Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.686
12.509
Skopje
www.wemaxa.com
Хансол -20, бркај познати, на тие 40к можеш попуст уште најмалце 5% да фатиш.

Значи толку ќе се потруди човек да биде егзактен во изборот на зборови и реченични формулации, ама вие форумџии сте безмилосни во забелешките! :-D
Назад на поентата, до сега во просек во трите најладни месеци за загревање на просторот сум трошел по ~1500кв месечно.
По се што видов и прочитав на форумов дилемата меѓу добра 3.5ка и просечна 5.5ка ја резимирав на добра 3.5ка што сметам ќе е ок. За во најладните денови тука е и бекап варијанта за секој случај, да се најде. Буџетот ми е 40-50к ден и гледам дека со Хансолот или Амберот нема потреба да одам над тоа. Во секој случај сите сугестии и совети се добредојдени!

Beelzebub

read-only
10 јули 2017
25
12
Хансол -20, бркај познати, на тие 40к можеш попуст уште најмалце 5% да фатиш.

Да и јас сум за Хансол -20. Сепак сакам да го проверам тоа со вас и да видам што покажува искуството. Немам проблем да го купам и Амберот кој е 10к поскап со тоа што се поставува прашањето дали и колку е тоа потребно т.е. за колку време ќе ја возврати разликата во инвестицијата преку сметката за струја и колку е тоа оправдувачки да затвори човек 10к. Сепак тоа се озбилни пари во Македонијава.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.758
6.459
SK
...до сега во просек во трите најладни месеци за загревање на просторот сум трошел по ~1500кв месечно...
... вкупно киловат часови? Тогаш да, за 30 дена (секој со 24 часови) излегуваа дека просечна потрошувачка ти е ~2 киловати на саат: и тоа во најладните 3 месеци. Тоа е одлично, и значи дека не ти траба модел со голема сила. Гри се добар бренд, со можеби најдобар прајс/перформанс однос. Ама во твојот случај со 50к буџет, јас не би одел на „снагаш“ како хансол/амбер, туку би идел на јапонец кој е дизајниран со концепт на заштеда. Или ако веќе идам на Гри, би идел на заштеда и одбирање на Ломо со ЛЦЛХ.
Јас лично има добри искуства со Тошиба (Сузуми +).

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.989
Да и јас сум за Хансол -20. Сепак сакам да го проверам тоа со вас и да видам што покажува искуството. Немам проблем да го купам и Амберот кој е 10к поскап со тоа што се поставува прашањето дали и колку е тоа потребно т.е. за колку време ќе ја возврати разликата во инвестицијата преку сметката за струја и колку е тоа оправдувачки да затвори човек 10к. Сепак тоа се озбилни пари во Македонијава.
Па разгледај си и попознати брендови. Со поголем SCOP.

Beelzebub

read-only
10 јули 2017
25
12
Да, ломо ЛЦЛХ ми беше првичниот избор, само попустот со Хансолот -20 ме натера да размислам двапати. Сепак се работи за твин компресор и 50% поголема надворешна единица кај втората па го сметам за предност, а свесен сум дека и со ЛЦЛХ поминувам без проблем само со мала доза скептицизам пред се поради немање искуство во греење со клима.
Добив понуда од Енергија за Сузуми+ од 52к за RAS-13PKVSG-E - 3.5KW и тоа е еден од посериозните конкуренти на Хансолот -20 кој исто го гледав. Во секој случај, фала за споделеното искуство со Сузуми+ под претпоставака дека грееш сличен простор како мене.

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Ги читав сервисните на Gree lomo, amber... И кај сите пишува дека:
Gree 09 e за 12-18 м2
12 е за 16-24 м2
18 е за 23-34 м2
24 е за 32-50 м2
Е сега не ми е јасно како може две клими од различни класи да се декларираат за ист простор.
По упатените тука препорачуваат за 40 м2 подобра 12, на пример грее амбер, додека производителот во сервисното пиши дека грее амбер 24 е за 32 до 50 м2
Пс.
И уште ова. Во сервисните и кај грее ломо и кај гре амбер пишува:
Compressor type....rotary

Последна промена:

maci

poweruser
2 април 2008
3.383
972
Читајте на кајганаНајекономично греење (затоплување) каква превара се гри.
Амберот ако има поголем компресор е поради новиот тип на фреон.инаку не давај +10к за ништо.
Нема никаква разлика освен новиот еколошки фреон кај амберот.
Порано беа климите со R22,сега се на R407 а во иднина ќе бидат на R32

P.S цитат:Некој има предлог како да се намали буката од надворешната единица? Голема мана на Хансол -20 се покажа големата бука која пречи особено навечер. Ако бучи сега на вакви температури од 0 до 10 степени на пониски температури можи да е само полошо.
Друг
678a9b97ec2f5168e0486bd92362d375.jpg

Последна промена:

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.758
6.459
SK
...споделеното искуство со Сузуми+ под претпоставака дека грееш сличен простор како мене.
Просторот е ~70m2, oд кои ~35 се на дневната соба каде е Тошибата. Во спалната соба по потреба се вклучува втората клима (Гри). Oд почеток на грејна сезона (пред ~месец-и-пол) до сега ~250 киловат часови, заедно на двете клими. За лани немам детални статистики, но греењето беше без никакви проблеми ни во најладните месеци.

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Notebook Lenovo Legion S7
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
15.6" FullHD 1090x1080 LED
OS
Windows 11
Види, дека има еден арогантен тип кој форсира гри по секоја цена и вреѓа се друго и е многу арогантен има, ама неможе да речеш фабриката е превара и гри како производ не чинат заради една личност кој е заљубен во гри.
Амберот ако има поголем компресор е поради новиот тип на фреон.инаку не давај +10к за ништо.
Воопшто не е точно, многу работи се различни,не си видел во живо да ги споредиш само по големина на надворешна и внатрешна единица да почнеме од физички димензии па се друго ке видеш не е само фреонот разлика.
P.S цитат:Некој има предлог како да се намали буката од надворешната единица? Голема мана на Хансол -20 се покажа големата бука која пречи особено навечер. Ако бучи сега на вакви температури од 0 до 10 степени на пониски температури можи да е само полошо.
Друг
Ти имаш проблем со буката или некој твој или пак копираш статуси од други форуми само ? Мислам која е поентата ? Ако има некој кој форсира гри по секоја цена зошто што е мотивот да се бара игла во сено за да се плука по гри по секоја цена?

Ама нема да оставам без одговор:
Прво Мора да се види од каде иди буката која е причината, може е лоша монтажа зошто веднаш ако е гри клима она да е проблем, има луѓе кој се пожалиле за бука и од тошиба и од митсу и од панасоник, па немора да значи дека климите се проблем испафнало монтажа и слично. Може да е и лоша градба слаб бетон се случил да се рони како песок, со штрафење да се погпди арматура и вибрациите се пренесуваат и звучи како луда мало поместување на 10тина цм го решава проблемот. Мора да се увиди првен причината па да се бара соодветнотк решение.
Второ кој е монтерот и дали е пријавен проблемот воопшто ? Дали некој дојдил да провери и потврдил дека климата е проблем?
Трето зошто од стотици други кои го имаат истиот хансол не се жалат за истото туку напротив посочуваат дека е тивка ? Тоа ме асоцира или се работи за изолиран случај на проблем кај таа клима или проблемот не е во климата воопшто.

@Macci немам ништо против тебе но не дозволувај омразата кон одредена личност да влијае врз тебе со тоа само се искривува реалноста.

Последна промена:

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Notebook Lenovo Legion S7
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
15.6" FullHD 1090x1080 LED
OS
Windows 11
Gree 09 e за 12-18 м2
12 е за 16-24 м2
18 е за 23-34 м2
24 е за 32-50 м2
Е сега не ми е јасно како може две клими од различни класи да се декларираат за ист простор.
По упатените тука препорачуваат за 40 м2 подобра 12, на пример грее амбер, додека производителот во сервисното пиши дека грее амбер 24 е за 32 до 50 м2
Пс.
И мене не ми е јасен тој податок ама истиот е екстремно песимистички, воедно не само кај гри и кај други брендови во сервисните имаат слични премногу песимистички бројки за површина. По правило треба во м3 да се смета но најлесна и практична математика кај обичен човек е м2 па од тука препораките кај нас се во м2 незнам зошто фабриките исто пишат во м2. Не само кај гри го имам забележано истово и кај други брендови.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.989
Gree 09 e за 12-18 м2
12 е за 16-24 м2
18 е за 23-34 м2
24 е за 32-50 м2
Пс.
Се разбира глупости. Квадратурата нема везе. Сме правеле пресметки милион пати. Не само што климите не се исти туку и просторите не се.

35м2 со ПВЦ или со стари прозори?
35м2 со изолација на фасада или без?
35м2 со гаража не греана испод собите или со греен стан под тебе?
35м2 со неизолирана бетонска плоча за кров или со 50цм волна под ќерамиди?
35м2 дуќан со отворена врата постојано?

Разликите може да се дека во истите 35м2 може да треба еден хансол -20 и да заврши работа. Или во истиот да требаат 4 хансоли -20 за да завршат работа.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.758
6.459
SK
Продавачи како продавачи - продаваат. Ако ти продаваат ќумбе или камин, ќе гледаат да ти увалат што појака печка, и ако не разбираш, веројатно ќе ги оставиш да ти увалат што појака печка (пошто релативно мала е разликата во пари). Истите продавачи ќе пробаат да ти увалат и појака клима, ама на тоа потешко ќе го загризеш пошто разликата од 3.5 до 5,5 до 7 (кв) е релативно голема. Скоро па да се исплати две 3.5-ки наместо една 5.5кв (а секако е подобро од една 7кв клима).

Значи можеш да се заебеш и со предимензионирање, и со поддимензионирање. Кај климите дефинитивно полошо е второво.

Наравоучение: Декларации за простор служат за брзо откачување, и искористување неинформирани луѓе. Информирани луѓе кои сакаат спремно да пазарат греење, прво се информираат колкави топлотни потреби имаат (или поточно, колкави топлотни загуби имаат). Потоа се бира климата според потребата за киловати, и сознанијата какви резултати дава таа клима. Остај метри квадратни и остај декларации. Види колку киловати ти требаат и потоа одбери бренд и моќност според потребите... Се друго е маркетинг и дозволување на потенцијален проблем.

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Продавачи како продавачи - продаваат. Ако ти продаваат ќумбе или камин, ќе гледаат да ти увалат што појака печка, и ако не разбираш, веројатно ќе ги оставиш да ти увалат што појака печка (пошто релативно мала е разликата во пари). Истите продавачи ќе пробаат да ти увалат и појака клима, ама на тоа потешко ќе го загризеш пошто разликата од 3.5 до 5,5 до 7 (кв) е релативно голема. Скоро па да се исплати две 3.5-ки наместо една 5.5кв (а секако е подобро од една 7кв клима).

Значи можеш да се заебеш и со предимензионирање, и со поддимензионирање. Кај климите дефинитивно полошо е второво.

Наравоучение: Декларации за простор служат за брзо откачување, и искористување неинформирани луѓе. Информирани луѓе кои сакаат спремно да пазарат греење, прво се информираат колкави топлотни потреби имаат (или поточно, колкави топлотни загуби имаат). Потоа се бира климата според потребата за киловати, и сознанијата какви резултати дава таа клима. Остај метри квадратни и остај декларации. Види колку киловати ти требаат и потоа одбери бренд и моќност според потребите... Се друго е маркетинг и дозволување на потенцијален проблем.
Дискусијата ти е во ред, се сложувам.
Јас само посочив што пишува во сервисните од производителот Грее.
А пак од страна на трговците има друга нелогичност во податоците за климите, така на пример Грее ломо 12 го декларираат за 40м2, а Грее амбер 12 што е многу појака клима за 35 м2.
Значи трговци средите си ги податоците во описот на климите што ги нудите. Ова ви е моја добронамерна препорака.

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202

Друг
Ова за буката што го пишуваш не верувам дека е до климата, туку сигурно е до монтажата на носачите.
Јас земав летово грее лимо лцлх 12, при монтажата измеѓу носачите и климата каде што одат штрафовите ставив коцки 3х3 цм пресована гума од 5 мм избушена да поминува штрафот и служи како амортизер. Климата со либела добро е нивелирана и по хоризонтала и по вертикала.
И можам да ти кажам дека климата буквално СПИЕ нема никакво вибрирање, тресење или бука, се слуша само работењето на вентилаторот односно дувањето на воздухот што е сосема нормално.

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Одлично.

1500кв месечно значи дека поделено на 30 дена и на 24часа е 2,08KW на час потребна моќ на загревање. Значи некој уред што би давал 3KW топлотна моќ во просторот би ти бил сосема доволен. Со други зборови една посилна клима наменета за греење.

п.С. ако оделе 1500кв, сметката со панелки или електричен котел би требало да е некаде околу 7500 денари месечно. А со соодветна топлинска пумпа (клима за греење) би требало да се движи околу 2500-3000 денари
Математички е така, но во пракса е друго. Значи со панел или греалка или било кое грејно тело од 2 kw и да работи 24/7 не верувам дека ќе го загрее тој простор на минусни температури..
Значи човекот потрошил 1500 кw, но се грее со грејно тело претпоставувам најмалку 5-6 кw, kое нормално дека не работело 24/7. Значи ќе му треба клима kоја ќе може да повлече мин 5-6 kw во потребните моменти.

maci

poweruser
2 април 2008
3.383
972
Види, дека има еден арогантен тип кој форсира гри по секоја цена и вреѓа се друго и е многу арогантен има, ама неможе да речеш фабриката е превара и гри како производ не чинат заради една личност кој е заљубен во гри.

Воопшто не е точно, многу работи се различни,не си видел во живо да ги споредиш само по големина на надворешна и внатрешна единица да почнеме од физички димензии па се друго ке видеш не е само фреонот разлика.

Ти имаш проблем со буката или некој твој или пак копираш статуси од други форуми само ? Мислам која е поентата ? Ако има некој кој форсира гри по секоја цена зошто што е мотивот да се бара игла во сено за да се плука по гри по секоја цена?

Ама нема да оставам без одговор:
Прво Мора да се види од каде иди буката која е причината, може е лоша монтажа зошто веднаш ако е гри клима она да е проблем, има луѓе кој се пожалиле за бука и од тошиба и од митсу и од панасоник, па немора да значи дека климите се проблем испафнало монтажа и слично. Може да е и лоша градба слаб бетон се случил да се рони како песок, со штрафење да се погпди арматура и вибрациите се пренесуваат и звучи како луда мало поместување на 10тина цм го решава проблемот. Мора да се увиди првен причината па да се бара соодветнотк решение.
Второ кој е монтерот и дали е пријавен проблемот воопшто ? Дали некој дојдил да провери и потврдил дека климата е проблем?
Трето зошто од стотици други кои го имаат истиот хансол не се жалат за истото туку напротив посочуваат дека е тивка ? Тоа ме асоцира или се работи за изолиран случај на проблем кај таа клима или проблемот не е во климата воопшто.

@Macci немам ништо против тебе но не дозволувај омразата кон одредена личност да влијае врз тебе со тоа само се искривува реалноста.
sumi ...само пренесов постови од друг форум каде коментираат за хансолот.
стрелец е типот и ги фатија дека бил логиран од повеќе акаунти...само лоша реклама направи типов за гри.
не сум против гри...како што има позитивни коментари редно е и да има негативни па секој потенцијален купец да си увиди и да си направи разлика.
инаку не викам дека хансолот не е добар,за парите си е ок.има добри карактеристики е сега незнам како е во живо,следам кајгана колку што можам.ама кога ќе се закараат ме нервира да читам препукувања и не ми се отвара после тоа.
ама што претеруваат со форсирање само гри тоа не е во ред.
да,немам отворено и споредено хансол со амбер,ако имаш повеќе инфо за разликите те молам пиши.

но едно да знаат сите кога купуваат клима,треба да се знае дека изолацијата е на прво место,квадратурата,правилната монтажа и местоположбата на надворешната на второ место :)

кај климите до 30к нема многу разлика кај сите брендови.гледајте повеќе безусловна гаранција а не 10 год а таа да не е free 2год+8х800 ден
нормално се гледа пониска цена.
кај обичните клими од 13-18к потрошувачката е околу 1200-1300 вати
кај сите инвертер клими потрошувачката е од 200-300 на одржавање температура,500-600вати во нормала па до 1500-2000вати кога треба да постигне зададена темп.
ако ретко планитера да ја пуштате климата тогаш не фрлајте многу пари на скапи клими.
тоа ти е како кола на плин а ја возиш до продавница,или купуваш дизел а возиш локално... се знае плин се става или дизел се купува ако планираш да возиш многу ....така да толку од мене

п.с.имам обична 3,5 фаворит,(2007)при монтажа невакумирана и лани на -15-20 работеше топ.еднореден изменуваш со 850 грама R22
имам и лг инвертер 3,5,вакумирана при монтажа и ќе видиме како ќе се покаже оваа година,со двореден изменувач,со 970 грама R407...ја има на еуровент.

гледајте да има двореден изменувач и повеќе фреон,кај инвертрите до 30 мислам дека ниедна нема двореден изменуваш освен ломото,суми нека потврди!
исто гри немаат еуровент сертификат...ако на некој тоа нешто му значи.
на кратко,еуровент сертификат за извршени тестови на кој се прикажани резултати на која температура колку топлина дава и колку троши

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Значи толку ќе се потруди човек да биде егзактен во изборот на зборови и реченични формулации, ама вие форумџии сте безмилосни во забелешките! :-D
Назад на поентата, до сега во просек во трите најладни месеци за загревање на просторот сум трошел по ~1500кв месечно.
По се што видов и прочитав на форумов дилемата меѓу добра 3.5ка и просечна 5.5ка ја резимирав на добра 3.5ка што сметам ќе е ок. За во најладните денови тука е и бекап варијанта за секој случај, да се најде. Буџетот ми е 40-50к ден и гледам дека со Хансолот или Амберот нема потреба да одам над тоа. Во секој случај сите сугестии и совети се добредојдени!
Кога веќе имаш буџет 50к земи си Грее амбер 12 и свиркај си. За 40 м2, со така добра изолација, ќе си пее и нема да ти троши многу. Јас би играл така... ;)

bakigvg

hello world
28 јуни 2016
232
131
А дали таа клима Амбер 12 при прошла во просторија отворена (куќа) од 50м2, долу подрум, горе спрат кој се грее на клима. Изолација 8цм стиропор со ПВЦ прозори, локација Гевгелија.

maci

poweruser
2 април 2008
3.383
972
А дали таа клима Амбер 12 при прошла во просторија отворена (куќа) од 50м2, долу подрум, горе спрат кој се грее на клима. Изолација 8цм стиропор со ПВЦ прозори, локација Гевгелија.
неможеш да грееш со клима два спрата,клима ти е за една просторија и другата преку врата евентуално би било по млако
топлиот воздух нема нозе да оди по скали :)

tigar

hello world
28 јули 2011
165
139
неможеш да грееш со клима два спрата,клима ти е за една просторија и другата преку врата евентуално би било по млако
топлиот воздух нема нозе да оди по скали :)

Колку што разбрав, прашува за 50м2 отворена просторија, понатаму е објаснување каде поточно се наоѓа, што има под/над просторијата :)

bakigvg

hello world
28 јуни 2016
232
131
Па нормално дека прашувам за еден спрат (Абе Маци) , значи отоврен простор во куќа 50 м2, долу подрум, над мене спрат кој се затоплува со клима. Негативно е што долу е подрум, позитивно е што локацијата е во Гевгелија. До сега се греев на пелети 6кв печка иако е предвидена за до 40м2.

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Па нормално дека прашувам за еден спрат (Абе Маци) , значи отоврен простор во куќа 50 м2, долу подрум, над мене спрат кој се затоплува со клима. Негативно е што долу е подрум, позитивно е што локацијата е во Гевгелија. До сега се греев на пелети 6кв печка иако е предвидена за до 40м2.
Ако до сега си се греел со 6 кw печка на пелети би ти препорачал да си земиш Грее амбер 18 која е 5,57 Кw и ќе немаш проблем, ипак се работи за 50 м2

aleksandar0222

read-only
8 февруари 2017
1
0
sakam da stavam klima strikno za greenje trebase da stavam pred 10den no ne bev vo moznost sega bi stavil ama ne znam koja od ovie.....? DAIKIN FTX 35j3 gree Hansol -20 ili -30 cooper&hanter arcticCH-s12ftxla-20 hitachi RAC PPA ili nekoja druga pomos pri izbor mi treba za 35m2 so izolacija i pvc prozori

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
Се разбира глупости. Квадратурата нема везе. Сме правеле пресметки милион пати. Не само што климите не се исти туку и просторите не се.

35м2 со ПВЦ или со стари прозори?
35м2 со изолација на фасада или без?
35м2 со гаража не греана испод собите или со греен стан под тебе?
35м2 со неизолирана бетонска плоча за кров или со 50цм волна под ќерамиди?
35м2 дуќан со отворена врата постојано?

Разликите може да се дека во истите 35м2 може да треба еден хансол -20 и да заврши работа. Или во истиот да требаат 4 хансоли -20 за да завршат работа.
Квадратите наведени во сервисното мислам дека се за да се запази до некаде тој деклариран Scop Seer.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно