1. Здраво и добредојдовте на форумот на IT.mk.

    Доколку сеуште не сте дел од најголемата заедница на ИТ професионалци и ентузијасти во Македонија, можете бесплатно да се - процесот нема да ви одземе повеќе од 2-3 минути, а за полесна регистрација овозможивме и регистрирање со Facebook и Steam.
    Сокриј

Електронски цигари втор дел

Дискусија во форумот 'Електронски цигари' започната од Metuzalem, 9 Април 2019.

  1. Chaeld10_8

    Chaeld10_8
    On your way to fame

    784
    570
    29 Март 2011
  2. bicikle

    bicikle
    On your way to fame

    1,576
    726
    3 Март 2018
    Види, кинезиве ако пишале дека е титаниумен значи дека стварно е, неко пушти линк :)
     
  3. Chaeld10_8

    Chaeld10_8
    On your way to fame

    784
    570
    29 Март 2011
    Има на AliExpress побарај :)

    Испратено од ЧипиЧан
     
    На bicikle му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Metuzalem

    Metuzalem
    Epic

    6,137
    11,125
    28 ноември 2010
    Машко
    Tootle puffer
    Да ве потсетам дека Титан(иум) никако не смее да се вози на вати или да му се прави сувогор. Само температурна контрола. Ако во било кој момент видите бел слој на него, фрлајте го.
     
    На gokica, bicikle, Sharlovski и уште 2 други им се допаѓа ова.
  5. bicikle

    bicikle
    On your way to fame

    1,576
    726
    3 Март 2018
    Espion ви грее на полнење? Иако го полнам од компјутер (500-1000ма е ваљда) крева сериозни температури (50 целзиуси)
     
  6. Metuzalem

    Metuzalem
    Epic

    6,137
    11,125
    28 ноември 2010
    Машко
    Tootle puffer
    Полни со 2 ампери. Јас не ги полнам батериите во него, не го ни користам многу.
     
  7. Saso Trpenoski

    Saso Trpenoski
    Intern

    41
    28
    21 Мај 2019
    Машко
    Дан знајте која е разликата меѓу овие две и дали ќе одговарет на Наутилус2 и Наутилус2 с
    [​IMG]


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  8. Metuzalem

    Metuzalem
    Epic

    6,137
    11,125
    28 ноември 2010
    Машко
    Tootle puffer
    ^ Го преместив постот овде затоа што мислам дека повеќе одговара.

    Според датабазата, ќе одговараат на Наутилус 2, само куцнав nautilus таму (0), ја најдов двојката (не и 2S-от, на што се надевав) и ги отворив компатибилните глави и ги најдов двете твои според SKU бројот од Фастек (1 и 2) - кликнав на линкот FT кај нив.

    Clipboard01.png

    Од описот на Nautilus 2S прочитав дека прима BVC глави (колку што се сеќавам, тоа значеше bottom vertical coil), значи сите овие ќе фаќаат.

    Инаку, разликата е што првите се од 2014 и наменети за кецот, а вторите од 2017 наменети за двојката. :) Овде некои викаат дека нема разлика, некои дека вторите имаат поголеми дупчиња за манџа. Тоа значи подобро натопување, ќе си бара поголема снага, а дали ќе има доволно воздух да го лади... Ако дупчињата за воздух останале исти, можеби и ќе нема, или пак тоа е ситно штелување во границите на работниот опсег... Појма немам.
     
    На gokica и Chicco69 им се допаѓа ова.
  9. Chicco69

    Chicco69
    Unstoppable

    545
    2,331
    21 Април 2016
    Машко
    Ич не е пријатно за работа на горештиниве, ама кога се мора, се мора. :(
    Составот на манџите ми е многу упростен и лесен за сметање:
    2.5 % никотин
    2.5 % арома
    15 % ПГ
    5 % дестилирана вода
    75 % ВГ

    Во 100 мл шишенца процинтите и мили-литрите се исто, а бидејќи најчесто правам во 200 мл шишенца, се е х2 и пак излегуваат округли бројки. :)
    IMG_20190814_131534.jpg
    На сликата недостасуваат две работи:
    - Концентрираниот никотин (100 мг / мл) не е за на топло, особено што треба да ми трае најмалку една година. Тој го дозирам во климатизирана просторија најбрзо што можам и веднаш назад "во длабоко" на -18Ц и далеку од светлина.

    - Планирав да смуќкам и едно шишенце ментол за ладење на горештиниве, но последниот пат (пред две недели) во Амбрела успеав да начекам само едно полче глицерин, а имав само 100 мл заостанат, така да следниот пат...

    За крај и еден совет: Ако ви се брза со зреење на манџата, оставете ја надвор на тераса, секако да не биде изложена на директна светлина. Во случај ако користите проѕирни шишенца, да бидат покриени со некоја тенка крпа или слично. За неколку дена на пеколов има да узрее како за цел месец во зимскиот период. :)
     
    На gokica, Ace Lud, fis1976 и уште 2 други им се допаѓа ова.
  10. Sharlovski

    Sharlovski
    Unstoppable

    942
    2,123
    28 Јануари 2017
    Машко
    По мое, премногу имаш страв од топлина, не е до толку осетлив верувај, многу е поштетен воздухот, а за чувањето во длабоко нема попаметна опција.

    Топлината го „разигрува“ глицеринот али ако на некоја течност и треба зреење, не може да го скрати толку драстично, сигурно дека има ефект ама не х5, би се радувал ако беше х2. Тестирано со течности кои се оставени на појачало, константна температура 45-47 степени.
     
    gokica, krema, Metuzalem и на уште 1 им се допаѓа ова.
  11. fis1976

    fis1976
    On your way to fame

    417
    774
    15 Март 2016
    Машко
    ^
    ^ ^
    за тутнски - трпение, спасение :)
     
  12. zoki977

    zoki977
    Gaining Experience

    88
    179
    6 oктомври 2009
    Машко
    Пред една година купив од базиве на умрела и толку ми смрдеа што завршија во корпа. Во меѓувреме да не ги оправиле?
     
  13. Chicco69

    Chicco69
    Unstoppable

    545
    2,331
    21 Април 2016
    Машко
    Тука детектирам контрадикција. :innocent:

    Јас и ден денешен се држам според советиве на професионалниот хемичар од пред 10 години.
    Ти текнува на времето кога постирав слики од 36-ка никотин од Молин и на шала го прекрстив во 'стара жолта'?
    stara zolta1.jpg
    Твојот коментар беше дека тоа е нормално и баш како пример го зеде 'розевото муле'.

    За разлика од твоите, моиве сто милиграмски бази од мулето кога ќе ги извадам од длабоко и точам во проѕирни стаклени шишенца, изгледаат како свежо наточена вода од ладен планински кладенец - кристално проѕирни. Такви сакам и да ми останат, затоа што секоја од нив треба да ми трае 1+ години како што пишав во горниот пост. Често отворање и високи температури подеднакво се штетни.
    "Разигрување" на глицерин при топлина не постои во науката.
    Постои вискозност или релативна густина vs температура.
    При повисоки температури различните хемиски соединенија имаат помала густина и полесно ќе комуницираат меѓу себе. Упростено, нивните молекули полесно ќе доаѓаат во контакт едни со други при што ќе доаѓа до одредени хемиски реакции, интеракција, размена на атоми, создавање на нови молакурални нишки и неизбежната во тој процес - оксидацијата. Од таму и промената на бојата и крајниот "шмек" на пареата што ние го перцепираме со сетилата за вкус и мирис.

    Како експеримент може сите состојки да ги ставиме во одреден сад (шишенце) и никогаш да не го промешаме, дури и на ладно да го чуваме. По одредено (подолго од вообичаеното) време манџата ќе биде исто узреана.
    Osmosis my dear Watson. :)

    Туку да не си брцаме во очи и да цепидлачиме, дај да уживаме во здрав вејпинг, да не бидеме како овој што ич не му се погодала манџата. :hay:
    los izbor.gif
     
    На gokica, Saso Trpenoski, fis1976 и уште 2 други им се допаѓа ова.
  14. Sharlovski

    Sharlovski
    Unstoppable

    942
    2,123
    28 Јануари 2017
    Машко
    Убаво го објасни “разигрувањето“ али не мора сè научно да третираме.

    Не ми ја сфати поентата, да имаш страв и да го раствараш во климатизирана просторија со инстант затворање и е оверкил и ништо нема да му биди ако го работиш то во нормални услови со лезет, после тоа пак оди во длабоко. Нема тука ништо контрадикторно. Дури и хемичарот што го спомна исто пишува, работи со него на собна температура.

    Мојот коментар е следен и не сум пишал дека е тоа нормално туку едноставно така ми стигале
     
    Последна промена: 16 Август 2019 во 09:43
    На gokica и fis1976 им се допаѓа ова.
  15. bicikle

    bicikle
    On your way to fame

    1,576
    726
    3 Март 2018
    И што ако потемни никотинот?
    Нс повисоки темп пжсе убрзуваат реакциине, молекулине побрзо се движат... Така барем пише во хемијана ...
     
  16. Sharlovski

    Sharlovski
    Unstoppable

    942
    2,123
    28 Јануари 2017
    Машко
    Пробај да ги преточиш во друго шише по можност стаклено, често знае и самата пластика да мириса без разлика дали се од Амбрела или од друго место.
     
    На zoki977 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. gokica

    gokica
    Модератор

    8,379
    10,159
    13 Јуни 2009
    Уште од почеток читав дека ник треба да се чува во фрижидер. Го пишува и на форумов но и на сите други сајтови за вејп. Јасно ми е дека пожолтува и оксидира.

    Но секогаш сум се прашувал. По продавници никотинот стои во пластични шишиња на полица со месеци. Не верувам дека под вакуум го ставаат во шишињата :)

    Јас купувам од амбрела. Дома стои на темно и на собна температура. Го отварам повеќе пати и не брзам при дозирање. 100мл шише (50мг) ми трае и до пола година. Никогаш не сум го ставил во фрижидер. Бојата не можам да ја оценам зашто е во темно жолто шишенце. Кога ќе турам во манџа никот ми изгледа како вода. И вкусот ми е ист како на почеток.

    Така што јас лично не се замарам многу иако е добро да се знае и верувам во ова што го кажувате дека е најдобар начин да се чува во фрижидер. До душа никогаш не сум користел 100мг. Само 50.
     
    Chicco69, fis1976 и на Sharlovski им се допаѓа ова.
  18. bicikle

    bicikle
    On your way to fame

    1,576
    726
    3 Март 2018
  19. fis1976

    fis1976
    On your way to fame

    417
    774
    15 Март 2016
    Машко
    Јас не сум толку економичен :) . Купувам 36мг и го мешам одма со 250мл PG и 250мл VG и добивам 600мл 6мг база. Скоро 3/4 одма ја "ароматизирам" остатокот во стаклено шише на темно во шпајз. Последен пат зедов 2 36ки, едната е растворена другата во фрижидер.
     
    Chicco69, gokica и на Sharlovski им се допаѓа ова.
  20. Sharlovski

    Sharlovski
    Unstoppable

    942
    2,123
    28 Јануари 2017
    Машко
    До кафеава нијанса може да се користи слодбодно, кога има темно кафеава и накај црна... не сум сигурен али затоа би го пробал, ако не гребе на грло повеќе од што треба и не мириса на пипер, би го користел.

    Не можев да сетам разлика од безбоен и темно жолт никотин, кога користев.
     
    На gokica му/ѝ се допаѓа ова.
  21. zoki977

    zoki977
    Gaining Experience

    88
    179
    6 oктомври 2009
    Машко
    Отидоа во канта :) , иако не верувам дека е беше ради шишето, едноставно не се пареше.

    Инаку сум во фаза на мрза за мерење, чување по фрижидери и слично. Земам од пољакот по 2x100 ml 6mg и отприлика ми врши работа 20-тина дена и кусур.
     
  22. Astraion

    Astraion
    Unstoppable

    1,541
    2,314
    24 ноември 2012
    Машко
    Ps • Ai • Id • Ae • Pr
    Губи на јачина никотинот кога оксидира.
    Светлината (УВ) и топлото се убијци на никотинот. :)
     
    На gokica и Chicco69 им се допаѓа ова.
  23. bicikle

    bicikle
    On your way to fame

    1,576
    726
    3 Март 2018
    онда ми влијае психички ека потемно-појако, таков осет имав../..
     
  24. Astraion

    Astraion
    Unstoppable

    1,541
    2,314
    24 ноември 2012
    Машко
    Ps • Ai • Id • Ae • Pr
    Си имал осет од вкусот, не од јачината. Убаво ти кажаа погоре кога оксидира, менува боја и автоматски вкус, лутникав вкус има оксидиран никотин.
     
  25. Sharlovski

    Sharlovski
    Unstoppable

    942
    2,123
    28 Јануари 2017
    Машко
    Не е психички, убаво ти делувало, кога ќе оксидира повеќе од што треба, можеби губи на јачина не знам за ова, ама затоа добива интензивен и полош удар на грло, нешто слично како лоша цигара те греби и иритира многу повеќе од што треба.
     

Сподели

Вчитување...