Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Mi - паметни телефони (Xiaomi) генерална дискусија

kristijan_m75

lurker
22 март 2016
772
573
Од тука. Буџет околу 12.000 или пак многу добра причина да би отишол докај 15.000
Па највероватно тогаш изборот ти е меѓу редми 5 плус и редми ноте 4х( и двата по физикус поголеми од тоа што бараш),хардверски одговараат на твоите критериуми.Ако не де брзаш да почекаш да видиш што цена ќе биде кај нас редми ноте5

Sent from my Redmi 4 using Tapatalk

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.619
1.786
А што можете да кажете за Note 4x? Ми изгледа како попрактична варијанта ама губам 2к видео.
Можеби некој постар модел како овој МИ5, СД820 не е слаб процесор дури и во денешни услови.
Original Xiaomi Mi5 M5 Mi 5 3GB RAM 32GB ROM Cell Mobile Phone Snapdragon 820 5.15" FHD 16MP Fingerprint ID MIUI 8 smartphone-in Mobile Phones from Cellphones & Telecommunications on Aliexpress.com | Alibaba Group

NanoCell

hello world
10 октомври 2011
419
521
А што можете да кажете за Note 4x? Ми изгледа како попрактична варијанта ама губам 2к видео.
Искрено освен ако ти е ептен мерак (или мораш да земеш телефон за стариот, па сакаш да се подновиш самиот) нема да добиеш телефон кој ќе биде значајно различен од тој што го имаш (посебно во ценовниот ранг).

Ноте 4 серијата е добра, но не нуди ништо екстра.
Доколку имаш флексибилност во буџетот јас би размислувал помеѓу А1 и Ноте 5 (и покрај големината поради подобриот сооднос рамки/екран, разликата во димензии можеби ќе ти биде поднослива). Ќе добиеш подобра камера со двата модели, повеќе RAM/storage, подобрен процесор (посебно во случајот со Ноте 5). Двата модели малку излегуваат од ценовниот ранг. Бонус лично за мене е што Ноте 5 има и подобрен дизајн.

vladic3110

hello world
22 февруари 2017
162
276
@the_maker колку ќе ме кошта да си го оправам телефонот ?
Редми 4х
30367fd200a26a4b7c6aa7893f65c5fa.jpg

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.166
16.257
Искрено освен ако ти е ептен мерак (или мораш да земеш телефон за стариот, па сакаш да се подновиш самиот) нема да добиеш телефон кој ќе биде значајно различен од тој што го имаш (посебно во ценовниот ранг).

Ноте 4 серијата е добра, но не нуди ништо екстра.
Доколку имаш флексибилност во буџетот јас би размислувал помеѓу А1 и Ноте 5 (и покрај големината поради подобриот сооднос рамки/екран, разликата во димензии можеби ќе ти биде поднослива). Ќе добиеш подобра камера со двата модели, повеќе RAM/storage, подобрен процесор (посебно во случајот со Ноте 5). Двата модели малку излегуваат од ценовниот ранг. Бонус лично за мене е што Ноте 5 има и подобрен дизајн.
Фала за совет. Ноте 5 гледам уште го нема кај нас а?
Хмм... Ќе одам утре да го видам Редми 5 Плус докај Мејкер, ако не ми е проблем големината може ќе земам таков или Ноте 4 Икс, ако не тогаш на стариот ќе му земам Ми 5А како поевтина варијанта а за мене ќе чекам подобри времиња или пак ќе гледам Хуавеи

kristijan_m75

lurker
22 март 2016
772
573
Фала за совет. Ноте 5 гледам уште го нема кај нас а?
Хмм... Ќе одам утре да го видам Редми 5 Плус докај Мејкер, ако не ми е проблем големината може ќе земам таков или Ноте 4 Икс, ако не тогаш на стариот ќе му земам Ми 5А како поевтина варијанта а за мене ќе чекам подобри времиња или пак ќе гледам Хуавеи
Ете ќе добиеш информација од прва рака кога ќе го има ноте5 кај нас(би требало во текот на Април).

Sent from my Redmi 4 using Tapatalk

DrMTR

senior
27 март 2014
7.940
8.436
Јас сум веќе 2 дена сопственик на Mi note 3.

Очекував многу но сепак успеа да ме воодушеви. Фантастичен телефон!

Батерија 9 саата screen on time, два дена комотно држи . Премиум изглед, камера повеќе од одлична, брз, супер екран, софтвер Global Stable out of the box вака ко за 2 дена не гледам дека губам нешто со тоа што се решив за "midrange'' телефон. Едино, ако сте користеле некој од новите флегшипи може да ви пречи што не е во 18:9 сооднос, односно што доаѓа со стандардни рамки од страните, но за сите останати немате гајле.

Згора на тоа бевме со другар (кој има Самсунг С8) до Нептун во Сити мол денес и го споредив со Iphone X, Samsung A8, Samsung S8, Samsung S9, Samsung A8, Huawei Mate 10.
Свесен сум дека споредба од нога не е многу меродавна и дека има еден куп ситници кои не можеш да ги земеш во предвид ама беше премногу блиску до сите овие флегшипи кога ќе се земе во предвид цената.
За камерата и другарот со С8 призна дека барем пола од сликите ( и од предна и од задна камера) беа подобри на Mi note 3 од сите овие телефони или тука негде. За волја на вистината осветлувањето во Нептун е многу добро и кога ќе се извадат на компјутер може да излезе малку поинаку. Но ако така беше со сток камера сега Гугл камера кога ќе му ставам....

Она што беше најинтерсно е што Самсунг А8 изгледаше на играчка и во поглед на изглед и во поглед на камери, а е 500 евра телефон.

Топла препорака до сите. Гледам и дека Xiaomi Redmi Note 5 e повеќе од одличен, но за буџет камера и премиум изглед Mi note 3 е неприкосновен.

@DrMTR Другарот отиде со дилема дали од Самсунг С8 да иде на С9 и се разочара. Да подобар е, ама е едно те исто, само за некои работи троа подобар и многу gimmicks. По мое не е вредно сега од С7 на с9 да одиш, барем не сега кога цената му е највисока.

Ај нека е аирлија 1000то мислење :)

Најпрвин честитки за новото машинче и да си го служиш долго време. :)

Да баш ми се потврдија моите сомнежи дека апгрејсот од С7 на С8 нема поента за мене. Како и да е , ке почекам до лето, и тогаш ке го пазарам С9 или С9+ во зависност од тогашната цена и моето расположение. :)

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.410
1.643
Јас пред 3 возев ноут 2 и ми беше сосем океј телефонот кога го земав. Ама како течеше време и станував се позафатен и позаморен, почнав да приметувам дека шалтањето низ рака на 5.5 инчен телефон многу енергиа ми троши. Не можам со десна рака да докачам лево доле никако. Ако го поместам телефонот за да докачам лево доле тогаш не можам да свајпнам од горниот раб. Само затоа го сменив телефонот со помал и тој ми е сосем океј.

Е сеа, сакам да се подновам нешто. Ми треба 5 инчи, 4000мах материја, Снапдрагон подобар од 616, 3Гб РАм и минимум 32Гб сториџ, по можност 64 (мемориската картица не ми врши работа пошто ми треба слотот за втората СИМ). Дали јас не гледам добро или пак Шаоми немаат во понуда ваков хардвер?

Па у принцип тоа е тоа. Реално треба Шаоми да имаат добра понуда на инчни телефони. Они нек праат глупости нек се тркаат со таблетине на Самсунг ама не ги јеби сите proven concepts.

Според ова бато ти шо опиша - ти плачеш за Mi 5-ка, (64gb варијанта).
Јас го имам некое време и ги имав истите „потреби“ од телефонот ко и ти.
Со моделов баш све ми се поклопи ко шо требаше.

alexandar11

hello world
11 јануари 2010
463
210

alexandar11

hello world
11 јануари 2010
463
210
Дечки, да ве замолам за совет.

Дојде време да земам нов телефон. Тоест дојде време мојот Redmi 3 Pro да го дадам на стариот а јас да се подновам. @the_maker maker
Гледам нешто во ценовниот ранд околу 12.000, и да биде со минимум 3/32 и димензија од 5.0 до 5.5

Redmi 5 Plus, ми се допаѓаат спецификациите но навистина ли е 6 инчи? Тоа е премногу големо, тоа не е телефон тоа е веќе таблет со серизно нарушување на usability. Цело време треба да го скокам во рака, нема да можам swipe одозгора да направам.

Mi A1 - се фино ама 3000mah батерија? Мислам, тотална глупост, зошто не е 4000mah? И навистина USB-Type C џек за полнење? Нонсенс.

дајте некој совет, што да-праам?
Redmi 5 Plus нема многу разлика од 5.5 инчен.

kolesk

lurker
6 февруари 2016
765
1.187
За едно 20 години, ако сме живи и здрави, очекувам вака да бидат прашањата:

- Колеги форумџии, решив стариот телефон да го дадам на татко ми па барам нов и тоа:
24"
18гб рам.
1тера ром.
Дслр камера.
Моментално имам 22" самсунг с21
но решив да променам бренд.
Ви благодарам.
:D

3 ноември 2012
868
1.896
Area 51
Трајче Дрварчето's setup  
Processor & Cooler
Intel 8088, 4.77MHz
Storage
dual 160KB 5.25-inch disk drives and 10 MB HDD
RAM
16K on-board RAM
Video card
Monochrome Display Adapter
Audio
1-channel PWM
Monitor
IBM 3270
OS
PC-DOS v1.0
Или:
- Кај одиш со вратата бе?
- Не е врата, Самсунг галакси ес 22/Шаоми редми ноте 17/ХаваиП42/Нокиа 19 плус широко е... (Ајфон не спомнав, пошто никој нема да ги купува затоа што ќе им биди здосаден 14 генерација на Ајфон 5)

Razor-mk

hello world
7 јули 2013
147
71
И си шеташ по град со ранец на грб, телефонот во него и се чуствуваш дека си Астронаут :D

Сериозно не ви смета 5.5 инча во џеб?

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.166
16.257
Батеријата ја бираш за колку ќе ти држи телефонот, така?
Епа ѕверево држи 1,5 до 2 дена комотно... I think that's just 'nuff
Тебе специјално те чекав да пишеш, ако не пишеше до сабајле јавно ќе те прозвав :)

А да те прашам, со 1,5 до 2 дена батерија ти се гордееш? How аbout 2,5 до 3 дена?
Ми5 навистина ми е полн погодок, 3/64 фуче, ама па 3000мах батерија г'с мајчин го заебале телефонот за малку.
Штознам, утре да видам кај Мејкер колку е голем 5 Плус па ќе решам.

Borsa

user
10 октомври 2011
1.183
907
Скопје
Borsa's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 AM4
Motherboard
B450M-HDV R4.0
Storage
500MB HDD + 256GB M.2 SSD
PSU
Cooler master GX 550W
RAM
16GB DDR 4 3200Мhz
Video card
Radeon RX580 4GB
Case
XIGMATEK
Mouse
SteelSeries Rival 600
Keyboard
AULA ASSAULT
Audio
SPEAKER DLS 2115
Monitor
Benq GW2470
OS
Windows 10

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.567
19.262
Дечки некој да сподели искуства, во кратки црти, што користи Mi A1 ?

SiPy`

poweruser
23 јуни 2015
3.115
5.321
Дечки некој да сподели искуства, во кратки црти, што користи Mi A1 ?
-Одлична изработка (Целосно метално тело)
-Солидна камера (Одлична денски, одличен портаит, слаба ноќно + користење на блицот)
-Солидно брз (625 не е екстремно моќен, но доволен за нормално користење)
-Одличен РАМ менаџмент (Екстремно сум изненаден)
-Добар микрофон (Многу пати соговорникот незнае дека пр. возам, се шетам, вода тече во позадина и сл.)
-Добар звучник (Споредено со Ми Макс)
-Слаба батерија (1.5 ден со солидно користење)
-Сток Андроид (за некој предност, за некој мана)
-Солиден дисплеј (Прилично доста осветлен)

Оверол како уред (7.5/10) , а според цена/перформанси (8.5/10).

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.410
1.643
Тебе специјално те чекав да пишеш, ако не пишеше до сабајле јавно ќе те прозвав :)

А да те прашам, со 1,5 до 2 дена батерија ти се гордееш? How аbout 2,5 до 3 дена?
Ми5 навистина ми е полн погодок, 3/64 фуче, ама па 3000мах батерија г'с мајчин го заебале телефонот за малку.
Штознам, утре да видам кај Мејкер колку е голем 5 Плус па ќе решам.

У денешно време да ми држе телефонот 2 дена со сите опции кои ти ги нуде - јас би бил презадоволен.
Да, секако дека е подобро и 3 и 5 и 7 дена да држе... али ондак треба да се вратеме на N3310 :)

Инаку не се секогаш води по големината на батеријата. Имав RN4P (5.5") so 4100mAh и ќе ти кажам дека помалце држеше батеријата него на 5-кава. Башка шо јајце можеше да се спрже на него при полнење (MTK јбг).

TATA_MATA

poweruser
25 март 2013
2.148
3.022
@Astro Чекај Редми ноте 5! Почекај малце, штом ќе помине првичното лудило, сигурно ќе има варијанта со 3гб/32гб а со тоа и многу поблиску до твојот ценовен ранг. Sирни го на ривјуа веќе има неколку и да е поскап вреди секој денар. И останатите што ги споменаа се повеќе од добри но RN5 ти гарантирам дека има подобра камера на пример од секој од нив.

@Misko6000 ме репнаа 18% ДДВ и поштенски такси за потрошениот селотејп и за потрошените 5 минути за кои се веќе еднаш платени

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно