Стани премиум член, добиј куп бенефити и поддржи ја работата на IT.mk!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

VLAN Помош во врска со термините

alexi

Gaining Experience
14 февруари 2009
141
70
Здраво

Имам прашање во врска со VLAN сетирање во свич па некои работи да се објаснат до оние кои се поупатени во тоа значи вака ми е прашањето
Од провајдер е рутерот но сакам на свич кој се менаџира, да средам домашна мрежа

Провајдер LAN1 - Switch LAN1 - за да добијам конекција што треба да биде овај порт конвертиран во WAN port како да се подеси ова и после од ЛАН2 па натака да може да се додаваат уредите. Или некако сликовито шема некоја ако има да е полесно за креирање на VLAN-овите.

HardCorec

Unbeatable
4 ноември 2013
3.527
5.343
HardCorec's setup  
Processor & Cooler
Intel i7 4790
Motherboard
Asus B85 Pro Gamer
Storage
SSD Kingston 240 & 480gb
PSU
Cooler Master B500
RAM
HyperX Beast 4x4gb 1600mhz
Video card
Radeon RX570 4gb gddr5
Case
Cooler Master HAF
Mouse
Asus Echelon
Keyboard
Cooler Master Storm
Monitor
Philips 276E
OS
Windows 10 Pro 64bit
За да ти помогнеме, сликовито (како што бараш), прво ти треба да ни кажеш каква опрема имаш моментално и која е твојата замисла, односно како ја замислуваш твојата локална мрежа, дали имаш потреба од две (одвоени) мрежи па од таа причина сакаш да користиш VLAN или друга ти е целта со VLAN-ите, дали рутерот од операторот ти е во Bridge Mode за да можеш да подигнеш PPPoE конекција итн итн итн...

Објасни малце повеќе.

VLAN - virtual local area network
PPPoE - Point-to-Point Protocol over Ethernet

alexi

Gaining Experience
14 февруари 2009
141
70
Вака од провајдеров е изгасен route mode наместен е во Bridge Mode.

Од рутер имам Huawei AX3 овај сакам да го ставам во друг ранг на пример VLAN200 каде ќе се поврзуваат безжични уреди телефони и ТВ.
А пример VLAN100 да се поврзат 3 компјутери, а меѓу рутерот провајдер и свичот уште еден рутер под моја контрола за доделување на адресите.

поедноставно би било вака уред со OpenWrt рутер поврзан со рутер на провајдеров.
Рутер (IPS) LAN1 > OpenWrt WAN > и потоа switch LAN2 да дели кон > Huawei AX3 > PPPOE > WIFI - да се добие врска за интернет
Рутер (IPS) LAN1 > OpenWrt WAN > и потоа switch LAN3,4,5 > да се добие врска за интернет PPPOE преку креирање на конекцијата преку систем.

сакам да не се гледаат овие два дела оти ми се мешаат протоколите и сообраќајот со мултикастинг од тв и уредите сакам детално да ги следам во днс серверот.

Може е искомплицирав работава.

gdamjan

Unstoppable
3 април 2008
3.357
2.223
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
у принцип сакаш да имаш две посебни LAN мрежи (една wifi + TV, една за 3те компјутери - ако разбрав добро), за да не ти се меша Layer2 сообраќајот. VLAN-и се наменети точно за тоа, И да конфигурација со VLAN100 и VLAN200 би ти завршиле работа.

Не пиша што опрема имаш, и/или дали планираш да набавуваш друга нова опрема?

Точно е дека со OpenWRT рутер можеш да ја постигнеш конфигурацијата која ја сакаш. Типичен OpenWRT рутер има и 4 LAN порти, и WiFi,
па ако тоа ти ги задоволува потребите не ти ни треба друга опрема.

Каков интернет имаш? Huawei-то сакаш да го задржиш како Wifi?

Со тие неколку претпоставки можеш да купиш рецимо еден EdgeRouter X (беше релативно ефтин моќен рутер, без wifi, компатибилен со OpenWRT), па мрежата да изгледа вака:

Untitled Diagram.drawio.png

Во ваква конфигурација, би ти препорачал, Huawei-то да го подесиш да биде само AP (access point) а не и рутер. За да не подесуваш 2 рутери во истата мрежа.

alexi

Gaining Experience
14 февруари 2009
141
70
Ок е шемата. Фала @gdamjan за деталниот приказ, ќе ти стегнев лајк ама немам пермисија за тоа. Од опремата имам рутер од провајдер, мој рутер од Huawei AX3 и 1 switch-a SG105E managed i 1 обичен TP Link - 8 портен.

Од провајдеров рутерот оди само за IPTV-то до ТВ ресиверот и за добивање интернет од него ама без PPPOE ќе оди преку VLAN100 - lan1 и AX3 рутерот wifi i интернет за апликациите од ТВ кој ќе биде поврзан на AX3 wifi, после VLAN200 - би оделе само компјутерите преку систем конекцијата PPPOE бидејќи тоа од бриџ модот од провајдер го прифаќа а предтоа во роут мод кога беше не фаќаше ( ова го правам е преку систем заради полесно конект/дисконект на ип адреса :D )

Сега проблем ми се вредностите и параметрине во VLAN - Untagged / Tagged / not Member ---- кој лан порт со кој лан порт треба врзан за влез а кој за излез тука ми е проблематиката најмногу.

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
45.663
Мислења
946.887
Членови
34.141
Огласи
2.009
Најнов член