Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

doktore

read-only
18 септември 2019
32
5
Нема да е многу јака 3,5 за таа квадратура. Како што читав по нетов, важно е за помали квадратури климата да не биде оверкил (прејака) зошто ќе работи на принципот он/оф ?
Никој ли незнае да ми помогне ?

Lacazette

read-only
30 април 2019
13
0
Здраво, ако може некој да ми предложи инвертер клима 5,5kw. Гледав Gree негде 45.000 беше, а Cooper and Hunter 49.000. Искуства, предлози?

Данаил

read-only
2 октомври 2018
2
2
Здраво,

Живеам во самостојна куќа (без лепенки - комшии), на прв спрат. Куќата е од цигла, со изолација од 10 см стиропор, и PVC прозори со повеќе комори и 3 стакла.
Сакам да купам две помали клими првенствено за греење, за спална (14м2) и детска соба (11м2). Двете соби имаат по два надворешни ѕидови, од кои едниот е кон север.

Размислувам за следниве модели:
VIVAX ACP-09CH25AERI
HAIER TUNDRA GREEN AS25TADHRA
DAIKIN FTXB25C
TOSHIBA MIRAI RASB10BKVG-E
Mistubishi MSZWN25 или MSZSF25

Кој од овие клима уреди би ми го препорачале? Дали да одам со поефтин или поскап модел?

Најбитно ми е да биде топло, и да има ниски месечни сметки за струја.

Лани купив инвертер клима за дневна/трпезарија/кујна Daikin FTXM42M и сум презадоволен од ефектот и цената на користење.

Претходно се греев на централен котел на пелети.

Фала,

Ел Џеј

read-only
6 мај 2017
3
0
Дечки предлог за клима за спална соба 13м2. Собата е на северна страна без изолација.
Се мислам за ломото ама некако мал е просторот за таа клима, се мислам и за Аеми 09 и Аеми 12. Буџетот е до кај 23к најмногу.
Некои искуства и препораки?

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
Дечки предлог за клима за спална соба 13м2. Собата е на северна страна без изолација.
Се мислам за ломото ама некако мал е просторот за таа клима, се мислам и за Аеми 09 и Аеми 12. Буџетот е до кај 23к најмногу.
Некои искуства и препораки?

Куќа на северна страна без изолација, страшни топлински загуби. Биди среќен ако 12 клима те стопли.

KiLian

read-only
9 ноември 2008
19
7
Konecno po dolgo razmisluvanje donesena e konecna odluka i klimite stasaa denovive ke bidat montirani
7bf83dede84ae34f7afecba4107b7f7c.jpg

Sent from my motorola one using Tapatalk

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.552
19.224
65k edna so montaza bez wifi od iscgroup.

Sent from my motorola one using Tapatalk
Добри монтери да најдеш. Отворено кажи им дека сакаш вакумирање 20 мин со проверка од мин. 10 мин иначе не се нафаќај.
Ова силно се одразува на перформансите и долговечноста.
Ожичувањето стриктно според упатството за монтажа со мин. 3x2,5 кабел иначе можат да ти одбијат гаранција.

Nikolaaa1

read-only
26 септември 2019
1
0
Здраво би сакал да прашам за совет од тие шо се разбират околу клими..Сакам да греам стан од 57м2 у Скопје мислам од тој простор две соби ке се греат дневна и спална околу 40м2 па би било ли добро да идам на опција со клима или да терам друго чаре..дека се зборе баш кога ќе ти требало климата нај да ти грее тогаш ке ти блокира поради магла, температури..па ако има некој совет или од негово лично искуство да каже нешто би ми помогнал..Фала ви

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Здраво би сакал да прашам за совет од тие шо се разбират околу клими..Сакам да греам стан од 57м2 у Скопје мислам од тој простор две соби ке се греат дневна и спална околу 40м2 па би било ли добро да идам на опција со клима или да терам друго чаре..дека се зборе баш кога ќе ти требало климата нај да ти грее тогаш ке ти блокира поради магла, температури..па ако има некој совет или од негово лично искуство да каже нешто би ми помогнал..Фала ви
Daikin FTXF50 и Daikin FTXF35, ставај и реши си го греењето.

zakstoj

read-only
18 август 2018
2
0
Ве молам мислење за овие две клими ...која е подобра се работи за 50 м отворен простор во куќа,за догревање...Знам деја има подобри но засега буџетот е толку
T.S.T LOMO CH 18ADE4D по супер цена од 28.990 ден. или Favorit 18000 BTU климатизер Инвертер
-не важи веќе ова ...сепак ќе земаме Haier Tundra

ddrdr

read-only
10 мај 2019
1
0
Sakam da gream prostor od okolu 37-38 kv vo Prilep vo kuka so vnatresna izolacija tervol pod knauf,spusteni tavani od okolu 2.45m prosek,pod i tavan izolirani solidno,pvc dograma juzna strana ,edinstveno nema nadvoresna fasada seuste,dolu pod mene moite great na drva.E sega razmisluvam pomegu poskapa 4,5 ili poevtina 5,5ka.Dilemata e pomegu Daikin FTXM-42 m perfera ili Fujitsu 14 KMTA ,znaci podobri serii ne vleznite ili daikin sensira ftxf 50 a ili slicna 5.5 od japonski proizvoditel no vlezna serija

doktore

read-only
18 септември 2019
32
5
Каде може да најдам мерач за потрошувачка, што ќе може да го подесам на евтина и скапа тарифа?

Sent from my SM-A405FN using Tapatalk

alexandar11

hello world
11 јануари 2010
463
210
Препорака за 16м2 неизолоран простор на југозапад.
Дали обична или инвертер? Буџет 350 евра.

CeeTour

hello world
18 септември 2014
127
135
Skopje
Здраво дечки. Сакам да купам клима уред кој ќе се користи за греење и ладење. Станот е новоградба на втор спрат(од зграда до 5 ката) со 10 цм изолација и солидна ПВЦ дограма. Зградата е со централно парно така да генерално е топло. Позицијата на станот е југоисток. Се работи за простор од 29 м2 кој е планиран за греење. Буџетот е од 18-30к денари. Ве молам за предлог и што би бил изборот. Благодарам однапред.

OJMIiMQ.png
OJMIiMQ.png

Cobi89

read-only
26 ноември 2018
1
0
Здраво дечки. Ми треба помош, до сега се греев на дрва, сега сакам да сменам на клима. Имам околу 60 квадрати простор а буџетот ми е до кај 50 илјади ден. Може ли да ми препорачате некоја клима?

talee

read-only
23 јули 2019
20
12
pisav predhodno vo predhodnite postovi za klima za prostor nesto poveke od 40kv salon so kujna....vo kuka sprat so podkrovje. . salonot e na prizemje...nadvor izolacija stiropor 5sm zalepen na gola cigla....po obemna analiza se resiv za daikin ftxf50 zatoa sto mn e preporacuvana plus sega vidov e na popust nekade okolu 55 000 denari....sega dali ima tuka nekoj korisnik na istata da pise nesto poopsirno za nea....potrosuvacka,komfort,itn itn

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв