1. Здраво и добредојдовте на форумот на IT.mk.

    Доколку сеуште не сте дел од најголемата заедница на ИТ професионалци и ентузијасти во Македонија, можете бесплатно да се - процесот нема да ви одземе повеќе од 2-3 минути, а за полесна регистрација овозможивме и регистрирање со Facebook и Steam.
    Сокриј

Visual Basic 6.0 Help

Дискусија во форумот 'Visual Basic' започната од Кристијан Про, 20 ноември 2012.

  1. Кристијан Про

    Кристијан Про
    Gaining Experience

    842
    142
    5 oктомври 2012
    Машко
    Здраво ми треба помош околу тоа како би изгледал кодот во Visual Basic 6. Значи се однесува на тоа, сакам да направам некоја програма која што ќе содржи textbox и label нормално label за опис што е. и сега пр. кај textbox кога би пишал број. пр. матичен број да ми ги потполни сите останати textbox полина автоматски(име,презиме,адреса,позиција,телефон и сл.). Мислам дека треба база за ова но не знам.Пишете ве молам.
    Поздрав, дечки
     
  2. FATAL ERROR !

    FATAL ERROR !
    Баниран/a

    579
    269
    24 Август 2011
    За ова ти треба претходно дефинирана база, значи без да ја имаш базата на податоци, претпоставувам на своите клиенти, неможеш ништо да направиш. Пробај да креираш апликација во visual basic со база која преку програмот ќе се надополнува и воедно и ќе се пребарува низ неа. Мислам дека доловив што сакам да кажам.
     
  3. Fiasco

    Fiasco
    Gaining Experience

    3,036
    203
    2 Март 2008
    Како што ти наведе членот погоре, прво треба некоја база или текст фајл или некој друг сурс од каде би влечел податоци. После ќе ти треба апликација во која ќе се конектираш до тој сурс и зависно каков тип на сурс е, ќе ги влечеш податоците според матичниот број.

    Биди попрецизен.
     
  4. Кристијан Про

    Кристијан Про
    Gaining Experience

    842
    142
    5 oктомври 2012
    Машко
    Значи базава е креирана и сега имам за почеток ставено 2 Label и 2 Текст полиња и 2 CommandButtons. значи направив да може да се додава нов запис Data1.Recordset i така натаму како и истиот да се зачувува во базата. Data1.Recordset.Uplate но прашањето е како да се направат неактивни сите textbox освен матичен број не активни а видливи и да можам да пишам матичен број и да ми излезат сите информации поврзани со тој матичен или ако нема да ми стигне MsgBox со некој текст и да можам да го додадам истиот тој во базата
     
  5. alek99

    alek99
    Gaining Experience

    444
    365
    28 Јануари 2008
    Машко
    text1.enabled=false
     
  6. Кристијан Про

    Кристијан Про
    Gaining Experience

    842
    142
    5 oктомври 2012
    Машко
    А како да влечи податоци од база.. Сите полиња да бидат видливи а неактивни, и сега кога ќе пишам одреден број да се потполнат автоматски полињата
     
  7. alek99

    alek99
    Gaining Experience

    444
    365
    28 Јануари 2008
    Машко
    Прочитај прво некоја книга за VB6, многу работи ќе ти се разјаснат. Вака од нула, нема шанси да направиш нешто.
     
  8. Кристијан Про

    Кристијан Про
    Gaining Experience

    842
    142
    5 oктомври 2012
    Машко
    Абе брат имам јас дома книга и јас имам подчитнато до негде него тоа ме интересеира како е што и зошто
     
  9. alek99

    alek99
    Gaining Experience

    444
    365
    28 Јануари 2008
    Машко
    Епа тие основни работи што ги прашуваш, сигурно ги има во книгата. Повтори си го материјалот, напиши некој код, па кога ќе заглавиш постирај и прашај тука. Вака со преписки и од нула, тешко ќе те научиме.
     
  10. bobmkd

    bobmkd
    Gaining Experience

    372
    191
    18 ноември 2008
    Машко
    Кристијан, како што прашуваш такви одговори добиваш, на пример, наједноставно кажано:
    на onkeydown или onkeypress настаните на текст боксот каде што го внесуваш матичниот број ќе испитуваш дали е притиснат ентер тастерот и ако е притиснат значи дека треба да се бара низ базата тој матичен број. Ќе си направиш рекордсет (пиша погоре дека знаеш како) кој од базата ќе ти го прочитта записот каде ЕМБГ = текстбоксотзаембг.текст и после ќе ставиш text1.text = kakotisevikarecordsetot.ime и така натаму.
    Сугестијата на алек99 е на место, мораш да прочиташ (ама не само да прочиташ туку и да разбереш), па да прбаш да напишеш код па акоп не ти работи да го постираш туку за да ти помогне некој.
    Еве ти и еден линк со изворен код од програм за телефонски именик со акцес база http://www.a1vbcode.com/app-2413.asp

    ПС. Админи и модератори, абе јас имам дежа ву или истава тема ја имаше и пред некоја недела ама никој не одговараше?
     
  11. Fiasco

    Fiasco
    Gaining Experience

    3,036
    203
    2 Март 2008
    Врзи се со база, пушти селект за тој матичен и добиените податоци препушти ги во текст контролите. Ако селектот не ти врати ништо, извади msgbox("нема податоци бла бла..").
     
  12. alek99

    alek99
    Gaining Experience

    444
    365
    28 Јануари 2008
    Машко
    Така де, и он го збори истото, само што прашува како да го направи тоа? Предпоставувам дека поставил неколку контроли на форма и сега не му е јасно како да продолжи ??? Затоа бара помош од нас, ако има некој трпение нека му напише книга!? Нека го закачи кодот со базата да видиме каде е проблемот.
     
  13. bobmkd

    bobmkd
    Gaining Experience

    372
    191
    18 ноември 2008
    Машко
    На линкот што го дадов погоре има комлетен програм во изворен код и тоа доста сличен со она што го бара Кристијан, од тоа поголема помош - здравје.
    @Кристијан Про Е сега, ако не можеш да се снајдеш во кодот пиши што конкретно не ти е јасно, сигурно некој ќе ти помогне.
     
  14. Кристијан Про

    Кристијан Про
    Gaining Experience

    842
    142
    5 oктомври 2012
    Машко
    Еве го сурсот


    Private Sub Command1_Click(Index As Integer)
    Data1.Recordset.AddNew
    End Sub

    Private Sub cmdSave_Click()
    On Error Resume Next
    Adodc1.Recordset.AddNew
    Adodc1.Recordset!FirstName = txtFirstName.Text
    Adodc1.Recordset!LastName = txtLastName.Text
    Adodc1.Recordset.Update
    End Sub

    Private Sub Form_Load()
    On Error Resume Next
    Adodc1.ConnectionString = "ENTER PROVIDER HERE"
    Adodc1.RecordSource = "Select * From vraboteni"
    Set DataGrid1.DataSource = Adodc1
    End Sub

    Private Sub Text2_Change()

    End Sub

    мој па сега видете што може и како може
     
Слични теми
  1. BlackEnd
    Одговори:
    7
    Прегледи:
    2,028
  2. fuUuUzZzZy
    Одговори:
    55
    Прегледи:
    7,696
  3. nikolahn
    Одговори:
    9
    Прегледи:
    2,207
  4. super_hacker
    Одговори:
    12
    Прегледи:
    1,872
  5. PeTaR-
    Одговори:
    13
    Прегледи:
    2,188
Вчитување...

Сподели

Вчитување...