1. Здраво и добредојдовте на форумот на IT.mk.

  Доколку сеуште не сте дел од најголемата заедница на ИТ професионалци и ентузијасти во Македонија, можете бесплатно да се - процесот нема да ви одземе повеќе од 2-3 минути, а за полесна регистрација овозможивме и регистрирање со Facebook и Steam.
  Сокриј

Закон за заштита на потрошувачи

Дискусија во форумот 'Генерална ИТ дискусија' започната од theurednik, 18 Септември 2012.

 1. ARMac

  ARMac
  Орган

  6,349
  7,321
  2 oктомври 2010
  Машко
  Курајбер
  Може човекот мислел дека многу време ти требало да си најдеш сват. Иронијата е голема, сметај дека поискусните членови нема ни да се замараат да прочитаат текст кој:

  1. Е напишан како ѕид од текст, без интерпункциски знаци и параграфи
  2. Tekst koj e pisan vaka od cista mrza poso nema opravduvanje duri i na mob da si
  3. Текст како твојот кој со лева хемисфера треба да го читам, а со десна да го декодирам.

  Добредојде на форумот, прочитај ги правилата и претстави се. Тоа го практикуваат повеќето нови членови.
   
  На Pulse, goce03, TATA_MATA и уште 2 други им се допаѓа ова.
 2. Delta111

  Delta111
  Gaining Experience

  112
  115
  23 Мај 2010
  Мене баш интересен ми беше дијалектот како тренинг за мозочни виуги :p.

  Друже нема враќање по 20 дена освен ако не е расипан или нешто не функционира по спецификација што кај тебе не е случај.
   
  На Costigan_Jr му/ѝ се допаѓа ова.
 3. Costigan_Jr

  Costigan_Jr
  Unstoppable

  2,836
  3,948
  5 Јули 2013
  Нека стои ова тука.
   

  Прикачени датотеки:

  Speedster, Rac58, Sharlovski и на уште 1 им се допаѓа ова.
 4. worker_x

  worker_x
  Gaining Experience

  366
  363
  17 Март 2010
  Машко
  Благодарам, тој е патот, се надевам ќе го следиш :)
   
 5. Cleaner

  Cleaner
  Intern

  5
  8
  23 Мај 2017
  Машко
  Еве да ве почасту сс едн мини-есеј, пошто заслужисте човек да ви посвети малце време:

  кратко резиме:
  1. Македонски Онлајн Форуми: биолошко-антрополошки фактори на људску цивилизацију, тоест склоност спрема трибализам и заштиту на "своју" заедницу од "туѓу" заедницу доведуев до тој постари чланови на онлајн форуми да се однасав пасивно-агресивно спрема понови чланови на форуми за да се види дали тија понови чланови треба или не треба да бидев прифатени у туј заедницу.

  2. Дијалекти у Македонију и Синтакса: според анегдотални докази, веќином чланови на онлајн форуми што брзав да га исправив език, дијалект, или интерпункцију на други чланови, обично немав познавање на:

  а) разлику измеѓу македонски дијалекти и македонски нормативан език
  б) правилну синтаксу на македонски нормативан език, тоест правилно користење на зборови у склоп на реченицу
  в) тој дека скопски дијалект и македонски нормативан език су два различни ентитета (скопски дијалект =/ македонски нормативан език) и пуно људи што живив на територију на Скопје (а и другде) су подложни да ги смешав овија два различни ентитета

  3. Фоно-Морфологија: Фонетика е наука за гласови. Морфологија е наука за структуру на зборови одделно од реченицу. Пуно чланови на онлај форуми што пробуев да гу исправив структуру на зборови на нови корисници обично немав познавање од фоно-морфолошку, синтаксичку и интерпукциску структуру на нормативан македонски език.

  4. Грешка у Комуникацију: комуникација е кључна за да се намали недоразбирање меѓу два или повише колокутора (соговорника). Онлајн форуми, највероватно ради недостатак на говор на тело, су подложни на тој да га зголемив недоразбирање у комуникацију и дадени поруке што се пренасав у туј комуникацију помеѓу два или повише чланови.

  Мини-Есеј

  1. Македонски Онлајн Форуми


  До сга, мое емпириско + анегдотално искуство сс неколко најпопуларни македонски, потачно три (кајгана форум, црно бело форум и it.mk форум) форуми беше дека веќином чланови користив пасивно-агресиван дискурс за да предадев некакву поруку преко одговор на нови или релативно непознати чланови, или двете.

  Овој специјално се однаса за дијалекти (на што ќе се навратимо покасно) и некакав "онлајн бон-тон" што у веќином случаи га диктирав најстари чланови на даден форум или други чланови што се осеќав како "шамани", тоест лидери на даден онлајн форум. Е сг, овој води спрема неколко закључци:

  а) онлајн форуми су релативно анонимни, и спрема тој следуе дека тија што членуев у њега не осеќав до толко личну одговорност како што постои одговорност у комуникацију што се одвива у живо; спрема овој, следуе дека свака агресија у одговор, реплику, или првобитан пост е делимично искључена од одговорност -- и спрема тој -- још толко охрабрена и лично само-оправдана од тија што се упуштав у туј агресију

  б) човечка раса, колко и да е напреднала у пуно аспекти (технологија, здравје, език, комуникација), још увек има остатци од трибалистички нагони што су уствари кључни биолошко-антрополошки фактори за понашање на људи преко историју на човечанство и цивилизацију; под "трибалистички" подразбирам работе како "тестирање" на нови чланови на заедницу (заедница у наш случај ќе биде аналогија на племе) преко пасивно-агресиван дискурс за да се реши дали заедница ќе ги прифати или одбие тија нови чланови у што е могуќе побрз временски период.

  Овој имало смислу порано, заради спречување на преносни болести (пошто имунитети на различни заеднице/племиња биле много различни едни од други), распределбу на ресурси (што биле ограничени) и слично; поента под б) ќе биде дека пасивно-агресиван дискурс спрема нови и "недокажани" чланови од аспект на стари и "докажани" чланови на онлајн форуми би могала да се оправда преко овија биолошко-антрополошки фактори на човечанство за преживљавање кроз историју на племиња и коначно, стварање на аграрну цивилизацију после распад на племиња на ловци.

  2. Дијалекти у Македонију и Синтакса

  Синтакса е наука за састав на реченице, и за неправилну синтаксу ќе дискутирамо у пример 1 подоле.

  Македонија, и покрај релативно малу територију у однос на други светски силе, е богата сс дијалекти. Значи, може да се каже и дека е несвојствено богата сс дијалекти -- тачно ради тој што има малу територију.

  Али, ради полсну комуникацију (на што ќе се навратимо подоле) и чувство на припадност и унитарност, затој постои нормативан език. У наш случај, тој е нормативан македонски език (за да не згрешу за датуми и факти, дел за тој кд е прогласен за нормативан език намерно ќе га изоставу). Значи, нормативан македонски език е кључан за комуникацију на дадени припадници на едну заедницу у рамке на едну државу. Без тој, немаш државу.

  Е сг, битна работа туја е што постои и скопски дијалект, што е сличан сс македонски нормативан език, али НЕ и идентичан. Да појаснимо: скопски дијалект /= македонски нормативан език. Много млади што су пораснати у Скопје -- а тачно ради сличност на скопски дијалект сс нормативан македонски език -- мислив дека комуницирав на македонски нормативан език кд уствари комуницирав на скопски дијалект.

  Овој е битно за крајну поенту на тачку под број 2 затој што онлајн чланови на форуми су посебно подложни на овуј грешку; и такоѓе, имамо иронични изјаве за неправилно користење на други дијалекти у онлајн дискусију (у овј случај, кумановско-паланачки дијалект) и некористење на македонски нормативан език, али сс изјаву што е предадена на скопски дијалект! (пример 1: "Ако сите пишувавме на дијалектите од каде што доаѓаме, тешко дека нешто ќе се разбереше на форумов." Овој е исправно да се каже на скопски дијалект, али неисправно у македонски нормативан език. Правилна синтакса сс интерпункцију ќе биде: "Ако сите пишувавме на дијалектите од каде што доаѓаме -- тешко дека нешто ќе се разбереше на овој форум.")

  Порука од овде е: "Тој што користиш кумановски дијалект е неправилно затој што треба да користиш македонски нормативан език, али кажују ти га овој на скопски дијалект затој што мислу дека нормативан македонски език и скопски дијалект су два идентични ентитета".

  3. Фоно-Морфологија

  Треќа тачка се однаса на фоно-морфологију (наука за гласови и структуру на зборови надвор од реченицу). За да не га тупимо много, а и пошто овој не ми идеше много на факултет, само ќе се надовржу на тачку под број 2, а тој е дека:

  - У најголем број случаи -- и според мое лично емпириско и анегдотално искуство -- чланови на онлајн форуми што коментирав за користење на дијалектизми или цел дијалект у онлајн комуникацију обично НЕ гу познавав фоно-морфолошку, синтаксичку, и интерпункциску структуру на нормативан македонски език. Според тој, има ги следеќи случаи:

  пример 2
  а) неправилно: сватиш; правилно: сфатиш
  б) неправилно: неможеш; правилно: не можеш
  б) неправилно: слагам; правилно: сложувам (слагам е правилно само у структуру на скопски дијалект, у нормативан език е неправилан глагол, тоест постои само како дијалектизам)


  У овија случаи не важи грешка на испуштени букве пошто тој се третира како, да искористимо едн англицизам без транслитерацију: typo.

  4. Грешка у Комуникацију

  Треќо и можда најбитно ќе биде поента за грешку у комуникацију.

  Значи грубо кажано, език постои за да се намали ниво на недоразбирање меѓу двоица или повише колокутори (соговорници), што можеш али и не морав да бидев припадници што зборив на исти език, дијалект, професију (соговорници од исту професију имав посебан речник што пропадници на другу професију највероватно нема да га разберев до крај, иако и едни и други су говорници на исти език или дијалект, или двете).

  Значи, ако поента на език е да се намали недоразбирање, ондак онлајн форуми (според анегдотално искуство, не научан метод) ќе бидев класичан пример за недоразбирање од аспект на пренасање на едну поруку или повише поруке.

  У мои неколко поста овде на овј форум, главна порука у мој обид за комуникацију беше, парафразирано, "да се дознаев права на потрошувачи на технолошки производ у врску на враќање или замену на даден производ сс друг после 20 дна користење закључно сс датум на овј (тј) пост. Такоѓе, преко разговор сс продавача имам дознаено дека рок на враќање на одреден производ е 7 дна."

  Значи, у моју комуникацију, ја давам до знање дека:

  а) Производ е поседуван 20 дна
  б) Сакам да га врату тј производ или да направу замену на тј производ сс друг производ
  в) Продавач ме е известија дека на тј производ, рок на враќање му е 7 дна од датум на купување на производ

  Знаејќи га овија три кључни поруке, некои чланови наместо да претставив нови поруке у комуникацију, они ми ги повтарав исти поруке што ја сам ги имам дадено до знање дека ги знам у мој првичан обид за комуникацију.

  Или сс други речи: доваѓа до недоразбирање и такоѓе неуспешну или делимично успешну комуникацију. Пример за овој: пример 3: "Меѓутоа тебе многу време ти требало за да сватиш дека лаптопот не е по твој терк." -- Овај порука га има исто значење како моја порука под тачку 3.в; "Жал ми што не ти се погодил лаптопот, но 20 дена е премногу за да сватиш дека нешто не ти е по кејф." -- овај порука е такоѓе идентична сс моју поруку под 3.в.; "Текст како твојот кој со лева хемисфера треба да го читам, а со десна да го декодирам." -- овај порука искрено не ни знам што значи, тоест нема никакво значење и не предава никакву информацију. Бонус за овој е дека тој за леву и десну хемисферу куде мозак дека работив одделно е мит и е одамна побиен: лева и десна хемисфера работив углавном заеднички една сс другу, а не ексклузивно една спрема другу. Овај порука е тачна освен у случај ако онлајн члан е сакаја да употреби аналогију или метафору, ама изразни средства су познати по тој дека га зголемуев недоразбирање у комуникацију, а не га намалуев недоразбирање у комуникацију; спрема тој, може да се закључи дека овај порука е редундантна, тоест непотребна у наш обид за комуникацију.

  Зашто се дешава овој? Највероватно ради недостатак на говор на тело, што има голем удел у вербалну, а такоѓе и редундантно кажано -- у невербалну комуникацију.

  Отприлике тој беше тој и да, могуќе е да има глтнати или промашени букве у овј текст пошто не е лекториран, ама тој е.

  За кратко резиме, види погоре.

  Цитати у овј мини-есеј су искористени од чланови:

  @SiPy`
  @worker_x
  @ARMac

  забелешка: овј мини-есеј е напишан на кумановски дијалект ;)
   
  bicikle, Sludge.Factory, prichina и на уште 1 им се допаѓа ова.
 6. Oktar

  Oktar
  Epic

  3,528
  10,544
  23 oктомври 2012
  Машко
  Tl;dr
   
  На dddragan, olikomerc, Psycore и уште 7 други им се допаѓа ова.
 7. HardCorec

  HardCorec
  Unbeatable

  3,207
  4,658
  4 ноември 2013
  Машко
  Јас би те почастил со една санкција.
   
  На dddragan, Psycore, worker_x и уште 5 други им се допаѓа ова.
 8. marv

  marv
  Practice makes perfect

  2,298
  1,589
  5 oктомври 2007
  Машко
  А да отворите една рубрика, Ништа не желим, смо се хвалим. И одма Чистачот за модератор и да си пишува есеи.

  Sent from my Redmi Note 4X using Tapatalk
   
  На SiPy` му/ѝ се допаѓа ова.
 9. shitpost101

  shitpost101
  Gaining Experience

  406
  296
  9 Февруари 2018
  Машко
  1+ и од мене.
   
  На Psycore и Astro им се допаѓа ова.
 10. Cleaner

  Cleaner
  Intern

  5
  8
  23 Мај 2017
  Машко
  Дечки, зашто сте толко пасивно-агресивни, не разбирам. Наброја ви неколко аргументи, имате и кратко резиме ако не ви се чита или немате време, па изволте да дискутирамо.

  Ако не ви се пишуе или ве мрзи, може и да дискутирамо у живо, најдругарски.
   
  bicikle, prichina и на Costigan_Jr им се допаѓа ова.
 11. shitpost101

  shitpost101
  Gaining Experience

  406
  296
  9 Февруари 2018
  Машко
  Ако секој прави што сака, која е впрочем целта на правилникот?
  Не си го прочитал, а збориш дека другите ги мрзи да читаат твоите постови?
  Малку лицермерно зарем не?
   
  На worker_x и Astro им се допаѓа ова.
 12. ARMac

  ARMac
  Орган

  6,349
  7,321
  2 oктомври 2010
  Машко
  Курајбер
  Не ме тагирај за џабе, нема од тебе сигурно да учам комуникација. Не прочитав ни зборче од ова, а веројатно и никој друг.
   
  На Psycore, worker_x, Banjifiko и уште 2 други им се допаѓа ова.
 13. SiPy`

  SiPy`
  Unbeatable

  2,623
  4,565
  23 Јуни 2015
  Машко
  Мене искрено ми е жал за лаптопот.
   
  worker_x, Psycore, Banjifiko и на уште 1 им се допаѓа ова.
 14. Astro

  Astro
  Guru

  6,397
  8,870
  20 Јуни 2012
  Машко
  ERP Consultant, MCSA, SQL
  Не сум изненаден што не разбираш. И јас не разбирам како може земјава да држи све и сфашта.
   
  Psycore, worker_x и на HardCorec им се допаѓа ова.
 15. Sharlovski

  Sharlovski
  Unstoppable

  1,096
  2,458
  28 Јануари 2017
  Машко
  Кј нас всело, турците велат “Ем фукара, ем сики бук“ или на наше “ем сиромав, ем ку*от НА“.

  Ако почниме сите фул на дијалект да удриме, кај ни е крајот мада се слагам напати да прочитаме и по некој збор шо не се употребува баш нај нај во модерново време.
   
  На Astraion и Psycore им се допаѓа ова.
 16. Fatal1ty_

  Fatal1ty_
  Großmeister

  21,549
  25,669
  28 Февруари 2008
  Машко
  Experienced Web Developer
  А можеш нешто паметно да напишеш....
   
  На Sharlovski и Psycore им се допаѓа ова.
 17. IcePick

  IcePick
  Gaining Experience

  293
  244
  19 ноември 2013
  Машко
  Здраво ми треба некој по искусен што може да ме упати како да постапам за следниов проблем со Вип.
  Се почна со тоа што една вечер во околу 1ипол часот по полноќ додека телевизорот беше исклучен се случи спој на антената каде што изгоре чипот и звучната карта. Кабелот што се уклучува во телевизорот не беше оштетен, но знам случаеви каде што кабелот пуштал струја и направил спој а сепак не бил оштетен.
  Телевизорот го однесов на сервис,а од вип дојдоа да го проверат кабелот во случај да е до него и да не се повтори пак по што добив одговор дека кај нив се е супер и дека нема проблем ни на бандера и дека спојот може е предизвикан поради дефектен уред на некој комшија што направил спој и вратил по кабелот струја и завршила кај мене во телевизор.
  Во сервисот кога го донесов телевизорот првото прашање беше дали сум од Драчево бидејќи мојот телевизор бил 5ти неделата што е на Вип и е расипан од истиот проблем, додека чекав да помине процедурата за да го примат телевизорот дојде уште еден дечко со истиот проблем кој е корисник на Вип и е од Драчево.
  Сега на крај по се тоа и нивното прво тврдење дека они немаат никаков проблем на бандера, почнав да губам upload секој ден после 6-7 часот и не се враќа во нормала се до сабајле. Ова е 6ти ден како се случува ова, а нивниот тим нигде ги нема секој ден по неколку часовно чекање на телефон за некој од вработените да крене на телефон и да се извинува за тоа и како ќе прателе екипа за случајот да се провери бидејќи они имале некој проблем на бандерата иако пред тоа тврдеа дека провериле на бандера и се било супер.
  Исто така првиот пат кога беше проблемот пријавен наводно пратиле екипа која во 6 часот наутро била тука и го средила проблемот, а со сигурно можам да потврдам дека од 5-7 часот немаше никаква екипа дојдена за да провери, а не па да поправи.
  Извинете за долгиот текст и фала однапред. :)
   
  На Krkac и prichina им се допаѓа ова.
 18. Pilsator

  Pilsator
  Gaining Experience

  408
  107
  15 Мај 2012
  Машко
  Купени слушалки од анхоч блутут. Имаше зуење на левата слушалка, само отворени и пробани заменети со нови без проблем. После 1 песна и новите исто. Сакам да земам други со доплата или повторна замена. Како е законот околу еднаш заменет производ со нов? Се ова е случено од вчера вечерта до сега.

  Испратено од SM-A320FL преку IT.mk форум апликација
   
 19. Трајче Дрварчето

  Трајче Дрварчето
  Practice makes perfect

  836
  1,783
  3 ноември 2012
  Машко
  Кодош
  Ист како и за првиот пат. Оди замени ги... или доплати за други оти очигледно овие на кои си им дал два пати шанса имаат некој сериски проблем.
   
  На Pilsator му/ѝ се допаѓа ова.
 20. Pilsator

  Pilsator
  Gaining Experience

  408
  107
  15 Мај 2012
  Машко
  Фала на инфо. Помина супер и како првиот пат само со сторна и ми беше понудено пари назад или други, избрав други со доплата.

  Испратено од SM-A320FL преку IT.mk форум апликација
   
  На Трајче Дрварчето му/ѝ се допаѓа ова.
 21. krema

  krema
  Professor

  10,127
  9,738
  24 Јуни 2009
  Машко
  Па да јавиш другите дали се погодија. :)
   
  На Speedster му/ѝ се допаѓа ова.
 22. StefAngel

  StefAngel
  Practice makes perfect

  1,706
  1,110
  28 ноември 2015
  Машко
  Здраво, барам совет за неоснована фактура побарувачка од вип/шит да платиме 9000 денари за не вратена опрема иако имаме потврда и пратени документи, тие како хиени те бркаат и се јавуваат за нивна грешка и не признаваат нивни документи. Последно нешто е дека не сме им однеле модем, а кога опремата е земена од двата стана има печат за вратена опрема.
  Некој совет?
   
 23. Astro

  Astro
  Guru

  6,397
  8,870
  20 Јуни 2012
  Машко
  ERP Consultant, MCSA, SQL
  Две опции, или пазарна инспекција или адвокат. Адвокатот ќе те заштити ако случајот отиде на извршител, а пазарна инспекција би требало да изготви преставка и да ги посети и влепи два шамара под услов да ти се документите уредно заверени.
   
 24. efto

  efto
  Gaining Experience

  294
  253
  19 Април 2007
  И мене истово ми се случи пред година и нешто. Немаат баш некоја ажурна евиденција. Им отидов во салон, си ја признаа грешката, ја ископираа потврдата за вратен модем и не добив од нив по втор пат побарувачка.
   
  На Oktar му/ѝ се допаѓа ова.
 25. hipo

  hipo
  Practice makes perfect

  1,644
  1,430
  27 Јануари 2011
  Машко
  Пред 7-8 годино кога раскрстив со Телеком... гасам сите договори мобилни, интернет, фиксен...враќам во кутија рутер и сите пропратни каблиња и адаптери и кога ги добив сите докумнети за прекинување на договор и вратен реверс, ми кажа да ги чувам на сигурно. Можно е системот да згреши и да ви пратат опомена за шугав рутер 100 еврики да палтам. Еве и ден денес ги чувам на сигурно, да не им текне случајно.
  Исто е секаде, не се криви провајдерите...адвокатите се алчни, ако некој нема документи наебал, ке го глобат одма.
   

Сподели

Вчитување...