Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.989
Заборавив за ветрот. Значи на климата нема голем директен ефект, ама има на самиот објект. Кога дува топлината од објектот што протекува низ ѕидовите и кровот се одведува брзо и се заменува со ладен воздух.

Значи со други зборови ветрот има негативно влијание врз климата, или било кое друго грејно тело. Затоа што објектот повеќе се лади и има потреба од повеќе загревање за да одржи константна температура.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.551
19.224
Не прашував за FAN speed туку за природни ствари: дожд, ветер, марз итн
За време на топлење надворешната лади. На ладниот изменувач се нафаќа влага во зависност од условите и се трупа мраз кој пак спречува проток на воздух.
Добра клима има термистори на изменувачот, на компресорот и за амбиентална температура.
Одлична клима има "инвертер" односно PWM надворешен вентилатор кој е контролиран од логиката заедно со внатрешната единица. Ова помага, до одредена надворешна температура, надворешната да нема проблеми.

Просечна клима има 3 фиксни брзини на надворешниот вентилатор.
Имаш случаи каде има две брзини (споро и брзо)
Приметуваш каде е разликата помеѓу јапонска и кинеска?
Всушност и кинеските клими со погорните карактеристики не се поевтини од јапонските. Освен сумњивата логика.

Затоа јас имам "теорија" која велит над 35.000 купуваш јапонска
До 35.000 плаќаш бренд

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Уште еднаш ќе кажам импресиониран сум од сите информации на форумов. Вакви теми се за пофалба.

Дали тоа значи дека и во инверториве (големи со два вентилатора) за топлотни пумпи истите работи треба да се внимаваат или таму пошо се по дифолт поскапи производи и обично од неколкуте подобри брендови веќе се запазени тие PWM и други крактеристики?

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
Другови. Би сакал да прејдам на клима, па да видам шо ке препорачате. Живеам во куќа без изолација, обични прозори, на спрат кој е поладен од приземјето во соба од околу 20-22 квадрати. Значи неизолираните зидови и те како ја шмукаат топлината. И дали мислите дека внатрешна изолација би вршела работа?
Никој нишо да препорача каква клима?

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Ако Дени ја препорачал секако е топ. Исто така DAIKIN се најдобриот бренд и веројатно и квалитет според репутацијата, Јапански ако не се лажам - така шо и таму нема утка.

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
Минимум 18ка. Може и 24ка. Не препорачувам внатрешна изолација, изолација се става од надворешна страна.
Не ги разбира бројките на климите. Мислеш на моќноста? А сугестија марка нешто?

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
Не ги разбира бројките на климите. Мислеш на моќноста? А сугестија марка нешто?

Да.
18ка = 18000btu= ~5KW.
24ка = 24000btu = ~7KW.
Да сум на твое место би зел некој ефтин снагатор, пример Hyundai 18ka за 31к од Електрометал или Haier Tundra 18 околу 35к. Тебе ти треба моќна клима, имаш огромни топлински загуби.

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
Сеуште не ми е јасно зошто знаменосецот на Грее, UCrown има убедливо најлош COP на пазарот.

upload_2019-10-31_21-51-21.png

Дали некој го има купено?

1s3ct0wN

hello world
18 септември 2013
447
416
Разгледвам Клими.мк компанијата Грее рекламира дека топлат до -25 а Митсубиши како најдобри инвертер клими рекламираат -25 дали Грее се подобри од Митсбиши за топлење?

Бучет 60-90к денари, сакам да греам 60 квадрати градбата е седвич (2 реда блокови со тервол на средина) пвц дограма, локација Битола.

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
Разгледвам Клими.мк компанијата Грее рекламира дека топлат до -25 а Митсубиши како најдобри инвертер клими рекламираат -25 дали Грее се подобри од Митсбиши за топлење?

Бучет 60-90к денари, сакам да греам 60 квадрати градбата е седвич (2 реда блокови со тервол на средина) пвц дограма, локација Битола.
Edna prostorija e 60m2?

1s3ct0wN

hello world
18 септември 2013
447
416
Sakav da napisam Mitsubishi rekamiraat samo - 15

Испратено од HRY-LX1 преку IT.mk форум апликација

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
Edna prostorija da

Испратено од HRY-LX1 преку IT.mk форум апликација
2klimi Da si zemis na mesto edna Ako e za doma.
Edna pojaka stvara mnogu provev I bucava.
Osven dukan ako e.

ST GAC-24INV WIFI
Ovaa Lani ja stavivime Kaj eden prijatel vo kuka bez izolacija vo ïstotaka pogolem prostor.vo Bitola.
Ima Gree twin 23cm3 komoresor . Min na greenje e 800w I prva brzina e Silna dosta.

Mozi I Gree Amber18ka .I FH50VE kako na @FLEGMA

Последна промена:

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
2klimi Da si zemis na mesto edna Ako e za doma.
Edna pojaka stvara mnogu provev I bucava.
Osven dukan ako e.

ST GAC-24INV WIFI
Ovaa Lani ja stavivime Kaj eden prijatel vo kuka bez izolacija vo ïstotaka pogolem prostor.vo Bitola.
Ima Gree twin 23cm3 komoresor . Min na greenje e 800w I prva brzina e Silna dosta.

Mozi I Gree Amber18ka .I FH50VE kako na @FLEGMA

@Rukfash Може и оваа, силна и евтина со добар компресор.

Последна промена:

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo

Едвај те разбрав, пораката си ја пишал измешано со мојата. COP за една клима е се. Ако нема COP (COP=1) исто ко да се грееш на обична електрична греалка. Kолку поскапа клима толку поголем COP. UCrown е најдобрата клима на Gree и би ја зел, но овој COP некако ме одвраќа.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно