Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Телевизори (искуства, препораки, совети, мислења...)

viktorce

hello world
13 март 2015
436
338
Лоши се Philips 4000 серијата. Другарка купила како вториот 39pfs4112. Споро е менито дури и на живци оди. Слика има ужас.
Оценка 3/10 . Не ти треба ова верувај.

Мислам дека овие од 4000 серија се прават и во друга фабрика, ако добро се сеќавам. Прочепкај по гоогле ќе добиеш информација. Јас бев читал ама одамна.

Филипс само од 5000 или 6000 серија гледај. Квалитетот е 10 класи подобар тв, слика, а смартот е само додатен плус

The_Real_Vojvoda

poweruser
26 октомври 2012
2.151
3.443
Скопје
The_Real_Vojvoda's setup  
Processor & Cooler
i7 4790k @4.5ghz - 1.2v || Noctua D14
Motherboard
Asus z97-A
Storage
OCZ Vector 128gb (OS) + Samsung 840 pro 512gb + WD Blue 320gb + WD Blue (EZEX) 1TB
PSU
Antec TPC 650w 80+ Gold
RAM
2x8gb DDR3 G-Skill Sniper CL11 @2400mhz
Video card
XFX RX 580 GTS
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Logitech G502 Proteus Spectrum/Logitech G400S/Logitech mx310
Keyboard
Asus Strix Tactic Pro ( CherryMX Brown)
Audio
E-MU 0202 + Marantz sr5500 + DIY speakers + Eltax Atomic A 10 sub + SteelSeries 9h
Monitor
Dell U2414H 1080p @74hz
OS
Windows 10 Enterprise LTSB
Здраво дечки, сакам да прашам дали кај нас признаваат гаранција заради вертикал бандинг проблем? Станува збор за LG 43 UJ6307, земен е од нептун.
Проблемот го има во сите импути, највеќе се приметува во фудбал и ужасно нервира.
Скоро исто ко во видеово
TruMotion ти е вклучено како опција ?
Ако е вклучено, пробај на некој друг мод, или пак исклучи го и види дали е исто.

antikmkd

read-only
3 јули 2016
40
6
Дечки, дајте мислење за тв 40"-43", не мора да е смарт, би го користел со смарт бокс, буџет до 18к. За тие пари со попуст можам да го земам
Philips 43PFS5301 Anhoch PC Market Online - TV Philips 43PFS5301 43" Full HD Smart LED WiFi/HDMIx2/USBx2/LAN/Optical/DVB-C-T2-S2/DTS.
Дајте мислење за овој модел, искуство со него или предложете друг модел.

Ile bocev

hello world
15 ноември 2015
354
294
Дечки, дајте мислење за тв 40"-43", не мора да е смарт, би го користел со смарт бокс, буџет до 18к. За тие пари со попуст можам да го земам
Philips 43PFS5301 Anhoch PC Market Online - TV Philips 43PFS5301 43" Full HD Smart LED WiFi/HDMIx2/USBx2/LAN/Optical/DVB-C-T2-S2/DTS.
Дајте мислење за овој модел, искуство со него или предложете друг модел.

Земи го. Нема да згрешиш супер е. Сум имал прилика да го прочепкам во салон и е стварно супер. Наследник на 5300 моделот е ова кој можеби е и еден од најпогодените Philips. Гледам дека од стариот до овој нема голема разлика, а и високи оценки има на интернет.

АКо се собере тотал се, мислам дека ти е best buy за цената.
На дедо ми му земав филипс 5500 и при толку мавање од внуците еве го сеуште работи, како првиот ден.
Тогаш се мислев помеѓу 5300 и 5500 и го зедов 5500 само заради што сакав да го прочепкам Андроидот.
Штета што денес нема веќе така ценовно достапни модели со андроид како што беше 5500 ката.
Да кажам дека дома и втор телевизор Philips 6401 и исто така сум презадоволен
Сега наследникот на мојот моделот 6412 не е и нешто многу скап.

Anhoch PC Market Online - TV Philips 43PUS6412 43" 4K Ultra HD LED WiFi/Android/HDMIx4/USBx3/Scart/Optical/LAN/DVB-C-T2-S2/DTS

29000 денари. За тие пари се добива 4к и вграден Андроид. Но сепак се 9000 денари повеќе. Ако имаш пари земи си го овој модел. Ако немаш, тогаш твојот од линкот е исто така супер

Последна промена:

Tomekk

hello world
4 декември 2009
174
211
TruMotion ти е вклучено како опција ?
Ако е вклучено, пробај на некој друг мод, или пак исклучи го и види дали е исто.
Исто е.
Финтата е што во најголем дел не е забележлив освен ако не гледаш спортски содржини или брзи движења каде што преовладува иста боја на поголем дел од екранот.

Sent from my PRA-LX1 using Tapatalk

Delta111

hello world
23 мај 2010
134
146
Пред некој месец земав Sony KD-55XE8577 (сребрената верзија на KD-55XE8505) преку @Dinamit па би кажал кратка рецензија.

Кого го мрзи да чита еве summary:

Телевизорот е фантастичен, очекував помалку добив повеќе, презадоволен сум и моделот вреди за секоја пара.

Сега подетално:

Во однос на сликата кој сака боите да му фрчат од полуприродни до супер сатурирани и живи бои има десетина модови за избор но кој сака што пореални бои (секако не така живи) бира Cinema Pro и почнува подесувања на сопственото осветлување. Во почеток имав два посебни мода за вечерно (затемнето) и дневно гледање но потоа одбрав еден мод и сега го користам само него. Не го калибрирав со инструмент (не ми е достапен) така да според поставки од нет и според мое око мислам дека извадив многу реална и пријатна слика за гледање.

100 Hz VA TRILUMINOUS панел со 4K HDR Processor X1 дава одлична слика за спорт и филм, за гејминг сеуште не сум го пробал (се надевам наскоро) но според рецензии нема никаков проблем. При спорт сликата е флуидна и без сецкање, нема никаков flicker или трепкање, слика џам. Филмовите се феноменални ако е изворот добар. Не сум го користел со кабел или сателит но при стриминг на 720x560 aко е изворот добар сликата е кристал така да апскалирањето е одлично и ги надмина моите очекувања. Сите поголеми резолуции HD, FHD и 4K се одлични што е и за очекување. При стриминг се приметува разлика помеѓу HD и FHD но при видео не се приметува или е доста мала иако преферирам FHD.

Заради VA панелот контрастот е многу добар (одличен е кај модели од повисока класа) и секако значително подобар отколку кај IPS панели така да е сосема погоден за гледање во затемнета просторија. Каде ми треба уште поголем контраст или сакам да гледам материјал со многу бела позадина како хокеј на лед уклучувам bias lightning (набавен посебно и не е дел од тв то).

Сите motion enhancements ми се исклучени, пробав со нив но ефектот на сапуница ми е ужасен а за спорт воопшто нема потреба заради 100-херцниот панел.

Нема bleed воопшто а clouding-от е во просекот на Sony од тој панел, сум се нагледал ТВ-а со клаудинг (секакви брендови) и во живо и на Youtube и од тоа најмногу се плашев но ете имав среќа, нема мана од тој поглед.

Го користам со екстерен хард диск приклучен на УСБ 3 портот (другите два се 2.0) и функционира беспрекорно, дискот е Тошиба 2.5 инчен. Ги чита сите субтитли и досега не ми се случило нешто да не прочита. Google плеерот e задоволителен но му фалат напредни опции и подесувања така да има многу подобри плеери за избор на Google Play Store.

Андроидот е солиден но малку бавен што значи дека има дилеј од една до две секунди при притискање на далечинското. Од почеток ми сметаше (мислев дека командите не работат) но потоа се навикнуваш и престануваш да го мислиш за проблем. Многу се збори по форуми дека Sony треба да вгради појак чип кај одредени модели но ете засега останува со малку поспор андроид којшто освен малку бавното реагирање нема други проблеми. Во секој случај не зажалив што земав со андроид затоа што ме спаси од барање андроид бокс во коишто освен ретки исклучоци (посебно важи за кинезите) нема оригинал андроид тв. На Google Play Store ги има најбитните апликации но сепак не се мери со изборот за PC така да не значи дека добра апликација за PC ќе ја има за Android TV. Заради и онака ограничената меморија ги инсталирав за мене неопходните апликации, ги подесив и сега работи беспрекорно. Кој ќе приклучи ПЦ се разбира ќе му е достапен цел Google Play Store.

Во однос на управување со телевизорот во принцип после завршена операција најпаметно е постепено враќање на основото мени наместо директно од далечинското со shortcut, во тој случај зема малку повеќе време но така не се полни меморискиот бафер и не кочи, односно откога почнав таа метода да ја користам никогаш не ми закочил. Меморијата му е секако ограничена како и кај сите телевизори од слична класа.

Приклучив жичани маус и тастатурa и работат беспрекорно, wireless не сум пробал но според повеќето корисници одредени модели на Logitech и Microsoft работат, за други не знам и треба да се проба.

Далечинското ми е ок, ништо спектакуларно но и нема некоја мана. Малку е пребирливо за батерии и во мојот случај најдобро функционира со сони батерии.

Многу време го меркав, проверив и неколку други модели и брендови но во однос на моето око и очекувања беше најдобар избор за таа класа и сеуште по неколкумесечно користење и се воодушевувам на сликата.

Пс. Ниедна споредба во дуќан и на дневна светлина (или затемнета на кратко време) не може да даде резултат како неколку месечно користење така да за посериозен избор освен личната споредба читање рецензии е must.

:)

Последна промена:

omegaRED

Adeptus Astartes
13 септември 2011
2.520
3.525
Скопје
omegaRED's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7800X3D + Arctic Freezer III 360 ARGB
Motherboard
ASUS Rog Strix X670E-F
Storage
2TB Samsung 970 EVO Plus, 1TB Silicon Power P34A80, 6TB WD Red + 2TB Toshiba
PSU
CoolerMaster Vanguard V1000
RAM
2 x 16GB Kingston HyperX @ 6000 MHz
Video card
MSI RTX4090 Suprim X
Case
NZXT H9 Flow
Mouse
Logitech G903 Lightspeed
Keyboard
Keychron Q3
Audio
SteelSeries Arctis Pro Wireless & Logitech X540
Monitor
LG UltraWide 38WN95C-W
OS
Windows 10 x64 Pro
Го имам истиот модел, ги делам впечатоците.

Инсталирав KODI и си функционира таман - и за 4K и за HDR содржина. Е сега за HDR како што е замислен треба серија 9300, но што е - тука е.

Малку е бавно (не секогаш) навигирањето низ менијата но ништо страшно.

Јас немав толку среќа со clouding, кај мене е приметливо на 2-3 места при темна слика/содржина. Но сега засега не е екстремно изразено така да не ми смета претерано.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Последна промена:

Delta111

hello world
23 мај 2010
134
146
@omegaRED

Има и кај мене ама затоа напишав во граници на нормала/просек. Се приметува само на статична скроз црна позадина во доста затемнета соба, не фрчи бело туку има делови што се побели (од лед осветлувањето) и делови што се, се разбира црни (теоретски) или попрецизно кажано многу темно сиви (реално според око). При видео макар и на црна позадина не се приметува ништо значи мора да е сликата скроз статична и црна а тоа е речиси никогаш или 2% од времето (во мојот случај).

Кај другар гледав на LG сега скоро купен на изгасено светло кога пуштив тест видео само што не паднав во несвест, тоа не беше клаудинг туку супер клаудинг пошто се' беше шарено сиво и плус имаше блид. На Филипс пред некој месец во продавница исто ми пуштија тест слика, клаудингот се гледаше апла во светло, една огромна флека преку цел екран па ми вика продавачот не се секирај кога ќе пуштиш материјал не се приметува (ахам ок). Споредив на нет какви се' примери има така да мислам дека и ти добро си поминал освен ако не ти смета при гледање.

Сите брендови се подложни на клаудинг и блид така да лотарија е панелот, треба и среќа да се има но просечен корисник и онака најчесто ништо не приметува :).

Canibalot

hello world
29 јуни 2016
87
100
После 11 години секојдневно користење, рикна процесорот за графика модел види слика. Ми треба предлог дали кај нас може да се најде делот по половна цена или мајстор да контактирам. Сакам да го поправам ми има посебна вредност. Благодарам
IMG_20180621_162558.jpeg IMG_20180621_162415.jpeg

Испратено од Redmi Note 5 преку IT.mk форум апликација

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.327
Скопје
androgaming.com
Како знаеш дека е процесорот рикнат?

Ако си сигурен имаш плочи цели на ибеј само види далие е А или B, кај нас процесор (ако е до тоа) тешко некој да ти замени. Цела плоча прашај по сервисиве.

dashbog

lurker
24 јуни 2008
566
808
dashbog's setup  
Processor & Cooler
i5 6500
Motherboard
Asrock B250 Pro 4
Storage
1TB NVME + 3TB HDD
PSU
Cooler Master 650W
RAM
8GB
Video card
RX580 8GB
Case
SAMA Yuhui
Mouse
Logi M310
Keyboard
Logi K540
Audio
Logitech Z333
Monitor
Dell 27"
OS
Windows 10
Имам намера да го заменам досегашниот ТВ (Panasonic TX42E30E) со некој 55" модел па да ми предложите некој модел.
Задолжително да биде од модели кои ги нуди Телеком, а досега се мислам помегу овие два модела
LG 55 UK 6100 PLB (2018 модел со 5г грижа)
Panasonic TX-55EX600E ( 2017 модел со 2 год гаранција)

Или некој од останатите понуди на 55" на Телеком ??

olikomerc

poweruser
11 декември 2008
4.882
3.809
Имам намера да го заменам досегашниот ТВ (Panasonic TX42E30E) со некој 55" модел па да ми предложите некој модел.
Задолжително да биде од модели кои ги нуди Телеком, а досега се мислам помегу овие два модела
LG 55 UK 6100 PLB (2018 модел со 5г грижа)
Panasonic TX-55EX600E ( 2017 модел со 2 год гаранција)

Или некој од останатите понуди на 55" на Телеком ??
LG моделот е најслабиот од 6та серија, тапа IPS панел со преслаб контраст, слаби бои, катастрофа.
Панасоникот незнам што како е.

Земи си го овој: Makedonski Telekom
Со VA панел е, има одлична слика, бои, контраст.

AndrejGagale

lurker
12 април 2009
569
73
Прилеп
Сакам да земам ТВ од Телеком, па ако може помош малку или доколку користи некој од моделите да ми го предложите.
Имам во предвид 2 варијанти и 49 и 55 инчи. Немам одлучено сеуште.
Од 49 ги оддвоив овие:
LG
SAMSUNG
SONY

Од 55 се повеќе:
LG и LG
SAMSUNG
SONY и SONY

Главна намена е ТВ и KODI. Ви благодарам.

highflyer

hello world
3 јануари 2010
272
159
highflyer's setup  
Processor & Cooler
i5 2500k & Hyper 212 evo
Motherboard
Asus Sabertooth P67 REV 3.0
PSU
Antec HCG 850W
RAM
8GB Kingston HyperX
Video card
Sapphire RX 460 2GB
Case
CM Elite 370
Mouse
Bloody V3
Keyboard
SteelSeries Apex Raw
Monitor
Fuego 24' FHD TV
OS
Win 10
Момци сакам да земам 4к телевизор кој ќе се користи за ПЦ гејминг со гејмпад , понатаму пс4 про , и секако гледање филмови .Буџетот е околу 20к и Изборот се сведе на овие 2 модела :

PHILIPS 43PUS6101/12 - 17.380 ден.

и

PHILIPS 43PUS6162/12 - 21.700 ден. (Надвор од буџет , но дали вреди ?)

Гледам на нет дека и двата се ИПС панел , поевтиниот е 2016та модел , а другиот е 2017та.

Во очи ми упадна уште еден ,но со сумљиво потекло : ELEKTRA 50" 4K ET-50UHD18S-T2 - 20.000 ден.

Вака гледајќи во останатите спецификации ми е шпанско село , па би бил благодарен некој да сподели мислење.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.684
3.777
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Момци сакам да земам 4к телевизор кој ќе се користи за ПЦ гејминг со гејмпад , понатаму пс4 про , и секако гледање филмови .Буџетот е околу 20к и Изборот се сведе на овие 2 модела :

PHILIPS 43PUS6101/12 - 17.380 ден.

и

PHILIPS 43PUS6162/12 - 21.700 ден. (Надвор од буџет , но дали вреди ?)

Гледам на нет дека и двата се ИПС панел , поевтиниот е 2016та модел , а другиот е 2017та.

Во очи ми упадна уште еден ,но со сумљиво потекло : ELEKTRA 50" 4K ET-50UHD18S-T2 - 20.000 ден.

Вака гледајќи во останатите спецификации ми е шпанско село , па би бил благодарен некој да сподели мислење.
мал ти е буџетот за квалитетен 4к тв...

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.765
4.484
Неготино
Дечки, планирам да зимам смарт тв, сеа се мислам дали да биде 32" или 40+, у главно ќе се користи за гејмање вов, кантер, цод и можда нешто друго.
Проблемот е што би гејмал на растојание од метар, па затоа се мислам 32 или 40ка+. Предлог ? :D
Ах да, заборавив. И некое филмче чат пат.

Последна промена:

highflyer

hello world
3 јануари 2010
272
159
highflyer's setup  
Processor & Cooler
i5 2500k & Hyper 212 evo
Motherboard
Asus Sabertooth P67 REV 3.0
PSU
Antec HCG 850W
RAM
8GB Kingston HyperX
Video card
Sapphire RX 460 2GB
Case
CM Elite 370
Mouse
Bloody V3
Keyboard
SteelSeries Apex Raw
Monitor
Fuego 24' FHD TV
OS
Win 10
мал ти е буџетот за квалитетен 4к тв...
Кај прочита квалитетен дека барам ? секој знае да ужива кога го има кешот , барам мислење за подобар избор од наведените ;)

Avid

senior
21 јануари 2009
6.438
11.490
Скопје
Дечки, планирам да зимам смарт тв, сеа се мислам дали да биде 32" или 40+, у главно ќе се користи за гејмање вов, кантер, цод и можда нешто друго.
Проблемот е што би гејмал на растојание од метар, па затоа се мислам 32 или 40ка+. Предлог ? :D
Ах да, заборавив. И некое филмче чат пат.
Па ако е баш метар, и буџетот ти е ограничен, 32 ти е таман...
Мада поголем е скоро секогаш боље.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.765
4.484
Неготино
Па ако е баш метар, и буџетот ти е ограничен, 32 ти е таман...
Мада поголем е скоро секогаш боље.
Данке, тоа и јас го мислам, и сите ми предлагаат 32" за од таа близина.
Ама некако ми се зима поголем .. :/
Буџет некаде до 22к.

Последни теми

Последни огласи

На врв