Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Проблем Проблем со батерија на Делл

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.771
6.482
SK
Зошто кога еднаш ќе ја отвориш пластиката од батеријата, никогаш нема веќе да биде иста. Досега не сум сретнал батерија на штрафчиња, а лепакот е од оној најнезгодниот.

А и леткум + лемење литиум јонски батерии не е за секого.
^
Ова.

Имам отворано неколку расипани батерии, колку и да си внимателен пластиката на телото од батеријата ќе се оштети - често прилично. Второ, лемењето дефинитивно не е за секого. Фабрички кога ги поврзуваат воопшто не користат калај. Трето, ќе треба сите келии детално да им се провери капацитетот, што иако не е нуклеарна физика не е ни наједноставното нешто за лаик.

Премногу главоболка за нешто што не кошта премногу пари. Единствено како што кажа Fatihh можно е фирмверот на контролерот во електорниката, да има бројчаник кој после одреден број полнења - стопира користење на батеријата. Во тој случај можно е нешто да се интервенира, ама проблемот со уништување на пластиката при отварање е секако наизбежен.

KarajanN

hello world
2 јуни 2010
71
59
Тогаш препорачајте каде да се купи нова батерија (заменска препорачливо)
Имаш доста избор од кај да најдеш.
Досега сум купил две батерии за лаптопи. Првата беше од представништво на Toshiba во Софија за Toshiba Tecra A8 на која капацитетот и падна на помалку од пола час за околу пола година. Втората ја зедов од ebay кинески продавач(демек оригинал Toshiba) пред едно 7-8 месеци за Toshiba Satellite C660, до сега немам забележано да и паднал капацитетот.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
Тогаш препорачајте каде да се купи нова батерија (заменска препорачливо)

За кој лаптоп?

За овој од темава Notebook Battery 6 Cell 5200mAh 11.1V Compatible Dell N5010 6 ќелии за 2,5к не е лошо.http://www.anhoch.com/product/34900/notebook-battery-6-cell-5200mah-111v-compatible-dell-n5010

Или од алиекспрес 9 ќелии 7800 mAh за околу 2600 ден.

Fatihh

hello world
14 април 2007
372
50
Скопје
saaf.mk
Fatihh's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i7 - 6700
Motherboard
ASUS TUF
Storage
2TB Western Blue + 480GB SSD A-DATA
PSU
SPIRE SILENTEAGLE 550W REAL
RAM
4x 8GB DDR4
Video card
STRIX GTX 1050Ti 4GB
Case
Case Cooler Master K380
Mouse
Mouse Genesis kypton 500
Keyboard
A4 TEC B318
Monitor
Samsung 27" 4K
OS
win10
Ако не најдеш , за 90 дена ни стигаат нова тура на батерии , со 6 месеци гаранција 2500 ден. со највисок квалитет ( ќелии од САМСУНГ ).

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.653
3.232
Земав заменска батерија.
Даваше ерор дека не ја препознава, ама ја наполни еднаш.
Сега дава ерор дека не ја пропознава и нема да ја полни и не ја полни.
Делл никад веќе нема да купам. Да морма да купам оргинална батерија? Па дали се нормални?
Оваа ќе ја враќам, локално е набавена.
@Fatihh Може ли да се проба батеријата што ја нудиш?

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.331
11.905
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Врти го и виткај го конекторот од полначот додека е штекнат во лаптоп и кажи дали има било какви промени, или трепкање на диода или пораки во оперативен. Нормално со батерија во лаптопот.

kirev

senior
31 мај 2010
9.075
7.762
Земав заменска батерија.
Делл никад веќе нема да купам. Да морма да купам оргинална батерија? Па дали се нормални?
Сите нови лаптопи се осетливи на неоригинални батерии. Зошто инаку продавачот би ти рекол „ти пробај, па ако работи - ОК, ако не, врати ми ја“...

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.653
3.232
Врти го и виткај го конекторот од полначот додека е штекнат во лаптоп и кажи дали има било какви промени, или трепкање на диода или пораки во оперативен. Нормално со батерија во лаптопот.
Не е до полначот. Ок си работи и оргиналната ја полни без проблем, цели 1% :)
Оваа еднаш само и толку. Ова е голема глупост од делл. Не знам за други брендови, ама ова ме разочара од брендот. Поништи ми гаранција ако користам туѓа батерија, ама не ме оневозможувај да коритам други батерии.
Да не треба и меморијата што сам ја ставаш, како и ссд/хард да бидат само нивни? Ѓубриња.

hipo

user
27 јануари 2011
1.806
1.692
sistrum.mk
Значи за секој производ ако се користат неоригинални заменски делови се губи гаранција, мора да се направи во овластен сервис. Исто е како да кажеш Мерцедес или Ауди се шит коли пошто ми ја скинаа гаранција затоа што Ѓоле Механичрот ми направил сервис со поефтини филетеи и уље.

Јас имам ДЕЛЛ студио 17 пензиониран е, ама од време на време ке го пуштам и работи без проблем. Има дупла батерија 12 келии и сеуште држи 30-45 мин зависно од работа. Инаку купен е како репариран со 6 месеци гаранција пред 7 год.
И нормално Inspirion и Latitude многу се разликуваат.

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.653
3.232
Не сме се разбрале. Прифаќам да изгубам гаранција за користење неоргинални делови, ама не прифаќам да не можам да користам неоргинални делови.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.186
16.305
Не сме се разбрале. Прифаќам да изгубам гаранција за користење неоргинални делови, ама не прифаќам да не можам да користам неоргинални делови.

Неоригиналниот дел, дали е сертифициран за Dell? Или некој ти ја дал ако проѓе-проѓе?

Fatihh

hello world
14 април 2007
372
50
Скопје
saaf.mk
Fatihh's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i7 - 6700
Motherboard
ASUS TUF
Storage
2TB Western Blue + 480GB SSD A-DATA
PSU
SPIRE SILENTEAGLE 550W REAL
RAM
4x 8GB DDR4
Video card
STRIX GTX 1050Ti 4GB
Case
Case Cooler Master K380
Mouse
Mouse Genesis kypton 500
Keyboard
A4 TEC B318
Monitor
Samsung 27" 4K
OS
win10
Земав заменска батерија.

Помини со батеријата, лаптопот и адаптерот на работа кај мене . Секојден од 9 до 18ч.

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.653
3.232
па не знам... Нема ли нешто како: tested with: Dell, lenovo бла-бла?
Па сите тие се заменски, и би требало да работат. Врв на се видов дека оргиналната лесно се отвора, па можда ќе биде добро да се заменат келиите.

Денес добив друга батерија од друг производител. Па ќе видиме како ќе се однесува.

Помини со батеријата, лаптопот и адаптерот на работа кај мене . Секојден од 9 до 18ч.
Фала на понудата. Би поминал со оргиналната да видиш дали може да се репарира :)

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.186
16.305
У принцип може да се репарира оригиналната. Ако логиката околу келиите е исправна, ќе се заменат само келиите. Имам еднаш правено такво нешто со компјутер на клиент, и беше сосем успешно. ВТС се викаше сервисот ако не се разбирам, Валентин беше дечкото, не знам дали работат уште.

Blagojche77

read-only
23 декември 2016
18
10
Здраво дечки!
Го имам истиот проблем. Имам HP ProBook 450 G3. Го користам втора година и се беше супер со батеријата. Последниот пат заборавив да ја наполнам и се исклучи лаптопот. Кога пробав да го полнам не се полнеше батеријата. Сега само на полнач работи и портокалово нон-стоп трепка ламбичето. Пишува (plugged in not charging). Пробав да ја извадам и пак да ја ставам, драјверите да ги деинсталирам и да го искл./прикл., проверив да не е до полначот ама ништо не успеа.
Дали може да се заклучи дека треба нова батерија или сепак треба на сервис да го носам?
Благодарам!

BEST

hello world
10 јуни 2011
320
299
Батериите имаат по 6 месеци гаранција, а треба ептен правилно да се користат за да издржат повеке од 2 години...
Не сум сигурен дека имаме сервис за батерии :)
Едино што можам да ти препорачам, растури ја (МНОГУ ВНИМАТЕЛНО) и користи ги келиите за друга намена, обично некоја од келиите останува здрава...
Внатре има неколку 18650 батерии и електроника (која што можеш да ја фрлиш)

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Офтопик

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно