Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

3 ноември 2012
868
1.896
Area 51
Трајче Дрварчето's setup  
Processor & Cooler
Intel 8088, 4.77MHz
Storage
dual 160KB 5.25-inch disk drives and 10 MB HDD
RAM
16K on-board RAM
Video card
Monochrome Display Adapter
Audio
1-channel PWM
Monitor
IBM 3270
OS
PC-DOS v1.0
Gledam na forumot ima prezadovolni korisnici na Haier Thundra i spodelile iskustvo za nivnoto koristenje, sto mi e milo.
Na Setec strana zabelezav ima popusti na klimite za Black Friday i nekako poveke odam kon Haierot osobeno 24.
Ako bide Bal neka bide maskenbal :)

Haier Tundra AS18TD2HRA/1U18EE8ERA - 32899

Секако дека Сетек нема да се Сетек ако не се Сетек :)

Ја нема на лагер оваа Тундра :)

Неаме тоалетна ама имаме шмиргла дупла. Оваа ја препорачаа како алтернатива на Тундрата:
Midea MSMBCU-18HRFN1-QRD0GW(B)

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.989

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.989
Пази 24ка клима прави ураган со дување. Не е за салони/канцеларии помали од 70м2 во ниеден случај.
Gledam na forumot ima prezadovolni korisnici na Haier Thundra i spodelile iskustvo za nivnoto koristenje, sto mi e milo.
Na Setec strana zabelezav ima popusti na klimite za Black Friday i nekako poveke odam kon Haierot osobeno 24.
Ako bide Bal neka bide maskenbal :)

Haier Thundra AS24TD2HRA/1U24RE8ERA - 44090
Haier Tundra AS18TD2HRA/1U18EE8ERA - 32899

3 ноември 2012
868
1.896
Area 51
Трајче Дрварчето's setup  
Processor & Cooler
Intel 8088, 4.77MHz
Storage
RAM
16K on-board RAM
Video card
Audio
1-channel PWM
Monitor
IBM 3270
OS
PC-DOS v1.0

Nikecot

read-only
19 ноември 2018
18
10
Пази 24ка клима прави ураган со дување. Не е за салони/канцеларии помали од 70м2 во ниеден случај.
Dali znaes sto e razlikata pomedgu Haier od Setec i Haier od Енергија?
Bidejki se javiv vo Енергија i kazaa deka nemat 24 a Setec imaat 24, sto cudno mi e malku.

Sent from my SM-N920C using Tapatalk

3 ноември 2012
868
1.896
Area 51
Трајче Дрварчето's setup  
Processor & Cooler
Intel 8088, 4.77MHz
Storage
RAM
16K on-board RAM
Video card
Audio
1-channel PWM
Monitor
IBM 3270
OS
PC-DOS v1.0
И јас немам предрасуди ако се работи за Митсубиши, Даикин, Тошиба... ама за овие останатите имам :)

roliver

hello world
7 јануари 2018
103
50
Eve go rasporedot na prostoriite i na klimite
1. vivax acp-12ch35aeqi - inverter
2. vivax acp-12ch35gek - on/off
Zidovite so crvena linija se nadvoresni, dolu se vizbi i vlez vo zgrada, a levo i desno (spalna i detska ne great komsiite).
Nadvoresnite zidovi se vnatresno izolirani so 5cm stiropor.

Klimi.jpg Orientacija SEVER - sonce preku zima ni za lek :(

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.759
6.463
SK
Браво, убаво напишано. Пренесувај искуства зимава, интересно е да се види како ќе се држи климава на пониски температури.

Драги форумџии,
ве молам за совет за соодветен избор на клима. Потребно е само греење како функционалност, станот е на приземје, под него подруми, зградата нема никакво греење. Површина што треба да се покрие за греење 35м2. Станот има ПВЦ прозори. Пишете слободно ако треба некој дополнителна информација. Во прилог е и скица од распоред и изолацијата. Размислувањата за модел се кон Гри Хансол -20 за 37к што е на акција сега. Фала ви многу однапред.

klima.png

Мислам дека не ти е паметно да ставиш клима во трпезаријата како што ти предложија. Прво ќе ве дува директно во вас додека седите на маса(посебно непријатно силно ќе ве дува ако идеш со 5.5кв клима). Второ, ќе ти биде најтопло во трпезарија е на во дневната соба каде верувам поминуваш најголем дел од времето кога си дома (а не спиеш). Ако можеш да ја поставиш на ѕидот што го делиш со комшијата, тоа би било најефикасна опција. Но во било кој случај гледај да климата на дува директно таму каде најчесто седат луѓе (каучи, гарнитура за седење, итн).

Друго за изборот од клими, со што си греел досега и дали ~3.5 киловати ќе ти бидат доволни?
Пошто основната површина е 20м2 со додатни 9м2, јас би одел со 3.5кв - освен ако немаш големи топлотни загуби (заради тоа те прашав со што се грееше досега).
Пази само дека 18-ка (5.5кв) клима во 20м2 простор ќе дува непријатно силно. Освен тоа ризикуваш он-оф работење, односно чести (и бучни) исклучувања и вклучувања наместо постојано и релативно тивко работење. Затоа е важно да се обидеш што попрецизно да процениш колкави топлотни потреби имаш.

Во врска со брендовите, ако можеш да си дозволиш јапонска клима тоа би било најдобро. Од другите (поевтини) опции, јас лично би одел со Гри. Хансол моделот е докажано добра и квалитетна клима.

roliver

hello world
7 јануари 2018
103
50
Zaboraviv da napomenam deka vo oktomvri se greese samo so inverterot dnevna, kujna, trepazarija, saloni i detska od 6-23 casot, a od 22 casot se otvorase i vratata od spalnata na 22 stepeni i sekako poradi toploto vreme odese glatko bez pomos od obicnata klima.

Sepak za trpezarijata i kujnata ke treba uste edna klima zaradi mnogute nadvoresni zidovi i delot od trpezarijata koja ima pod koj visi nad zgradata ima najgolemi zagubi i e najladna od site sobi koga se gree posredno.

Последна промена:

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.759
6.463
SK
Но во било кој случај гледај да климата на дува директно таму каде најчесто седат луѓе (каучи, гарнитура за седење, итн).
Лапсус лингва, вака требаше да биде:

Но во било кој случај гледај климата да не дува директно таму каде најчесто седат луѓе (каучи, гарнитура за седење, итн). И гледај да не ја лепиш внатрешната единица горе до плафон, колку пониско можеш да ја поставиш толку поефикасно ќе работи. Некои и долу ја ставаат, естетските моменти на страна но така е најефикасна работата.

Juve_fanatic

hello world
4 март 2018
171
130
Лапсус лингва, вака требаше да биде:

Но во било кој случај гледај климата да не дува директно таму каде најчесто седат луѓе (каучи, гарнитура за седење, итн). И гледај да не ја лепиш внатрешната единица горе до плафон, колку пониско можеш да ја поставиш толку поефикасно ќе работи. Некои и долу ја ставаат, естетските моменти на страна но така е најефикасна работата.
Mene mi se na 6,5 i 7,5 cm od plafon :(

Juve_fanatic

hello world
4 март 2018
171
130
Decki, abe ne mi odgovorivte dali moze klima da se dovakumira odposle? Primer utre da viknam majstorni da mi gi dovakumira ili toa samo pred prvo uklucuvanje se pravi?

CBB_6

BBC
9 декември 2016
349
1.069
За Haier-от мислев од Енергија, гледам цената им е слична сегде, ма да спецификацијата ме чуди, оваа во Сет има опција за вифи, во Енергија и Клими.мк моделот нема.
Погледнете го атачментот 68794

Тоа шо го викаш опција за вифи кај Haier Tundra е всушност припрема за вифи, или просто кажано под капакот има празно лежиште за вифи модулот и конектор за истиот.. Не се замарај, прашав јас, вифи модулот чини 100 евра. А и чуму ти е, ако веќе сакаш да се занимаваш со то, секој Broadlink од 15-тина долари ќе ти брка супер работа.

CBB_6

BBC
9 декември 2016
349
1.069
@CBB_6 Brat, svaka ti cast za montazava. Propisno. Vo odnos na toplotnive potrebi, bez izolacija, stara dograma, ne znam bash dali ke mozes bash celo vreme da grees 60m2 so Tundrava. Ne ti kobam, bi sakal da si gazis i da si uzivas i ako dojdat minusni temperaturi, da spodelis te molam iskustvo shto ke go imas so klimava bidejki deluva navistina odlichna. Iskreno, Setec napravija totalen bum so Tundrava, 5,5ka vekje ne mozes da najdes kaj niv.

Dve raboti me interesiraat. Gledam 21 cm od tavan si ja montiral vnatreshnata, a kaj mene na specifikacii pisheshe minimum 5,5 cm da e od tavan, a mene mi se na 7,5 i 6,5 cm od tavan, toa znaci deka nema da mi se mnogu efikasni klimite ili?

Vtora rabota shto sakam da prasham, e dali vakumiranje e vozmozno otkako ke locnes da ja rabotis klimata? Dali mozam utre da viknam majstor i da ja "dovakumiram"?

Зато реков дека во тој простор ќе греам во тандем со 3 киловатен гусен радијатор, а над мене има уште еден спрат кој цел се загрева, па се надевам топлотните загуби горе низ таван ќе бидат минимални. Ако има потреба отварам една врата и во детската соба ќе ја пуштам Беко 3,5-ка он-оф клима шо е 11 години стара или 3 кв. панелен конвектор кој е во спалната...и замисли чичко ЕВН да заеби пола ден дефект со струјата и замрзнавме :) то ти е ризикот све на струја дома. Имам плус и една мала термоакумулациона печка од 3,5 кв. која воопшто не ја вклучувам, за ако стегни салам зимава златна резерва.

За позиционирањето на внатрешната и надворешната единица, како и за се друго околу монтажата имаш детално наназад во темава, седни му и помини ја цела еден ден.. Внатрешната колку пониско монтирана толку поефикасно за загревање. Зато мајка за греење се парапетните клими. И обратно, колку повисоко ставена толку поефикасно ќе лади на лето. Мене греењето ми беше поважно па зато на таа висина ја наместив, уствари то ти е некоја златна средина и за греење и за ладење.

Дали е можно отпосле вакумирање/довакумирање на системот искрено не знам, нека кажи некој од монтериве. Знам дека то се прај на почеток при монтирањето, и така овозможува долг век на компресорот, се истиснува целиот воздух во цевките а со тоа и влагата (водата), која најмногу го дупи магарето ко ќе се измеша со маслото и фреонот.. Тебе најверојатно ти ја наместиле со фрискинг - издувување и испуштање со фреон, а уствари не го истиснува цел воздух од системот и води до неповратна загуба на фреонот.
Ете погоре @mdeni ти одговорил дека клима не се довакумира, не сум видел.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.550
19.219
Кај „галичките“ клими кои претендираат да бидат IoT Device зависите од милоста (и немилоста) на кинески сервери па ќе ви ги снемува од мрежа, па ќе треба да исклучувате напон и слични бедотии.
Една од прилините заради која корисниците на Sonoff се решаваат да флешнат TASMOTA.

Ова не е случај со Mitsubishi пошто Mitsubishi, Daikin, Panasonic се клими за одлични.

Јас ланска година набавив стикче кое се „понаша“ и на мнение сум дека ќе бев далеку посреќен со WiFi to Ir односно Broadlink ама пак така немаше да гледам климата колку степени ми пријавува внатре и надвор.

Нема бесплатен ручек дечки! :)

orce66624

hello world
13 август 2016
101
70
@orce66624
Dali mozis da vidis nadvor na nadvoreshnata edinica iki vo upatstvoto koi oznaki gi ima tvojata klima.

Dali - AS18TD2HRA/1U18EE8ERA

Ili - AS18TD2HRA/1U18BE8ERA

i vtora rabota, dali dupkite od crevata od klimata gi imas zatvoreno ubavo?
Druze ovaa e AS18TD2HRA/1U18EE8ERA,a montazata ja vrsea bane air i deckite profesionalno si ja zavrsija rabotata bez maani(od vnatresna i nadvoresna strana stavaa parcinja stiropor i potoa so gips mislam polnea)

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.550
19.219
Decki, abe ne mi odgovorivte dali moze klima da se dovakumira odposle? Primer utre da viknam majstorni da mi gi dovakumira ili toa samo pred prvo uklucuvanje se pravi?
Може да се довакумира. Обично ја пуштаат на ладење и го собираат фреонот во компресорот, потоа го пушта и на едниот крај на цевката го врзува апаратот и врши вакумирање.
Се сомневаш дека не е добро вакумирана?

Juve_fanatic

hello world
4 март 2018
171
130
Може да се довакумира. Обично ја пуштаат на ладење и го собираат фреонот во компресорот, потоа го пушта и на едниот крај на цевката го врзува апаратот и врши вакумирање.
Се сомневаш дека не е добро вакумирана?
Abe znaes kako? Shto povekje chitash i ucish za klimi toa povekje shube ti e. Za se e taka vo zivotot. Zena mi devetti mesec e trudna, vo tekov na celava bremenost ja karav da ne kisni po takvi forumi za majki, za bebinja i slichno, da ne chita za mozni komplikacii pri poragaj ili ne znam ti jas shto zatoa shto samo shube ke si napravi.

Taka i jas so klimive. Nemam nikakov problem so niv, ama te sega si vikam da ne ne mi gi vakumiraa dobro, da ne slucajno preblisku do tavan mi gi montiraa, da ne mic "crknat" brzo? Ko zena nekoja.

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
Druze ovaa e AS18TD2HRA/1U18EE8ERA,a montazata ja vrsea bane air i deckite profesionalno si ja zavrsija rabotata bez maani(od vnatresna i nadvoresna strana stavaa parcinja stiropor i potoa so gips mislam polnea)

Мислам дека никогаш не постоеа 2 типа на 18ки (Е и В), печатна грешка е во Тим најверојатно е во прашање. Ако некој корисник забележи тундра 18 со B, нека ја постира тука.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв