Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Windows 10 генерална дискусија

Astro

Epic
20 јуни 2012
9.186
14.240
Имам 3 - 7 помалку фрејма во игри наместо повеке, тоа е точно. Не ми пречи тоа засега.
За копирање фајл маус не користам, побогу постои CTRL + C / CTRL + V, а и не треба во никакво подмени да влегуваш, се ти е на едно место
Погледнете го атачментот 129672

За блоат да, ама си го бришам со самото инсталирање на Windows и потоа го нема веќе.
Дај не заебавај, кога ќе го видам она идиотсконо Show more options ми се ежи кожава.

@gamon апсолутно се сложувам. Често користам Линукс но само ради разбивање монотонија и радозналост. Не можам да идентификувам една единствена карактеристика во која Линукс е подобар од Windows од работите релевантни за мене.

Lokvan

Unbeatable
12 јануари 2016
3.692
5.159
SK
Не не... Не ми беше намера овде да се „убедуваме“ едни со друг што е подобро.

Јас тоа погоре го кажав од аспект на реалните поплаки за ОС-ите на микро$офт кои ги имаат мнозинството корисници (не стриктно овдешните дискутанти):
Блоат до толку да без модирање ОС-от е неупотреблив (или барем не за тие што знаат дека има и подобро). Смарање со пречести „фичр“ апдејти („фичр-и“ кои повеќето не ги ни користат, пошто на нивно место се користат подобри алтернативи). Безобзирно наплаќање повеќе пари за верзиите без „фичр“ апдејти (LTSC итн). Често ресетирање/губење на поставки и сетинзи за периферии, при апдејти или онака и без апдејти. И куп други такви заглупувања кои животот го прават додатно стресен и непотребно комплициран (како да нема доволно стрес и комплицкации и без тие од микро$офт).

Некои од вас знаете како да ги модирате микро$офт ОС-ите?
Добро за вас. Лошо за другите 99% кои не го знаат тоа и го користат виндовс онака ванила, како што е дојден.
Па лиценци. Па антивируси/заштити (и нивни лиценци)... Апдејти што често се кошмар, нив ги спомнав?

На Линукс не дека не може да има вакви работи, ама генерално се изненадив колку раат е. ОК, чат-пат ќе бутирам во виндовс за некоја специфична работа - ама тоа е повеќе од моја мрза да побарам/наместам решение во Линукс. Играњето било проблем порано, сега има многу опции и за тоа. Уште да не бев мрзлив да средам, а колку што често гејмам - веројатно и нема.

Блоат нема, или ако го има тогаш е затоа што си одбрал такво дистро. А дистроа има пун qr-ац да ги бираш (по концепт, или по естетика, итн). И на следната голема надградба нема намерно сите работи да ги преместат на нови места во GUI-то, само за да оправдаат продавање на „нов“ ОС.

За мнозинството (што по инерција користат микро$офт ОС, и немаат специфични потреби), префрлање на Линукс би било смена на парадигма до таму да нема да им се верува зошто се замарале цел живот со микро$офт.

Паланчански

Gaining Experience
18 август 2019
523
366
Виндоус 11 ?
Никад не инсталирам. Па само за да копирам фајл треба од мени у подмени да влагам , некои новитети сосема некорисни - сетингс никад неможеш да се снајдеш како што си навикнат у 10ка, - блоат колку сакаш , докажано некој фрејм повеќе имаш у Вин11 - абе што уште не...
Виндоус 10 - да си раат (y)

Дај не заебавај, кога ќе го видам она идиотсконо Show more options ми се ежи кожава.
Со една ситна интервенција десниот клик се нормализира и нема повеќе „Show more options“.

Инаку десетката (мислам дека е исто и кај единаесетката) со секое ажурирање делумно го враќа на англиски (од македонски), па морам преку контролната табла да отстранувам ажурирање за да се врати на старо.

Astro

Epic
20 јуни 2012
9.186
14.240
Не не... Не ми беше намера овде да се „убедуваме“ едни со друг што е подобро.

Јас тоа погоре го кажав од аспект на реалните поплаки за ОС-ите на микро$офт кои ги имаат мнозинството корисници (не стриктно овдешните дискутанти):
Блоат до толку да без модирање ОС-от е неупотреблив (или барем не за тие што знаат дека има и подобро). Смарање со пречести „фичр“ апдејти („фичр-и“ кои повеќето не ги ни користат, пошто на нивно место се користат подобри алтернативи). Безобзирно наплаќање повеќе пари за верзиите без „фичр“ апдејти (LTSC итн). Често ресетирање/губење на поставки и сетинзи за периферии, при апдејти или онака и без апдејти. И куп други такви заглупувања кои животот го прават додатно стресен и непотребно комплициран (како да нема доволно стрес и комплицкации и без тие од микро$офт).

Некои од вас знаете како да ги модирате микро$офт ОС-ите?
Добро за вас. Лошо за другите 99% кои не го знаат тоа и го користат виндовс онака ванила, како што е дојден.
Па лиценци. Па антивируси/заштити (и нивни лиценци)... Апдејти што често се кошмар, нив ги спомнав?

На Линукс не дека не може да има вакви работи, ама генерално се изненадив колку раат е. ОК, чат-пат ќе бутирам во виндовс за некоја специфична работа - ама тоа е повеќе од моја мрза да побарам/наместам решение во Линукс. Играњето било проблем порано, сега има многу опции и за тоа. Уште да не бев мрзлив да средам, а колку што често гејмам - веројатно и нема.

Блоат нема, или ако го има тогаш е затоа што си одбрал такво дистро. А дистроа има пун qr-ац да ги бираш (по концепт, или по естетика, итн). И на следната голема надградба нема намерно сите работи да ги преместат на нови места во GUI-то, само за да оправдаат продавање на „нов“ ОС.

За мнозинството (што по инерција користат микро$офт ОС, и немаат специфични потреби), префрлање на Линукс би било смена на парадигма до таму да нема да им се верува зошто се замарале цел живот со микро$офт.

Не се убедуваме, воопшто. Се мачам да најдам една карактеристика во која Линукс е подобар за да го оправдам, или simply, for the record.
Мислењето е автоматски споено:

Нема вируси ни во Windows, особено нема ако ставиш бесплатен антивирус со минимална инструзија и напор. Така да не го земам тоа воопшто за предност.

Lokvan

Unbeatable
12 јануари 2016
3.692
5.159
SK
Ако oстави-го-микро$oфт-да-прави-што-сака-со-твоите-фајлови е „минимална интрузија“, епа тогаш кул. Веројатно сите користат легален офис и нема што да се замараат со бришење на исклучоци за скенирање (на одредени скрипти кои „легализраат“ офис, итн).

Настрана што огромниот борј на вируси и малвер го таргетира строго микро$oфт. Па ти и да сакаш да не се замараш со вирусите, тие сакаат да се замараат со тебе. Дефендер направи светлосни скокови од бескорисното гомце што беше - но сеуште е далеку од споредба со таквите како Касперски/Битдефендер/итн. Или не мислеше на Дефендер, ама сеедно пошто истата поента стои.

Не можам да идентификувам една единствена карактеристика во која Линукс е подобар од Windows од работите релевантни за мене.
Кои се „работите релевантни за тебе“?
Чисто да видиме за што зборуваме.

Мојата теза е инаку, дека Линукс би бил далеку подобар од микро$oфт за мнозинството корисници кои немаат специфилни потреби (има наведени примери поназад). Никаде не кажав дека Линукс би бил подобар избор и за тебе лично. :)

Nikola100

Unstoppable
30 септември 2019
3.839
3.822
Скопје
Ако oстави-го-микро$oфт-да-прави-што-сака-со-твоите-фајлови е „минимална интрузија“, епа тогаш кул. Веројатно сите користат легален офис и нема што да се замараат со бришење на исклучоци за скенирање (на одредени скрипти кои „легализраат“ офис, итн).

Настрана што огромниот борј на вируси и малвер го таргетира строго микро$oфт. Па ти и да сакаш да не се замараш со вирусите, тие сакаат да се замараат со тебе. Дефендер направи светлосни скокови од бескорисното гомце што беше - но сеуште е далеку од споредба со таквите како Касперски/Битдефендер/итн. Или не мислеше на Дефендер, ама сеедно пошто истата поента стои.

Кои се „работите релевантни за тебе“?
Чисто да видиме за што зборуваме.

Мојата теза е инаку, дека Линукс би бил далеку подобар од микро$oфт за мнозинството корисници кои немаат специфилни потреби (има наведени примери поназад). Никаде не кажав дека Линукс би бил подобар избор и за тебе лично. :)
Мал офтопик...
Webroot мора да го пофалам. Фантазија..

Lokvan

Unbeatable
12 јануари 2016
3.692
5.159
SK
Jaс како референца за АV порано ги користев av-comparatives.org ама не ги следам откако таквите како Аvast/AVG/Trend Micro наеднаш станаа прва класа со 100% детекции и блокирање. На крају краева денес сите од поозбилните кандидати се доволно добри, најлош во групата им е Панда со 98.4% блокирање/детекција. :)

Зошто webroot не учествува, тоа не знам. Може се плаќа, всушност - извесно е дека се плаќа. :p

едит: Моментот дека на Линукс не се замарам со ова, е еден од моментите што ги бараше Астро.

Последна промена:

Astro

Epic
20 јуни 2012
9.186
14.240
едит: Моментот дека на Линукс не се замарам со ова, е еден од моментите што ги бараше Астро.
Знаеш како, тоа ти е како кога детето ќе го затвориш дома во соба. Нема каде да го изгубиш ама пак нема ни многу што да прави. Тоа е Линуксот. Не го јадат вируси ама и не го трпат ни софтвери ;D

Јас никогаш не сум имал напад од вирус или хак на некој акаунт или криптовирус, ниту пак трошок за антивирус, а ја имам целата слобода што ја нуди Windows.
Не дека го критикувам Линукс, ниту пак го фалам Windows, напротив, активно го користам едниот а остро го критикувам другиот. И така, си тече живот, јебига.

Lokvan

Unbeatable
12 јануари 2016
3.692
5.159
SK
Хаха, па не е дека ОС-от е сандбокс. Отворен е према надвор и се користи за сите секојдневни намени. Некои специфични апликации може уште да ги нема, или да ги има ама без GUI, ама далеку од тоа дека нема софтвер за се и сешто.

Поише слобода имаш во Линкс, на пример десктопот - понекогаш се заборавам со часови менувајќи и „твикајќи“ се и сешто, почнувајќи од теми па до анимации на минимазации, фонтови, дифолт донесување на софтвер, итн.
На виндовс тоа ниво на „слобода“ никад нема да го има ни со нелегални модификации (па ни тад).

На крај - повторно, зборуваме општо - не само за нас лично. Една работа се личните и анегдотални искуства, а друга работа се мнозинството корисници (за кои јас зборувам). Тие се тие кои закачуваат вируси (не ние), и тие се тие кои после не замараат (нас) да ги вадиме од гомна. Тоа не ми се дешава со ретките (2-ца) кои ги кандисав да се пребацат на Линукс. :)

Astro

Epic
20 јуни 2012
9.186
14.240
На крај - повторно, зборуваме општо - не само за нас лично. Една работа се личните и анегдотални искуства, а друга работа се мнозинството корисници (за кои јас зборувам). Тие се тие кои закачуваат вируси (не ние), и тие се тие кои после не замараат (нас) да ги вадиме од гомна. Тоа не ми се дешава со ретките (2-ца) кои ги кандисав да се пребацат на Линукс. :)
Мнозинството корисници заглавуваат со саати твикајќи го десктопот? :rolleyes:
Дај не зезај, отвори од тоа виното да пиеме. Сме го правеле муабетов 100 пути до сега, ние не добиваме ништо од оваа дискусија, само губиме време.

Lokvan

Unbeatable
12 јануари 2016
3.692
5.159
SK
Toa бешe лично за мене и анегдотално, пошто спомна немање слобода на линукс (нешто што е повеќе својствено за виндовс)... Другото кажано си стои (дека мнозинството им е подобро на линукс). И повели на вино кога сакаш. :)

moongose

Unbeatable
19 јули 2013
3.697
4.444
Oва се сега некои специфични ситуации. Биосот го модував пред некој ден, сите (повеќето) алатки се на виндовс. Или ако ги има за линункс, немаат gui.

Јас зборував за секојдневно користење РС, офис и меил, прегледување интернет, читање свашта, итн. Инаку и јас уште не сум го средил гејмингот на Линукс (малку колку што играм), за тоа се префрлам на виндовс. А треба и тоа да подесам, лутрис итн.
Не се тоа специфични, баш се секојдневни ситуации. Канцелариските компјутери главно имаат некој софтвер за ЕРП, материјално, финансово, магацинско, нарачки, кадрово итн. кој постои само во виндоус варијанта и/или користи мајкрософтови производи како SQL, дотнет, вижуал библиотеки итн.
Или софтвери и драјвери за периферни уреди кои исто така постојат само за виндоус. Тука не мислам на тастатури или печатачи како периферија, туку најразлични индустриски машини и опрема. Плус поддршката за виндоус е многу повеќе достапна, што е многу важно за фирмите.

Другите се гејмери или креативци, што пак се врзани за виндоус или овие вториве повеќе за мек.
А оние кои што го користат компјутерот само за листање по интернет и социјални мрежи, веќе одамна го прават тоа на мобилни, не на компјутери.

Така што на линуксот не му останува баш многу простор во секојдневна употреба.

Еден клуч во регистарот е да не ти се појавува. Мада, да, треба да е опција во подесувањата.
Или стисни шифт со десното копче. Ама најважните ставки се веќе на првото мени, што се појавува многу побрзо од класичното.

FatCat

Intern
4 март 2022
79
36
Пробате бе дуал-бут со линукс - некоја дистрибуција како за почетници. Ќе има малку период на навикнување, и можеби малку плеткање/подесување за се да проработи... Ама после ќе видите раат.

сум користел убунту, зорин, минт.

ниеден нема опција за мењање на mouse wheel speed. да губам време за вакви ситници да гуглам да симињам 3рд парти работи неам потреба.
Тоа ми остана најголем впечаток. имаше и други недостатоци, драјвери за принтер немаше.
хдр нема, фалат основни работи, не е за секојдневна употреба, го ставам само на антички комјутери, и ако би правел дома нешто серверче видео надзор, како ОС никад не би го користел.

Lokvan

Unbeatable
12 јануари 2016
3.692
5.159
SK
Дап, и јас го подесував mouse wheel-от, и можам да кажам дека и за тоа и за други моменти - нема што не може да се подеси. Си бара малку време и пребарување. Кажав веќе дека за некои работи си бара подесување, после топ си работи - без да се раздесуваат сетирања после некој (секој?) поголем „feature“ упдејт (хинт: микро$офт).
Повторно, се фоксираме на нас но мнозинтвото корисници не менуваат ништо и микро$офт ОС-от го користат ванила - како што е дојден, на фабрички дифолт подесувања.

Дап и кај линукс има подесувања но кај МХ линукс дистрово што го користам, многу многу добра работа е што еднаш кога ќе подесам се што треба - после правам инсталациско ISO кое воедно е и снепшот на сите подесени сетинзи и инсталирани програми (со сите нивни сетинзи). Со тоа ISO после можам на лаптопот, кај моите, кај пријатели, и било каде да инсталирам идентично подесен МХ линукс кој воедно е и со сите драјвери специфично инсталирани за нив.
Ова се прави со неколку клика на МХ линукс. Но за да го добијам истово на микро$офт треба да дипломирам за сертификација, и после пак куп компликации ќе има со лиценците и за ОС-от и за апликациите.

Дури и ванила не кастомизиран МХ линукс (и повеќето дистрибуции) е многу подобро подесен во старт, за незахтевни корисници какви што се мнозинството кои и микро$офт ОС користат ванила без подесување, ама со куп блоат и секојдневни замарања, итн.

Еден клуч во регистарот е да не ти се појавува. Мада, да, треба да е опција во подесувањата.
Или стисни шифт со десното копче. Ама најважните ставки се веќе на првото мени, што се појавува многу побрзо од класичното.
Пошто регистри едитирање е соодветна занимација за мнозинството корисници? И на ниво на „експертиза“ на просечен корисник? :)

Не се тоа специфични, баш се секојдневни ситуации. Канцелариските компјутери главно имаат некој софтвер за ЕРП, материјално, финансово, магацинско, нарачки, кадрово итн. кој постои само во виндоус варијанта и/или користи мајкрософтови производи како SQL, дотнет, вижуал библиотеки итн.
Или софтвери и драјвери за периферни уреди кои исто така постојат само за виндоус. Тука не мислам на тастатури или печатачи како периферија, туку најразлични индустриски машини и опрема. Плус поддршката за виндоус е многу повеќе достапна, што е многу важно за фирмите.

Другите се гејмери или креативци, што пак се врзани за виндоус или овие вториве повеќе за мек.
А оние кои што го користат компјутерот само за листање по интернет и социјални мрежи, веќе одамна го прават тоа на мобилни, не на компјутери.

Така што на линуксот не му останува баш многу простор во секојдневна употреба.

Сега се дигресира во статистички аспект кој за што го користи компјутерот... Затоа ај да бидам најконкретен што можам: За секојдневни намени - како интернет сурфање, офис, итн - Линукс е многу постабилен, поефикасен од аспект на системски ресурси, посигурен е од безбедносен аспект кога го користат нубови, и нешто важно: помалку замарање има за одржување на тие што корисниците ги замараат кога имаат проблеми.

Како ова го прави точно твоето мислење дека „на линуксот не му останува баш многу простор во секојдневна употреба“? Напротив, одличен е за секојдневна намена. За разлика од ситуациите каде треба да се контролираат индустриски машини. Или побарувања да се користат исклучиво микрософт производи - што е својствено повеќе за владини/административни ситуации, итн што не е еднакво на „секојдневни ситуации“.

Не сме офтопик, но дискусијава можеби е посоодветна за овде:
Можеби модератор може постовите од последните пар днови да ги премести таму.

Последна промена:

kirev

Unbeatable
31 мај 2010
7.088
5.286
Еве што мисли мнозинството:

For desktop and laptop computers, Microsoft's Windows is the most used at 69%, followed by Apple's macOS at 17%, and Google's ChromeOS at 3.2% (in the US up to 8.0%), and desktop Linux at 2.9%. In addition, 5% is attributed to "unknown" operating systems - which are likely forms of BSD or obscure varieties of Linux.[4]

Lokvan

Unbeatable
12 јануари 2016
3.692
5.159
SK
Тоа и го зборуваме, мнозинството користи тоа што ќе им се сервира: ванила микро$офт ОС без оптмизации и со целиот блоат/замарања со кој доаѓа.

kirev

Unbeatable
31 мај 2010
7.088
5.286
Тоа и го зборуваме, мнозинството користи тоа што ќе им се сервира: ванила микро$офт ОС без оптмизации и со целиот блоат/замарања со кој доаѓа.
Ех сега па и ти... Мнозинството користи тоа што најмногу му одговара (од разни причини). А дали е нешто добро или лошо само времето може да покаже. Над 30 години се борат разни оперативни системи да го симна Виндоус од прво место и не им оди од рака. Емтое

Lokvan

Unbeatable
12 јануари 2016
3.692
5.159
SK
Тогаш ти имаш многу подобро мислење за мнозинството. :)

Јас би додал само еден пример кој и двајцата го знаеме - на мнозинството не им одговара да плаќаат струја и за цели региони/општини крадци неплаќачи на струја - па сепак мнозинството сепак го прави(ме) тоа. И тоа со децении веќе, исто како што мнозинството по дифолт користи микро$офт ОС. И како што по дифолт се прават многу други работи - кои тоа што се дифолт не значи и дека се добри.
Ех сега па и ти... Мнозинството користи тоа што најмногу му одговара (од разни причини).

moongose

Unbeatable
19 јули 2013
3.697
4.444
Пошто регистри едитирање е соодветна занимација за мнозинството корисници? И на ниво на „експертиза“ на просечен корисник? :)
Советот беше наменет за Astro, како успеа од сѐ баш за него да се фатиш?

Сега се дигресира во статистички аспект кој за што го користи компјутерот... Затоа ај да бидам најконкретен што можам: За секојдневни намени - како интернет сурфање, офис, итн - Линукс е многу постабилен, поефикасен од аспект на системски ресурси, посигурен е од безбедносен аспект кога го користат нубови, и нешто важно: помалку замарање има за одржување на тие што корисниците ги замараат кога имаат проблеми.

Како ова го прави точно твоето мислење дека „на линуксот не му останува баш многу простор во секојдневна употреба“? Напротив, одличен е за секојдневна намена. За разлика од ситуациите каде треба да се контролираат индустриски машини. Или побарувања да се користат исклучиво микрософт производи - што е својствено повеќе за владини/административни ситуации, итн што не е еднакво на „секојдневни ситуации“.
Па мора статистички да се гледа кој за што, како и колку користи, за да дојдеш до заклучок што е секојдневно користење на компјутер дома и во канцеларија. Ако ти го користиш за нешто, не значи дека сите го користат за истото. Ти набројав причини зошто во фирми се користи виндоус и зошто дома не се користи линукс. Препрочитај.

И еве, напр. дај ми поддршка за инсталирање токен од УЈП под линукс, да не одиме подалеку.
А и многу е поскапо за фирмите да плаќаат поддршка и за виндоус и за линукс, отколку само за виндоус, колку и да се линуксите лесни за одржување.

Lokvan

Unbeatable
12 јануари 2016
3.692
5.159
SK
Taка де, пошто татко ти, стрина ми, и мнозинството секој ден се занимаваат со УЈП (и со индустриски машини, микрософт прозводи, итн). Не со сурфање, читање медиуми, гледање стримови, и понекад нешто во офис (понекој од нив).

Советот беше наменет за Astro, како успеа од сѐ баш за него да се фатиш?
Пошто коментираното не се однесува за широка популација на корисници? :)

moongose

Unbeatable
19 јули 2013
3.697
4.444
Taка де, пошто татко ти, стрина ми, и мнозинството секој ден се занимаваат со УЈП (и со индустриски машини, микрософт прозводи, итн). Не со сурфање, читање медиуми, гледање стримови, и понекад нешто во офис (понекој од нив).
Татко ми, те молам, не го спомнувај.

Мнозинството од таа група во која што спаѓа стрина ти, тоа го прави на смартфони. Види ги статистиките што ги игнорираш, како впрочем и сѐ друго што не ти одговара и ќе видиш дека тие корисници на десктоп ОС-и се незначајно малцинство.

Пошто коментираното не се однесува за широка популација на корисници? :)
Не, во случајов се однесуваше директно на членот. Но секако дека може да биде корисно за сите со истата забелешка.

Lokvan

Unbeatable
12 јануари 2016
3.692
5.159
SK
Не, во случајов се однесуваше директно на членот. Но секако дека може да биде корисно за сите со истата забелешка.
Корисно да. Применливо за повеќето - не.
Едитирање на регистири дефитнивно не е таквата категорија корисници за кои зборуваме.

Мнозинството од таа група во која што спаѓа стрина ти, тоа го прави на смартфони. Види ги статистиките што ги игнорираш, како впрочем и сѐ друго што не ти одговара и ќе видиш дека тие корисници на десктоп ОС-и се незначајно малцинство.
Јас зборувам за мнозинството корисници на десктоп компјутери. Таквите користат виндовс, а би им било подобро на линукс за најголемиот дел од секојдневните примени... Тоа ми е тезата, ништо повеќе и ништо помалку (и не зборувам за новата генерација зависници од мобилните телефони таблети, секако го нагласив тоа).

Татко ми, те молам, не го спомнувај.
Се извинувам ако испадна невкусно. Не беше таква намерата.

moongose

Unbeatable
19 јули 2013
3.697
4.444
Едитирање на регистири дефитнивно не е таквата категорија корисници за кои зборуваме.
За тие корисници старото мени е достапно со притискање на шифт, пишано е како варијанта. Но нив не им ни треба старото мени. Ако не се вични да додадат еден клуч во регистрито, сигурно нема да се снајдат, ниту па имаат потреба од едитирање привилегии на мрежни корисници за пристап кон одредени фајлови и папки. Затоа што главно тие опции се „скриени“ во старото мени, заедно со опции додадени од програми што немаат поддршка за новото мени.

Јас зборувам за мнозинството корисници на десктоп компјутери. Таквите користат виндовс, а би им било подобро на линукс за најголемиот дел од секојдневните примени... Тоа ми е тезата, ништо повеќе и ништо помалку (и не зборувам за новата генерација зависници од мобилните телефони таблети, секако го нагласив тоа).
Епа за тоа зборуваме цело време, за тие што мислиш дека се мнозинство всушност се занемарливо малцинство. Веќе образложив зошто.

Не се само младите, има многу од постарите генерации што во животот не се доближиле до десктоп, а прв и единствен контакт со интернет и социјални мрежи им е преку телефонот.

Lokvan

Unbeatable
12 јануари 2016
3.692
5.159
SK
Не зборував за вкупната популација на интернет корисници и не зборував за корисници на смартфони, ниту зборував за корисниците со специфични потреби поврзани со користење на виндовс платформа, и не зборував за таквите како вас што имате знаење и можност да ги модувате/твикате виндовс ОС-ите да не бидат такво блоатирано смарачко страње - какви што се во предвидениот и изворен облик.

Зборував за мнозинството корисници на виндовс. Тезата е дека тие корисници подобро искуство и помалку замарање би имале со Линукс.

Последна промена:

Нови мислења

Последни Теми

Онлајн членови

Статистика

Теми
46.118
Мислења
955.826
Членови
34.517
Огласи