Има премногу фактори за тоа да се одреди.
- Зависи кој ја изработува, и за кога ја изработува (пример околу 5000 евра, за страница изработена во Joomla, без ништо посебно. Несмеам да кажам кои се фирмите, само ќе кажам дека двете се македонски и двете се солидни, и уште не ми е јасно како едната фирма побарала толку пари за да го направи тоа, а и зошто другата фирма платила толку, бидејќи според мене не вреди за тие пари).
- цената зависи и од елементите кои ќе се употребат (дали ќе биде обична HTML / CSS страна или CMS, дали ќе биде уникатен CMS или ќе се користи некој готов, дали и колку Flash ќе има на страницата, од колку страници ќе биде, дали ќе има анкети, место за коментари, електронска продавница и што ли уште не...)
@SturBack, 5000 Евра не се многу за страница. Впрочем од веб страна до веб страна има голема разлика.
@gento нормална цена за страница изнесува од 300 Евра па нагоре. Рачунај дека секој дизајнер што барем малку си ја цени работата нема да ти наплати под 100 Евра за дизајнот. Збориме за авторско дело тука.
Програмерската работа (програмирање или подесувања на готова страница, поставување на хостинг, тестирање, отварање email адреси) си е минимум 200 евра.
А да не правиме муабет доколку материјалите треба да се подготват (како што најчесто бива) од страна на изработувачите на страната.
Во секој случај.. секоја нормална фирма што барем малце се цени, нема да ти наплати под 600 евра, па колку и да е мала страницата.
Професионалец исто нема да ти наплати под 300 евра.
Се друго е чкарт и почетничка работа (или пок користење готови темплејти).
@Taurus: da ne sakase 500 evra da pises?
Nikoj ne dava 5000 za strana, osim ako e nekoj neupaten a pun so pari, pa da go strizes sto bi rekle.
@SturBack, 5000 Евра не се многу за страница. Впрочем од веб страна до веб страна има голема разлика.
@gento нормална цена за страница изнесува од 300 Евра па нагоре. Рачунај дека секој дизајнер што барем малку си ја цени работата нема да ти наплати под 100 Евра за дизајнот. Збориме за авторско дело тука.
Програмерската работа (програмирање или подесувања на готова страница, поставување на хостинг, тестирање, отварање email адреси) си е минимум 200 евра.
А да не правиме муабет доколку материјалите треба да се подготват (како што најчесто бива) од страна на изработувачите на страната.
Во секој случај.. секоја нормална фирма што барем малце се цени, нема да ти наплати под 600 евра, па колку и да е мала страницата.
Професионалец исто нема да ти наплати под 300 евра.
Се друго е чкарт и почетничка работа (или пок користење готови темплејти).
Не го расипувајте пазарот и така е никаков!!! :lut2:
Ти веќе зборуваш за десктоп апликација која е public release, а тие одат многу поефтино. Има такви и за продавница водење на пример, а оди кај некој нека ти направи по твој ќеф и да видиш колку поскапо ќе те фати.zlochko,citat
ovaa 200 evra?
znaci kupuvanje na orginal CD nero da kazeme i stavanje na CD-eto vo cd-romot,i instaliranje na Nero vo Program Files i negovo testiranje treba da bide 100 evra?
Toa e smesno.