Win 98, Win 2000, Win XP совет за имплементација

vlatkorun

Intern
8 јуни 2007
633
14
Овака имам една работа која треба да ја изведам али наидувам на проблеми па ми треба мислење од некој тука како би можел да го решам проблемо на кој наидувам.

Имам 2 компјутери постари еден П2 и еден П4. На П4 има 2 хард диска еден од 20 гига(А) другиот од 40 гига(Б).А е наместен како Master на IDE 0 канало а Б е како slave на истио канал.На А имаше инсталирано само Win 98 (на него работе програма за сметководство), додека јас инсталира на Б WinXP кој што ги става неговите фајлови за подигање на А.Добро функционира овака dual boot помеѓу WIn98 и WinXP.

Дојде потреба на П2 да се инсталира Win 2000 за подобрите справувања со USB стикови и некои други работи од Win 98.Сите овие експерименти ги правам у Vmware Server.
Бидејќи П2 нема хард диск мојо план беше да го преместам А на П2 и да направам resize-намалување на C: партицијата на А (она го опфака целио диск од 20 гига на која е инсталиран Win 98) и на слободнио простор од 15 гига на А да инсталирам Win 2000 така да може да функционира и Win 98 (за програмо) и Win 2000. Овај зафат ми успеа П2 функционира со dual boot помеѓу Win 98 и Win 2000.

Проблемо на кој наидувам е коа го преместам Б диско на П4 од slave у master на IDE 0 канало XP-то не може да се подигне т.е нема никаков bootloader на Б за да го подигне XP пошто сите оперативни системи тие фајлови ги инсталираа предходно на А диско.Пробува од WinXP инсталационото цд со Recovery Console (fixmbr, fixboot) несака ни со тоа.
Прашањето ми е како, со шо да инсталирам,средам на Б диско XP да се подигне?
 

Нови мислења

Последни Теми

Онлајн членови

Статистика

Теми
44,002
Мислења
869,915
Членови
30,331
Најнов член
grunf
На врв Дно