Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Штом почнала да крева значи до вентилаторот бил проблемот. На преслаб вентилатор изгледа била пуштена. Или аутоматскиот мод ја држи на преслаб вентилатор.

Секако може и да е дефектна или да фали фреон или од некаде да има некој провев...

Јас не би се водел според марка туку според еуровент сертификат. Поготово кај брендови кои го имаат. Кај твојата точно знаеме колку и е моќноста.

Стави го термометарот на таван некако или блиску до таван, да видиме дали таму е над 30ц.

Dux

hello world
29 ноември 2008
119
60
@mdeni откако ја ставив на максимум вентилаторот не забележав некоја голема разлика во интензитет, малку повеќе дува. Едвај достигна 20ц но мислам тоа дека е од малку посилниот вентилатор бидејќи термометарот ми е поставен под климата и еве откако достигна 20 ниако да качи повеќе. Ќе го обесам термометарот повисоко да видам што ќе каже и ќе те известам но сепак мислам дека проблемот е во климата. Ваква клима од 40к да не може 16м2 да загрее е срамота (надворешната температура во Прилеп според accuweather e 0C) а замисли котирана е за до -15 да грее. Како би ме загреала на -15 ми е несватливо ако ова и е нормална работа.

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
Него му треба 5,5-ка инвертер со минимум COP 4,2 која има минимум 650m3 проток затоа што човекот нема прагови и има простор кој е "скриен" од климата.
Канцеларија што има проток на луѓе со отвори-затвори врати со 3,5-ка клима!
Дајте ве молам. Ако сака нека биде и од 2000 евра нема да брка работа.
Нон стоп ќе дува на полна снага и ќе влага во дефрост.
Или две 3,5-ки AERI или една 5,5-ка.
Јас вчера купив 2 AERI за 47000.

Далеку подобар избор за неговата канцеларија од било што.
Каде ги купи аери по таа цена?

civikom

hello world
17 декември 2011
272
246
Него му треба 5,5-ка инвертер со минимум COP 4,2 која има минимум 650m3 проток затоа што човекот нема прагови и има простор кој е "скриен" од климата.
Канцеларија што има проток на луѓе со отвори-затвори врати со 3,5-ка клима!
Дајте ве молам. Ако сака нека биде и од 2000 евра нема да брка работа.
Нон стоп ќе дува на полна снага и ќе влага во дефрост.
Или две 3,5-ки AERI или една 5,5-ка.
Јас вчера купив 2 AERI за 47000.

Далеку подобар избор за неговата канцеларија од било што.
Од Паком ли ги зема за 23500 ден. парче ?

Didajo

read-only
23 ноември 2017
26
14
Дечки пред недела две пишав на темава за Daikin FTXB35C. Вчера со опаѓањето на температурата и самата клима не можеше да достигне некоја нормална температура. На живин термометар даваше температура од 19 степени во собата. Повторно да напоменам дека климата е 3.5kw пропишана за просторија до 35м2 а собата ми е 16м2 и климата ја работам на 30ц и ауто на вентилаторот нон стоп. Го повикав монтерот што ја местеше и ја мереше издувната температура која отчита 46 степени на издув на половина вентилатор а во собата исто достигнува температурата до 19 степени на живиниот термометар. Исто така синоќа почна да влегува климата во defrost на помалку од час време. После направениот увид монтерот ме убедува дека издувната температура е во ред но дека ќе повика екипа од скопје од кај главниот дистрибутер да направат увид па ако треба да се замени единицата.ж Јас мислам дека овие температури што ги добивам воопшто не се во ред но сакав да слушнам и ваше мислење бидејќи живци искинав не знам дали да барам рекламација или доправа да се расправам.
Дечки пред недела две пишав на темава за Daikin FTXB35C. Вчера со опаѓањето на температурата и самата клима не можеше да достигне некоја нормална температура. На живин термометар даваше температура од 19 степени во собата. Повторно да напоменам дека климата е 3.5kw пропишана за просторија до 35м2 а собата ми е 16м2 и климата ја работам на 30ц и ауто на вентилаторот нон стоп. Го повикав монтерот што ја местеше и ја мереше издувната температура која отчита 46 степени на издув на половина вентилатор а во собата исто достигнува температурата до 19 степени на живиниот термометар. Исто така синоќа почна да влегува климата во defrost на помалку од час време. После направениот увид монтерот ме убедува дека издувната температура е во ред но дека ќе повика екипа од скопје од кај главниот дистрибутер да направат увид па ако треба да се замени единицата.ж Јас мислам дека овие температури што ги добивам воопшто не се во ред но сакав да слушнам и ваше мислење бидејќи живци искинав не знам дали да барам рекламација или доправа да се расправам.
Istiot problem go imam so FTXB50 smenija elektronika na nadvoresna pa povtorno problem pa tecese freon i sega ostanuva defrostot koj se slucuva na sekoj eden cas ... Sleden moj cekor e da ja sledam edna nedela ako se odnesuva isto i ne naidam na razbiranje od firmata kade ja zemav ke prijavam vo pazarna, bidejki me vozea subjektivno e custvoto za toplo ima izduv eve merime pa nemas izolacija pa staviv izolacija pa stavi si vrata megu hodnik i soba staviv vrata na kraj problem so klimata vikaj si odgovorni lica od Daikin da dojdat da si ja proverat klimata posto ocigleno slicniot problem go imaa poveke lica ...Daikin za mene ispadna edna golema 0.

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.696
12.539
Skopje
www.wemaxa.com
Чешки Daikin е ѓубре, затоа препорачувам до 60к Gree, најдобра опција за парите. Daikin made in Japan кај нас не се носи. Единствена маана според мене на Gree е тоа што вентилаторот на надворешната единица секогаш врти на максимум, имам и Fujitsu каде тоа не е така, надворешниот вентилатор врти мислам во 3 брзини зависно од потребата. Е сеа Fujitsu-то има 43кг надворешна единица, чинеше 80,000 од хидросет (24000btu модел), а Gree Hansol со исто 43кг надворешна единица (12000BTU) e 45000 den.. Имаат исти перформанси мислам, независно како се ратирани.

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
Чешки Daikin е ѓубре, затоа препорачувам до 60к Gree, најдобра опција за парите. Daikin made in Japan кај нас не се носи. Единствена маана според мене на Gree е тоа што вентилаторот на надворешната единица секогаш врти на максимум, имам и Fujitsu каде тоа не е така, надворешниот вентилатор врти мислам во 3 брзини зависно од потребата. Е сеа Fujitsu-то има 43кг надворешна единица, чинеше 80,000 од хидросет (24000btu модел), а Gree Hansol со исто 43кг надворешна единица (12000BTU) e 45000 den.. Имаат исти перформанси мислам, независно како се ратирани.
Кај хансолот има три брзини вентилаторот од надворешната .

Didajo

read-only
23 ноември 2017
26
14
Apsolutno se soglasuvam !

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
Istiot problem go imam so FTXB50 smenija elektronika na nadvoresna pa povtorno problem pa tecese freon i sega ostanuva defrostot koj se slucuva na sekoj eden cas ... Sleden moj cekor e da ja sledam edna nedela ako se odnesuva isto i ne naidam na razbiranje od firmata kade ja zemav ke prijavam vo pazarna, bidejki me vozea subjektivno e custvoto za toplo ima izduv eve merime pa nemas izolacija pa staviv izolacija pa stavi si vrata megu hodnik i soba staviv vrata na kraj problem so klimata vikaj si odgovorni lica od Daikin da dojdat da si ja proverat klimata posto ocigleno slicniot problem go imaa poveke lica ...Daikin za mene ispadna edna golema 0.
Тој модел е доста слаб додека GV modelot e druga prikazna a cenata im e slicna

Didajo

read-only
23 ноември 2017
26
14
Тој модел е доста слаб додека GV modelot e druga prikazna a cenata im e slicna
Da sega znam kako iako bev ubeduvana deka prostorot ke go pravi banja, od kolku tolku korisnici na Daikin sekoj tret ima problem a kolku i nemaat spodeleno po forumi. Da bev dovolno upatena za nekoja suma plus ke zemev GV. Jas gi gledav specifikaciite na stranata na ICS Group tamu nemaat spodeleno vo nieden slucaj deka klimata na ovie prostori e slaba 3.5ka sto uste startno znaci manipuliranje so korisnicite...

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
Од Паком ли ги зема за 23500 ден. парче ?
Не. Од Прилеп од продавница. Со фискална со све..

21500 (а можно е и подолу) ги набавуваат од Паком.

Пошто Флегма стално велит дека глупоста не е неограничена туку тоа е лакомоста.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.466
SK

Сите колат со цените, 33% маржа во однос на Паком е ретардирано многу. Ете ги и тие од Гримак ги покачија цените неколку пати - откако им станаа релативно популарни Гри климите. Треба малку да се спуштат на земја. Штета што нема повеќе конкуренција, да има повеќе увозници за исти брендови. Ама тоа е тоа, мал пазар сме.

Да беа нормални цените и да не држеа монопол одделни увозници, најверојатно повеќето од нас овде ќе имавме Фуџутцу клими по дома. Наместо да правиме муабет за Гри вс Вивакс.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
И немаше да се труеме со горење дрво во сред град, за најголема срамота на светов што не гледа.

Forall

read-only
10 мај 2017
13
16
Изгледа во Македонијава Daikin = евтино Gree тезгере за поскапа цена...

Forall

read-only
10 мај 2017
13
16
Сите колат со цените, 33% маржа во однос на Паком е ретардирано многу. Ете ги и тие од Гримак ги покачија цените неколку пати - откако им станаа релативно популарни Гри климите. Треба малку да се спуштат на земја. Штета што нема повеќе конкуренција, да има повеќе увозници за исти брендови. Ама тоа е тоа, мал пазар сме.

Да беа нормални цените и да не држеа монопол одделни увозници, најверојатно повеќето од нас овде ќе имавме Фуџутцу клими по дома. Наместо да правиме муабет за Гри вс Вивакс.
Да си жив и здрав !

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Notebook Lenovo Legion S7
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
15.6" FullHD 1090x1080 LED
OS
Windows 11

За 21500 или пониско јави ми јас ке земам шлепер цел.

Тоа што тебе ти ги дадиле за багателна цена не значи дека истата е реална.

Didajo

read-only
23 ноември 2017
26
14
Изгледа во Македонијава Daikin = евтино Gree тезгере за поскапа цена...
Pa neznam so da kazam ako nekoi se zeznale od GREE eve da im kazam da ne se zeznat so Daikin, neznam kolku moze sekoj da si ja dozvoli ali ova e problem shto eve i na ovoj i drug forum se pojavuva shto bi se reklo sekoja 3ta, 5ta Daikin ne valja ... Katastrofa se !!!

Последни теми

Последни огласи

На врв