Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Viber history back up

bakigvg

Gaining Experience
28 јуни 2016
208
112
Да не објаснувам како, што, и зошто сум ја зафркнал работата туку да преминам на проблемот. Не направив Back up на вибер пред да направам фабрички ресет на телефонот а ми требаат пораките. Е сега олеснителна околност е тоа што ги имам пораките на Viber на PC. Прашањето е како да ги префрлем од ПЦ на андроид телефон ?

Rilind

professional curtain replacer
26 февруари 2019
448
669
Имаш софтвери што се плаќат за таа работа, ако ти се многу битни вреди да плаќаш

david16

Intern
5 декември 2022
1
1
Да не објаснувам како, што, и зошто сум ја зафркнал работата туку да преминам на проблемот. Не направив Back up на вибер пред да направам фабрички ресет на телефонот а ми требаат пораките. Е сега олеснителна околност е тоа што ги имам пораките на Viber на PC. Прашањето е како да ги префрлем од ПЦ на андроид телефон ?
Според тоа што го направив и јас изминативе денови со фабрички ресет на телефон, ми побара дозвола од компјутер автоматски да се врати историјата на пораки во телефонот, но ми зеде околу 2гб меморија. Ова значи дека ги има негде зачувано во локацијата на Вибер, види пребарај и префрлај одма!

bakigvg

Gaining Experience
28 јуни 2016
208
112
Да има viber.db data base file каде што е зачувана историјата на пораките. Е сега како да ја префрлам на андроид телефон ?

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
5.779
17.550
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Имаш софтвери што се плаќат за таа работа, ако ти се многу битни вреди да плаќаш
А дали функционираат е прашањето, затоа што офоцијално вајбер вика дека нема таква опција, само преку облак бекап или па преку бекап ристор на цел телефон. Се друго е шуби дуби и ако пројде-пројде.

bakigvg

Gaining Experience
28 јуни 2016
208
112
Според тоа што го направив и јас изминативе денови со фабрички ресет на телефон, ми побара дозвола од компјутер автоматски да се врати историјата на пораки во телефонот, но ми зеде околу 2гб меморија. Ова значи дека ги има негде зачувано во локацијата на Вибер, види пребарај и префрлај одма!
Да пробам да ја избришам апликацијата на телефонот и пак да ја инсталирам, можеби и мене ќе ми ја даде оваа опција ?

bakigvg

Gaining Experience
28 јуни 2016
208
112
Можеш. Со платена програма/софтвер правиш backup на Viber PC > Restore на телефонот.

Backuptrans бара 40 долари, мислев на некоја бесплатна варијанта. Сепак фала ти да знам дека единствено ова останува како опција.

CloudConnected

Gaining Experience
18 февруари 2016
139
121
Скопје
Backuptrans бара 40 долари, мислев на некоја бесплатна варијанта. Сепак фала ти да знам дека единствено ова останува како опција.
Платениве имаат и бесплатни или trial варијанти кои се ограничени на одреден/мал број на пораки, слики, видеа, кои можеш да ги backup-неш.

omegaRED

Adeptus Astartes
13 септември 2011
2.515
3.446
Скопје
omegaRED's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5800X & NZXT Kraken X63
Motherboard
ASUS TUF Gaming X570 Plus
Storage
2TB Samsung 970 EVO Plus, 1TB Silicon Power P34A80, 6TB WD Red + 2TB Toshiba
PSU
CoolerMaster Vanguard V1000
RAM
4 x 8GB Kingston HyperX @ 3600 MHz
Video card
MSI RTX4090 Suprim X
Case
NZXT H710i black/white
Mouse
Logitech G903 Lightspeed
Keyboard
Keychron Q3
Audio
SteelSeries Arctis Pro Wireless & Logitech X540
Monitor
LG UltraWide 38WN95C-W
OS
Windows 10 x64 Pro
Backuptrans ја имаш и на сајтови за бесплатен софтвер. На пример, rutracker (dot) net.

bakigvg

Gaining Experience
28 јуни 2016
208
112
Backuptrans ја имаш и на сајтови за бесплатен софтвер. На пример, rutracker (dot) net.

На овој сајт ја има само верзијата за WhatsApp не и за Вибер. Но како и да е ако не ти е рутиран телефонот не може да се префрли и со овој софтвер. Тоа е тоа изгледа.

psyside

Rising Star
4 септември 2008
30.370
31.644
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Сличен проблем, ама јас ИМАМ backup, на restoring chat history стои веќе 3h, (одприлика 1% на 5 минути исто така мислам дека ако се свичне апликациајта старта од ново, екранот најдолго е 10 мин без да се гаси, што значи морам да седам до него помош некој?

Последна промена:

dzunko

Gaining Experience
26 септември 2007
391
409
Битола
Сличен проблем, ама јас ИМАМ backup, на restoring chat history стои веќе 3h, (одприлика 1% на 5 минути исто така мислам дека ако се свичне апликациајта старта од ново, екранот најдолго е 10 мин без да се гаси, што значи морам да седам до него помош некој?
И кај мене на s10e ауто бекап на вибер стои на некои 20-30 проценти и заглавува. Бекапот ми е направен да го прави секој ден на текст. Кога одам во опциите на вибер и јас му направам бекап без проблем одма си го прави. Доста чудно...

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.355
6.497
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Бекапот заглавува на Вибер често, горе стои нотификацијата Backing up... и страшно нервира, со рестарт на телефон се решава. На повеќе модели сум го забележал ова. Претпоставувам и ресторот има сличен проблем, што е доста заебано, ама тоа е...

Daniel86

Epic
28 мај 2013
3.873
10.609
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Coolermaster Devastator 3
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Philips 222EL
OS
Windows 10 Pro 64bit
Кај мене на многу уреди никогаш не направило проблем со restore, ама затоа знае на андроид да заглави исто како што кажувате, во тој случај само правам force stop на апликацијата и после рачно ја уклучувам и си правам бекап. Не се случува често да би било иритабилно.

psyside

Rising Star
4 септември 2008
30.370
31.644
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
И кај мене на s10e ауто бекап на вибер стои на некои 20-30 проценти и заглавува. Бекапот ми е направен да го прави секој ден на текст. Кога одам во опциите на вибер и јас му направам бекап без проблем одма си го прави. Доста чудно...

Јас зборам за restore, вие за backup.

petkotrajko

Unstoppable
16 јуни 2017
1.896
2.065
Ахам, имало тема за маките со вибер бекап, па подобро да го линкнам тука моето (не)искуство:
Apple паметни телефони - генерална дискусија
Мислењето е автоматски споено:

Јас зборам за restore, вие за backup.
Да, и јас заглавив со restore :)

petkotrajko

Unstoppable
16 јуни 2017
1.896
2.065
Ахам, имало тема за маките со вибер бекап, па подобро да го линкнам тука моето (не)искуство:
Мислењето е автоматски споено:

Да, и јас заглавив со restore :)
Да ја освежам темава, односно да го споделам крајот на долгава одисеја со Viber бекапо.

Бидејќи имав напраено бекап со софтверчево Бекапирај вибер на ПИСИ, кој заврши со „успешно“ префрлање на вибер пораките локално во мојот компјутер, ама притоа подмолно ги избриша истите од телефонот (Huawei P40Lite - нема google сервиси, односно gmail), пред некое време ми стигна новиот телефон, и беше време да ги префрлам пораките од вибер таму.
Ги префрлив некако на новиот мобилен, само не без сопки.

Генерално, тука ми се пораките, освен тие од меѓупериодот од бекапот до моментот на враќање на пораките.

Но, да си кажам, не го препорачувам софтверов, бидејќи:
- на почетокот, после успешна конекција со кабелот (USB debug мора да е вклучено), си инсталира некое .apk што му служи за понатака во процесот, и процесот прави даунгрејд на виберот во мобилниот на некоја стара верзија (ако кликниш ок за да продолжи), и тоа му е задолжителен дел од постапката за да се иницијализира бекапирањето локално кон компјутер (после тоа пораките ти се локално на компјутер, ама на мобилниот се избришани!)
-после, за да ги вратиш пораките во мобилен, треба да инсталираш софтвер за клонирање, односно виртуелна машина и таму инсталираш/клонираш вибер, кој го активираш со бројот од симот. После процедурата за restore, таму се наоѓаат пораките што си ги бекапирал локално на компјутер, а бидејќи во виртуелкава имаш гугл сервиси, си го поврзуваш со gmail, му велиш да напрај бекап на на пораките, овојпат во клаудот на гугл, и се надеваш на најдобро...
- откако ќе заврши испраќањето на бекапот кон клаудот на гугл, ќе треба да си се најавиш на неклонираниот вибер, пак ќе го поврзиш/асоцираш виберот со гугл адресата (доколку во старт не те препознал и не те прашал дали сакаш да напрајш restore од гугл клауд), и мануелно ќе си побараш restore од опциите на виберот.

Да завршам: катастрофа. Сизифовски маки и нецелосен бекап
можеби донекаде и сам сум си крив, ама досега не сум наишол на толку проблематичен бекап за било која апликација! :(

Chiller

On your way to fame
8 март 2012
1.135
715
Скопје Аеродром
Да ја обновам темата, некој нашол како да префрли вибер од виндовс на андроид? Или нема чаре, не се некои битни чатови ама би било добро да ги префрлам на нов андроид.

petkotrajko

Unstoppable
16 јуни 2017
1.896
2.065
Да ја обновам темата, некој нашол како да префрли вибер од виндовс на андроид? Или нема чаре, не се некои битни чатови ама би било добро да ги префрлам на нов андроид.
Не ти е од корист моето патешествие од лани?

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
48.639
Мислења
998.276
Членови
36.592
Најнов член
maikmckelvey

ит маркет