1. Здраво и добредојдовте на форумот на IT.mk.

    Доколку сеуште не сте дел од најголемата заедница на ИТ професионалци и ентузијасти во Македонија, можете бесплатно да се - процесот нема да ви одземе повеќе од 2-3 минути, а за полесна регистрација овозможивме и регистрирање со Facebook и Steam.
    Сокриј

Замена на iFrame

Дискусија во форумот 'HTML, CSS, JavaScript, XML базирани' започната од NERD., 5 Август 2010.

  1. NERD.

    NERD.
    Gaining Experience

    1,408
    347
    19 Април 2010
    Машко
    Читнав на нет, можи да се замени со AJAX, jQuery или div. Ми треба да ја врши истата функција како iframeот само да не е iframe. Предложете нешто :)
     
  2. loris

    loris
    Gaining Experience

    628
    55
    7 Мај 2007
    Машко
    Програмер
    Ако работиш .NET тука решението ти е User Control - корисничка контрола.
    Ако незнаеш што е тоа ќе ти пратам некои корисни линкови.
     
  3. Delicon

    Delicon
    Gaining Experience

    647
    99
    10 Јуни 2007
    #frejm {
    width:200px;
    height:200px;
    overflow:auto;
    }

    <div id="frejm">
    <p>text text...</p>
    </div>

    Ако има содржина поголема од 200х200 пиксели, ќе се појават scrollbar-ови.
     
  4. NERD.

    NERD.
    Gaining Experience

    1,408
    347
    19 Април 2010
    Машко
    За жал не, не работам .NET . Но прати ми ги линковите ќе подпрочитам нешто. :)

    А дали можи наместо <p> </p> таговите или во нив да се смести src=it.com.mk ?
     
  5. DekoRoker

    DekoRoker
    Gaining Experience

    625
    53
    12 Септември 2009
    Машко
    Студент ФИНКИ
    Се што сакаш да ставиш да изгледа како да е во frame стави го во div таговите, тоа што го имаш не е битно битно е да ги имаш div таговите... Значи:

    HTML:
    <style>
    #frejm {
    width:200px;
    height:200px;
    overflow:auto;
    }
    </style>
    <div id="frejm">
    bilo kakva sodrzina i html kod
    </div>
    
    Проблем е што од iframe со ова го добиваш само scroll барот.. доколу ставаш линкови кога ќе се кликне на нив ја рефрешира цела страна, а ако користиш frame ако линкот е во фрејмот ја рефрешира содржината само на фрејмот. Пробав со следното:

    PHP:
    <html>
    <head>
    <title>TEST</title>
    </head>
    <body>
    <iframe width="100%" height="50%" src="http://google.com">
    </iframe><br>
    <?php
        
    echo rand();
    ?>
    </body>
    </html>
    и при секое пребарување на гугл рандом бројот што го генерира РНР-то е ист, значи рефрешира само во фрејмот..

    Сега, зависи за што сакаш да го користиш.. Ако сакаш да кажеме ставиш фиксна содржина или содржина генерирана од РНР ама од твојот сајт можеш да користиш како што ти е кажано погоре како замена за фрејм, ама ако сакаш да инклудуваш екстерен сајт малце зафркнато е. Да кажеме еве вака пробав во div таговите да ставам:

    PHP:
    <?php
    include('http://google.com');
    ?>
    Прво што треба да направиш е да активираш во РНР сетинзите allow_url_include
    и ова нема да ти ја прикаже целата содржина на гугл, затоа што include функцијата на некој начин го зима кодот од содржината на гугл, го вметнува кај тебе, го парсира во хтмл и ти го дава на твојот прелистувач. Бидејќи на твојот сервер да кажеме го немаш гугл логото што се појавува на почетната страница во div тагот нема да го прикаже. Плус, ако тука пребараш нешто на гугл ќе ја рефрешира страната и ќе те однесе директно на google.com со пребараната содржина.

    Затоа зависи што сакаш да правиш со тој фрејм. Ако сакаш да користиш содржини што се на фајлови од твојата веб страна користи си ги div таговите со include од РНР, а ако сакаш да вметнеш екстерни сајтови користи си iframe.

    Можеби и може да се најде замена за iframe, ама до сега не сум сретнал така да се правело.

    Можеби има некој тука што можеби знае, ама тоа што јас го знам е толку. Поздрав.
     
  6. loris

    loris
    Gaining Experience

    628
    55
    7 Мај 2007
    Машко
    Програмер

Сподели

Вчитување...