Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

maci

poweruser
2 април 2008
3.383
972
Мислите дека така треба, при купување немаше упатство , од каде да најдам моделот е Gree Lomo Eco 12000BTU GWH12QB-K3DNC4D/A
треба да затопли до 26 како што ти е поставено,е сега логички неможе да затопли од кои причини? какви прозори имаш,дали имаш изолација,дали често ја отварате вратата?.....?
пушти ја подолго време да работи на максимум(намести 30 степени) па ќе видиш.
или немаш доволна изолација па имаш многу топлотни загуби па климата неможе да постигне.
ама за 25м2 ако неможе да постигне 26 степени 3,5кв клима земи рекламирај ја.

и во иднина секој кој ќе поставува прашање за некаков проблем ве молам опишете ја вашата ситуација,кука,стан,изолација,пвц или дрвени прозори....дали ја пуштате често или не,ја оставате да работи....да не се прашуваме и да не билдаме постови за џабе

Viki Dimovska

read-only
27 ноември 2017
10
0
треба да затопли до 26 како што ти е поставено,е сега логички неможе да затопли од кои причини? какви прозори имаш,дали имаш изолација,дали често ја отварате вратата?.....?
или немаш доволна изолација па имаш многу топлотни загуби па климата неможе да постигне.

и во иднина секој кој ќе поставува прашање за некаков проблем ве молам опишете ја вашата ситуација,кука,стан,изолација,пвц или дрвени прозори....дали ја пуштате често или не,ја оставате да работи....да не се прашуваме и да не билдаме постови за џабе

Живеам во стан изолација нема но има ПВЦ прозорци на северна страна, незнам сомнителна ми е климата. Ви благодарам за советите

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.989
Што конкретно ти е сомнително?
Ако работи 24часа на рецимо 25 степени и си е дома фино и топло, тоа е тоа.
Сепак е најосновниот модел, нема некои којзнае какви функции.

Viki Dimovska

read-only
27 ноември 2017
10
0
Што конкретно ти е сомнително?
Ако работи 24часа на рецимо 25 степени и си е дома фино и топло, тоа е тоа.
Сепак е најосновниот модел, нема некои којзнае какви функции.
Да топло е но која ќе биде потрошувачката ако воопшто не искличува

hipo

user
27 јануари 2011
1.806
1.692
sistrum.mk
Читам тука, па гледам на клими.мк...па пак читам тука и пак гледам клими.мк и така нон стоп. А времето си лети дојде зима.
Значи ми теба клима за 35м2, скако инвертер, грејачи на тацна, иФил копче, њифи може да има и секако гаранција убава. Куќата е со изолација стиропор 5см и ПВЦ прозори, се грее под мене. Буџет околу 30000ден +
Пишете тука или во ПП за да направиме муабет по телефон и да договориме бизнис, да не пишувам овде по милион постови. А кога се ке се заврши ке се пофалам.
А да не заборавам достава и монтажа во Куманово .

maci

poweruser
2 април 2008
3.383
972
за таа квадратура 25м2,клима 3,5кв наместена на 26 треба да исклучи на термостатот на климата.
остави ја еден ден(може ќе и треба и помалку) да работи на 30 и намалувај полека на даљинското 29,почечакј 10 секунди па 28 почечакј 10 секунди па 27...и види на која темп.ќе ти искључи.тестирај ја.
види дали со 25 С ке ти исклучи?

Viki Dimovska

read-only
27 ноември 2017
10
0
за таа квадратура 25м2,клима 3,5кв наместена на 26 треба да исклучи на термостатот на климата.
остави ја еден ден(може ќе и треба и помалку) да работи на 30 и намалувај полека на даљинското 29,почечакј 10 секунди па 28 почечакј 10 секунди па 27...и види на која темп.ќе ти искључи.тестирај ја.
види дали со 25 С ке ти исклучи?
Ви благодарам многу

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.989
Инвертор не треба да исклучува. Треба да модулира и да смалува потрочувачка. Не се загрижувај, подобро е да не исклучува. Секако согласно условите. Значи таа може да троши 400W, а може да троши и 1100W, значи инверторот (тоа е тоа што модулира) ќе качува и симнува потрошувачка согласно потребите. Колку пониско модулира околу 400W толку поголема ефикасност се постигнува. На ова време ќе биде оклу 400-800W некаде и ќе си тера цел ден. Ама како и да е МАКСИМАЛНА потрошувачка на климата твоја е 1000W*24ч*30дена*4.5денари = 3240денари. Значи тоа е апсолутно максимално што може да потроши. А реално ќе е каде-каде пониска околу 1200-2500 денари зависи колку се бара од неа и колку е ладно надвор.

Viki Dimovska

read-only
27 ноември 2017
10
0
Инвертор не треба да исклучува. Треба да модулира и да смалува потрочувачка. Не се загрижувај, подобро е да не исклучува. Секако согласно условите. Значи таа може да троши 400W, а може да троши и 1100W, значи инверторот (тоа е тоа што модулира) ќе качува и симнува потрошувачка согласно потребите. Колку пониско модулира околу 400W толку поголема ефикасност се постигнува. На ова време ќе биде оклу 400-800W некаде и ќе си тера цел ден. Ама како и да е МАКСИМАЛНА потрошувачка на климата твоја е 1000W*24ч*30дена*4.5денари = 3240денари. Значи тоа е апсолутно максимално што може да потроши. А реално ќе е каде-каде пониска околу 1200-2500 денари зависи колку се бара од неа и колку е ладно надвор

maci

poweruser
2 април 2008
3.383
972
Инвертор не треба да исклучува. Треба да модулира и да смалува потрочувачка. Не се загрижувај, подобро е да не исклучува. Секако согласно условите. Значи таа може да троши 400W, а може да троши и 1100W, значи инверторот (тоа е тоа што модулира) ќе качува и симнува потрошувачка согласно потребите. Колку пониско модулира околу 400W толку поголема ефикасност се постигнува. На ова време ќе биде оклу 400-800W некаде и ќе си тера цел ден. Ама како и да е МАКСИМАЛНА потрошувачка на климата твоја е 1000W*24ч*30дена*4.5денари = 3240денари. Значи тоа е апсолутно максимално што може да потроши. А реално ќе е каде-каде пониска околу 1200-2500 денари зависи колку се бара од неа и колку е ладно надвор.

пишуваш клима ИНВЕРТЕР не треба да исклучува?
а што ќе прави климата кога ќе ја постигне зададаната температура?
по твојата логика треба нон стоп да работи компресорот со намален капацитет бидејќи има нели добар модул за одржавање.

еве кај мене на пример ЛГ 3,5кв,во 40м2, наместена 23,сензорот на даљинското покажува 23,и она на мерач троши 280 вати,најминимално што имам измерено.значи одржава...и кога ќе постигне 23-24 исклучува,бидејќи нема големи топлотни загуби имам добра изолација.
ова што исклучува според тебе не е добро и треба да ја рекламирам?

Viki Dimovska

read-only
27 ноември 2017
10
0
по твојата логика треба нон стоп да работи компресорот со намален капацитет бидејќи има нели добар модул за одржавање.

еве кај мене на пример ЛГ 3,5кв,во 40м2, наместена 23,сензорот на даљинското покажува 23,и она на мерач троши 280 вати,најминимално што имам измерено.значи одржава...и кога ќе постигне 23-24 исклучува,бидејќи нема големи топлотни загуби имам добра изолација.
И сега на кого да верувам :(

maci

poweruser
2 април 2008
3.383
972
Имам инвертер клима Gree . Кога е поставена на греење на 26 ц непрестано дува- грее и воопшто не исклучува и ако се работи за простирија од 25м. При монтирање ми рекоа да ја поставам на 24 ц тогаш исклучува. На повисока температура не. Незнам дали е проблем со климата или инвертерот имаат посебен начин на работа.
како може да ти речат да не ја поставуваш на повисока температура????
дали се нормални,а што ако сакам да ми биде потопло? зар климата е направена само да работи до 24?
ова е надвор од секоја логика
не ми се верува дека ова се совети од Грее...
ако е така тогаш врати им ја климата и нека ти донесат некоја што ќе може да работи повеќе од 24 или ако немаат таква во салон нека ти ги вратат парите.
имам и друга обична (не инвертер) па наместена е на 27 степени и исклучува кога ќе постигне...како бе тоа не ја мести повеќе од 24 !!!

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.989

Во право си, кога ќе постигне ќе исклучи. Ама пред да исклучи модулира бајаги инверторот. Значи дека побарувачката на просторот паднала испод минимумот на климата.

Значи прво доаѓа модулацијата, а потоа исклучува. Не треба да ја рекламираш. Меѓутоа воопшто не треба да се секираш за потрошњата и да исклучува и да не исклучува.

Маци малку реагира силно. Инаку во право се и двата поста. Не се косат постовите, само се за различни услови. Сакам да кажам не очекувај да исклучува, тоа што не исклучува е добра работа, а не лоша. Толку.

Jedah

user
6 ноември 2007
1.308
2.284
Jedah's setup  
Processor & Cooler
AMD RYZEN 5 1600AF 6-Core 3.2 GHz (3.6 GHz Turbo) & CoolerMaster Hyper H411R
Motherboard
ASUS PRIME B450M-K
Storage
SSD: M.2 Corsair NVMe MP510 240GB / HDD: SAMSUNG F1R HE103UJ 1TB / HDD TOSHIBA DT01ACA 1TB
PSU
Cooler Master MasterWatt Lite 700W, 230V, 80Plus, HDB fan, Active PFC
RAM
Kingston 16GB 2666MHz DDR4 CL16 DIMM (Kit of 2) 1Rx8 HyperX FURY Black
Video card
MSI Gaming Radeon RX 570 256-bit 4GB GDRR5
Case
DeepCool Tesseract BF
Mouse
Logitech Optical M100 USB Black
Keyboard
A4Tech A4 KR-85 ComfortKey
Monitor
LG 24'' Full HD IPS Monitor with FreeSync™ (24MP60G-B)
OS
Windows 11
A чекај како климата знае дека ја постигнала зададената температура?
Јас задавам 25'C температура преку цела ден. Кога си легинам ја намалувам на 21'C и кога станувам од спиење ја кревам повторно на 25'C и така еве веќе 40 дена без престан.
  • Кога е на 21'C го прави стандардниот циклус дува неколку минути па гаси ги крева перките во хоризонтална положба стои така одредено време па повторно ги спушта перките и прави издув.
  • Кога е на 25'C скоро па ми се чини никогаш не се исклучила. Само кога ќе ја постигне температурата се слуша дека потивко работи.
Кога ќе ја постигне која температура? На мобилен имам апликација од климата. Работата на климата значително се намалува на 2-3 степени над зададената.
Значи има на апликацијата Indoor:27'C и климата скоро и да не се слуша како работи али работи. Не е исклучена и не се перките кренати на горе него има струење.
Реалноста е друга. На 4 метри од климата на дигитален термометар јас до ден денеска немам добиено температура поголема од 20,5'C!!!

И тука идеме до горе зададеното прашање:
Kако климата знае дека ја постигнала зададената температура?

Распределувањето на топлиот воздух не е рамномерно. Работата на климата се дефинира спрема амбиентот кој се наоѓа во радиус од 1-2 метри околу климата.
Фактите се дека климата го затоплува просторот меѓутоа до ден денес јас се немам стоплено а зимата сеуште не е ни асолно почната. Кој се причините и што да правам по ова прашање.

• Дали да ја работам на максимум 30'C?
  • Дали просторот ми е предимензиониран?
  • Дали климата е слаба?
  • Дали незнам да ја ракувам?
  • Дали е лошо монтирана?
  • Дали немам добра изолација?

Податоци:
VIVAX 12CH35AERI
Простор за затоплвање ~30m2
Станбен објект: градба 2017, ПВЦ прозорци, 5cm стиропор фасада, поткровје, под мене не седи никој.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.989
Зошото на 21Ц навечер кога е ефтина струја?

Мене ми нема логика да штедам на ефтина струја.

• ми се допаѓа
Реакции: sumi

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.164
3.213
Струмица
На 4 метри од климата на дигитален термометар јас до ден денеска немам добиено температура поголема од 20,5'C!!!
Затоа ќе си користиш I FEEL функцијата и далинското ќе го наместиш на 3 метри од климата без пречки меѓу нив.

Angela1992

read-only
27 ноември 2017
3
0
Напиши кој инвертер име јачина,на која брзина работи перката(1-5),колку време работи климата а потоа одмара 10мин.,дали ти е точно мерењето дека постигнува 22 с И за 10 мин паѓа на 14 с?
Haier 5.5Kw ..обично навечер така ни прави... денес се јавивме кај мајстор ни рече дека е од влажноста на воздухот дека овие денови е вакво времето..

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Notebook Lenovo Legion S7
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
15.6" FullHD 1090x1080 LED
OS
Windows 11

Сите клими исклучуваат, и инвертер и обичните, со тоа што инвертерите го прават тоа многу поретко и во случај кога испорачуваат поеќе топлина од што има потреба и при минимална работа.. пример ако температурата ја зададете 20-24 степени а надвор не е толку ладно, лесно ке постигне температура и дури и да работи на минимум испорачува топлина повеќе токолку што просторијата има загуби така да во тој случај инвертерот ке исклучи.

Друго температурата што ја задавате ако е без iFeel функција сензорот на климата е горе во горниот дел на просторијата, температурата таму може да е 27 степени а доле да не е ниту 23, за тоа iFeel е интересно бидејќи тие клими имаат сензор во далечинското и ако е пуштена таа функција постигнува температура према далечинското.

како може да ти речат да не ја поставуваш на повисока температура????
дали се нормални,а што ако сакам да ми биде потопло? зар климата е направена само да работи до 24?
ова е надвор од секоја логика
не ми се верува дека ова се совети од Грее...
ако е така тогаш врати им ја климата и нека ти донесат некоја што ќе може да работи повеќе од 24 или ако немаат таква во салон нека ти ги вратат парите.
имам и друга обична (не инвертер) па наместена е на 27 степени и исклучува кога ќе постигне...како бе тоа не ја мести повеќе од 24 !!!
Претпоставувам реакцијата е за оваа реченица:

....При монтирање ми рекоа да ја поставам на 24 ц тогаш исклучува. На повисока температура не. ....

@Viki Dimovska колку што ја сватив и предложиле да ја стави на 24 и на 24 гаси а кога ке ја стави на повисока Т не и гаси, не верувам дека и рекол некој да не ја става на повисока од 24 степени. лошо си ја сватил.

A чекај како климата знае дека ја постигнала зададената температура?
Јас задавам 25'C температура преку цела ден. Кога си легинам ја намалувам на 21'C и кога станувам од спиење ја кревам повторно на 25'C и така еве веќе 40 дена без престан.
  • Кога е на 21'C го прави стандардниот циклус дува неколку минути па гаси ги крева перките во хоризонтална положба стои така одредено време па повторно ги спушта перките и прави издув.
  • Кога е на 25'C скоро па ми се чини никогаш не се исклучила. Само кога ќе ја постигне температурата се слуша дека потивко работи.
Кога ќе ја постигне која температура? На мобилен имам апликација од климата. Работата на климата значително се намалува на 2-3 степени над зададената.
Значи има на апликацијата Indoor:27'C и климата скоро и да не се слуша како работи али работи. Не е исклучена и не се перките кренати на горе него има струење.
Реалноста е друга. На 4 метри од климата на дигитален термометар јас до ден денеска немам добиено температура поголема од 20,5'C!!!

И тука идеме до горе зададеното прашање:
Kако климата знае дека ја постигнала зададената температура?

Распределувањето на топлиот воздух не е рамномерно. Работата на климата се дефинира спрема амбиентот кој се наоѓа во радиус од 1-2 метри околу климата.
Фактите се дека климата го затоплува просторот меѓутоа до ден денес јас се немам стоплено а зимата сеуште не е ни асолно почната. Кој се причините и што да правам по ова прашање.

• Дали да ја работам на максимум 30'C?
  • Дали просторот ми е предимензиониран?
  • Дали климата е слаба?
  • Дали незнам да ја ракувам?
  • Дали е лошо монтирана?
  • Дали немам добра изолација?

Податоци:
VIVAX 12CH35AERI
Простор за затоплвање ~30m2
Станбен објект: градба 2017, ПВЦ прозорци, 5cm стиропор фасада, поткровје, под мене не седи никој.
Твојата клима има iFeel, вклучи го и провери дали ке имаш разлика.

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Notebook Lenovo Legion S7
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
15.6" FullHD 1090x1080 LED
OS
Windows 11

Не е за штедњата повеќе колку што за спиење обично сите сакаме нешто пониска температура јас во 25-26 неможам да спијам ама пак преку ден 25-26 ми е супер, за спиење ја ставам на 21-23. Ако повеќе од 1 ден не сум дома се става 16-19 степени за да не излади просторијата, после ми е ем топло ем економично сум поминал.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.758
6.459
SK
...незнам сомнителна ми е климата.
Врз основа на кои искуства? :)
Се имаш претходно греено на клима?

Потрошувачката секако ќе биде многу помала одошто греење со некоја греалка, панелна или друга. Климите се топлотни пумпи, а твојата е инвертер клима која може да се симне и до 400W на најнискиот мод на работа. Всушност мајсторијата е одбереш температура од 20с па нагоре, а климата ПОСТОЈАНО да работи на ~400W потрошувачка.

На писмените. :)
Пошто те интересира сето ова, и тоа доволно за да си правиш муабет по нет, еве еден предлог за тебе. Купи си мерач за потрошувачка на струја, како на пример како овој:
Anhoch PC Market Online - Power Consumption Meter Single Socket w/LCD display

Во Анхоч немаат на лагер, провери во Меркур (друг модел, и подобар и нешто поевтин), или во други продавници. Следи ја моменталната потрошувачка, и запишувај си неделна и месечна потрошувачка. Ќе се изненадиш колку малку струја трошат климите во однос на греалките.
Бонус: ќе ти биде уште поинтересно. :)

Jedah

user
6 ноември 2007
1.308
2.284
Jedah's setup  
Processor & Cooler
AMD RYZEN 5 1600AF 6-Core 3.2 GHz (3.6 GHz Turbo) & CoolerMaster Hyper H411R
Motherboard
ASUS PRIME B450M-K
Storage
SSD: M.2 Corsair NVMe MP510 240GB / HDD: SAMSUNG F1R HE103UJ 1TB / HDD TOSHIBA DT01ACA 1TB
PSU
Cooler Master MasterWatt Lite 700W, 230V, 80Plus, HDB fan, Active PFC
RAM
Kingston 16GB 2666MHz DDR4 CL16 DIMM (Kit of 2) 1Rx8 HyperX FURY Black
Video card
MSI Gaming Radeon RX 570 256-bit 4GB GDRR5
Case
DeepCool Tesseract BF
Mouse
Logitech Optical M100 USB Black
Keyboard
A4Tech A4 KR-85 ComfortKey
Monitor
LG 24'' Full HD IPS Monitor with FreeSync™ (24MP60G-B)
OS
Windows 11
Затоа што по некоја логика немам потреба од затоплувањe кога сум под јорган.
Кога ќе се разбудам истиот тој термометар што ми покажува 20.5 насабјле е 17-18'C и за да ја надокнади топлината му се потребни некој саат време дување.
Така да претпоставувам 1 час екстензивно дување е подобро од 8 сати одржување ноќна температура посебно 5-6 наутро кога паѓа до -5'C.
Заштедата ја правам со намалувањето. Евтината струја е само додатен бенефит на тоа.

Затоа ќе си користиш I FEEL функцијата и далинското ќе го наместиш на 3 метри од климата без пречки меѓу нив.
Твојата клима има iFeel, вклучи го и провери дали ке имаш разлика.
Да Follow Me се вика. Го оставаш даљинското на место кај што сакаш да мери.
Ќе пробам и со тоа. Со душа ја чекам Октомвриската сметка. Некни на 24ти правев некој пресметки со потрошените киловати.. Се на се ми излагаше околу 1800-2000ден. горе доле. Ако го завршам месецов со 2500ден. сметка сум на коњ :)

Додатно прашање.
Зошто 12CH35AERI се смета за 3.5KW кога енергетската лепенка има 2.8kW на греење?
https://www.vivax.com/EasyEdit/User...aeri-gold-inv-381kw-energetska-naljepnica.jpg

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв