Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Царинска тарифа

t0n1

lurker
11 април 2008
511
168
Битола
Дали имаш некој доказ - документ дека си извадил таков производ од државава, да приложиш на царина па да видиш дали ќе те ослободат. Требало да пријавиш на царина дека го ваѓаш уредот надвор од Македонија за да после можиш да го вратиш назад без давачки.
Имам таков документ, старата камера прво беше пратена на наша царина па потоа за надвор.

stefano

hello world
8 декември 2016
180
260
Имам таков документ, старата камера прво беше пратена на наша царина па потоа за надвор.
Тие документи да ги пратиш на УПС (ако тие ги вршат царинските услуги) или царина. Неможи да плаќаш два пати за ист производ, т.е. веќе ти е платена царина данок за тој уред.
Ако уште ти тврдат од УПС дека мора да се плати објасни им дека имаш документи дека е производот изваден од државата и да не те крадат ѓубрината.

Riste19

lurker
14 ноември 2016
654
264
Да не има некој искуство со царина на заменски продукт? Во мојот случај се работи за ГоПро камера која ми се расипа под гаранција, ГоПро се согласи да ми прати нова камера со тоа што ја вратив старата назад.
Новата камера стигна денес и е задржана на царина. Пратена беше преку УПС, е сега од УПС ми бараат 1044 ден за лежарина плус 2400 за шпедитерски услуги + царина + данок за новата камера. Од ГоПро ми рекоја дека ќе ми пратат "commercial invoice" што ке ме ослободело од царина?! Во УПС му го кажав ова ми рекоја нема шанси да не се платат давачките без разлика ГоПро што ке ми пратат.

Камерата е нова, но без батерија и без оригинално пакување.
Вредноста на пакетот е пишано $76.
Некој да има слично искуство?

Кога си го вратил производот назад, сигурно ти дале во поштата документ, и истиот треба да го приложиш на царина. Но доколку првиот пат кога ти стигнал производот и си поминал без царина односно си имал среќа и не ти го отвориле пакетот тој пат, сепак ќе треба да се спроведе царинска постапка, без оглед на тоа дали си го вратил па ти пуштиле нов.

Пиши на крај како ќе завршиш да знаеме само. :)

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.034
1.845
Скопје
за давачките чим имаш папири може ќе средиш (царина, данок) .. ама лежарината и сл. према УПС не ти бега нажалост.

Јас имав слична ситуација со глувче RMA што не го ни вратив назад туку само ми пратија ново, и беше декларирано како замена, без цена со инвоисе дека е заменски и се по ред, нали не од кина од шведска стигна (steel series) и се и пак го задржаа на царина (во мојот случај карго на аеродром) .. и сега се фино лепо се објаснив со царина (одвај со сметки од анхоч кај што го купив првиот, па филмови у стил финти ни правиш си купил нов сакаш со стариот да го шверцаш чуда).

ама мораше да млатам пат до петровец лично и плус да платам лежарина за во карго со само тоа што го задрзале на царина (околу 1200 денари мислам, што мора на уплатница .. или пешанка до аеродромот поштата па назад до карго во стариот аеродром али тоа прича за себе).

И од карго ми рекоа ко мора да си платиш отупнината, ама ако сметаш дека не треба ти ете ти фактурата и барај им да ти ја рефундираат тие што ти пракаат.

Alexander_mkd

read-only
20 април 2012
15
2
Добив известување од пошта за дополнителни информации за царинење , им пратив емаил со потребните барања, али нема никаква промена на пратката. Дали ако ја вратат пратката зошто не сум во мкд па неможам на лице место да отидам после 10 дена ке имам некакви трошоци у царина што треба да ги платам ?

Последна промена:

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.034
1.845
Скопје
Добив известување од пошта за дополнителни информации за царинење , им пратив емаил со потребните барања, али нема никаква промена на пратката. Дали ако ја вратат пратката зошто не сум во мкд па неможам на лице место да отидам после 10 дена ке имам некакви трошоци у царина што треба да ги платам ?

не би требало пошто нема да се изврши увоз-от, пошто нели ќе се врати .. барем не царина и данок, може да ти наплатат некој трошкови за царински преглед, пакување и сл.

stefano

hello world
8 декември 2016
180
260
Од искуство, промена на статусот можи да касни и неколку дена, имам пишано на претходните страни, па немој да се базираш на тоа. А чим е царинета-даночена пратката на пошта ја чуваат до 30дена пред да ја вратат назад.

kirev

senior
31 мај 2010
9.109
7.794
Додај го транспортот. Најдобра варијанта - 0%, поготово ако напишат помала цена. Најлоша? 40% - 5-600 денари

krema

OG
24 јуни 2009
15.756
15.845
youtu.be
Не би требало да платиш ништо, евентуално царинска проверка од некои 100 денари. Едино треба да му погодиш точно бројче :)

igor_xxxx

user
10 септември 2010
1.309
1.756
Некој да даде совет бидејќи не сум баш упатен во ова.

Најверојатно од Белград ќе купувам парче аудио техника, цената грубо би била 1000 и нешто евра.Доколку одам лично јас да го земам делот, дали треба да организирам шпедитер за царина и има некои посебни процедури, или да се пријавам на МК граница со делот и да покажам сметка колку е платен?Знам нешто имаше за царинење над 800 евра роба ама не сум сигурен што беше.

Претходно, кај Србите ќе треба да се оди за печат/што и да е за подоцна да направам повраток на данок.

Не пријавување на делот на царина е многу тешко бидејќи е голема кутија и цел багажник ќе го зафаќа, башка е нов дел.

Ми треба инфо за да знам да си направам пресметка дали се исплаќа јас да одам да купувам или да ми го донесат тука по нешто повисока цена.Најдобрата опција е секако не пријавување и после повраток на данокот, ама тоа се сомневам дека ќе биде успешно, да не си направам проблем само.

t0n1

lurker
11 април 2008
511
168
Битола
Да не има некој искуство со царина на заменски продукт? Во мојот случај се работи за ГоПро камера која ми се расипа под гаранција, ГоПро се согласи да ми прати нова камера со тоа што ја вратив старата назад.
Новата камера стигна денес и е задржана на царина. Пратена беше преку УПС, е сега од УПС ми бараат 1044 ден за лежарина плус 2400 за шпедитерски услуги + царина + данок за новата камера. Од ГоПро ми рекоја дека ќе ми пратат "commercial invoice" што ке ме ослободело од царина?! Во УПС му го кажав ова ми рекоја нема шанси да не се платат давачките без разлика ГоПро што ке ми пратат.

Камерата е нова, но без батерија и без оригинално пакување.
Вредноста на пакетот е пишано $76.
Некој да има слично искуство?

Update:

Денес конечно ја зедов камера, ја платив царината и данокот 1000 ден, + 1260 ден лежарина. Единствено што можев, ги избегнав шпедитерските услуги кои беа 2400 ден.

Од ГоПро имаа пуштено фактура дека се работи за замена во гаранција и имаа пишано $76 долари на новата камера. Среќа на таа вредност што ме царинија :)

УПС тотално неуслужливи, иако пратката беше пратена за Битола, тие ми велат не можеле да ми ја пратат дома.

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.419
1.650
Да се пофалам јас.. ми помина вчера телефонче од 250$ (додуша пишано 130) без царина ^_^
Изгледа чичкото/тетката на смена има кецнато нешто утрото :D

darjar

read-only
8 февруари 2017
16
6
Momci prelistav nesto na temava ama ne mi se rasjasnuva skroz pa da prasam dali nekoj znae.. Go citam zakonov i vika deka roba za nekomercijalna upotreba odnosno samo za licna i domasna upotreba vo vrednost do 350€ se oslobodeni od uvozni davacki na ddv i carina. Kupiv u solun klima ured na popust bese cena 330€. Prvo prasanje mi e dali spagja klimava vo predmet za domasna i licna upotreba i nema da platam nisto i vtoro prasanje dali spored istata logika ako ne go ni prijavam na granica kakva belja bi mozel da si napravam. Fala i pozdrav na site

Испратено од iPhone преку IT.mk форум апликација

kirev

senior
31 мај 2010
9.109
7.794
Momci prelistav nesto na temava ama ne mi se rasjasnuva skroz pa da prasam dali nekoj znae.. Go citam zakonov i vika deka roba za nekomercijalna upotreba odnosno samo za licna i domasna upotreba vo vrednost do 350€ se oslobodeni od uvozni davacki na ddv i carina. Kupiv u solun klima ured na popust bese cena 330€. Prvo prasanje mi e dali spagja klimava vo predmet za domasna i licna upotreba i nema da platam nisto i vtoro prasanje dali spored istata logika ako ne go ni prijavam na granica kakva belja bi mozel da si napravam. Fala i pozdrav na site
Прај се дека ништо не знаеш, т.е. дека ти рекле дека лимитот е до 350 евра и затоа не си го пријавил. Чувај сметки. Во најлош случај - 100 евра ќе те опнат.

bobson

lurker
29 јануари 2009
816
444
Orgrimmar
bobson's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 3700X | BeQuiet! DRP4
Motherboard
ASUS Prime X470 Pro
Storage
970 Evo+ 500Gb, 870 QVO 1TB, WD5000AAVS, WD10EZEX
PSU
Antec HCG850M
RAM
G.Skill Ripjaws V 4x8Gb @ 3600 Mhz
Video card
Red Devil Radeon RX 6800XT 16GB
Case
Deepcool Tesseract White
Mouse
Logitech G502 Lightspeed | QCK+
Keyboard
Ripjaws KM570 RGB MX Brown
Audio
Realtek® S1220A | Sennheiser GSP300
Monitor
ASUS VG32VQ
OS
Windows 10 Pro
Не враќаат, ако се е во ред ќе си ја процесираат пратката, ако нешто не им се допаѓа праќаат писмо по пошта со образложение што треба да направиш, искрено ова не го сфаќам, во 21ви век кога имаат опција да им пратиш фактура по меил да враќаат одговор со писмо... ама тоа е.

DeeJayZone

hello world
3 ноември 2008
186
136
deejay.blog.hr
Совет за слични зае*анции со кои се среќавате околу царина, пошта, итн...

Новава влада е у фазон на засукани ракави и желна е за работа.

Праќајте им ги забелешките (по e-mail, социјални мрежи, snail mail, во архивата на институцијата...) до соодветното министерство, агенција и слично.

Ништо не губиме, само можеме да добиеме.
А, можеби за нешто ќе се зезнат - и ќе го опраат.

l1d0v1c

lurker
10 март 2011
700
1.596
Дечки ми стигна порака дека е пристигната пратка во DHL (Express) царински магацин и дека има потреба од спроведување царинска постапка со следниве опции:
  1. Ангажирање на посредник
  2. Сам да си ја завршам
  3. DHL Express да среди
Доколку сам се одлучам да бркам ова, ќе треба до кај нив да идам, надвор од СК (кај Белви), па да се враќам во автокоманда, па откако таму ќе средам, пак назад во Белви за да си го подигнам пакетот. Трошоци за ова би биле 1,000 денари магацински трошок за DHL, плус царинските давачки, плус што ќе се е...вам наваму-натаму.

Доколку DHL ми ја посреди оваа работа, бараат скоро 1,600 денари (вклучен магацински трошок од 1,000 денари), плус царински трошоци.

Па што би било најпаметно, дали да оставам на нив, да не искочи уште некој скриен трошок, или да си бркам сам? Ако си бркам сам, да не ме маткаат навака/натака па ѓавол ипол и тоа да ми искочи?

Инаку станува збор за наочари во вредност од 40 евра, плус 9 евра шипинг. За тие наочари ко што ми ја пратија математикава на мејл, ќе искочи да доплатам скоро уште 30-40 евра, што се КАТАСТРОФИ НЕВИДЕНИ.

Последна промена:

Riste19

lurker
14 ноември 2016
654
264
Не враќаат, ако се е во ред ќе си ја процесираат пратката, ако нешто не им се допаѓа праќаат писмо по пошта со образложение што треба да направиш, искрено ова не го сфаќам, во 21ви век кога имаат опција да им пратиш фактура по меил да враќаат одговор со писмо... ама тоа е.

Како тоа не враќаат, значи во оваа чудесна земја мора да одиш директно на шалтер во железничка за да им кажеш дека сакаш да се спроведи постапката. :annoyed:

Boco1987

hello world
25 март 2017
304
355
Скопје
Како тоа не враќаат, значи во оваа чудесна земја мора да одиш директно на шалтер во железничка за да им кажеш дека сакаш да се спроведи постапката. :annoyed:
Не мора да одиш на шалтер ако веќе си споровел постапка преку email.

Riste19

lurker
14 ноември 2016
654
264
Не мора да одиш на шалтер ако веќе си споровел постапка преку email.

Ама статусот на пратката е сеуште тој дека е задржан на царина веќе 2 дена и нема одговор. И треба да вратат барем, дали е добро тоа што им го приложив или не.

Boco1987

hello world
25 март 2017
304
355
Скопје
Ама статусот на пратката е сеуште тој дека е задржан на царина веќе 2 дена и нема одговор. И треба да вратат барем, дали е добро тоа што им го приложив или не.
Нема да ти вратат никаква порака или мејл, ако си спорвел се како што треба за неколку дена ќе ти стигне такво картонче од пошта и ке идеш тогаш на шалтер ке си платиш царина и ке си ја подигнеш пратката.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно