Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

За пратка од Дхл запрена за царинење

mila55

Intern
16 мај 2023
1
0
Имсм пратка која е запрена за царинење,не сум од Скопје и секогаш кога ми стигале преку пошта сум пракала на е-маил документ со точна вредност на пратката и ми ја царинеле .Сега Дхл ми вели дека пратката чека царинска постапка ако сакам да ме застапуваат треба да платам солидна сума ,исто ми кажаа дека јас морам ним да им платам плус 1000 и нешто денари за магацински трошоци дека ми ја чувале пратката што е небулозно да платам за нешто што не сум ниту дозволила ниту е мој избор Дхл како доставувач.Овој начин на земање пари е чист легален рекет .Јас одбив да ме застапуваат дека морам плус да платам што ми ја чувале, без тоа неможам да ја земам и пратив емаил со доказ за вредност које 10 $ законски таа не подлежи на царинење , не ми враќаат ма Е-маил а немам број од царинска испостава од аеродром,за да контактирам , на еден број што вртев кажаа дека се јавувам на погрешно место од железничка што е друга испостава,од Дхл им побарав не ми даваат контакт.Ми кажаа дека морам лично да појдам да ја царинам во Аеродром .Сега пратката ми е заглавена и се ближи крајот ќе треба да ја вратат назад .А јас не сум во можност да појдам Скопје.Ќе ми значи многу за помош некој да ми даде број од Царинска Испостава Аеродром? Благодарам однапред.

DrMTR

Guru
27 март 2014
7.412
7.630
mikrotikmacedonia.online
Дури и да одбиеш тие да ти ја тераат процедурата за царина, ке мора да си платиш лежарина и некои си таму нивни трошоци. Сметај дека без 1500 ден не си од кај нив без царинските трошоци. Еднаш заглавив кај нив и ми наплатија сума колку што кошташе пратката. Луди се ДХЛ ама нема чаре освен да си платиш!

fuzzjaw

Unstoppable
13 јануари 2014
2.062
3.832
Ај едно по едно.

Прво, која е вредноста на пратката заедно со трошоците за испорака? Некако не ми е верно ова да е $10 со оглед на цените на DHL Express, а пратки над 22 евра подлежат на давачки за данок.

Второ, ако е онлајн нарачка, кој е избраниот метод на испорака при нарачката? Ако е DHL Express, или било кој друг курир означен како "express courier" или "express delivery", не е за изненадување што DHL ја испорачува овде.

Трето, мислам дека погрешно е сфатено она "Сакаш да те застапуваме или не?". Имаш две опции, ниту една ефтина.
1. Ако избереш да те застапуваат, DHL ти ја бркаат цела постапка од почеток до крај, за нивна цена од некои 1,600 денари. Твое е да испратиш податоци за вредност на пратката, да платиш онлајн откако ќе ти пратат линк за уплата, а тие ќе ти ја испорачаат пратката.
2. Ако избереш да НЕ те застапуваат, твоја обврска е да одиш до канцеларијата од DHL по документи, па до ЈЦС Синтек кај аеродромот за да поднесиш документи и да платиш царина, па назад до DHL за да им ги вратиш документите, во кој случај плаќаш "само" 1,100 денари (мислам) за магацински трошоци. И не мислеле на царинска испостава во населба Аеродром, туку во јавен царински склад Синтек, кој е до аеродромот во Скопје.

Од двете опции, ако земиш во обзир трошоци за бензин и времето и живците да одиш до DHL и до на аеродром, скоро секогаш е поисплатлива првата, односно DHL да ти ја испроцесираат пратката. По муабетов, ќе да е избрана втората, во кој случај твоја обврска е да одиш до Синтек и да си ја "испроцесираш" пратката.

Во ситуацијава, ако не си во можност да одиш до Синтек и да ја бркаш постапката, јас би се јавил во DHL и би прашал дали има можност сепак тие да ја испроцесираат пратката. Плати ги тие 1,600 денари и избегавај ги DHL за пратки со пониска вредност во иднина, освен ако не ти се исплати пратката да ја платиш 1,600 денари поскапо.

Брз едит: Едно време и јас ги гледав DHL Express ко "легални лопови" со нивните давачки. Ама од друга страна, се најефтини од сите брзи курири во државава (FedEx и останати наплаќаат 2,100 денари за процесирање, DHL 1,600), и се убедливо најбрзи кога станува збор за процесирање на пратка од царина до дома. Само DHL имаат човек на царина, и ради тоа пратките кои се за царинење им се процесирани експресно брзо. Сите други брзи курири се исто неефикасни ко царинската испостава во Пошта, defeating the point на брз курир и плаќање екстра за брза испорака. Ако е поскапа пратка и ви треба итно, DHL Express е супер избор.

28 јануари 2017
1.870
4.201
Ресен
Пратка од 2300 денари со вклучен 950 денари ДХЛ Експрес шипинг од Норвешка, платив 2000 денари (1600 ДХЛ трошоци плус царина/данок).

Згора на тоа, не ми ја доставија до дома туку да ја подигнам од Битола/Охрид.

fuzzjaw

Unstoppable
13 јануари 2014
2.062
3.832
Пратка од 2300 денари со вклучен 950 денари ДХЛ Експрес шипинг од Норвешка, платив 2000 денари (1600 ДХЛ трошоци плус царина/данок).
Сум се изгорел и јас, пратка со вредност 1,800, плус 1,000 денари испорака, нарачана експлицитно преку "Standard delivery", не "Express", ја пратиле преку DHL Express, кои ми побараа 2,200 денари за трошоци плус давачки. Значит, пратка од 2,800 денари, давачки 2,200 денари.

Среќа дечките шо ми ја пратија пратката признаа дека е нивна грешка шо ја испратиле по експрес курир, и понудија да ми ги refund-нет нивните трошоци за испорака, па поминав поефтино.

Зато и реков, за ефтини пратки, под рецимо 150-200 евра, не се исплатит DHL Express освен ако ептен не ти е итно да ги добијаш.

ARMac

Epic
2 октомври 2010
9.315
12.189
Скопје
androgaming.com
некој да ми даде број од Царинска Испостава Аеродром? Благодарам однапред.

Немам број за жал, пратката ти е на ТАВ Царина, на Аеродром. Ако бараш број.

Еве ти ја цела постапка да не луташ. Еднаш го поминав тоа, никад веќе преку ДХЛ или Федекс.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
5.672
17.221
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Сум се изгорел и јас...
Сите ние сме се изгореле, ама тоа е, кога живееме во земја од третиот свет. Очигледно е дека Мила55 првпат се среќава со ова и затоа е толку нервозн/а и ги има помешано стварите. Само следи го упатството и тоа е тоа, памет за другпат.

Последна промена:

moongose

Unbeatable
19 јули 2013
3.970
4.817
Мене ме интересира дали по завршувањето на целата постапка, сте добиле документ од ДХЛ дека извршиле уплата на царински давачки за пратката?

nashio

Practice makes perfect
14 јануари 2011
768
1.046
Radobor
www.zdravkovski.com
nashio's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900X
Motherboard
X570 Pro4 ASROCK
Storage
Samsung PRO 980 NVMe, Samsung EVO Plus NVMe, Seagate Ironwolf
PSU
BE QUIET! STRAIGHT POWER 80 PLUS PLATINUM
RAM
64GB 3200MHz G.SKILL Ripjaws - V F4
Video card
NVIDIA GTX 1070ti Cerberus
Case
BeQuiet Pure Base 500
Mouse
MX Master 3
Keyboard
MX Keys
Audio
Wharfedale Diamond 8.1 Pro Active
Monitor
Benq PD3220U
OS
Windows 10
Немам број за жал, пратката ти е на ТАВ Царина, на Аеродром. Ако бараш број.

Еве ти ја цела постапка да не луташ. Еднаш го поминав тоа, никад веќе преку ДХЛ или Федекс.

Кој сервис го користиш наместо овие 2?

Маша

Unstoppable
24 април 2007
951
2.552
Имсм пратка која е запрена за царинење,не сум од Скопје и секогаш кога ми стигале преку пошта сум пракала на е-маил документ со точна вредност на пратката и ми ја царинеле .Сега Дхл ми вели дека пратката чека царинска постапка ако сакам да ме застапуваат треба да платам солидна сума ,исто ми кажаа дека јас морам ним да им платам плус 1000 и нешто денари за магацински трошоци дека ми ја чувале пратката што е небулозно да платам за нешто што не сум ниту дозволила ниту е мој избор Дхл како доставувач.Овој начин на земање пари е чист легален рекет .Јас одбив да ме застапуваат дека морам плус да платам што ми ја чувале, без тоа неможам да ја земам и пратив емаил со доказ за вредност које 10 $ законски таа не подлежи на царинење , не ми враќаат ма Е-маил а немам број од царинска испостава од аеродром,за да контактирам , на еден број што вртев кажаа дека се јавувам на погрешно место од железничка што е друга испостава,од Дхл им побарав не ми даваат контакт.Ми кажаа дека морам лично да појдам да ја царинам во Аеродром .Сега пратката ми е заглавена и се ближи крајот ќе треба да ја вратат назад .А јас не сум во можност да појдам Скопје.Ќе ми значи многу за помош некој да ми даде број од Царинска Испостава Аеродром? Благодарам однапред.
Пробај Царинска испостава-Аеродром-Скопје-Отсек за стоково царинење

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.269
32.140
roka.mk
Мене ме интересира дали по завршувањето на целата постапка, сте добиле документ од ДХЛ дека извршиле уплата на царински давачки за пратката?
Ако побараш даваат без проблем.

kirev

Unbeatable
31 мај 2010
7.612
5.882
Не ја подигнувај и нарачај си по обична пошта, не преку Федекс или ДХЛ. Ако е толку евтино продавачот и да не ти ги врати тие $10 не е страшно, сигурно е помалку од сите други трошоци...

nashio

Practice makes perfect
14 јануари 2011
768
1.046
Radobor
www.zdravkovski.com
nashio's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900X
Motherboard
X570 Pro4 ASROCK
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
BeQuiet Pure Base 500
Mouse
MX Master 3
Keyboard
MX Keys
Audio
Monitor
Benq PD3220U
OS
Windows 10

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
5.672
17.221
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
добро сеа, накад мора дхл, ама затоа после првиот пат, знаш како е и си планираш.

krema

Epic
24 јуни 2009
14.979
14.791
youtu.be
Пред кратко време мој колега ми се пофали дека пазарил некој нутрибулет ~12$ од али и дека било со фришипинг DHL, му реков да ја откаже оти ќе го изгорат овде, за жал веќе беше шипната и го јадеше стапот овде, а стварно стигнала за неколку дена.
Нутрибулетот му испадна како два од овде да си купи. :ROFLMAO:

Skorp

Gaining Experience
25 август 2016
454
458
Skopje
Дали има некој искуство со дхл во странство? Овде ми се чини како трошоците и цените од ракав да ги вадат.

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.269
32.140
roka.mk
Само ти се чини. Имаат точно определен ценовник + царинските трошоци. Ништо не е од ракав.
Дали има некој искуство со дхл во странство? Овде ми се чини како трошоците и цените од ракав да ги вадат.

nashio

Practice makes perfect
14 јануари 2011
768
1.046
Radobor
www.zdravkovski.com
nashio's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900X
Motherboard
X570 Pro4 ASROCK
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
BeQuiet Pure Base 500
Mouse
MX Master 3
Keyboard
MX Keys
Audio
Monitor
Benq PD3220U
OS
Windows 10

InSides

Practice makes perfect
21 февруари 2009
488
1.242
Се повторувам, но кој по ред е овој корисник што се регистрира на форумот со прва порака за царинење на пратка?

Може е време за featured article на сајт.

Spodeli

Intern
5 октомври 2009
48
23
Се сеќавам јас кога нарачав постери на времето.. Со се вклучен транспорт, ДХЛ и сите салтанати... па дури и сам царинев.. бљувотини.
Чиката од царина сакаше да ги стави под категорија уметнички дела :D

Сега преферирам спор транспорт, до врата,, нека се крчка.

gdamjan

Unstoppable
3 април 2008
3.639
2.685
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
Се повторувам, но кој по ред е овој корисник што се регистрира на форумот со прва порака за царинење на пратка?

Може е време за featured article на сајт.
причината за ова е тотална недисциплина на пишување, те. одговарање по темите.

во темата за царинска постапка се спомнало „… додека одев до царина …“ - следно се надоврзуваат „државата ја продадоа“/името (и слични but hurts), „и мојата Тојота …“, „зашо Lenovo а не Apple“ итн.

на почеток ме нервираше ова, сеа само кликам mark-as-read.

Нови мислења

Последни Теми

Онлајн администрација

Статистика

Теми
47.542
Мислења
981.867
Членови
35.786
Најнов член
Gule