1. Здраво и добредојдовте на форумот на IT.mk.

    Доколку сеуште не сте дел од најголемата заедница на ИТ професионалци и ентузијасти во Македонија, можете бесплатно да се - процесот нема да ви одземе повеќе од 2-3 минути, а за полесна регистрација овозможивме и регистрирање со Facebook и Steam.
    Сокриј

VB.NET - Фискална

Дискусија во форумот 'Visual Basic' започната од W1ndows, 29 Јули 2008.

  1. bobmkd

    bobmkd
    Gaining Experience

    362
    190
    18 ноември 2008
    Машко
    На acolazarov му/ѝ се допаѓа ова.
  2. acolazarov

    acolazarov
    Intern

    11
    0
    14 Мај 2010
    Сега уште некој да даде пример во понов VB.NET ќе биде одлично :)
     
  3. Roki73

    Roki73
    Intern

    15
    0
    22 Јануари 2015
    Машко
    Zdravo decki na site. Barajki po internetot za fiskalnive kasi i vb.net, naletav na ovoj forum. Imam napraveno program vo VB.NET 2010, ama fiskalnava kasa me ubiva. Sledejki nekoi upatstva uspeav da go kreiram PF500.IN fajlot - fiskalnata startuvase bez problem, no zabelezav deka site proizvodi se so "A" karakter , potocno 18% danok iako nekoi proizvodi se bez danok ili 5% danok. Koga go otvoriv .IN fajlot zabelezav deka karakterot za danokot e vo kirilicen format, potocno bukvata "A", dodeka spored upatstvata od accent bi trebalo da bide "À". Gledam deka temava e so poodminat datum, no se nadevam deka do sega nekoj ima napraveno nesto vo VB.NET 2010 so slicen problem. Pa ako ima nekoj neka pomaga !!!
     
  4. acolazarov

    acolazarov
    Intern

    11
    0
    14 Мај 2010
    Праќај му на принтерот chr(ascii) код. Мислам дека за даноците се 192, 193, 194 и 195. Значи Chr(192),.. Покасно ќе ги корегирам броевите ако треба, а ги имаш во контролните кодови од Акцент, дека не сум на ПЦ.

    ПС. Ако фирмата НЕ е ддв обврзник, МОРА СИТЕ артикли да се данок Г или Chr(195).
     
  5. Roki73

    Roki73
    Intern

    15
    0
    22 Јануари 2015
    Машко
    Pa vsusnost toa i e problemot, za da go kreiram PF500.IN fajlot vo kodot gi koristev Chr(192) - za 18% , za Chr(193) - za 5% i tnt..., no koga ke go otvoram .IN fajlot Chr(192) mi vrakja "A" vo kirilica, namesto "À" - kako sto e opisano vo primerot na .IN fajlot od Accent.
     
  6. acolazarov

    acolazarov
    Intern

    11
    0
    14 Мај 2010
    Кај мене не знам какво е А за 18%, дали е кирилично, но Б за 5% очигледно е кирилично и немам проблем. По таа логика веројатно и А е кирилично.
    Ти имаш проблем со тоа како да го наполниш фајлот, а не со фискалниот принтер.
    Ако за chr(193) не добиваш Б проблемот е веројатно во енкодингот.
     
  7. Roki73

    Roki73
    Intern

    15
    0
    22 Јануари 2015
    Машко
    Најпрво благодарам за одговорот!
    Се сложувам со тебе, Chr(193) трееба да даде Б, но на фискалниот принтер, поточно така излегува на фискалната сметка. Но дали проба да го отвориш .IN фајлот - дали таму исто стои Б или друг карактер. Инаку за енкодингот го користев следново : system.text.encoding.default. Моментално сум на работа, подоцна ке ти пратам дел од кодот, па ако можеш разгледај го.
     
  8. acolazarov

    acolazarov
    Intern

    11
    0
    14 Мај 2010
    Го отворив фајлот, од таму знам дека е Б. Веројатно правиш некој лапсус.
     
  9. acolazarov

    acolazarov
    Intern

    11
    0
    14 Мај 2010
    Велиш на назад фискална, а потоа принтер, за кој модел станува уствари збор?
     
  10. Roki73

    Roki73
    Intern

    15
    0
    22 Јануари 2015
    Машко
    Упсссс! Станува збор за фискален принтер PF500. Еве дел од кодот, ако можеш види дали има некоја грешка кога ке имаш време.

    Dim tarifaA = Chr(192)
    Dim tarifaB = Chr(193)
    Dim tarifaC = Chr(195)

    Dim pateka As String = "C:\Fiskal\PF500.IN"
    Dim objWriter As New StreamWriter(pateka, False, System.Text.Encoding.Default)
    objWriter.Write(Chr(32) + Chr(48) + "1,0000,1" + Chr(13) + Chr(10))
    objWriter.Write(Chr(65) & Chr(49) & "Proizvod 1 " & Chr(9) & tarifaA & Replace(Format(CDbl(iznos1.Text), "0.00"), ",", ".") & "*1.000" & Chr(13) & Chr(10) & _
    Chr(66) & Chr(49) & "Proizvod 2 " & Chr(9) & tarifaA & Replace(Format(CDbl(iznos2.Text), "0.00"), ",", ".") & "*1.000" & Chr(13) & Chr(10) & _
    Chr(67) & Chr(49) & "Proizvod 3 " & Chr(9) & tarifaC & Replace(Format(CDbl(iznos3.Text), "0.00"), ",", ".") & "*1.000" & Chr(13) & Chr(10))

    objWriter.Write(Chr(36) & Chr(53) & "Ref. Broj : " & arh_br.Text & Chr(9) & Chr(13) & Chr(10))

    objWriter.Write(Chr(37) & Chr(56))
    objWriter.Flush()
    objWriter.Close()
     
    Последна промена: 23 Јануари 2015
  11. Roki73

    Roki73
    Intern

    15
    0
    22 Јануари 2015
    Машко
    погледни го сега PF500.IN фајлот, како изгледа по егзекутирањето на овој код.
    01,0000,1
    A1Proizvod 1 ?1413.00*1.000
    B1Proizvod 2 ?0.00*1.000
    C1Proizvod 3 ?80.00*1.000
    $5Ref. Broj : TEST7/2015
    %8
     
  12. marv

    marv
    Practice makes perfect

    2,142
    1,438
    5 oктомври 2007
    Машко
    aj zakaci go fajlot. vaka pola komandi falat. da vidime tocno sto dobivas.
     
  13. Roki73

    Roki73
    Intern

    15
    0
    22 Јануари 2015
    Машко
    Zdrvo marv! Eve go prikaciv modulot, pa ako imas vreme razgledaj go.
    Edna rabota zabelezav, Ako zamenam Chr(192) so ChrW(192), vo toj slucaj go dobivam "À" - karakter, kako sto e opisano vo upatstvoto od Accent. Vo vakov slucaj fiskalniot printer startuva bez problem, no na fiskalnoto livce site stavki se so karakterot "A" ( mislam na danokot ) iako poveketo od stavkite se bez danok. Nekade pravam nekoja greska izbudalev nikako da otkrijam kade gresam.
     

    Прикачени датотеки:

  14. BrankoD

    BrankoD
    Intern

    23
    24
    31 Август 2012
    Машко
    Дечки, пред 3-4 години имав направено софтвер за малопродажба кој што принта фискални сметки (работи со давид фискални каси и принтери и синерџи принтер).

    Со измените донесени со новиот закон, знам дека фискалните имаат нов софтвер и има направено повеќе измени (додадени се повеќе ддв групи, македонски производи...итн), но не знам и не можам да најдам што е се сменето со новиот софтвер и што треба да корегирам во кодот а и немам фискална каса/принтер во моментов за да пробам.

    Ме интересира што точно е изменето со новиот закон, како се распределени ддв групите, која ддв група е за македонски прозводи, дали пораките се испраќаат со истата лозинка за касиерите, дали пакетираните пораки се во ист формат.

    Дали знаете дали фискалните каси synergy sy50 имаат нов софтвер и дали поддржуваат контролирање на истите преку компјутер, затоа што со стариот софтвер поддржуваа само печатење на сметки преку некој дос програм?
     
  15. Roki73

    Roki73
    Intern

    15
    0
    22 Јануари 2015
    Машко
    Колку сум запознат, мислам дека пред даночната група за македонски производи се става "@". Немам многу искуство со фискалниве принтери и каси воопшто, затоа и се регистирав во форумов, бидејки и јас заглавив со оваа проблематика околу фискалниве принтери. Како што гледам има поискусни на форумов, верувам дека ке ти помогнат.
     
  16. marv

    marv
    Practice makes perfect

    2,142
    1,438
    5 oктомври 2007
    Машко
    На прва вака немозам да приметам некоја грешка . Само не си ме разбрал. Дај пушти некој излезен фајл од целава функција (PF500.IN) да видам што точно добиваш во фајлот.
     
  17. Roki73

    Roki73
    Intern

    15
    0
    22 Јануари 2015
    Машко
    Недоразбирање!, веке и не можам да мислам како што треба. Како и да е, еве еден .IN фајл. Со егзекутирањето на овој код ке забележиш на местото каде што теба да стојат даночните групи добивам прашалници.
     

    Прикачени датотеки:

    • PF500.txt
      Големина:
      711 bytes
      Прегледи:
      30
  18. marv

    marv
    Practice makes perfect

    2,142
    1,438
    5 oктомври 2007
    Машко
    Mi se cini deka imas problem so encodingot.
    Aj smeni go ova
    Код:
    Dim objWriter As New StreamWriter(pateka, False, System.Text.Encoding.Default)
    so
    Код:
    Dim objWriter As New StreamWriter(pateka, False, system.text.encoding.utf8)
    i probaj. I pusti novo PF500.in da go proverime. I nemora so tolku mnogu artikli da probuvas. Probaj so 1,2,3. Isto nemozes da pratis artikal so kolicina cena 0.00. Ke imas problemi.
     
  19. Darko Stojanovski

    Darko Stojanovski
    Intern

    2
    0
    25 Јануари 2015
    Здраво. Барајќи по интернет ја најдов темава, па реков да прашам за мојот проблем.

    Неможам да разберам во кој формат се и како да ги поврзам грешките во pf500.err, со кодовите кои се дадени во документот КодовиГрешки.док

    Во Документот за pf500.err пишува

    Во оваа датотека е запишан статусот на принтерот после извршување на секоја команда, статусот е опишан во 6 бајти. Вредноста на секој бит од бајтите е детално опишана во прирачникот со кодовите за принтерот Synergy pf500.


    Може да приметите дека во извршувањето на командата за регистрација на продажба во третиот ред настанала синтаксна грешка (бајтот со вредност 161).


    C:\pf500.err

    128, 128, 136, 137, 128, 178
    128, 128, 136, 137, 128, 178
    161, 128, 136, 137, 128, 178


    Но во докуметот за кодови грешки, грешките се од 1 (ERR_SALE_OVERFLOW) до 126 (RR_SD_CARD_FULL).

    Може некој што знае, да помогне?
     
  20. marv

    marv
    Practice makes perfect

    2,142
    1,438
    5 oктомври 2007
    Машко
    znaci sekoj od gornite broevi e bajt vrednost. moras da go razbies na bitovi i taka da gi testiras. na primer 130 ti e 1000010. znqci greskata ti e vo 2riot i 8miot bit. Soglasno koj bajt go testiras taka ke ja interpreriras greskata.
     
    На Darko Stojanovski му/ѝ се допаѓа ова.
  21. Roki73

    Roki73
    Intern

    15
    0
    22 Јануари 2015
    Машко
    Вака, еве го и вториот .IN фајл со utf8 енкодингот. Инаку, благодарам за советот со 0,00 цена. Цените ги земам од фиксни котроли, затоа така излезе фајлот, но ке му го најдам крајот и на тоа. Мислам дека еднаш пробав со utf8 ама не сум баш сигурен. Сепак провери го фајлот.
     

    Прикачени датотеки:

    • PF500.txt
      Големина:
      215 bytes
      Прегледи:
      17
  22. Darko Stojanovski

    Darko Stojanovski
    Intern

    2
    0
    25 Јануари 2015
    Fala ti Marv. Po zakonot na marfi, nekolku dena se macev, ama koga postirav ovde, posle nekoe vreme mi tekna :) Kako i da e, dobro e sto e postirano, bar drugi nema da se macat so istiot problem.
     
  23. marv

    marv
    Practice makes perfect

    2,142
    1,438
    5 oктомври 2007
    Машко
    Od koga ti rekov UTF, posle vsusnost mi tekna. Kasive na accent rabotat vsusnost so ANSI-1251 kodna strana. e sega toa izgleda u NET e malce zeznato gleda po google. jas bi probal vaka
    Код:
    Dim objWriter As New StreamWriter(pateka, False, System.Text.Encoding.GetEncoding(1251))
    Se na se otvori go potoa fajlot u bilo koj HeX editor/viewer i znakot za A ddv grupa treba da ti e so HEX C0
     
    На bokiscout и Roki73 им се допаѓа ова.
  24. Roki73

    Roki73
    Intern

    15
    0
    22 Јануари 2015
    Машко
    Ок, фала marv! денес ке го испробам и тоа, па ке ти кажам што сум направил.
     
  25. Roki73

    Roki73
    Intern

    15
    0
    22 Јануари 2015
    Машко
    Ouuuuuuuuuuuuuuu Yes! Edno golemo FALA! marv. Sega raboti kako sto treba. Do encodingot bila rabotata. Sega uste da vidam kako da go sredam kreiranjeto na fajlot bez stavkite sto se so nula vrednost, i se ke bide kako sto treba.
     
Слични теми
  1. GigaC
    Одговори:
    8
    Прегледи:
    3,653
  2. D@re
    Одговори:
    12
    Прегледи:
    3,718
  3. daceee90
    Одговори:
    6
    Прегледи:
    1,711
  4. NERD.
    Одговори:
    12
    Прегледи:
    6,419
  5. genki
    Одговори:
    4
    Прегледи:
    2,303
Вчитување...

Сподели

Вчитување...