Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Т-Home оптика

thexfiles125

hello world
29 април 2013
409
276
Фала ти, ќе им се јавам во четврток кога ќе одам во стан да ми сменат и мене да можам да сменам лозинка...
Можат и преку телефон да ти сменат име/лозинка за wifi, но не ми требаше како и дае само ми спомнаа дека можат додека чекам ова да се среди да имам на апликација

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar
доколку имате телевизија со боксови не може да користите свој рутер за бриџ мод, нема да работи телевизијата, боксовите работат само на рутерот од телеком

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.288
1.317
доколку имате телевизија со боксови не може да користите свој рутер за бриџ мод, нема да работи телевизијата, боксовите работат само на рутерот од телеком
Не би рекол, може да се конфигурира сигурно, само проблемот е што Телеком или не знае или не кажува како. Цитат од член претходно некоја страна кој даде идеа во прилог подоле.

Лично, немам микротик нит техниколор нит магента бокс, сакаа да ми ги сменат ама настојував да останат и ги оставија. Тоа е за бриџ мод, е сега од тоа што имам видено техниколорот има и PPPoE Passthrought опција која му дава можност на втор рутер да покрене 2ра PPPoE конекција. Техниколорот така ќе остварува и тој конекција и ќе работи и телевизијата бидејќи ќе си има сопствен поол и VLAN за истата. Е сега, со PPPoE PT ти даваат опција и вториот рутер да покрене уште една конекција со тој усер и пасс со истите конфигурации и на овој начин и тој твој рутер ќе добие јавна ип и нема да имаш дабл нат. Е сега тука само треба рачно на техниколор да изгасиш вифи и се тоа, бриџ кога е се тоа се праи по дифолт.
Мислењето е автоматски споено:

Ресение за IPTV

Општо правило за MikroTik + Телеком (Bridge Mode)​

Проблемот кај новите модеми е што тие во Bridge Mode не го даваат VLAN-от за ТВ директно, туку го претвораат во локален сообраќај. Еве како се решава тоа:

1. Земи IP адреса за ТВ (DHCP Client)​

Наместо да креирате VLAN 1499 или 413 или 839 како и да се , пуштете DHCP Client директно на WAN портата (ether1).

• Зошто? Модемот на Телеком ќе му додели на вашиотрутер адреса (обично 192.168.1.x). Оваа адреса е „вратата“ низ која влегува ТВ сигналот.

2. Постави IGMP Proxy​

Ова е „скриптата“ што го префрла видеото од модемот до боксот.

• Upstream: ether1 (WAN портата).
  • Downstream: Вашиот bridge (локална мрежа).
  • Клучен трик: Во подесувањето на Upstream, во делот Alternative Subnets задолжително внесете 0.0.0.0/0. Со ова му кажувате на рутерот да прифаќа сигнал од кој било сервер на Телеком.

3. Firewall "The Golden Rules"​

Мора да се отворат три порти за сигналот да не застане. Внесете ги во /ip firewall filter на самиот врв (позиција 0, 1, 2):

1. chain=input protocol=igmp action=accept (за боксот да може да „бара“ канали).
  2. chain=input protocol=udp action=accept (за рутерот да го прими видеото).
  3. chain=forward protocol=udp action=accept (за рутерот да го препрати видеото до боксот).

4. Реши го замрзнувањето (FastTrack Bypass)​

Ако сликата замрзнува по 30 секунди, тоа е поради FastTrack. Наместо да го гасите за цел рутер (и да изгубите брзина), направете го ова:

• Најдете го правилото за FastTrack во Firewall.
  • Точно над него додадете ново правило: chain=forward action=accept out-interface=etherX (каде X е портата каде што е вклучен MaxTV боксот).
  • Резултат: Нетот на другите порти ќе биде топ, а на ТВ портата сликата нема да мрдне.
    Ова е микторик ама ако имате турер со кој дава да го сетирас не цигла некоај ке работи секаде :)

Да нема баш поента, но го имав рутерот од пред кога бев телекабел (што ти даваат само модел а не рутер), па зошто да не го искористам пак, вифито е боље него техниколорот на телеком, пробав баш докај стига, 5G wifi има поише опсег со mercusys-от, ќе пробам баш како access point ај, ништо не губиш мислам со тоа со оваков сетап

Погледнете го атачментот 158079
Моја грешка всушност, имало и овакви поднесувања, сега, ако исклучам DCHP на телеком рутерот и да останам како што е сега, нема да имам double NAT така? Фактички ќе биде во псевдо-бриџ-мод? Ќе пробам ај... но не гледам DNS сервер да местиш да е cloudflare или гугл, ако е исклучен DCHP ваѓда мојот рутер ќе биде тој што ќе мести DNS сервер за мрежата?

океј пробав така, без DCHP сервер на техниколор немам интернет, ќе оставам само mercusys како access point, а за DNS ќе наместам на windows/телефон и толку, да не се замарам ногу
Good to know.
Имаш 2 опции според мене:
1. Оваа ти е полесна мислам ако не ти требаат напредни ствари. Го оставаш Техниколорот како што е, изгаси само Wi-Fi ако сакаш да користиш твој рутер/аксес поинт. DHCP серверот мора да ти седи упален, нема да може да доделува локални ип ако го изгасиш, ништо нема да ти работи. Твојор рутер во аксес поинт мод, не врши никакво рутирање се гаси скоро се таму, тој од техниколорот ќе си добие локална ип адреса (192.168.x.x како ли и да им се) и станува буквално како што кажува името само зрачи безжичен сигнал.
2. Бидејќи мислам дека PPPoE PT е автоматски упалено на техниколорите, може да пробаш во твојот рутер да наместиш PPPoE тип на конекција и да повлече конфигурација со јавна ИП адреса да има, фактички ќе биде слично како бриџ мод, само што техниколорот ќе зрачи WiFi сеуште, ќе треба тоа да го исклучиш таму.

Последна промена:

thexfiles125

hello world
29 април 2013
409
276
Ја имам магента box тоа поврзан на вифи од мојот рутер и си работи така, од телеком ми е исклучен, но за со кабел не знам
Не би рекол, може да се конфигурира сигурно, само проблемот е што Телеком или не знае или не кажува како. Цитат од член претходно некоја страна кој даде идеа во прилог подоле.

Лично, немам микротик нит техниколор нит магента бокс, сакаа да ми ги сменат ама настојував да останат и ги оставија. Тоа е за бриџ мод, е сега од тоа што имам видено техниколорот има и PPPoE Passthrought опција која му дава можност на втор рутер да покрене 2ра PPPoE конекција. Техниколорот така ќе остварува и тој конекција и ќе работи и телевизијата бидејќи ќе си има сопствен поол и VLAN за истата. Е сега, со PPPoE PT ти даваат опција и вториот рутер да покрене уште една конекција со тој усер и пасс со истите конфигурации и на овој начин и тој твој рутер ќе добие јавна ип и нема да имаш дабл нат. Е сега тука само треба рачно на техниколор да изгасиш вифи и се тоа, бриџ кога е се тоа се праи по дифолт.

Good to know.
Имаш 2 опции според мене:
1. Оваа ти е полесна мислам ако не ти требаат напредни ствари. Го оставаш Техниколорот како што е, изгаси само Wi-Fi ако сакаш да користиш твој рутер/аксес поинт. DHCP серверот мора да ти седи упален, нема да може да доделува локални ип ако го изгасиш, ништо нема да ти работи. Твојор рутер во аксес поинт мод, не врши никакво рутирање се гаси скоро се таму, тој од техниколорот ќе си добие локална ип адреса (192.168.x.x како ли и да им се) и станува буквално како што кажува името само зрачи безжичен сигнал.
2. Бидејќи мислам дека PPPoE PT е автоматски упалено на техниколорите, може да пробаш во твојот рутер да наместиш PPPoE тип на конекција и да повлече конфигурација со јавна ИП адреса да има, фактички ќе биде слично како бриџ мод, само што техниколорот ќе зрачи WiFi сеуште, ќе треба тоа да го исклучиш таму.
фактички сум на првата опција веќе, нема дупло NAT вака мислам, така да океј, имаат и опција за активирање на upnp автоматско port-forward тоа и го уклучив, доволно е за сега

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.691
3.791
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.288
1.317
Дали имате проблемо со интернетов денеска? Дискорд се губи звук, лагира некако, сецкања има...

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.397
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Гледам дека гејминг пакетот е беспари да го активирам, има некои негативни аспекти?

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.397
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.288
1.317
Можеш без никаков проблем да се префрлиш на новите тарифи доколку ти одговара цената (поскапи се)
Паа не знам баш, тука се некаде мислам. Цените се со уред само прикажани, без ги кријат сега. Тоа секако никад немам земено.

Rilind

professional curtain replacer
26 февруари 2019
577
896
Паа не знам баш, тука се некаде мислам. Цените се со уред само прикажани, без ги кријат сега. Тоа секако никад немам земено.
А многу е можно и да не постои опцијата без уред. Така функционираат А1, не би се чудел доколку и Телеком одлучуваат за истиот начин на функсионирање.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.169
18.781
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
А многу е можно и да не постои опцијата без уред. Така функционираат А1, не би се чудел доколку и Телеком одлучуваат за истиот начин на функсионирање.

Веќе двајца имаме пишано дека потпишавме без уред и цената се крати за 100 денари како и досега.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.397
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Иначе моеш да преминеш на новата магента без менување договор. Само што прејдов, договорот уште ми е до септември, буџет не добивам нов.

Rilind

professional curtain replacer
26 февруари 2019
577
896
Иначе моеш да преминеш на новата магента без менување договор. Само што прејдов, договорот уште ми е до септември, буџет не добивам нов.
Дали имаше промена на цена? Моментално имам 3 линии Магента М мобилни и Магента Л фиксна и ме интересира дали цената би била поголема - буџетот го искористив од договорот склучен пред 1 месец

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.397
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Дали имаше промена на цена? Моментално имам 3 линии Магента М мобилни и Магента Л фиксна и ме интересира дали цената би била поголема - буџетот го искористив од договорот склучен пред 1 месец
Не знам искрено, мислам не ама да не те лажам.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно