Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Хостинг за прв сајт

Mercilesss

Gaining Experience
20 февруари 2023
347
283
Здраво Екипа,

Моментално почнувам со мојот прв сајт, разгледувам кои се најдобри хостинзи и кои нудат најдобри опции. Моментално на таргет ми се BlueHost i HostGator.

Па ајде понудете некои ваши лични препораки и/или искуства со горе наведените два хостинг провајдери.

Маша

Unstoppable
24 април 2007
970
2.606
Што сајт ќе хостираш и за која публика? Мене не би ми биле прв избор ни едните ни другите...

Jovan.T

Intern
17 јуни 2016
20
18
www.a2hosting.com
И јас не би ти ги препорачал ни едните ни другите. Јас ги користам a2hosting, а нешто имам и на namecheap, зашто имаат некогаш добри понуди.

Ron26

Practice makes perfect
4 мај 2019
1.251
1.605
namecheap ти е dirt cheap, башка имаат одличен сапорт за све. Пред некоја година кога имав едно мало сајтче за све одма ми помагаа. Ако ти е за нешто едноставно, одличен избор се.

Mercilesss

Gaining Experience
20 февруари 2023
347
283
Што сајт ќе хостираш и за која публика? Мене не би ми биле прв избор ни едните ни другите...
Ќе биде како некој персонален блог, за тестинг, публика би имало до 200-300 уникатни посетители од ден.

Значи ќе биде страна која ќе биде мој прв соло проект, нема да има некои битни работи на неа туку само да истестирам до каде можам да одам и што се постои во WordPress. Финално би се пуштила во употреба само со 1 страна.
И јас не би ти ги препорачал ни едните ни другите. Јас ги користам a2hosting, а нешто имам и на namecheap, зашто имаат некогаш добри понуди.
Видов и други позитивни мислења за а2, фала за идеа.
namecheap ти е dirt cheap, башка имаат одличен сапорт за све. Пред некоја година кога имав едно мало сајтче за све одма ми помагаа. Ако ти е за нешто едноставно, одличен избор се.
Да баш нешто најсимпле, како за почеток, али сепак не би сакал страната да има некој downtime или да е лесна мета на "хакериве"

bxxxn

Practice makes perfect
11 март 2011
1.607
1.742
BlueHost и HostGator се дел од Endurance International Group или како и да се викаат сега после реструктуирање, фирма која едноставно кажано е позната по премногу сајтови по сервер и премалку луѓе за сапорт.

Подобар избор е Namecheap.com или Siteground.com

Инаку поголемиот дел од ривјуата и топ 10 листите се спонзорирани и тешко да добиеш релевантна информација со гуглање на добар хост

Mercilesss

Gaining Experience
20 февруари 2023
347
283
BlueHost и HostGator се дел од Endurance International Group или како и да се викаат сега после реструктуирање, фирма која едноставно кажано е позната по премногу сајтови по сервер и премалку луѓе за сапорт.

Подобар избор е Namecheap.com или Siteground.com

Инаку поголемиот дел од ривјуата и топ 10 листите се спонзорирани и тешко да добиеш релевантна информација со гуглање на добар хост
Thanks, па да затоа пишав тука, нема видео кое не е спонзоред од некоја Хостинг компанија. Уште у првиот момент кога ги слушнеш "This video is sponsored by..." знаеш дека тоа не е тоа.

Фала ти за сугестијата.

wolverine

Practice makes perfect
27 јуни 2012
1.290
1.523
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Intel i5-13600K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard
Gigabyte Z790 GAMING X AX
Storage
1x 2TB 980 Pro | 2x 980 PRO 500GB | 1x 1TB MX500
PSU
NZXT C750
RAM
2x32GB G.Skill TridentZ 6400
Video card
ASUS 7800 XT 16G
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
IBM Model M / F12 Kailh BOX White
Monitor
2x Dell 27" S2721DGFA 166Hz
OS
Fedora (GNOME)
Најдобра конекција со МКД и Јуроп па дури и Америките. Хецнер.

Маша

Unstoppable
24 април 2007
970
2.606
Ќе биде како некој персонален блог, за тестинг, публика би имало до 200-300 уникатни посетители од ден.

Значи ќе биде страна која ќе биде мој прв соло проект, нема да има некои битни работи на неа туку само да истестирам до каде можам да одам и што се постои во WordPress. Финално би се пуштила во употреба само со 1 страна.
Јас имам добро искуство со Contabo и со Namecheap. Вториве имаа и некои пакети оптимизирани баш за WP.

Mercilesss

Gaining Experience
20 февруари 2023
347
283
Namecheap it is, како и името стварно се најефтини. Мислам дека тоа што го нудат ми е доволно за почеток.

1678395075504.png

GreenRoot

On your way to fame
1 октомври 2011
1.019
976
Охрид
GreenRoot's setup  
Processor & Cooler
i5 4200U
Storage
Samsung Evo 850 240gb
RAM
8GB
Video card
AMD 8670m
Monitor
15,4''
OS
Windows 7 Home Premium
Јас користам shared hosting од hostinger веќе две години. Имам хостирано woocomerce продавница со над 500 продукти. Доста е ефтино и релативно сум задоволен. Одличен супорт, но сајтот на моменти знае да биде бавен.

Sent from my LM-V450 using Tapatalk

Mercilesss

Gaining Experience
20 февруари 2023
347
283
Дали мислиш дека е подобро да се земе МК хост, публиката ќе биде претежно во нашиве граници, страната би била нешто како 1 page + contact form (informational purpose).

Мислам дека би одел со Namecheap, али од аспект дека овие МК хостери се со локални сервери, дали би било подобро да одам со некој од нив?

Маша

Unstoppable
24 април 2007
970
2.606
Дали мислиш дека е подобро да се земе МК хост, публиката ќе биде претежно во нашиве граници, страната би била нешто како 1 page + contact form (informational purpose).

Мислам дека би одел со Namecheap, али од аспект дека овие МК хостери се со локални сервери, дали би било подобро да одам со некој од нив?
За таков тип на страна мене не би ми бил битен толку пингот, дали за дел од секунда или секунда побрзо ќе отвори, ако нема голема интеракција со посетители, на пример е-трговија. Побитно би ми било стабилност, поддршка и контролниот панел. И оптимизирани апликации, оти во спротивно ни на локалхост нема да отвораат ко што треба :)

MartinPP

Gaining Experience
26 јуни 2017
128
121
/root

A zosto da ne bi odbral Makedonska hosting kompanija ? Za problem duri se razberes so Namecheap ovde ce zavrsis 100 pati pobrzo rabota.

Neznam zosto site preporacuvate stranski kompani koga i ovdesnite kompanii imaat dosta konkurentni ceni sprema stranskite.

Primer QHost - Веб Хостинг планови eden starter hosting ti e 2399 den ? Toa ti e 199 mesecno + ako iskoristes kupon , ti ide nekade 150den mesecno 2.5$ - edna kutija cigari.

Isto i od Земи .mk - Веб хостинг и регистрација на .mk домени imas najosnovni paketi po 1400-2000 den , sto ti doaga po 110-160den toa ti e od 2 - 2.5$..

A dobivas lokalen suport , bilo koe vreme mozes da se javis dokolku imas problem i da se razberes, baska dokolku se Serverite vo MK ( za toa mozes da gi prasas site pred da kupis ) ce imas odlicen loadtime za lokalni posetiteli etc..

Neznam sto ste se fatile tolku za stranskite provajderi koga povece od 50% od nif imaat shit support radi premnogu clienti i ce se saltate po ticketi cel den za ednostavni problemi i seto toa radi mentalitetot deka se sto e od MK ne cini , ili e mn skapo ( A ustvari cenite se isti ili e 1$ razlika.. ) ..

Just my 2 cents..

Pozz

Маша

Unstoppable
24 април 2007
970
2.606
A zosto da ne bi odbral Makedonska hosting kompanija ? Za problem duri se razberes so Namecheap ovde ce zavrsis 100 pati pobrzo rabota.

Neznam zosto site preporacuvate stranski kompani koga i ovdesnite kompanii imaat dosta konkurentni ceni sprema stranskite.

Primer QHost - Веб Хостинг планови eden starter hosting ti e 2399 den ? Toa ti e 199 mesecno + ako iskoristes kupon , ti ide nekade 150den mesecno 2.5$ - edna kutija cigari.

Isto i od Земи .mk - Веб хостинг и регистрација на .mk домени imas najosnovni paketi po 1400-2000 den , sto ti doaga po 110-160den toa ti e od 2 - 2.5$..

A dobivas lokalen suport , bilo koe vreme mozes da se javis dokolku imas problem i da se razberes, baska dokolku se Serverite vo MK ( za toa mozes da gi prasas site pred da kupis ) ce imas odlicen loadtime za lokalni posetiteli etc..

Neznam sto ste se fatile tolku za stranskite provajderi koga povece od 50% od nif imaat shit support radi premnogu clienti i ce se saltate po ticketi cel den za ednostavni problemi i seto toa radi mentalitetot deka se sto e od MK ne cini , ili e mn skapo ( A ustvari cenite se isti ili e 1$ razlika.. ) ..

Just my 2 cents..

Pozz
Веројатно согласно искуството одат и препораките. Мене на пример јазикот не ми е пречка за разбирање. Пречка за разбирање може да ми биде разумот, знаењето, спретноста и спремноста да се реши проблем наместо да се префрла топката.

Можеби посочениве локални компании се одлични, но јас не би можела да гарантирам за нив.

Mercilesss

Gaining Experience
20 февруари 2023
347
283

Just my 2 cents..

Pozz
Па да, затоа и прашав мислење за наша хостинг компанија, за моите цели можеби би било најдобро, цените како што кажа се горе-доле тие, а добиваш локална подршка. Мислам дека не е толку менталитетот дека се што е наше не чини, туку несериозноста која ја гледаме секојдневно од "локалните" компании.
Мислењето е автоматски споено:

За таков тип на страна мене не би ми бил битен толку пингот, дали за дел од секунда или секунда побрзо ќе отвори, ако нема голема интеракција со посетители, на пример е-трговија. Побитно би ми било стабилност, поддршка и контролниот панел. И оптимизирани апликации, оти во спротивно ни на локалхост нема да отвораат ко што треба :)
Па да реално и тоа е тоа што ми треба, мислев дека ке имам потреба од посложен сајт, али испадна дека ќе ми треба само 1 страна и многу малку информации на неа

MartinPP

Gaining Experience
26 јуни 2017
128
121
/root
Мене на пример јазикот не ми е пречка за разбирање. Пречка за разбирање може да ми биде разумот, знаењето, спретноста и спремноста да се реши проблем наместо да се префрла топката.

Ne e jazikot tolku precka kolku sto e brzinata na podrskata sto ja dobivas.

Mnogu luge znam ( nekoi i se clenovi na forumov ) sto imale loso iskustvo so golemvie hosting compani kade sto za time-sensitive problemi cekale po 1-2 dena za response i resavajne na problemite so takof "prefrlajne na topkata" maubet.

Kade sto za instalacija/aktivacija na eden ednostaven potreben Apache modul treba da odis niz cela hirearhija od support za da go dobies toa sto ti treba a moze i da ne go dobies.

Dodeka kaj nas se pofleksibilni za takvi raboti i vo globala imaat pobrz support radi pomala baza na korisnici.

Па да, затоа и прашав мислење за наша хостинг компанија, за моите цели можеби би било најдобро, цените како што кажа се горе-доле тие, а добиваш локална подршка. Мислам дека не е толку менталитетот дека се што е наше не чини, туку несериозноста која ја гледаме секојдневно од "локалните" компании.
Мислењето е автоматски споено:

Za neserioznosta nemozam da zboruvam za site sto kako ni pa za nekoi poedinecno, no zatoa ete ima iskustva spodeleni i preporaki na net sto moze da se pobaraat i da se procitaat. Sekogas ce ima pozitivni i negativni mislejna i na kraj e licen izbor.

Primer ako prebaras reviews za Namecheap na hostadvice https://hostadvice.com/hosting-company/namecheap-reviews/#main-info ce vidis deka ima duplo povece negativni odnego pozitivni reviews, toa ne gi pravi losa kompanija no sepak kako sto rekof na kraj e licen izbor sprema individualni potrebi.

Pozz

coNNectMKD

Practice makes perfect
13 март 2017
1.034
1.136
Skopje

Кога клиенти/пријатели сакаат .com домен (+ хостинг) секогаш прв избор ми е Namecheap. Увек имаат попусти, кодови и купони...
Имам преку 10 акаунти со по не знам, просек можеби 5 веба на нив. Таков е изборот пошто голем дел од нив ги знам какви се, работат до 8/9 навечер и чепкаат дома кога ќе дојдат, заглавуваат до 1/2.

Е тогаш ако се деси некоја пиздарија, а они нели, решиле да работат, нашиве не враќаат т.е ги нема (или можеби ќе вратат ама ќе си почекаш 2/3 саати). Namecheap просек на одговор на чет е од 1 до 10 минути (апла ако е гужва) а проблем решаваат увек. Ако првата служба не знае, те префрла на друга. Немаат утка до сега, најбољи контакт супорт имаат од сите на интернет.

А со домашниве, шо знам, досегашното скромно искуство ми вели дека после 6 на ручек не е истиот супорт како до 4, во работно време. Да не правиме муабет после 10 навечер, реално треба да плаќаш толку луѓе за да ти седат 24/7 спремни. Странциве може да си дозволат.

Од нашиве во однос на цените Zemi.mk се стварно топ. И таму ги праќам кога ме прашуваат за домашни сервиси.

Последна промена:

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.344
32.461
roka.mk
Купен Гноме Про од Земи.мк. So far so good. Подршка малце и локално за нашите.
Супер избор си направил. Ги користам нивните услуги и клиенти им носам.
Еднаш сум кажал една конструктивна критика ќе кажам повторно средете го јузер панелот на ништо не личи и е нефункционален скроз,ако го средат тоа ќе бидат 10/10 вака се 9/10.

Cypher

Gaining Experience
29 јули 2012
288
126

Just my 2 cents..

Pozz
И јас препорачувам македонски хостинзи, но незнам кога последен пат хостираше на странскиве(од популарниве). Имаат лајв чет и не работат со тикети веќе, лајв суппортот веднаш одговараат и средуваат што и да е проблемот. Така да, без разлика дали имаат преголема клиентела - имаат доволен супорт. Зборувам за Namecheap, hostinger, siteground...

Mercilesss

Gaining Experience
20 февруари 2023
347
283
Супер избор си направил. Ги користам нивните услуги и клиенти им носам.
Еднаш сум кажал една конструктивна критика ќе кажам повторно средете го јузер панелот на ништо не личи и е нефункционален скроз,ако го средат тоа ќе бидат 10/10 вака се 9/10.
Па да, мислам дека со малце повеќе доверба во локалните ИТ компании, хостинзи етц. ќе напредуваме сите. Им пишав неколку пати во различни саати и враќаат на мејл прилично брзо. Така да ++ за customer support имаат од мене до сега.

MartinPP

Gaining Experience
26 јуни 2017
128
121
/root
Купен Гноме Про од Земи.мк. So far so good. Подршка малце и локално за нашите.

Ajde airlija, pa ce spodelis impresii :)

Кога клиенти/пријатели сакаат .com домен (+ хостинг) секогаш прв избор ми е Namecheap. Увек имаат попусти, кодови и купони...
Имам преку 10 акаунти со по не знам, просек можеби 5 веба на нив. Таков е изборот пошто голем дел од нив ги знам какви се, работат до 8/9 навечер и чепкаат дома кога ќе дојдат, заглавуваат до 1/2.

Е тогаш ако се деси некоја пиздарија, а они нели, решиле да работат, нашиве не враќаат т.е ги нема (или можеби ќе вратат ама ќе си почекаш 2/3 саати). Namecheap просек на одговор на чет е од 1 до 10 минути (апла ако е гужва) а проблем решаваат увек. Ако првата служба не знае, те префрла на друга. Немаат утка до сега, најбољи контакт супорт имаат од сите на интернет.

А со домашниве, шо знам, досегашното скромно искуство ми вели дека после 6 на ручек не е истиот супорт како до 4, во работно време. Да не правиме муабет после 10 навечер, реално треба да плаќаш толку луѓе за да ти седат 24/7 спремни. Странциве може да си дозволат.

Од нашиве во однос на цените Zemi.mk се стварно топ. И таму ги праќам кога ме прашуваат за домашни сервиси.

Da za Domeni nikoj ne im e ramen na Namecheap , posebno za cyber monday i black friday ponudi koga gi davaat domenite skoro dzabe..

Mercilesss

Gaining Experience
20 февруари 2023
347
283
Некои совети за како "побрзо" да се научи Wordpress? Имам солидни познавања од HTML/CSS и нешто од Javascript, работата е што треба колку можам побрзо да научам се што нуди Wordpress. Знам дека треба време и многу тестирање и пробување... Една солидна работа која што ја видов е дека колку повеќе туторијали се гледат толку побрзо ке научиш. Многу ми е битно детално да изучам се од front-end i back-end. Секако php и бази на податоци ќе ги оставам за крај,

Некои да сподели како му одел процесот на учење на Wordpress? Слободно споделете бесплатни или платени курсеви, онлине секако.

Нови мислења

Последни Теми

Онлајн членови

Статистика

Теми
48.407
Мислења
994.618
Членови
36.442
Најнов член
Terminsky