Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Знаете ли како EVN ве краде? Еве како.

SimeonS

Intern
4 февруари 2017
48
18
Планирам да наместа клими за греење/ладење во куќата на два спрата. Моментално е едно броило на целата куќа, можа ли да наместам второ броило(дали е исплатливо) со цел да се подели потрошувачката на енергија на две сметки и да се избегне влегување на повисоките категории така што би ги избалансирал потрошувачите на енергија на двете броила соодветно?

18 септември 2020
764
689
Македонија
Планирам да наместа клими за греење/ладење во куќата на два спрата. Моментално е едно броило на целата куќа, можа ли да наместам второ броило(дали е исплатливо) со цел да се подели потрошувачката на енергија на две сметки и да се избегне влегување на повисоките категории така што би ги избалансирал потрошувачите на енергија на двете броила соодветно?
Остани си на едно броило, зошто да плаќаш уште една сметка за струја, нека стои така или ако сакаш намести.
Зависи колку ќе трошат kWh климите, нека ти каже некој поупатен за ова.

SimeonS

Intern
4 февруари 2017
48
18
По она што грубо го пресметував во период кога би седеле две семејства и би работеле климите постојано во ладен период би се трошеле околу 1100kw

SimeonS

Intern
4 февруари 2017
48
18
Околу 22000ден е плаќање на нов приклучок ако добро разбрав. Што на подолг рок можеби и би се исплатило затоа сакав да слушнам дали некој ги има правено овие математики.
Во однос на поместувањето надвор(ако мислиш на бандера) мислам дека не е некој проблем

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
813
746
зависи у кој град си и колку им е разработена шемата, евн како предузеќе сака да намали што е можно повеќе на трошоци па ќе ти кажат супер, уплати за нов приклучок, купи кабли, најди електричар да ги пушти и закачи каблите и ќе дојдеме да наместиме ормар и броила..

бидејќи ти имаш 'зор' ќе платиш а уствари тие треба да завршат сѐ!

acikaaa

Practice makes perfect
22 октомври 2018
1.055
1.019
Скопје
Колку ќе ти се исплати, ќе треба да ја делиш куќата по соби кој кабел во која соба и ред други работи, плус не знам дали ќе треба секој месец да плаќаш улично осветлување и такви работи х2

mihovkris

Unstoppable
1 јуни 2016
3.939
3.510
Неготино
Колку ќе ти се исплати, ќе треба да ја делиш куќата по соби кој кабел во која соба и ред други работи, плус не знам дали ќе треба секој месец да плаќаш улично осветлување и такви работи х2
Улично ќе плаќа двапати, да. Кај мене во Неготино е иста песна, 2 саати се, 2 пати се плаќа улично.

SimeonS

Intern
4 февруари 2017
48
18
Околу 420ден се фиксни давачки, иначе во изградба е куќата па доста лесно е во оваа фаза да се поделат

acikaaa

Practice makes perfect
22 октомври 2018
1.055
1.019
Скопје

marv

Unbeatable
5 октомври 2007
5.400
5.067
Околу 420ден се фиксни давачки, иначе во изградба е куќата па доста лесно е во оваа фаза да се поделат
Чим е планирано за 2 фамилии, одма да делиш сѐ, или барем направи утре заутре лесно да се оддели со додавање на броило. Инаку пресметката малку зависи и како ќе се распределат тие 1100кв во скапс и ефтина тарифа. Но горе доле додека не отидеш над 1500-600кв месечно со да речеме 50-50% евтина/скапа ќе биде исто некаде (барем според пресметка со калкулаторот на РКЕ).

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

Alex3

Gaining Experience
20 декември 2018
128
122
како што ти кажа марв, ако е во фаза на изградба тогаш електричарот нека ја направи инсталацијата како за две засебни броила, после да можеш да одбереш дали ќе поставиш едно или две броила. не знаеш како ќе биде за 5-10 години, може пак да треба да копаш по ѕидови ако ја поставиш инсталацијата за само едно броило

flashgordon007

Practice makes perfect
15 септември 2012
1.013
1.113

Паланчански

On your way to fame
18 август 2019
791
691
Тоа не е како насловот на темаата - како ЕВН ве краде, туку како вие го крадете ЕВН...
Секоја акција има реакција.
Со други зборови кажано: поврзување на диво?
Така некако ќе му дојде. Само треба малку на пракса да одиме во одредени региони. Да видиме како се прави тоа.

JamesKirk

Unstoppable
12 февруари 2015
2.493
2.265
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1215u
Motherboard
Lenovo
Storage
Solidigm P41 Plus 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO

Chiller

On your way to fame
8 март 2012
1.139
720
Скопје Аеродром

Ова не спремаат пред новогодишно да имаме надеж, 1-ви јануари кога ќе биде покачувањето да мислиме дека променливо ќе ја купуваме струјата. :ROFLMAO:

JamesKirk

Unstoppable
12 февруари 2015
2.493
2.265
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1215u
Motherboard
Lenovo
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Ова не спремаат пред новогодишно да имаме надеж, 1-ви јануари кога ќе биде покачувањето да мислиме дека променливо ќе ја купуваме струјата. :ROFLMAO:
Во превод: Мачкање очи за народов

thrw

On your way to fame
3 декември 2021
702
576
Јас за ова се одлучив и направив добра одлука. Односно 1 година после воведувањето на системот за блокови стана неисплатливо при пресметка за потрошените Киловат/часови струја. Тоа е точно дека се наплаќа 22000 денари по фактура/услуга за ЕВН но треба да додадеш и мито за агентот од ЕВН, работна рака за работниците што ќе копаат или ќе кршат бетон, црева/канали за струен подземен кабел. Ме чинеше се вкупно 43000 денари.
Од кога поделивме во две броила, досега имаме заштедено 11000 денари, што е воочено во високите температури при лето и ниските температури при зима. Односно заштедуваме по 2500-2800 денари од месеците каде има присуство на екстремни температури. Кога го воведоа рекетот за приклучок, тогаш малку се намали добивката но при мојата проекција, ќе треба уште 6 години да се исплати. Тука влегува и пресметката и факторот за поскапата струја и има пресметка на Киловат/Часови по стара и нова цена во секој од блоковите, за секоја година посебно. Во Јануари трошиме 1900 Киловат/Часови и тоа е приказната за греење на струја.

JamesKirk

Unstoppable
12 февруари 2015
2.493
2.265
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1215u
Motherboard
Lenovo
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO

Chiller

On your way to fame
8 март 2012
1.139
720
Скопје Аеродром
Dali evn se duzni sekoj mesec da go citaat saatot i dokolku ne kolko pati zakonski treba da dojdat?
Јас го гледам на камера, чита ~14-16-ти во месецот. Август не читаат, туку ја зимаат сметката од Јули, па во Септември прават порамнување.

Инаку новите типови на броила се со Сим карта и не доаѓа физички човек да го приклучи на инструмент за читање, броилото само испраќа состојба до Евн.

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
48.661
Мислења
998.874
Членови
36.614
Најнов член
Overbored

ит маркет