Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Wordpress + cPanel

Mercilesss

Gaining Experience
20 февруари 2023
368
291
Здраво дечки, почнувам малце посериозно да се занимавам со Wordpress i cPanel.

Ако може да добијам било какви идеи, препораки, туторијали. Секое мислење е ценето! Фала однапред.

Моментално најголемо шпанско село ми е структурата на алатката phpMyAdmin во cPanel, можеби бидејки имам минимални познавања во php.

The-spiki

Gaining Experience
26 април 2008
136
177
www.spiki.mk
The-spiki's setup  
Processor & Cooler
Intel i7-5820k x99, DEEPCOOL Captain 24
Motherboard
MSI SLI X99S Krait Edition
Storage
Samsung Evo 850 250gb
PSU
Thermaltake Toughpower DPS G 850W
RAM
CORSAIR 32GB Vengeance LPX DDR4 2666MHz
Video card
GIGABYTE GV-N970G1 GAMING-4GD GeForce GTX 970 4GB
Case
NZXT H440 Razer
Mouse
SteelSeries Rival
Keyboard
SteelSeries Merc
Audio
SteelSeries Siberia v2
Monitor
LG 34UM67
OS
Slackware Linux
Здраво дечки, почнувам малце посериозно да се занимавам со Wordpress i cPanel.

Ако може да добијам било какви идеи, препораки, туторијали. Секое мислење е ценето! Фала однапред.

Моментално најголемо шпанско село ми е структурата на алатката phpMyAdmin во cPanel, можеби бидејки имам минимални познавања во php.

cPanel е најмногу користен контролен панел за хостинг. WHM е делот за администрација на системот а има и посебен дел за корисници.
Доколку те интересира тоа, изнајми ВПС било каде, инсталирај, прочепкај, милион опции има и веројатно нема да ти биде многу корисно освен доколку планираш да вршиш хостинг услуга...
Документација имаш тука cPanel & WHM Documentation | cPanel & WHM Documentation

Wordpress е CMS, може да се користи како веб страница, блог, продавница...

phpMyAdmin е (веб) интерфејс за (MySQL) база. Нема врска што е пишан во програмски јазик php, ти нема да програмираш php во него, за да работиш треба малце да се запознаеш со бази на податоци.
Повели документација Documentation

Сите овие наведени може да се користат взаемно а може и одделено.
Препорака прво чепкај Wordpress, попатно можеби ќе ти биде потребно да чепнеш малце и по phpMyAdmin
Доколку тешко ти оди учење по овие линкови со документација има многу видео туторијали на www.youtube.com

Mercilesss

Gaining Experience
20 февруари 2023
368
291
cPanel е најмногу користен контролен панел за хостинг. WHM е делот за администрација на системот а има и посебен дел за корисници.
Доколку те интересира тоа, изнајми ВПС било каде, инсталирај, прочепкај, милион опции има и веројатно нема да ти биде многу корисно освен доколку планираш да вршиш хостинг услуга...
Документација имаш тука cPanel & WHM Documentation | cPanel & WHM Documentation

Wordpress е CMS, може да се користи како веб страница, блог, продавница...

phpMyAdmin е (веб) интерфејс за (MySQL) база. Нема врска што е пишан во програмски јазик php, ти нема да програмираш php во него, за да работиш треба малце да се запознаеш со бази на податоци.
Повели документација Documentation

Сите овие наведени може да се користат взаемно а може и одделено.
Препорака прво чепкај Wordpress, попатно можеби ќе ти биде потребно да чепнеш малце и по phpMyAdmin
Доколку тешко ти оди учење по овие линкови со документација има многу видео туторијали на www.youtube.com
Фала ти, веќе имам дедициран сервер на кој се хостирани неколку веб страни, па имам каде да "чепкам".

Нови мислења

Последни Теми

Онлајн членови

Статистика

Теми
49.239
Мислења
1.008.119
Членови
36.674
Најнов член
Zl4tk0