Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Windows 11

Глупав

IQ=IQ+1
20 април 2008
1.375
878
Глупав's setup  
OS
Windows; MacOS; Linux
Windows 11 ќе може да се инсталира без TPM 2.0

можеби иако несоодветно за сериозни институции
за обични корисници секако придобивка
бидејќи старите машини ќе продолжат да функционираат соодветно подобро
и после Октомври 2025...

petkotrajko

Unstoppable
16 јуни 2017
1.872
2.046

и после Октомври 2025...
Ова е официјално од Мајкрософт кажано?

Пошто, неофицијално, при креирање на бутабилно USB со Win11 преку програмчето Rufus, одамна има опција за да го прескокни ограничувањето за TPM, а исто така имаш и опција да го прескокни тој досадниот момент со online account при инсталација на 11ка.

Глупав

IQ=IQ+1
20 април 2008
1.375
878
Глупав's setup  
OS
Windows; MacOS; Linux
за официјално ќе треба да се стрпиш некој ден да ти најдам линк од Microsoft...

претпоставувам некој размислува во тој поглед дека
постојат Милиони PC's кои не се TPM компатибилни

едунствена разлика е што ќе има правна заштита Microsfot
дека ќе се оградува од секакви проблеми како од Сигурносен аспект така и од други аспекти...

во нивна корист пак ќе продолжат да ги користат корисниците како допонителна информација за девелопмент

во секкој случај од моја страна бенефит за поекономичен избор на компјутер
не секој може да си дозволи во Светов компјутер од 500 EUR па нагоре...

Паланчански

On your way to fame
18 август 2019
776
675
Компјутер од 300€ има ТПМ.
А на стар лаптоп имам инсталирано 11-ка.

Nikola100

Unbeatable
30 септември 2019
4.823
4.803
Скопје
hackitfree.github.io
Windows 10 од октомври веќе ќе нема никаква поддршка па си викаат стариве корисници подобро Windows 11 со редовни апдејти отколку десетка без...
До Октомври има време. Таман додека не направат некој мод да не излагаат тие глупави двојни менија на десен клик и други Вин11 "annoyances"

mihovkris

Unstoppable
1 јуни 2016
3.902
3.460
Неготино
Некој со 24H2 да игра Anno 1800 (кракната)? За жива глава не трга играта, гледам и на реддит се жалаат од истото :(
Се живо пробав, не можам да ја опраам.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
9.606
13.126
за официјално ќе треба да се стрпиш некој ден да ти најдам линк од Microsoft...

претпоставувам некој размислува во тој поглед дека
постојат Милиони PC's кои не се TPM компатибилни

едунствена разлика е што ќе има правна заштита Microsfot
дека ќе се оградува од секакви проблеми како од Сигурносен аспект така и од други аспекти...

во нивна корист пак ќе продолжат да ги користат корисниците како допонителна информација за девелопмент

Јас мислам дека виндовс 11 без TPM ќе биде исто како Rufus методата но овој пат Микрософт можеби и ќе дозволи инсталација без акробации.

Меѓутоа закрпите и апдејтите ќе претпоставуваат дека TPM 2.0 модулот постои. Па стари PCа ќе бидат оставени на милост и немилост.

Најсигурен начин е да си имаш компјутер со процесор Intel 8ма генерација или поново, со TPM 2.0 модул. Сепак тоа се 5-6 години стари компјутери. Со сигурност нема да се откажат од ова барање. Само ете можеби ќе поедностават за луѓето да не посегнуваат по неофицијални алатки а со тоа и да го направат виндовс екосистеот уште понебезбеден.

И јас дома имам три машини кои не се компатибилни со виндовс 11 а си работат супер и ми бркаат работа. Ама нема што да се прави, ќе менуваме. Не ми се користи ОС кој од старт знам дека не е безбеден како кај понови компјутери.

Bosko Buha Bombasa

Gaining Experience
20 август 2024
151
96
Yugoslavia
Некој со 24H2 да игра Anno 1800 (кракната)? За жива глава не трга играта, гледам и на реддит се жалаат од истото :(
Се живо пробав, не можам да ја опраам.

Не работаат некој игри, вклучувајќи ги и Far Cry 5, Far Cry New Dawn (CODEX), Resident Evil 4, Hogwarts Legacy, Dead Island 2. За последните 3 има фиксови на форумон за Counter-Strike, за Far Cry не пронајдов ништо. Ова се оние само што успеав да ги тестирам, можеби има повеќе.
Тестирани на LTSC верзијата (24H2)

malloy

Intern
4 декември 2015
23
34
До Октомври има време. Таман додека не направат некој мод да не излагаат тие глупави двојни менија на десен клик и други Вин11 "annoyances"
За мене 11 е како 8 правено и недоправено XP и 7 беа тачни. Ако има некој паметен во мајкросфтон ќе направат XP13 стејт оф ди арт систем кој ќе го обележи милениумот на компјутеризмот.

Ab@ace

On your way to fame
21 мај 2016
768
640
За мене 11 е како 8 правено и недоправено XP и 7 беа тачни. Ако има некој паметен во мајкросфтон ќе направат XP13 стејт оф ди арт систем кој ќе го обележи милениумот на компјутеризмот.

И XP кога испадна не беше тачен, имаше еден куп проблеми со вируси и безбедноста особено со Blaster во тоа време му еб... матер на XP доволно беше само да се конектираш на интернет и не ти бегаше формат, тек со SP2 го средија и заличи на нешто што може опуштено да се користи

Ron26

Practice makes perfect
4 мај 2019
1.283
1.633
на времето користев ХР и немав антивирус, инсталирав и скенирав, 11,000 вируси ми најде. Сега и да немаш антивирус шансите да фатиш се мали. Башка што и гледам дека го испеглале малце па не бара формат. Го користам 11кава 8 месеци и не осеќам проблеми со користење.

orce97

Баниран/a
19 декември 2022
509
521
linktr.ee
на времето користев ХР и немав антивирус, инсталирав и скенирав, 11,000 вируси ми најде. Сега и да немаш антивирус шансите да фатиш се мали. Башка што и гледам дека го испеглале малце па не бара формат. Го користам 11кава 8 месеци и не осеќам проблеми со користење.Б
Јас од кога користам 11ка немам никаков вирус знам што симнувам а и сите игри ми се купени и немам мака :)

Astro

Illuminator
20 јуни 2012
9.663
15.200
Некаде имаше дискусија за lag на bluetooth слушалки, не можам да ја најдам, дали некој памти во која тема се дискутираше?

dasi4

Intern
14 август 2018
17
14
Од кај земате клучеви за вин 11 или пак кој е најпроверен генератор за клучеви ако може линк да ми пуштите во Пп или тука?

Chiller

On your way to fame
8 март 2012
1.108
696
Скопје Аеродром
Од кај земате клучеви за вин 11 или пак кој е најпроверен генератор за клучеви ако може линк да ми пуштите во Пп или тука?
Не ти треба клуч, само пиши го ова irm https://massgrave.dev/get | iex во powershell и ќе го активираш перманетно, следи инстукции на екран.

6 ноември 2012
2.050
2.192
Скопје
-={K-O-R-U-N}=-'s setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 3700x / AMD Wraith Prism Cooler
Motherboard
ASUS ROG STRIXX B450-F
Storage
Kingston KC2000 NVMe PCIe SSD
PSU
Corsair HX1000 (full modular)
RAM
4 x 8gb G-SKILL Sniper X 3200Mhz
Video card
Gainward RTX 3090 Phoenix
Case
Lian-Li Lancool 215
Mouse
Razer Deathadder v2 X Hyperspeed
Keyboard
GMK67 Custom build
Audio
Asus ROG Delta Core \ HyperX USB Amp
Monitor
Samsung Odyssey G7 32" QHD 240Hz \ BenQ PD3200Q 32" QHD
OS
Windows 11 Pro

Necromancer

Unbeatable
24 февруари 2012
4.120
5.361
Скопје
Некаде имаше дискусија за lag на bluetooth слушалки, не можам да ја најдам, дали некој памти во која тема се дискутираше?
Можеби во темата за Аудио, јас прашував како се во врска со гледање видео од стриминг сервиси.

Nem_Akata

СФ - СН
26 мај 2015
233
340
Слога Југомагнат
Windows-10X-start-menu-leak-1024x683.jpg

:ROFLMAO: :ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:

Астро возбуден зашто ќе добие конечно Mac OS клон.

Да ти кажам и на OS X - почнаа да го копираат Windows.

1737123703466.png

Еве исто ко Control Panel е, само бетер. Од перфекција го сјебаа, не можам со години да се навикнам на ова. Катастрофа. На Windows си работи ко што треба, овде е нешто изопачено скроз. Али ете ја инспирацијата.

Глобализација братче, тоа е.

dasi4

Intern
14 август 2018
17
14
Дечки ми треба совет дали линк може да се употреби и на Вин 11?
Сакам да изгасам се што нема потреба да грее у позадина, ама нејќам да сјебам нешо.

14 декември 2014
139
44
Ilija Milcinoski's setup  
OS
Windows 10 Pro

и после Октомври 2025...
Не може без тпм чип