Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Живот без антивирус

pipelin

*ੈ✩‧₊˚༺☆༻*ੈ✩‧₊˚
8 мај 2010
2.375
2.602
aleksandar.mk
pipelin's setup  
OS
macOS
Има смисла ова, фала на објаснувњето. Затоа веројатно сите оперативни се само база, и после сѐ друго од други луѓе/фирми.
Офтопик:

И гугл има проблеми, му се намерачија да го продаде прелистувачот Chrome, мислам дека крајната одлука е некаде лето 2025, инаку ова е чест случај кај големите корпорации поради тоа што држат монопол врз онаа услуга што ја нудат. Инаку Microsoft кога би немал забрани, сигурен сум дека би ја имал најдобрата заштита, но од друга страна софтверите за заштита би изумреле или никој не би ги купувал.

gamon

Practice makes perfect
15 септември 2014
1.571
1.859
orgrimar
Дечки!
Темава сум ја напишал во 2014, се однесува на "живот без антивирус" на Windows 7 и покрај тоа што 2012, 2013 и 2014 се годините на она фијаско наречено Windows 8/8.1 особено што 8.1 воведе вистински антивирус (кој не се нарекува така) и заштита од криптолокери.

Намерата ми беше да (ваљда) да докажам дека може да се заштитиш и без проактивен антивирус (без процес кој постојано надгледува)

Значи, можно е и денес. Вклучи UAC, не работи под Админ привилегии, користи Open Source софтвер, не користи кракови/печови и пиратерија, вклучи мозок и најверојатно ќе бидеш безбеден.

Реториката "ја неам антивирус, одам и правам све па мука неам" го покажува вашиот однос кон сопствените податоци и, ако сакате, кон вашите блиски.
Во меѓувреме, како што вели Астро, сте легло на зараза и почесен член на ботнет мрежа.

Иначе ене го другар ми со архивирани, во ВинРар, 20GB енкриптирани податоци па проверуваме 5-6 пати годишно дали некој добар Самарјанин има направено декриптер за неговата варијанта.
Ми го донесе лаптипот со "Барај чаре". Без бекапи, без System Restore (Shadow Copy), без Cloud..

Ете го чарето. WinRar па ќе чекаме. Ваљда со AI ќе мрдне нешто.
AI нема д а помогне, квантен компјутер ќе го реши за 2 сек, почекајте некоја година

Nem_Akata

Gaining Experience
26 мај 2015
239
350
Слога Југомагнат
Офтопик:

И гугл има проблеми, му се намерачија да го продаде прелистувачот Chrome, мислам дека крајната одлука е некаде лето 2025, инаку ова е чест случај кај големите корпорации поради тоа што држат монопол врз онаа услуга што ја нудат. Инаку Microsoft кога би немал забрани, сигурен сум дека би ја имал најдобрата заштита, но од друга страна софтверите за заштита би изумреле или никој не би ги купувал.
Chromium ондак ftw, ова е бизарно

FLEGMA

Illuminator
2 август 2012
11.302
18.650
AI нема д а помогне, квантен компјутер ќе го реши за 2 сек, почекајте некоја година
Јас не знам што варијанта ќе беше. Декриптери се појавија за еден куп антивируси а за овој не.
Пошто стручњакот викнал друг стручњак кој го избришал криптолокерот па сега не знаеме..

architect

Unstoppable
27 ноември 2008
2.550
3.692
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
i7 9700k Coffe Lake / NZXT Kraken x62
Motherboard
ASRock Z390 Pro4
Storage
SSD Samsung M.2 970 EVO 250 GB / 850 EVO 250 GB / WD EZEX 1TB
PSU
Corsair HX750i 80 Plus Platinum
RAM
G.SKILL TRIDENT Z RGB 2x 8GB ddr4 3000 mhz
Video card
Asus Rog Strix Gaming RТX 3070 O8G 8GB DDR6
Case
NZXT H500i black/red
Mouse
Logitech G Pro X Superlight white / Logitech G502 RGB / Deskpad Corsair MM350 PRO XL
Keyboard
ROG STRIX SCOPE NX TKL Moonlight white
Audio
Logitech Z625 2.1 THX Speaker / Logitech G335 White
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64
Незнам како се однесуваат новите верзии на конкуренцијата но последната и најнова верзија на касперски (во случајов Kaspersky Plus) е одлична и дава многу повеќе контрола и информации за компјутерот од неговиот предходник:
Еве неколку од новините кои ги имаат имплементирано:
1. Security > weak settings scan (проверува кои опции се овозможени а се користат при активирање на злонамерните апликации како малвер и рансомвер и intrusion prevention (целосно следење на сите апликации и сите фајлови кои остваруваат конекција на интернет и проценка за ризик од истите)
2. Preformance > control your PC resource consumption (целосен преглед на се што ви ги троши ресурсите како процесор рам интернет итн)
3. Privacy > Data Leak Cheker (моментална состојба со вашата меил адреса и дали се јавува на некоја breach листа, private browsing, Ad-free digital life (анти банер, превенција на исталирање на непожелни апликации, ад-вер одстранувач, secret vault (енкриптирате фајлови со шифра) и детален чистач на приватност со file shredder.

Додека пишувам апликацијата користи 0.2% од процесорот и скоро 40 мб рам.

Screenshot 2025-05-06 202735.png

mihovkris

Unstoppable
1 јуни 2016
4.119
3.666
Неготино
ama zosto koristite kasperski rusite vespiunirat hehence

Шала на страна, му се мерачам на Касперски IS пак, само не знам дали уште има клучеви по eBay, ете не сум стигнал да проверам.
Мислам дека откога почна војната му се намали популарноста со оглед на тоа што испаднаа 100000 постови како русите после тоа почнале да шпиунираат (имаше цела дискусија на редит) па не знам како се со клучеви.

architect

Unstoppable
27 ноември 2008
2.550
3.692
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASRock Z390 Pro4
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
NZXT H500i black/red
Mouse
Logitech G Pro X Superlight white / Logitech G502 RGB / Deskpad Corsair MM350 PRO XL
Keyboard
Audio
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64
ama zosto koristite kasperski rusite vespiunirat hehence

Шала на страна, му се мерачам на Касперски IS пак, само не знам дали уште има клучеви по eBay, ете не сум стигнал да проверам.
Мислам дека откога почна војната му се намали популарноста со оглед на тоа што испаднаа 100000 постови како русите после тоа почнале да шпиунираат (имаше цела дискусија на редит) па не знам како се со клучеви.
Користам касперски и на лаптоп (и на десктоп), скоро и да нема апликација која не пробува да украде информација/локација за корисникот како и да проба да се конектира на камерата. Пример незнам зашто Edge пробува да користи камера кога пребарувате на гугл.
Сега може да се купи годишен клуч директно од касперски (порано не можеше) но имаш и клучеви на ибеј и истите функционираат.

mihovkris

Unstoppable
1 јуни 2016
4.119
3.666
Неготино
Користам касперски и на лаптоп (и на десктоп), скоро и да нема апликација која не пробува да украде информација/локација за корисникот како и да проба да се конектира на камерата. Пример незнам зашто Edge пробува да користи камера кога пребарувате на гугл.
Тоа не сум го приметил воопшто хахаха.
Инаку изгледа нема клучеви по пристапни цени веќе по eBay, можно е да има на други места.

architect

Unstoppable
27 ноември 2008
2.550
3.692
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASRock Z390 Pro4
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
NZXT H500i black/red
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64
Инаку изгледа нема клучеви по пристапни цени веќе по eBay, можно е да има на други места.
Купив клуч за 13 евра за 3 компјутери со времетраење од 500 денови, попристапна цена од тоа здравје.

Daniel86

Epic
28 мај 2013
3.940
10.771
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Philips 222EL
OS
Windows 10 Pro 64bit
Тој клуч за касперски што го купив од ибеј и имаше важност две години, вчера ми беше блокиран, па набрзинка од z2u купив некој за тотал секјурити за 8-9$, денес, еден ден после активацијата се конвертираше во премиум. Нешто мењаат русите дефинитивно.

PC_GAMER

Gaining Experience
16 јуни 2017
498
416
Да бе. Еве во мојов пример лиценците за есет се наоѓаа по 800 ден ако не и помалце - во зависност тоа шо ќе начекаш. А сега гледам шибаат по 2.000 илјадарки па нагоре за времетраење од една година.:confused:

Lokvan

Unbeatable
12 јануари 2016
4.253
5.836
SK
Бесплатната верзија им е добра. Антивирус и мрежните модули се функционални и исти како кај платените верзии. Не се достапни некои од тие функционалност како weak settings scan, итн, и новчаници за пасворди (кои секако нема да ги чуваш во новчаник кој не е офлајн и кој не е опен сорс).

Има и во сетинзите за нотификации да се намести да не замараат многу со понуди. Многу ретко се дешава нешто да излезе „известување“ за upsale кон платена верзија. Тука е проблем со понеискусни луѓе, може да кликнат „да“ за trial на платената верзија.

Касперски подолго време дефакто најдобар бесплатен антивирус. И нема малтретирање со купување на сомнителни клучеви, па блокирање, па пак одново. Бесплатно е и работи... Само ќе мора да го реинсталирам, повеќе од пола година не сум се логирал на виндовсот и нешто со лиценцата/серверите се десило. :)

Една работа со Касперски, имаат глобална и ЕУ верзија. ЕУ верзијата наводно нема собирање на телеметрија. За да инсталирате ЕУ верзија ви треба само Secure Connection од самите Касперски, бесплатната верзија со ~300Мб дневен проток, и пуштање впн тунел преку неа кога се инсталира и активира Касперски АV. После може и да се деинсталира впн клиентот, ама не е дека смета пошто може да се конфигурира да не е резидентен/активен цело време.

Ron26

Practice makes perfect
4 мај 2019
1.462
1.802
имам само Виндовс Дефендер, претходно имав АВГ и Аваст, Малвербајтс, освен спамирање друго фајде немав од нив.

FLEGMA

Illuminator
2 август 2012
11.302
18.650
Пред неколку дена среде работа ми искокнаа 3-4 прозори од Powershell и се затворија сами. Веднаш знаев дека сум ја нае*ал. Исклучив LAN и тргна потерата.
Norton 360 крена раменици, Malwarebytes најде cookies и легитимни Nirsoft програми. Eset, DrWeb, Emisoft... ништо.

Во Task manager гледам 5-6 инстанци Powershell.

Ставив Kaspersky virus removal tool. Веднаш најде дека се работи џа малвер кој користи Powershell. Го кажа по име, го исчисти и се беше во ред.
Софистициран малвер, користеше Powershell во Task Scheduler со еден куп таскови, да се врзе на одредена страна, да симне компоненти, да ги спои, да украде пасворди итн.

Две среќи во несреќата: Norton Firewall (пошто интерактивен) го запрел за надвор и веб страната на која сакал да се врзе не беше активна.

Потоа следуваше невидена гњаважа. Скенирање на сите драјвови, бришење на секое голо exe, бутирање со MS DaRT (ERD Commander = Live Windows bootable) бришење на System Volume Information фолдери, Recycle Bin, форматирање /бланкирање и рекреирање на GPT на системска партиција и враќање на Disk image со Acronis.

Имиџот ми беше од Јули 2024.Невидена гњаважа.

За да не бидам неправеден треба да кажам дека инсталирав програм и кога го аплицирав кракот Norton ме предупреди за suspicious file activity и кракот го блокира и стави во карантин, потоа ја изгаснав заштитата и покрај тоа го блокира со изговор дека прави дубари во user space. И таа заштита ја изгаснав. Значи, си го барав со боринче :)

Мој совет за понатаму.
Да се ограничи Powershell на сите можни начини да извршува скрипти. Не е тешко. Сегашните вируси се софистицирани и го користат тоа гнездо на зарази наречено Powershell, кој btw разбира и C#.

Прва линија на одбрана кинење на Powershell, втора интерактивен firewall да гледате кој и каде сака на интернет (да прашува и да памти)

Упатство без паламудење
View: https://youtu.be/zW69MisrsWk?si=5pX9SuEIjHDm2IFA

Нови мислења

Последни Теми

Онлајн членови

Статистика

Теми
49.190
Мислења
1.007.722
Членови
36.674