Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Хард дискови - тестови и искуства

JamesKirk

Unstoppable
12 февруари 2015
2.478
2.248
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1215u
Motherboard
Lenovo
Storage
Solidigm P41 Plus 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Поздрав, имам едно прашање имам 2 хард диска и еден nvme од 1тб во комп и хардискот повеќе се слуша од вентилаторите, ме интересира дали да ги наместам да одат во sleep mode после 5мин или не е добро за hdd тоа..?
Најпаметно ти е да ги замениш со ссд-ја ама не секој може да си дозволи или просто му требаат хдд-ја

orce97

Баниран/a
19 декември 2022
509
522
linktr.ee
Најпаметно ти е да ги замениш со ссд-ја ама не секој може да си дозволи или просто му требаат хдд-ја
Па добро тоа да али мене ми треба хард диск а реално и поефтино ми е за 2000ден имам 2тб не се споредува со ССД малку е побавен али сум задоволен :)

Astro

Illuminator
20 јуни 2012
9.674
15.241
Поздрав, имам едно прашање имам 2 хард диска и еден nvme од 1тб во комп и хардискот повеќе се слуша од вентилаторите, ме интересира дали да ги наместам да одат во sleep mode после 5мин или не е добро за hdd тоа..?
Не е добро за хард дискот тоа. Еден од параметрите за долгорочност на ард дискот е stop/stop циклусите.
Ама кај тебе друг проблем е, велиш хард дискот е погласен од вентилаторите. WTF? Тоа не треба да е така. Дискот речиси и не треба да произведува звук, освен движењето на главата. Секако треба да е потивок од вентилаторот. Ако навистина ти е толку гласен дискот, тогаш значи дека има интерни вибрации и дека наскоро може да цркне.

orce97

Баниран/a
19 декември 2022
509
522
linktr.ee
Не е добро за хард дискот тоа. Еден од параметрите за долгорочност на ард дискот е stop/stop циклусите.
Ама кај тебе друг проблем е, велиш хард дискот е погласен од вентилаторите. WTF? Тоа не треба да е така. Дискот речиси и не треба да произведува звук, освен движењето на главата. Секако треба да е потивок од вентилаторот. Ако навистина ти е толку гласен дискот, тогаш значи дека има интерни вибрации и дека наскоро може да цркне.
Не, не е толку гласен само движењето на главата лошо објаснив... значи најдобро е на default да си останат?

Nikola100

Unbeatable
30 септември 2019
4.897
4.870
Скопје
hackitfree.github.io
И јас еден ХДД сеуште терам - само не ми смета толку - поготово што куќиштето ми е лево доле покрај низете - и што користам слушалки.
И обично не врти кога не го користиш (сеа дали на 15 мин се исклучува незнам - само и да не е исклучен тој кога не работи (не крцка) ништо не се слуша ...

incontempt

Gaining Experience
24 февруари 2016
228
216
incontempt's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 5700x3d BQ Dark Rock Pro
Motherboard
ROG STRIX B550-F GAMING
Storage
KINGSTON SKC1000 240gb, SAMSUNG 990PRO 2TB, WDC 12TB
PSU
Antec High Current Gamer Modular 850 W
RAM
G.Skill FlareX 4x8gb 3800Mhz
Video card
Sapphire rx5700xt
Case
NZXT S340 Elite
Mouse
Logitech G502
Keyboard
Natec Genesis Gaming Thor 300 Mechanical
Audio
Onkyo TX-SR373, Wharfedale Diamond 11.1
Monitor
AOC 24G2U + 22" Philips + 43" Philips TV
OS
Windows 10 IoT Enterprise LTSC
Здраво...колку е сериозна поракава за хардот од hwinfo? Дали е пред одкажување и треба да се замени?

Атачменти

• hdd_123549.png
    hdd_123549.png
    12,9 KB · Прегледи: 54

Daniel86

Epic
28 мај 2013
3.872
10.606
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Coolermaster Devastator 3
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Philips 222EL
OS
Windows 10 Pro 64bit

FLEGMA

Illuminator
2 август 2012
11.224
18.467
Здраво...колку е сериозна поракава за хардот од hwinfo? Дали е пред одкажување и треба да се замени?
Многу е сериозна.
Дискот почнува да развива лоши сектори и е на добар пат да ти ги упропасти податоците.

Кога, за колку време и дали и понатаму ќе продолжи да развива лоши сектори никој не може да каже. Можеби утре ќе одбие да работи а може и со години да остане на 3 сектори (на пример кога тие лоши сектори се предизвикани од потрес односно по механички пат)

Ако се предизвикани од лош магнетен слој или пак глава која почнува да го гребе тогаш за многу брзо време ќе откаже.

Во секој случај тој диск не би требало да го користиш за складирање на битни работи.

Бекап под хитно, него пренамени го за торенти и тоа е тоа.

incontempt

Gaining Experience
24 февруари 2016
228
216
incontempt's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 5700x3d BQ Dark Rock Pro
Motherboard
ROG STRIX B550-F GAMING
Storage
KINGSTON SKC1000 240gb, SAMSUNG 990PRO 2TB, WDC 12TB
PSU
Antec High Current Gamer Modular 850 W
RAM
G.Skill FlareX 4x8gb 3800Mhz
Video card
Sapphire rx5700xt
Case
NZXT S340 Elite
Mouse
Logitech G502
Keyboard
Natec Genesis Gaming Thor 300 Mechanical
Audio
Onkyo TX-SR373, Wharfedale Diamond 11.1
Monitor
AOC 24G2U + 22" Philips + 43" Philips TV
OS
Windows 10 IoT Enterprise LTSC
Така и претпоставував, фала на одговорите.

Psycore

Модератор
12 ноември 2013
1.062
1.417
Скопје
Имам 5-6 лоши сектори на WD 4TB веќе 6 години, никогаш не се зголемија. Ама коментарите над мене се во право, backup обавезно и не го користи тој диск за ништо сериозно (не мора да го фрлаш одма :)).

JamesKirk

Unstoppable
12 февруари 2015
2.478
2.248
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1215u
Motherboard
Lenovo
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Не ти веќе за важни работи како што ти кажаа. користи го за помошен диск. Може да шрпбаш да го средиш колку толку со Hard Disk Sentinel Pro (имав јас сличен диск и го поправи ама сепак не е сигурен и го ставив во УСБ кутија и еве го работи веќе 2-3 години)

Nikola100

Unbeatable
30 септември 2019
4.897
4.870
Скопје
hackitfree.github.io
Имам 5-6 лоши сектори на WD 4TB веќе 6 години, никогаш не се зголемија. Ама коментарите над мене се во право, backup обавезно и не го користи тој диск за ништо сериозно (не мора да го фрлаш одма :)).
Добро како беше тоа - накнадно треба да се направи формат или нешто за да се обележат бед секторите или автоматски си се означени веќе ?

22 јануари 2022
5
5
Кажете ми, освен Систрум, дали има некој друга фирма кај нас што се бави со вадење податоци од рикнат ссд. Систрум вика неможе, пошто "Самсунгот заклучил се на него", па чисто второ мислење да видам, пошто ептен ми е битно да спасам некои ствари.

Psycore

Модератор
12 ноември 2013
1.062
1.417
Скопје
Еј скроз не памтам ама имам користено HD Sentinel за нешто така да најверојатно со тоа некако средив.
Мислењето е автоматски споено:

Добро како беше тоа - накнадно треба да се направи формат или нешто за да се обележат бед секторите или автоматски си се означени веќе ?
Не ти веќе за важни работи како што ти кажаа. користи го за помошен диск. Може да шрпбаш да го средиш колку толку со Hard Disk Sentinel Pro (имав јас сличен диск и го поправи ама сепак не е сигурен и го ставив во УСБ кутија и еве го работи веќе 2-3 години)

Astro

Illuminator
20 јуни 2012
9.674
15.241
Не, не е толку гласен само движењето на главата лошо објаснив... значи најдобро е на default да си останат?
Најдобро е во Control Panel > Power Options да наместиш Turn off hard drives на never.
Хард дискот ќе трае подолго ако го уклучиш еднаш и не го исклучиш отколку да му правиш циклуси секој ден.

Sparkplug folf

Gaining Experience
5 јануари 2021
311
237
Кажете ми, освен Систрум, дали има некој друга фирма кај нас што се бави со вадење податоци од рикнат ссд. Систрум вика неможе, пошто "Самсунгот заклучил се на него", па чисто второ мислење да видам, пошто ептен ми е битно да спасам некои ствари.
Ако е со енкрипција зезната работа. Тоа во превод на здравје бричење на суво. Има луѓе што вадат и од тој мрсен калибар податоци но ќе те кошта бајаги многу. Запали една свеќа и кажи неколку молитви па дај го на некој друг што ќе биде препорачан.

Lokvan

Unbeatable
12 јануари 2016
4.074
5.594
SK
Најдобро е во Control Panel > Power Options да наместиш Turn off hard drives на never.
Хард дискот ќе трае подолго ако го уклучиш еднаш и не го исклучиш отколку да му правиш циклуси секој ден.
Не земаат претседан сетирањата во фирмверот на дискот?

Astro

Illuminator
20 јуни 2012
9.674
15.241
Систрум ти кажува веројатно за хардверската енкрипција која ја имаат Самсунг. И одговорот е точен, нема теоретски шанси да извадиш податоци од него, тоа е и поентата на енкрипцијата. Ако немаш бекап тогаш пиши пропало.

Не земаат претседан сетирањата во фирмверот на дискот?
Јебем ли га, никогаш не сум го броел пошто секогаш го местам на never.

ZeroCool666

Intern
24 ноември 2020
68
12
Дечки, некој да даде чаре за екстерен што е RAW партиција напраен некако. Има начин да се спасат податоци?

petkotrajko

Unstoppable
16 јуни 2017
1.893
2.062
Дечки, некој да даде чаре за екстерен што е RAW партиција напраен некако. Има начин да се спасат податоци?
Да, пробај со некое програмче за дата рикавери (враќање податоци), како на пр. mini partition tool, ко ќе се вчита партицијата, одбери ја таа што ти е raw, и речи му на програмчето да ги врати податоците на друга партиција.
Ова знај да потрај некое време, зависно од големина на партиција, обем на податоци што биле запишани на неа и слично.
Ама, ќе си почекаш, и доколку дискот хардверски е исправен, ќе ги имаш податоците.
После тоа форматирај си ја таа raw партиција во формат што ќе ти одговара за понатамошна употреба, мада сепак ќе препорачам да се размисли дали понатака ќе го користиш тој екстерен за нешто битно...

JamesKirk

Unstoppable
12 февруари 2015
2.478
2.248
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1215u
Motherboard
Lenovo
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Пробај и со ова: Paragon Hard Disk Manager или некој сличен софтвер (или софтвер како ти кажа петкотрајко)
Имав еднаш таква ситуација како твојата ама бидејќи беше пред 10-15 год незнам кој програм го користев. Проба со mini partition tool, EaseUS Partition Master, NIUBI Partition Editor, MiniTool Partition Wizard

Еве ти линк од гугл за помош:

Lokvan

Unbeatable
12 јануари 2016
4.074
5.594
SK

Или Recuva ако баш мора нуб-френдли софтвер, ама и резултатите се соодветно различни.

Ако има многу податоци за вадење, спреми одделна машина на подолго време дека ќе биде зафатена, и спреми едно 3 пати поголем диск (од величината на податоците што се спасуваат).

Потоа спреми си ги живците да прегледуваш еден по еден купишта фајлови од кои голем број ќе бидат одамна избришани и неупотребливи.

Или ако не е нешто битно, едноставано батали. :)

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
48.622
Мислења
997.996
Членови
36.583
Најнов член
Aleksandarrrrrrrrrrr

ит маркет