Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

WiFi рутер (WiFi 7 или WiFi 6E)

bokiscout

Unstoppable
17 март 2011
1.727
2.032
Скопје
Ми треба нов рутер:
  • 100м2 покриенотст
  • Стан со ѕидови...
  • 15 - 20 закачени уреди
  • Многу комшиски мрежи (20+)

Глеам дека ново е WiFi 7 па размислувам за feture proofing, и веќе кога купувам да купам саглам.
1. ASUS ROG Rapture GT-BE98 (42 000 мкд) ми личи overpriced, out of budget
2. Mercusys MR47BE (11 000 мкд) да речеме дека е океј

Други WiFi 7 уреди не најдов на лагер локално.

Е сеа коа веќе сум решил да потрошам 11 000 мкд, да видам што можам да најдам со WiFi 6, можеби ке биде подобра опција:
1. ASUS RT-AX86U Pro (13 500 мкд)
2. Xiaomi AX9000 (12 800 мкд)

И како што можам да видам, генерално feature-ите се горе-доле исти на сите. Разликата е во тоа што:
Mercusys MR47BE
  • нема USB порт
  • има 6 GHz антента (трет band)
  • Пошто е WiFi 7, можам да користам повеќе band-ови истовремено.

Xiaomi AX9000
  • има USB порт
  • 2 х 5GHz и 1х2.4, квази терт band ама океј е
  • неможам да користам повеќе band-ови истовремено
  • веројатно помоќен CPU

ASUS RT-AX86U
  • има USB порт
  • 2 band only. шо не е deal brakear.
  • веројатно послаб CPU

Не би можел да коментира за софтверот, third party firmware, update-и...
Шти би одпрале вие или да предложите нешто друго, во тој ценовен ранг, па и поевтино доколку навистина нема потрба за тоа, или поскапо доколку има потреба.

Едит:
Се работи за мрежа со следнава брзина:
1730404328864.png

Последна промена:

AleksandarT

Gaining Experience
24 февруари 2011
166
305
Jas od skoro imam WIFI 7 Tri Band ruter - https://www.amazon.de/dp/B0CKPVMVMT?ref=ppx_yo2ov_dt_b_fed_asin_title
Jas licno bi ti preporacal WIFI 7 ruter - postoi moznost za MLO - i toa e mreza od site tri bandovi isto vremeno - i uredot se switchuva aftomatski (What is WiFi 7’s Multi-Link Operation (MLO)? | TP-Link)
Prezadovolen sum od stabilnosta i brzinata.

Za 6GHZ bandot treba da imas i ured sto go podrzuva, a za WIFI 7 MLO treba da imas ured so podrzuva WIFI 7 (iako site uredi moze da se konektiraat na MLO mrezata).

Ako ti treba poveke informacii pisi

18 септември 2020
737
653
Македонија
Ми треба нов рутер:
  • 100м2 покриенотст
  • Стан со ѕидови...
  • 15 - 20 закачени уреди
  • Многу комшиски мрежи (20+)

Глеам дека ново е WiFi 7 па размислувам за feture proofing, и веќе кога купувам да купам саглам.
1. ASUS ROG Rapture GT-BE98 (42 000 мкд) ми личи overpriced, out of budget
2. Mercusys MR47BE (11 000 мкд) да речеме дека е океј

Други WiFi 7 уреди не најдов на лагер локално.

Е сеа коа веќе сум решил да потрошам 11 000 мкд, да видам што можам да најдам со WiFi 6, можеби ке биде подобра опција:
1. ASUS RT-AX86U Pro (13 500 мкд)
2. Xiaomi AX9000 (12 800 мкд)

И како што можам да видам, генерално feature-ите се горе-доле исти на сите. Разликата е во тоа што:
Mercusys MR47BE
  • нема USB порт
  • има 6 GHz антента (трет band)
  • Пошто е WiFi 7, можам да користам повеќе band-ови истовремено.

Xiaomi AX9000
  • има USB порт
  • 2 х 5GHz и 1х2.4, квази терт band ама океј е
  • веројатно помоќен CPU

ASUS RT-AX86U
  • има USB порт
  • веројатно послаб CPU

Не би можел да коментира за софтверот, third party firmware, update-и...
Шти би одпрале вие или да предложите нешто друго, во тој ценовен ранг, па и поевтино доколку навистина нема потрба за тоа, или поскапо доколку има потреба.

Едит:
Се работи за мрежа со следнава брзина:
Погледнете го атачментот 142622
Резултати од пребарувањето за „мрежна опрема“ | Ананас
Разгледај на Ананас страната, имаш огромен избор на рутери, според мене Xiaomi рутерот би го земал, ама сепак оставам на твој избор.

xenon

אֶהְיֶה אֲשֶׁר אֶהְיֶה
15 јануари 2011
4.096
10.886
Skopje
xenon's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9950X 16-core, 420mm Arctic Freezer
Motherboard
Asux X670E-E
Storage
8TB (1 x 980 PRO 2TB + 3Х KC3000) SSD / 2 x 8tb HDD
PSU
Antec 1300W Pro Platinum
RAM
64GB (2x32) DDR5 6000Mhz G.skill C30
Video card
Geforce 4080 Super
Case
Enthoo Primo - Phanteks
Mouse
Logitech MX Master 3
Keyboard
Logitech Craft
Audio
Asus Xonar STX, Adam A7x, Adam A3x, TC Electronic BMC-2 (DAC)
Monitor
42" OLED Asus Rog Swift PG42UQ
OS
Windows 11 Pro
Не е до стандардот (Wifi 5-6-7-x) и самиот факт дека Х уред има декларирано Х проток тоа не значи дека истиот тој проток ти е гарантиран во средини со висок шум или физички препреки (ѕидови и сл). После 2 ѕида, кај нас (Македонија) - заради користење вистински градежни материјали (заради земјотресот) - арматура и сл - драстично паѓа сигналот кај ЕУ уреди (уреди за Европски пазар) заради тоа што јачината на сигналот што е дозволена е доста слаба (20mW или нешто сл. смешно беше - некој од мрежниве специјалисти нека ме поправи).

За добар сигнал со лесно достапни комерцијални уреди најдобро е да одиш со Mash систем, т.е. неколку добро позиционирани уреди (обично 2 но и некаде 3) наместо еден уред без разлика кој бренд е. Така гарантирано ќе имаш добар сигнал/покриеност и брзина. Тука било кој бренд ќе ти заврши работа.

Ако веќе мора да е еден уред, гледај Mikrotik / Unify. Микротик може да работи со 1W jaчина на сигнал.

bokiscout

Unstoppable
17 март 2011
1.727
2.032
Скопје
@xenon Ги ѕитнав и микротик, делуваат океј.

hAP ax3 ( 10 300 мкд )
Chateau PRO ax ( да прашам за достапност )

Прашање за софтверот:
  • Колку е user friendly (plug and play)?
  • Неопходно е секоја конфигурација да се мести од scratch или има некој preset default каде ке сменам SSID / пассворд и да очекувам да работи?

Daniel86

Epic
28 мај 2013
3.869
10.588
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Coolermaster Devastator 3
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Philips 222EL
OS
Windows 10 Pro 64bit
Колку е user friendly (plug and play)?
Ич, ако мене ме прашуваш, треба курсеви да земаш само за најобично сетирање, или еден куп јутјуб туторијали да изгледаш.

Неопходно е секоја конфигурација да се мести од scratch или има некој preset default каде ке сменам SSID / пассворд и да очекувам да работи?
Мислам дека е неопходно се да се мести.

Cika

Practice makes perfect
8 декември 2009
2.754
1.591
Јас би идел со TP Link Deco, ако најдеш за wifi 7 тука или кај соседите супер опција е.

Прилично plug and play, добар интерфејс, стабилни како за mesh. Добро позиционирани 3 уреди ќе те покријат за квадратурата. Супер опции за роаминг имаат, beamforming исто.

NAT Port Forward, IPTV опции, оптимизација на мрежа, и добар QOS (од она што јас успеав да истестирам).

FLEGMA

Illuminator
2 август 2012
11.201
18.401
ASUS RT-AX86U
  • има USB порт
  • веројатно послаб CPU
Како мислиш не може да се користат повеќе бандови? Не може 2,4 и 5 гига истовремено?

bokiscout

Unstoppable
17 март 2011
1.727
2.032
Скопје
Како мислиш не може да се користат повеќе бандови? Не може 2,4 и 5 гига истовремено?
Ако добро сум разбрал можеш двете мрежи 2.4GHz и 5GHz да бидат со исто SSID и автоматски уредот да се поврзе на подобрата од двете.

Барем вака е за WiFi 6 (ако добро сум разбрал, можеби грешам).

A WiFi 7 овозможува да се поврзеш на двете мрежи истовремено.

=====================

Како и да е, опцијата за mesh мрежа ме бендисува.

Е сеа дали има разлка помеѓу дедициарн меш мрежа како на пример TPLink Deco или да се направи mesh мрежа од обични TPLink рутери што поддржуваат EasyMesh?

Според мене Deco е plug and play. А кога би одеел на два рутери за EasyMesh ке треба да искликам неколку ствари за да ја подесам мрежата. Друга разлика не приметувам.

Гледам Assus, Xiaomi и скоро сите имаат своја имплемтација за mesh мрежа со обични рутери така што прашањево ми е генеричко. Уште не сум решил со кој бренд да одам.

FLEGMA

Illuminator
2 август 2012
11.201
18.401
Ако добро сум разбрал можеш двете мрежи 2.4GHz и 5GHz да бидат со исто SSID и автоматски уредот да се поврзе на подобрата од двете.
Јас имам Asus RT-AC58U (доста постар, значи) и тој покрај што може да „зрачи“ на двата стандарди + може да има и гостински wifi-а на двете фреквенции.

Со исто име на мрежи сум пробал ама телефониве не се баш на „ти“ со ова и си дадов уникатни имиња на мрежите.
Имам уште еден Asus рутер (RT-AC55U) кој е врзан во рипитер мод и тој зрачи на двете фреквенции но се разбира со дупло помала брзина (пошто рипитер)

И мене не ми гине денот кога ќе треба да се занимавам со „мешеви“ но засега тера работата и вака.

bokiscout

Unstoppable
17 март 2011
1.727
2.032
Скопје
Купен е рутер, и тоа TUF Gaming AX6000 (TUF-AX6000) од сетек.

Требаше да бирам помеѓу WiFi 6 рутер за +-150 евра, Wifi 6E рутер за +-300 евра или WiFi 7 рутер за +-600 евра.
Со оглед на капацитеот на интернет конекцијата и бројот на уреди мислам дека ми е сосеам доволно. Другото ми е overkill и арчење пари за ништо.

Зошто баш овој WiFi 6 рутер?

• Доволно bandwidth за мојот интернет на 5 GHz.
  • на 5 GHz имам премногу слободни канали така што неам интерференции воопшто, неам потреба од 6 GHz во блиска иднина, а ниту од поголем проток за да користам повеќе band-ови исто времено.
  • 2.4 GHz е тапа, сите 13 канали ми се презафатени од комшилук па морав да бегам понастрана.
  • Ова е воедно и најевтиниот со 4х4 на 2.4 GHz и 4х4 на 5GHz MU-MIMO што сметам дека ке ми зголеми респонзивност на уредите во споредба со конкуренцијата во тој ценовен ранг.
  • Сосема доволно рам, и процесирачка моќ
  • OFDMA, BSS coloring...
  • 2х 2.5Gbit порти
  • релативно добар софтвер со прилично многу опции за конфигурација (ке треба да си поиграм кога ке иам поише време)
  • Third party firmware со уште повеќе можности (Asuswrt-Merlin)
  • Пали вози е сетапот, 10мин максимум.
  • Можност за mesh со било кој друг рутер на асус ако се појави потреба за 6GHz и/или поголем range
  • Релативно поевтин од претходно споменатите т.е. 8,999 мкд.

1730760692790.png
  • Ова е одприлика брзината на 5GHz низ целиот простор, сосе 5-6 активни уреди на мрежа.
  • паѓа до кај 500 / 80 во некои ќошиња кај што никогаш не би ставил лап-топ
  • Од мобилен телефон е 400 / 70
  • на 2.4 GHz не мрда поише од 60/20 (ужасна гужва у етерот)
  • На гајтан е 700 / 300.

Сега за сега задоволен, очекувањата исполнети. Благодарнст за советите.

Последна промена:

DonFrozex

Practice makes perfect
9 јуни 2011
1.331
1.541
За арно нека е.

Ја пошо го брикнав стариот Шаоми пред некој ден, пак зедов Шаоми.
Со ваучери ова она испадна нешто околу 2500, ќе брка работа.

Martin Arsov

Gaining Experience
17 октомври 2016
223
126
Што е разликата помеѓу mesh system и рутер? Дали еден mesh system може да функционира како рутер?
На пример разлика помеѓу

XIAOMI Mi Mesh System AX3000 и

XIAOMI Безжичен рутер Mi AX3200

Доколку значи нешто имам 300/300 телекабел.

DrMTR

Guru
27 март 2014
7.458
7.700
mikrotikmacedonia.online
Не е до стандардот (Wifi 5-6-7-x) и самиот факт дека Х уред има декларирано Х проток тоа не значи дека истиот тој проток ти е гарантиран во средини со висок шум или физички препреки (ѕидови и сл). После 2 ѕида, кај нас (Македонија) - заради користење вистински градежни материјали (заради земјотресот) - арматура и сл - драстично паѓа сигналот кај ЕУ уреди (уреди за Европски пазар) заради тоа што јачината на сигналот што е дозволена е доста слаба (20mW или нешто сл. смешно беше - некој од мрежниве специјалисти нека ме поправи).

За добар сигнал со лесно достапни комерцијални уреди најдобро е да одиш со Mash систем, т.е. неколку добро позиционирани уреди (обично 2 но и некаде 3) наместо еден уред без разлика кој бренд е. Така гарантирано ќе имаш добар сигнал/покриеност и брзина. Тука било кој бренд ќе ти заврши работа.

Ако веќе мора да е еден уред, гледај Mikrotik / Unify. Микротик може да работи со 1W jaчина на сигнал.
Немам видено Микротик со 1w излезна моќ во скоро време. Ги лимитираа и тие. Unifi да се нарача од надвор.

Cika

Practice makes perfect
8 декември 2009
2.754
1.591
Што е разликата помеѓу mesh system и рутер? Дали еден mesh system може да функционира како рутер?
На пример разлика помеѓу

Меш систем е два или повеќе акцес поинти (од кои еден рутер) на истата безжична мрежа, на сите бендови, пример 2.4, 5, 6 гигахерци. У превод, ако имаш 3 спрата и по акцес поинт на секој спрат, ако со лаптоп се качиш од прв на трет спрат, автоматски треба да те префрли на тој акцес поинт.

bokiscout

Unstoppable
17 март 2011
1.727
2.032
Скопје
На пример разлика помеѓу

Сликовите објаснитео:
1732275649362.png

Инкау мжеш 2 или повеќе Mi AX3200 да ги врзеш во mesh. Ке добиеш скоро исто што и со AX3000. Разликата би била во тоа што 1 node ке има поголем coverage.

Ама некогаш е поевтино да купиш mesh систем со 3 node-а наместо 2х рутер со mesh функционалност... Ама горе доле тоа е тоа слично е.

Мислењето е автоматски споено:

Меш систем е два или повеќе акцес поинти (од кои еден рутер) на истата безжична мрежа, на сите бендови, пример 2.4, 5, 6 гигахерци. У превод, ако имаш 3 спрата и по акцес поинт на секој спрат, ако со лаптоп се качиш од прв на трет спрат, автоматски треба да те префрли на тој акцес поинт.
По старо со акцес поинт да.

Инаку има рутери кои се дизајнирани да работат во mesh (секој производител има сопствена имплеметнација на ова), и таму ке имаш 1 мрежа на сите спратови. Самите одлучуваат кој node ке ти додели ip адреса, и како ке се рутира сигналот кон надвор итн... seamles е.

Последна промена:

Isak Keyten

Practice makes perfect
25 ноември 2014
1.331
1.522
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)
Storage
Samsung SSD 850 PRO 120GB
PSU
Thermaltake TR2 Bronze 700W
RAM
Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mhz Dual-channel
Video card
ASUS AMD Radeon R9 280x 3072MB
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Windows 10 :(
Совет не од искуство ама од шо праев рисрч пред некое време е да ако више идете со mesh, глеј да има wired backhaul. Wireless backhaul е бејсикли wifi extender и сите знаеме колку добро работи тоа.

Нови мислења

Последни Теми

Онлајн членови

Статистика

Теми
48.485
Мислења
995.727
Членови
36.488
Најнов член
Dzoro