- Ја почнал/а темата
igorkrst
Intern
- 13 јули 2007
- 400
- 1
Му текнало ли на некој да прави Вордрајвинг во Скопје или некој друг наш град. Ако има каде можам да најдам такви податоци (мапа...)? :tainstven:
Wardriving-от се користи за откривање на безжични мрежи и нивна област на покривање. Овај термин многу често го користат хакерите кои бараат мрежи со слаба заштита, со цел да добијат добијат пристап до интернет, се разбира, нелегално. Најчесто се изведува со автомобил и лаптоп опремен со безжична картица.i sto veze ima ova so wi-fi
Сигурен сум дека има многу отворени мрежи низ Скопје, само ова со Google мислам дека повеќе ќе служи за лоши цели, отколку за добри.Идејата на Игор е супер. да се попишат сите отворени мрежи во СК како демонстрација на негрижата. Баш би било супер да биде Гугл Мапс мешап кај што ќе имаш локација и податоци за мрежата, ип броеви сигнал и слично. Па самите сопственици ако се видат на мапата да реагираат/санираат ситуација.
Онај што знае да постави безжична мрежа, ја заштитува уште во самата инсталација.
???????????????????igorkrst me interesira zoshto bi go pravel toa?
Kako be se vrzal na Onnet wifi i da surfas na internet ako nemas karticka-vaucer ?interesno e toa... koa go zemav laptopot toa pravev ;p i najdov nekolku takvi mrezi. pokraj toa on net e nezastitena, i da ne najdes nekoja druga on net e na raspolaganje ;p
Samo ne mi e jasno kako gi pravat ovie mapi ili nekoj redovno seta po gradot so laptop i sekoj den skenira dali se pojavila nova mreza ili nekoja zgasnala so rabota?
explore your knowledge :bravo:Kako be se vrzal na Onnet wifi i da surfas na internet ako nemas karticka-vaucer ?