1. Здраво и добредојдовте на форумот на IT.mk.

    Доколку сеуште не сте дел од најголемата заедница на ИТ професионалци и ентузијасти во Македонија, можете бесплатно да се - процесот нема да ви одземе повеќе од 2-3 минути, а за полесна регистрација овозможивме и регистрирање со Facebook и Steam.
    Сокриј

VB-тека - Туторијали на Македонски!

Дискусија во форумот 'Visual Basic' започната од FATAL ERROR !, 1 Јануари 2013.

  1. FATAL ERROR !

    FATAL ERROR !
    Баниран/a

    579
    269
    24 Август 2011
    Туторијали на Македонски за Visual Basic, одлични за оние кои сакаат да започнат нешто ново!
    Прв туторијал народе, како да се направи почетен екран!
    Ќе постирам туторијали лично од мене направени и се надевам деќа ќе сум во можност со времето секојдневно да ја ажурирам темава.
    Уживајте!
     
    На Brutalic, hebocig, RagingDemon и уште 6 други им се допаѓа ова.
  2. FATAL ERROR !

    FATAL ERROR !
    Баниран/a

    579
    269
    24 Август 2011
    Малку претерав со видеово, 41 минута е, ама 3 во 1 е :)
    Најава + Заборавена лозинка + Промена на информации :)
    Поздрав
     
    На prichina, lamja, uwemi и уште 2 други им се допаѓа ова.
  3. FATAL ERROR !

    FATAL ERROR !
    Баниран/a

    579
    269
    24 Август 2011
    Системска иконка т.е. system tray icon
     
    На prichina, lamja, gsarievski и уште 3 други им се допаѓа ова.
  4. FATAL ERROR !

    FATAL ERROR !
    Баниран/a

    579
    269
    24 Август 2011
    Еве што имаме за денес... :D
    SUBSCRIBEEE!
     
    На stefan_v и prichina им се допаѓа ова.
  5. FATAL ERROR !

    FATAL ERROR !
    Баниран/a

    579
    269
    24 Август 2011
    Првиот Talk Туторијал :D Ве молам Share/Subscribe!
     
    Bozter, hebocig, stefan_v и на уште 1 им се допаѓа ова.
  6. Кристијан Про

    Кристијан Про
    Gaining Experience

    848
    142
    5 oктомври 2012
    Машко
    Туторијал за конектирање на база со text box како и можност за следен назад(рекорд), измени, додади, избриши. пронајди, сортирај. Значи кога сакам да додадам сите копчина освен зачувај да бидат неактивни, исто така за пронајди да бара податоци по матичен број и автоматски да ги потполни останатите полиња(Име, презиме, Адреса, Образование, Град)
     
  7. FATAL ERROR !

    FATAL ERROR !
    Баниран/a

    579
    269
    24 Август 2011
    Следен тут. ќе биде база на податоци. Позд ;)
     
  8. FATAL ERROR !

    FATAL ERROR !
    Баниран/a

    579
    269
    24 Август 2011
    Како и што реков, еве за база на податоци, многу е едноставно и лесно...
     
  9. Кристијан Про

    Кристијан Про
    Gaining Experience

    848
    142
    5 oктомври 2012
    Машко
    Нешто слично е на тоа што барав јас но ова од десно каде што е базата дали може да биде скриено не активно, се додека нема Барај и ако најде рекорд да се појави тогаш и автоматски да ги потполни текст боксовите, како и кога ќе се додава АДД само Зачувај да биде активно другите да се гледаат ама не активни
     
  10. Кристијан Про

    Кристијан Про
    Gaining Experience

    848
    142
    5 oктомври 2012
    Машко
    Океј ќе пробам јас да направам па ако заглавам ќе постирам :)
     
  11. FATAL ERROR !

    FATAL ERROR !
    Баниран/a

    579
    269
    24 Август 2011
    Mногу лесно може да се направи при барај и при додадување на нов клиент, да се појавува, а доколку знаеш да користиш тајмери, исто така лесно и ќе го направиш повторно невидливо за време од Х секунди.
     
  12. Кристијан Про

    Кристијан Про
    Gaining Experience

    848
    142
    5 oктомври 2012
    Машко
    Значи мене само ми треба како од старт да биде неактивно TabelarabotnikDataGridView_CellContentClick односно истото да се активира кога ќе појдам барај и ќе пребарам по Матичен број дури тогаш да се појави тоа и да ги потполни текст поксовите
     
  13. Кристијан Про

    Кристијан Про
    Gaining Experience

    848
    142
    5 oктомври 2012
    Машко
    Private Sub btnzacuvaj_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles btnzacuvaj.Click
    If txtime.Text = "" Or txtprezime.Text = "" Or txtmaticen.Text = "" Or txtadresa.Text = "" Or txtgrad.Text = "" Or txtobr.Text = "" Then
    MsgBox("Морате прво да ги потполните сите полиња!", MsgBoxStyle.Information, "ПРАВИЛО!")
    Else
    MsgBox("Дали сте сигурни дека саката да ги додадете овие информации", MsgBoxStyle.Question, "ЗАЧУВАЈ!")
    End If
    TabelarabotnikTableAdapter.Insert(txtime.Text, txtprezime.Text, txtmaticen.Text, txtadresa.Text, txtgrad.Text, txtobr.Text)
    TabelarabotnikTableAdapter.Fill(Me.NajdirabotnikDataSet.tabelarabotnik)
    End Sub
    End Class


    иако имам дефинирано да не додава пак додава
     
  14. Кристијан Про

    Кристијан Про
    Gaining Experience

    848
    142
    5 oктомври 2012
    Машко
    TabelarabotnikDataGridView_CellContentClick како да биде ова сокриено, цело време освен кога ќе појдам барај и да најде запис и да се појават во него и во текст боксовите и зашто од твојон туторијал не сака на пр. за зачувај или додади како е кај тебе не е битно, значи го дава долу во TabelarabotnikDataGridView_CellContentClick но не го дава во базата ime_na_baza.mdb креирана во акцесс јас сакам и таму да го дава тоа

    Mислам дека е вака нешто но не сум сигурен... а за вака треба и дата да не биди избришано тоа што го избриша на почетак

    Data1.Recorddata.Uptade()
     
  15. FATAL ERROR !

    FATAL ERROR !
    Баниран/a

    579
    269
    24 Август 2011
    Доколку за почеток сакаш да не се гледа, на TblKlientiDataGridView во опциите кај Visible ќе ставиш False или во Form_Load додај TblKlientiDataGridView.Visible = False
    Потоа во Додади копчето маваш линија TblKlientiDataGridView.Visible = True и доколку сакаш за некое време Х повторно да се скрие, додаваш во копчето Timer.Start(), тајмерот го местиш на интервал од Х секунди, и во него код за повторно да го скриеш TblKlientiDataGridView.Visible = False и да не заборавиш Timer.Stop()
    Е сега во txtSearch полето со TextChanged евент, ќе додадеш
    If txtSearch.Text = "" Then
    TblKlientiDataGridView.Visible = False
    End If
    If Not txtSearch.Text = "" Then
    TblKlientiDataGridView.Visible = True
    End If
    и со ова доколку имаш нешто вметнато во полето за барање, табелата со резултати ќе се покажува, а кога ќе избришеш да нема ништо ќе се сокрие и табелата со резултати.
     
  16. Кристијан Про

    Кристијан Про
    Gaining Experience

    848
    142
    5 oктомври 2012
    Машко
    Да океј но дали ќе ги зачучува информациите што ги додавам во базата преку програма не само кога ги гледам туку и да ја отворам базата преку акцесс пр. и да ги видам сите тие инфос
     
  17. Кристијан Про

    Кристијан Про
    Gaining Experience

    848
    142
    5 oктомври 2012
    Машко
    Значи еве цел код до кај што сум стасан некоја помош за следен рекорд, предходен прв и последен избриши и измени рекорд во база... како и да можи да ми бара преку база каде што е btnnajdi и комбо боксот вака не наоѓа како и истите да си store податоците во базата а не само во Girld во програмата да можам да ја отворам базата во акцес и да ги има сите податоци кои се внесени преку програмта.


    Public Class frmnajdirabotnik

    Private Sub TabelarabotnikBindingNavigatorSaveItem_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs)
    Me.Validate()
    Me.TabelarabotnikBindingSource.EndEdit()
    Me.TableAdapterManager.UpdateAll(Me.NajdirabotnikDataSet)
    End Sub

    Private Sub Form1_Load(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles MyBase.Load
    'TODO: This line of code loads data into the 'NajdirabotnikDataSet.tabelarabotnik' table. You can move, or remove it, as needed.
    TabelarabotnikTableAdapter.Fill(Me.NajdirabotnikDataSet.tabelarabotnik)
    TabelarabotnikDataGridView.Visible = False
    btnzacuvaj.Enabled = False
    End Sub

    Private Sub btnizlez_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles btnizlez.Click
    If MsgBox("Дали сте сигурни дека сакате да излезите ?", MsgBoxStyle.YesNo, "ИЗЛЕЗ") Then
    Me.Close()
    End If
    End Sub

    Private Sub btniscisti_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles btniscisti.Click
    If MsgBox("Дали сте сигурни дека сакате да ги исчистите полињата", MsgBoxStyle.YesNo, "ИСЧИСТИ!") Then
    txtime.Text = ""
    txtprezime.Text = ""
    txtmaticen.Text = ""
    txtadresa.Text = ""
    txtgrad.Text = ""
    txtobr.Text = ""
    End If

    End Sub

    Private Sub btndodadi_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles btndodadi.Click
    btnprv.Enabled = False
    btnpredhoden.Enabled = False
    btnsleden.Enabled = False
    btnposleden.Enabled = False
    btnizlez.Enabled = False
    btniscisti.Enabled = False
    btnizbrisi.Enabled = False
    btnizmeni.Enabled = False
    btnnajdi.Enabled = False
    TabelarabotnikDataGridView.Visible = True
    btnzacuvaj.Enabled = True
    End Sub

    Private Sub btnzacuvaj_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles btnzacuvaj.Click
    If txtime.Text = "" Or txtprezime.Text = "" Or txtmaticen.Text = "" Or txtadresa.Text = "" Or txtgrad.Text = "" Or txtobr.Text = "" Then
    MsgBox("Морате прво да ги потполните сите полиња!", MsgBoxStyle.Information, "ПРАВИЛО!")
    Else
    MsgBox("Дали сте сигурни дека саката да ги додадете овие информации", MsgBoxStyle.Question, "ЗАЧУВАЈ!")
    TabelarabotnikTableAdapter.Insert(txtime.Text, txtprezime.Text, txtmaticen.Text, txtadresa.Text, txtgrad.Text, txtobr.Text)
    TabelarabotnikTableAdapter.Fill(Me.NajdirabotnikDataSet.tabelarabotnik)
    txtime.Text = ""
    txtprezime.Text = ""
    txtmaticen.Text = ""
    txtadresa.Text = ""
    txtgrad.Text = ""
    txtobr.Text = ""
    btnprv.Enabled = True
    btnpredhoden.Enabled = True
    btnsleden.Enabled = True
    btnposleden.Enabled = True
    btnizlez.Enabled = True
    btniscisti.Enabled = True
    btnizbrisi.Enabled = True
    btnizmeni.Enabled = True
    btnnajdi.Enabled = True

    End If
    End Sub

    Private Sub GroupBox1_Enter(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles GroupBox1.Enter

    End Sub

    Private Sub TabelarabotnikDataGridView_CellContentClick(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.Windows.Forms.DataGridViewCellEventArgs) Handles TabelarabotnikDataGridView.CellContentClick

    End Sub

    Private Sub Timer1_Tick(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Timer1.Tick


    End Sub

    Private Sub ComboBox1_SelectedIndexChanged(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles btnbaraj.SelectedIndexChanged
    If btnbaraj.Text = "" Then
    TabelarabotnikDataGridView.Visible = False
    End If
    If Not btnbaraj.Text = "" Then
    TabelarabotnikDataGridView.Visible = True
    End If
    txtime.Enabled = False
    txtprezime.Enabled = False
    txtadresa.Enabled = False
    txtgrad.Enabled = False
    txtobr.Enabled = False
    End Sub

    Private Sub btnnajdi_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles btnnajdi.Click
    If btnbaraj.Text = "" Then
    TabelarabotnikDataGridView.Visible = False
    End If
    If Not btnbaraj.Text = "" Then
    TabelarabotnikDataGridView.Visible = True
    Else
    txtime.Enabled = False
    txtprezime.Enabled = False
    txtadresa.Enabled = False
    txtgrad.Enabled = False
    txtobr.Enabled = False
    End If
    End Sub
    End Class
     
  18. Bozter

    Bozter
    Баниран/a

    1,399
    662
    24 oктомври 2011
    Машко
    само престани со тоа : поздрав до сите народи. xD
    и нормално збори. како да шепотиш се осеќаш....
     
    На FATAL ERROR ! му/ѝ се допаѓа ова.
  19. FATAL ERROR !

    FATAL ERROR !
    Баниран/a

    579
    269
    24 Август 2011
    @Bozter... Хехе, фала за добронамерниот предлог, правев туторијали, но со зборење сум аматер, така да ќе се потрудам да го поправам и тоа.

    @Кристијан....
    Каков ти е овој код во btniscisti_Click
    Код:
    If MsgBox("Дали сте сигурни дека сакате да ги исчистите полињата", MsgBoxStyle.YesNo, "ИСЧИСТИ!") Then
    Мислам ова нема логија... велиш
    Код:
    Доколку Полето со порака е ("Дали сте сигурни дека сакате да ги исчистите полињата", MsgBoxStyle.YesNo, "ИСЧИСТИ!") Тогаш...
    Мислам те прочитав што сакаш да направиш. Сакаш да те прашува со Yes или No, но тоа не се прави така.
    Прво дефинираш име на прашалната форма, па внесуваш линија која ќе е MsgBox и после неа користиш иф стагменти за одредување на тоа дали е кликнато yes или no.
    Код:
    Dim prasanje As MsgBoxResult
    prasanje = MsgBox("Дали сте сигурни дека сакате да ги исчистите полињата", MsgBoxStyle.YesNo, "ИСЧИСТИ!")
    If prasanje = MsgBoxResult.Yes Then
    ' код за кликнаото Yes
    End If
    If prasanje = MsgBoxResult.No Then
    ' код за кликнато No
    End If
    
    За другото погоре, секако дека и кога ќе ја отвориш базата преку акцес, ќе си стојат додадените вредности.
    И кодовите ставај ги во [code ] [/code ] таговите...
     
  20. FATAL ERROR !

    FATAL ERROR !
    Баниран/a

    579
    269
    24 Август 2011
    За денес, како да испратите емаил преку Visual Basic
     
  21. Кристијан Про

    Кристијан Про
    Gaining Experience

    848
    142
    5 oктомври 2012
    Машко
    Како е код на Да а како за Не, иначе кодот што го користиме и јас и ти не работи т.е не ги зачуваува рекордите во базата. кога ќе ја отвориме преку акцес
     
  22. FATAL ERROR !

    FATAL ERROR !
    Баниран/a

    579
    269
    24 Август 2011
    Работи, 100%, проверено од мене!
    Да ви објаснам само. Доколку преку Visual Basic ја стартувате аплиакцијата т.е. преку дебугерот, што и да додадете во базата, и кога ќе ја отворите во акцес НЕМА да има ништо, затоа што дебугерот е само тест опција, после затворањето на програмот тој ја враќа истата датотека, чистата. За да проверите дали навистина се зачувуваат информациите во базата, направете и Build и одете во bin/debug фолдерот и од таму стартувајте ја апликацијата.
    @Кристијан, погледни погоре, убаво си пишува како да направиш прашална форма со Да и Не опции.
    Код:
    Dim prasanje As MsgBoxResult
    prasanje = MsgBox("Дали сте сигурни дека сакате да ги исчистите полињата", MsgBoxStyle.YesNo, "ИСЧИСТИ!")
    If prasanje = MsgBoxResult.Yes Then
    ' код за кликнаото Yes
    End If
    If prasanje = MsgBoxResult.No Then
    ' код за кликнато No
    End If
    
    Овде дека пишува код за јес и ноу, таму треба да внесеш твој код за тоа што да се прави доколку е кликнато јес или ноу :)
     
  23. Кристијан Про

    Кристијан Про
    Gaining Experience

    848
    142
    5 oктомври 2012
    Машко
    океј сега уште ми треба за дата рекордингот да ми листа прв предходен следен последен ова она i gotov sum :)
     
  24. FATAL ERROR !

    FATAL ERROR !
    Баниран/a

    579
    269
    24 Август 2011
    Еве нешто набрзина за MsgBoxes :)
     
  25. Кристијан Про

    Кристијан Про
    Gaining Experience

    848
    142
    5 oктомври 2012
    Машко
    а ЗА БАРАЈ ЗНАЧИ САКАМ ДА ДАВА И ВО Girld и автоматски да ги потполни текст боксовите
     
Слични теми
  1. PeTaR-
    Одговори:
    21
    Прегледи:
    2,615
  2. dimitars
    Одговори:
    15
    Прегледи:
    3,311
  3. Gateway
    Одговори:
    4
    Прегледи:
    1,325
  4. energizer
    Одговори:
    6
    Прегледи:
    2,174
Вчитување...

Сподели

Вчитување...