторот ми е предимензиониран?
- Дали климата е слаба?
- Дали незнам да ја ракувам?
- Дали е лошо монтирана?
- Дали немам добра изолација?
Податоци:
VIVAX 12CH35AERI
Простор за затоплвање ~30m2
Станбен објект: градба 2017, ПВЦ прозорци, 5cm стиропор фасада, поткровје, под мене не седи никој.
Не е за штедњата повеќе колку што за спиење обично сите сакаме нешто пониска температура јас во 25-26 неможам да спијам ама пак преку ден 25-26 ми е супер, за спиење ја ставам на 21-23. Ако повеќе од 1 ден не сум дома се става 16-19 степени за да не излади просторијата, после ми е ем топло ем економично сум поминал.Зошото на 21Ц навечер кога е ефтина струја?
Мене ми нема логика да штедам на ефтина струја.
Врз основа на кои искуства?...незнам сомнителна ми е климата.
Потрошувачката секако ќе биде многу помала одошто греење со некоја греалка, панелна или друга. Климите се топлотни пумпи, а твојата е инвертер клима која може да се симне и до 400W на најнискиот мод на работа. Всушност мајсторијата е одбереш температура од 20с па нагоре, а климата ПОСТОЈАНО да работи на ~400W потрошувачка.Да топло е но која ќе биде потрошувачката ако воопшто не искличува
На писмените.И сега на кого да верувам![]()
Затоа што по некоја логика немам потреба од затоплувањe кога сум под јорган.Зошото на 21Ц навечер кога е ефтина струја?
Мене ми нема логика да штедам на ефтина струја.
Затоа ќе си користиш I FEEL функцијата и далинското ќе го наместиш на 3 метри од климата без пречки меѓу нив.
Да Follow Me се вика. Го оставаш даљинското на место кај што сакаш да мери.Твојата клима има iFeel, вклучи го и провери дали ке имаш разлика.
USB Flash Drive Type-C 256GB KINGSTON DATA TRAVELER 70 (USB 3.2 Gen 1 speeds), Black, DT70/256GB
1.480,00 ден
MB 1851 Z890 ASUS ROG MAXIMUS Z890 APEX, 4xDDR5 9600MHz(OC), 2xPCIex16 5.0, 1xPCIex4, 1xPCIex1, 4xM.2, 4xSATAIII, DP, 5GbE LAN, 90MB1IP0-M0EAY0
39.310,00 ден
RAM DDR4 4GB 2133MHz G.SKILL F4-2133C15S-4GIS
2.600,00 ден
SSD M.2 2TB TEAM GROUP MP33 NVMe, TM8FP6002T0C101
16.360,00 ден
COOLERS CASE FAN 120mm ARCTIC F12 PWM, 5-pack, 1350 RPM BLACK, ACFAN00145A
2.310,00 ден
STEAM IRON EXTRALINK GARMENT 280ML
2.170,00 ден