Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Хостинг за прв сајт

coNNectMKD

Practice makes perfect
13 март 2017
951
1.063
Skopje
Некои совети за како "побрзо" да се научи Wordpress? Имам солидни познавања од HTML/CSS и нешто од Javascript, работата е што треба колку можам побрзо да научам се што нуди Wordpress. Знам дека треба време и многу тестирање и пробување... Една солидна работа која што ја видов е дека колку повеќе туторијали се гледат толку побрзо ке научиш. Многу ми е битно детално да изучам се од front-end i back-end. Секако php и бази на податоци ќе ги оставам за крај,

Некои да сподели како му одел процесот на учење на Wordpress? Слободно споделете бесплатни или платени курсеви, онлине секако.

Инсталирај локално.

Чепкај теми, инсталирај теми, пробувај плагини, пробувај билдери (Elementor / WPBakery / Divi...).

Малце сам, малце јутуб, малце гугл. Се учи релативно лесно, другото само по себе ќе си дојде.

Pulse

Practice makes perfect
26 октомври 2014
1.456
1.545
127.0.0.1
petrov.mk
Секако php и бази на податоци ќе ги оставам за крај,

Не иде php на крај, не бидуа тоа така. :D

За да научиш целосно да менуваш ствари на Wordpress, научи што се "hooks" и "filters" и како функционираат.

Јас обично кога имам Wordpress како примарен (иако го избегнувам), правам кастум плагин и со хукови менувам што ми треба.

Научи објектно ориентирано PHP, пример Laravel како фрејмворк. Мене ми се гади од структурата на Wordpress и баби и жаби све вчитува непотребно, затоа е тромав.

Пример, доколку правиш е-шоп со дополнителни функционалности кои ги нема Wordpress-от, можеш дуал комбинација, Laravel-от лесно се врзува со Wordpress-от и манипулирање на истиот.

Mercilesss

Gaining Experience
20 февруари 2023
264
189
Инсталирај локално.

Чепкај теми, инсталирај теми, пробувај плагини, пробувај билдери (Elementor / WPBakery / Divi...).

Малце сам, малце јутуб, малце гугл. Се учи релативно лесно, другото само по себе ќе си дојде.
Веќе имам купено хостинг + домаин.
инсталирај теми, пробувај плагини, пробувај билдери (Elementor / WPBakery / Divi...).
Тоа и правам моментално, мислев ако има некаков "cheat sheet" на што највеке да се фокусираш, барем за некој со ИТ позадина кој што ги разбира сите поими и тематики кои ги нуди Wordpress.
Не иде php на крај, не бидуа тоа така. :D

За да научиш целосно да менуваш ствари на Wordpress, научи што се "hooks" и "filters" и како функционираат.

Јас обично кога имам Wordpress како примарен (иако го избегнувам), правам кастум плагин и со хукови менувам што ми треба.

Научи објектно ориентирано PHP, пример Laravel како фрејмворк. Мене ми се гади од структурата на Wordpress и баби и жаби све вчитува непотребно, затоа е тромав.

Пример, доколку правиш е-шоп со дополнителни функционалности кои ги нема Wordpress-от, можеш дуал комбинација, Laravel-от лесно се врзува со Wordpress-от и манипулирање на истиот.
Мислев на крај пхп за да можам повише да се фокусирам на фронт ендот како појака страна, али фала за сугестија.

coNNectMKD

Practice makes perfect
13 март 2017
951
1.063
Skopje
Кога клиенти/пријатели сакаат .com домен (+ хостинг) секогаш прв избор ми е Namecheap. Увек имаат попусти, кодови и купони...
Имам преку 10 акаунти со по не знам, просек можеби 5 веба на нив. Таков е изборот пошто голем дел од нив ги знам какви се, работат до 8/9 навечер и чепкаат дома кога ќе дојдат, заглавуваат до 1/2.

Е тогаш ако се деси некоја пиздарија, а они нели, решиле да работат, нашиве не враќаат т.е ги нема (или можеби ќе вратат ама ќе си почекаш 2/3 саати). Namecheap просек на одговор на чет е од 1 до 10 минути (апла ако е гужва) а проблем решаваат увек. Ако првата служба не знае, те префрла на друга. Немаат утка до сега, најбољи контакт супорт имаат од сите на интернет.

А со домашниве, шо знам, досегашното скромно искуство ми вели дека после 6 на ручек не е истиот супорт како до 4, во работно време. Да не правиме муабет после 10 навечер, реално треба да плаќаш толку луѓе за да ти седат 24/7 спремни. Странциве може да си дозволат.

Од нашиве во однос на цените Zemi.mk се стварно топ. И таму ги праќам кога ме прашуваат за домашни сервиси.

Пред неполн месец зборев за ова, и јбг, ништо ново.

Моја сугестија беше да иде клиент со земи.мк, дека домашни провајдери сакале, и сега драми ми е. Иди добиј ги на телефон.

Од вчера не можеш да ги добиеш (кога звониш те носи како да ти изгасиле титка само без прекин). Клиентот нервозен чека одговор од тебе, ти не знаеш што да правиш...

Не се работи вака другари. И да имате технички проблеми, мора достапни да сте. Башка работно време е, 12 е (дека нели, не работите после 6...).

Затоа и 100 денари да направат/направите, пак странските ќе бидат светлосни години пред нас. Namecheap за мене нумеро уно и веќе искрено не зимам ништо кај нас, освен ако мора мк домен.

Mercilesss

Gaining Experience
20 февруари 2023
264
189
Пред неполн месец зборев за ова, и јбг, ништо ново.

Моја сугестија беше да иде клиент со земи.мк, дека домашни провајдери сакале, и сега драми ми е. Иди добиј ги на телефон.

Од вчера не можеш да ги добиеш (кога звониш те носи како да ти изгасиле титка само без прекин). Клиентот нервозен чека одговор од тебе, ти не знаеш што да правиш...

Не се работи вака другари. И да имате технички проблеми, мора достапни да сте. Башка работно време е, 12 е (дека нели, не работите после 6...).

Затоа и 100 денари да направат/направите, пак странските ќе бидат светлосни години пред нас. Namecheap за мене нумеро уно и веќе искрено не зимам ништо кај нас, освен ако мора мк домен.
Си пробал преку live chat преку нивната страна? Јас за се што сум ги контактирал се биле прилично брзи на одговор

coNNectMKD

Practice makes perfect
13 март 2017
951
1.063
Skopje
Си пробал преку live chat преку нивната страна? Јас за се што сум ги контактирал се биле прилично брзи на одговор
Пробав, вратија на тоа чет супортот.

Да е за мене лично ќе си чекам не е проблем. Кога имаш човек што никад у живот не се сретнал со вакво нешто, па уште и немаш пристап до акаунтот, а број има на кој не се достапни... процедура е. Многу треба да се објаснуваш зошто е тоа така :D

Mercilesss

Gaining Experience
20 февруари 2023
264
189
Сфаќам, нормално дека клиентот не го интерсира тебе зошто не ти се јавува хостингот. Сепак купуваш локален хостинг во кој еден од примамливите работи е 24/7 локален супорт, знаеш им вртиш на тел, им објаснуваш и го решаваат проблемот али очигледно седат повеќе на чет. Се надевам на крај испадна се ок.

Антониј.К

On your way to fame
28 ноември 2014
1.093
697
Скопје
Антониј.К's setup  
Processor & Cooler
Intel(R) Core(TM) i5-4460
Motherboard
MSI H97
Storage
Toshiba 1TB & 250GB SSD
PSU
Cooler Master
RAM
G.Skill 2x8gb
Video card
MSI N750TI/OC EDITION
Case
Cooler Master MB511 RGB
Keyboard
GHOSTWRITER CLASSIC | RIOTORO
Monitor
SAMSUNG C24F396FHU 24" Curved AMD Freesync Monitor
OS
Microsoft Windows 10 Pro
За да не отварам нова тема сакам да се надоврзам на оваа.
Сакам за фирма да направам веб продавница преку земи.мк а најпримамлив ми делува Tauren Pro пакетот.
Ме интересира искуство некој да каже што веќе го користи подолго време?
Публиката ми е 100% Македонија.
Домеин имам, само хостинг сакам да сменам.

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.149
31.639
kalco.ru
Јас го користам за веб продавница.
Добар е ако немаш многу продукти. Јас во база имам ~6000 и знае да прави delay на пребарување.
Иначе генерално многу добро искуство со земи.мк
Екстра поддршка топ цена.

Антониј.К

On your way to fame
28 ноември 2014
1.093
697
Скопје
Антониј.К's setup  
Processor & Cooler
Intel(R) Core(TM) i5-4460
Motherboard
MSI H97
Storage
Toshiba 1TB & 250GB SSD
PSU
Cooler Master
RAM
G.Skill 2x8gb
Video card
MSI N750TI/OC EDITION
Case
Cooler Master MB511 RGB
Keyboard
GHOSTWRITER CLASSIC | RIOTORO
Monitor
SAMSUNG C24F396FHU 24" Curved AMD Freesync Monitor
OS
Microsoft Windows 10 Pro
Јас го користам за веб продавница.
Добар е ако немаш многу продукти. Јас во база имам ~6000 и знае да прави delay на пребарување.
Иначе генерално многу добро искуство со земи.мк
Екстра поддршка топ цена.
За почеток ќе почнам со 100 продукти.

Инаку, да гледам кога и да им пишам на веб страна веднаш одговараат. Така да, верувам дека се ќе е во ред.

pipelin

▄︻デ══━一
8 мај 2010
1.926
1.774
aleksandar.mk
pipelin's setup  
OS
Windows 11
Поддржете македонски производ, ги користев Contabo добри се но ако имаш дефект некаков со „наш“ човек полесно ќе се разбереш, крај краева можеш да им се јавиш телефонски и да ги замолиш да ти средат.

Disclaimer: Не сум афилиејт ниту па им вршам некаков маркетинг, само споделувам мое мислење.

8 јуни 2022
2
0
Поддржете македонски производ, ги користев Contabo добри се но ако имаш дефект некаков со „наш“ човек полесно ќе се разбереш, крај краева можеш да им се јавиш телефонски и да ги замолиш да ти средат.

Disclaimer: Не сум афилиејт ниту па им вршам некаков маркетинг, само споделувам мое мислење.
согласувам се, да поддржеме наше, ама искрено од некои наши сервис провајдери ич не сум задоволен.. лоша услуга, лоша комуникација, имав ситуација пред месец дена требаше да пуштеме апликација лајв да не ги пишувам кој се сега.. им кажувам убаво „ако не можеме да го средеме овој дел со хостот, клинетот не би прифатил соработка дека му е битно“ (нив им е еден клик за инсталација), враќат ми океј..

Нови мислења

Последни Теми

Онлајн членови

Статистика

Теми
46.118
Мислења
955.826
Членови
34.517
Огласи
2.321