moongose
poweruser
- 19 јули 2013
- 4.376
- 5.510
па претходно луѓе збореа дека е така Мислење за неотел интернет (мислам има и други примери низ форумов)Никад не била натирана. Незнам од каде овие информации.
Јас барем како што знам, нема никаква разлика од тоа што го нуди како техничко решение Неотел и А1 и Телеком.па претходно луѓе збореа дека е така Мислење за неотел интернет (мислам има и други примери низ форумов)
На форумов многу често се мешаат или поистевуваат јавна со статична ајпи адреса, што доведува до недоразбирања.па претходно луѓе збореа дека е така Мислење за неотел интернет (мислам има и други примери низ форумов)
во таквиот случај gpon ont-то (уредот) е истовремено и рутер кој прави NAT. Ако ставам мој рутер мојот рутер нема да биде директно поврзан на интернет.Добиваш gpon уред кој прави PPPoE (јавна адреса) , истиот има NAT/DHCP сервер (приватни адреси), 4 LAN порти, PSTN, WIFI.
Значи се работи за стандардно решение како 99% од операторите во светот. И истото ги задоволува потребите на 99.99% од домашни корисници.
Зашто ?во таквиот случај gpon ont-то (уредот) е истовремено и рутер кој прави NAT. Ако ставам мој рутер мојот рутер нема да биде директно поврзан на интернет.
што за мене на пр. не ми одговара.
зашто мене не ми одговара? пошто не сакам туѓ рутер во мојата мрежа, а исто така сакам да дозволам одреден сообраќај да влезе во мрежата итн.Зашто ?
зашто мене не ми одговара? пошто не сакам туѓ рутер во мојата мрежа, а исто така сакам да дозволам одреден сообраќај да влезе во мрежата итн.
А1, Неотел, Телекабел, Датаком колку што пратам на форумов користат doubleNAT или CGNAT.Јас барем како што знам, нема никаква разлика од тоа што го нуди како техничко решение Неотел и А1 и Телеком.
Добиваш gpon уред кој прави PPPoE (јавна адреса) , истиот има NAT/DHCP сервер (приватни адреси), 4 LAN порти, PSTN, WIFI.
Значи се работи за стандардно решение како 99% од операторите во светот. И истото ги задоволува потребите на 99.99% од домашни корисници.
Незнам сега како е, но Телекабел на времето позади Моторолата доделуваа (3) јавни адреси (доколку имаш dhclient, пц или рутер).
на Телекабел мојот рутер има јавна адресаА1, Неотел, Телекабел, Датаком колку што пратам на форумов користат doubleNAT или CGNAT.
Ако галамиш можда ќе ти пуштат директна јавна адреса.
Не зборуваме за статичка - туку јавна која не ја делиш со никого.
Да.. јас бев неколку месеци без, се јавував неколку пати и ме префрлија.на Телекабел мојот рутер има јавна адреса
Јас сам си стаив.Telekabel ..
Ама ќутете![]()
Многу се збори, а никој нема анализа направено дали е така.А1, Неотел, Телекабел, Датаком колку што пратам на форумов користат doubleNAT или CGNAT.
Ако галамиш можда ќе ти пуштат директна јавна адреса.
Не зборуваме за статичка - туку јавна која не ја делиш со никого.
И после стави ќебе преку рутерот да ја "скриеш" јавната ip адреса?Јас сам си стаив.Telekabel ..
Ама ќутете![]()
Октар - кога човек си има проблем - ќе истражи , ќе скенира ип-адреси , ќе собере 2 и 2 - ќе го реши ...What?!?!?
Заклучок: имаме нов хаЌер (без дрон или со - не знам).Николче хаЌирао лелекабел
What?!?!?
Не е баш средена сегментацијата - си ја гледаш пола населба на WAN..Јас сам си стаив.Telekabel ..
Ама ќутете![]()
@Oktar Хм, оти бе уште не си сменил статусо во хаЌер СО дрон(че)??
CAR POWER VOLTAGE CONVERTER EXTRALINK OPIM-600W 12V>230V, 600W, w/USB
2.410,00 ден
WALIKING PAD XIAOMI KINGSMITH X21
48.990,00 ден
CPU INTEL ULTRA 5 225 max turbo 4,9GHz, 10 CORE, 22MB s.1851, BOX w/o cooler BX80768225
11.900,00 ден
PHONE CHARGER XIAOMI HYPERCHARGE (USB-A) 67W charging cable not included, BHR07SKEU
880,00 ден
HDD 3,5" 4TB WD PURPLE IntelliPower 5400RPM 128MB 24x7 SATAIII WD44PURZ
10.970,00 ден
STREAM DECK MINI ELGATO DISCORD EDITION , x6 LCD keys, ELGATO-10GAI9931
3.930,00 ден