1. Здраво и добредојдовте на форумот на IT.mk.

    Доколку сеуште не сте дел од најголемата заедница на ИТ професионалци и ентузијасти во Македонија, можете бесплатно да се - процесот нема да ви одземе повеќе од 2-3 минути, а за полесна регистрација овозможивме и регистрирање со Facebook и Steam.
    Сокриј

VB.NET - Фискална

Дискусија во форумот 'Visual Basic' започната од W1ndows, 29 Јули 2008.

  1. W1ndows

    W1ndows
    Intern

    33
    5
    29 Јули 2008
    Zdravo, imam napraeno aplikacija za turisticka agencija, rezervacii takvi raboti, so databaza, sega gazdata mi pobara aplikacijata da ja povrzam so fiskalen aparat (pf5000), rabotata e sto ne se razbiram na fiskali, ustvari samo sto sum diplomiral i ne znam bas nisto za fiskalnite aparati.
    Ima nekoj ideja kako da go zavrsam ovoj problem, ili potocno kako da ja povrsam aplikacijata so fiskalniot aparat.
    Pozz
     
    На Sara94 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. tos!

    tos!
    Intern

    3
    0
    30 Јули 2008
    Lele jas kolku vreme go imam ovoj problem za povrzuvane , ama nikoj neke da pomogne da kaze kako i sto treba da napravime za da go povrzam prog so fiskalnata , a od druga strana nesmees da pravis eksperimenti so fiskalnata posto UJP :lut2: ke se nalutat i ke pisat kazna .Od druga strana od prodavacite ne ni davaat nikakva informacija ili nekoj tutorial kako i sto treba da se napravi da se povrzi fiskalniot printer so aplikacijata.
    Ako stvarno nekoj moze da pomogne vi se molam pomagajte:rolleyes:
     
  3. Commie

    Commie
    Gaining Experience

    4,712
    213
    27 oктомври 2007
    Машко
    Малце оф топик, но фирмите заработуваат од тоа што им инсталираат софтвер на фискалните апарати. Баш ми споменаја дека 2000 денари наплаќале за оваа работа, така да мислам дека тешко ќе добиете таква информација. Но сепак со среќа.
     
  4. W1ndows

    W1ndows
    Intern

    33
    5
    29 Јули 2008
    Spored eden drugar kako mi kaza, tie so prodavaat fiskalni aparati se zadolzitelni da im pokazaat na programerite kako treba da se raboti so fiskalniot aparat, ama jas veke nekolku pati prakam e-mail na accent.com.mk i nisto rabotava..zatoa baram pomos mozda nekoj moze da mi pomogne.
     
  5. Kuzma

    Kuzma
    Баниран/a

    52
    0
    18 Јуни 2008
    pa imas adresa i telefonski broj javi im se, prasaj gi...
     
  6. W1ndows

    W1ndows
    Intern

    33
    5
    29 Јули 2008
    eh Kuzma kolku lesno bilo ova za tebe, ne ednas sto pati sum se javil, sum prasal, odogovorot e ostavi telefon ili e-mail zasto programerot ne e tuka vo momentot i toj ke ti se javu ili preku e-mail ke ti kaze. Sepak dosega ne sum imal nieden odgovor.
     
  7. Garfield

    Garfield
    Intern

    277
    4
    9 Декември 2007
    Абе видете кој ја произведува касата кој модел, па потоа по гуглајте малку. Мора да постои некое API, библиотека во некој програмски јазик која содржи функции за работа со фискалната каса. Не очекувајте дека некој од фирмите ќе ви помогнат, ако ви кажат ќе си направат само конкуранција, а тоа сигурно не го сакаат:muahaha:.

    Кажете кој е производител и модел, па да видиме како може да се реши проблемот.

    Сега лошо е што е во VB.NET не сум сигурен дека би имало некоја библиотека баш за VB, најчесто се за С, С++ но не се разбирам многу во VB можда би можело со С++ да се искомбинира.
     
  8. marv

    marv
    Practice makes perfect

    1,840
    1,093
    5 oктомври 2007
    Машко
  9. W1ndows

    W1ndows
    Intern

    33
    5
    29 Јули 2008
    Fala marv sum gledal na forumot, sepak nisto od rabotava, mene mi treba nesto sto mozam da komuniciram so fiskalniot aparat, da e nekoe .dll file. Sepak fala za pomosta.
    Garfield fiskalniot aparat e toj so se koristi povise na makedonskiot aparat, firmata e od accent a fiskalniot aparat e pf500.
    Mozes slobodno i na C++ da mi pokazes nekoe trikce kako da komuniciram so aparatot, znam nesto na C++ pa i ke se obidam da go prevedam na VB.NET posle.
    Fala
     
  10. Garfield

    Garfield
    Intern

    277
    4
    9 Декември 2007
    Лоша работа е што не можат да се најдат официјални податоци од производителот. Затоа што тие мора да обезбедат драјвери и библиотеки за девелоперите.:lut2:
     
  11. marv

    marv
    Practice makes perfect

    1,840
    1,093
    5 oктомври 2007
    Машко
    Јас имам 2-3 фајла (имаш за Dos i VB) сто ми ги имаат пратено на времето од Акцент. ај ке ти ги пустам по ПП.
     
  12. W1ndows

    W1ndows
    Intern

    33
    5
    29 Јули 2008
    marv fala ti ke proveram dali mozam da storam nesto, sepak fala ti odnapred.
     
  13. ^GuNNeR^

    ^GuNNeR^
    Intern

    2
    0
    23 Мај 2007
    Ај ако може и мене нешто да ми пратите по ПП, ќе ми притреба
     
  14. спиро_дт

    спиро_дт
    Intern

    278
    9
    1 oктомври 2008
    хаха па зашто би биле апи библиотеките кога би се користеле само во ц/ц++.. апи може да се користи со секој програмски јазик..

    бтв мислим дека е доволно да знаеш на кој пи од приклучокот кој податок иде .. потражи повеќе информации за пиновите на кабелот од фискалната
     
  15. W1ndows

    W1ndows
    Intern

    33
    5
    29 Јули 2008
    posle nekoe vreme otsustvo tuka sum :)
    ne sum imal vreme za forumot sepak mi tekna sega pa se odluciv da pisam, najdov resenie za fiskalniot aparat pf500 blagodarenie na marv sto mi gi prati tie fajlovi, mnogu lesno so programceto mozete da komunicirate so fiskalniot aparat pf500. Sepak uste ednas fala ti marv za fajlovite sto mi gi prati, bez toa nisto nemase da stignam. Ako nekoj uste ima problem so komuniciranje na fiskalniot aparat slobodno prasajte ili ako vi se potrebni fajlovite slobodno pisete mi na e-mail admin@bujarademi.com
     
  16. W1ndows

    W1ndows
    Intern

    33
    5
    29 Јули 2008
    OK napraiv upload na fajlovite, moze da gi zimate fajlovite tuka
    Example:

    Код:
    Dim objWriter As New StreamWriter(My.Application.Info.DirectoryPath.ToString & "FISCALPF500.IN", False, System.Text.Encoding.Default)
    
            'Otvoranje na fiskalna smetka
            objWriter.Write(Chr(32) + Chr(48) + "1,0000,1" + Chr(13) + Chr(10))
    
            'Pisuvanje artikli <seq> = Chr(35) ose Chr(36)
             objWriter.Write(Chr(35) & Chr(49) & "Produkt 1" & Chr(9) & Chr(192) & CDbl(CenaNaArtikal).ToString("##.00") & "*" & CDbl(KolicinaNaArtikal).ToString("#0.000") & Chr(13) & Chr(10))
    
            ' TOTAL
            objWriter.Write(Chr(32) & Chr(53) & Chr(9) & Chr(13) & Chr(10))
    
            'Zatvoranje smetka
            objWriter.Write(Chr(37) & Chr(56))
            objWriter.Flush()
            objWriter.Close()
    
           Shell("FISCALFiscal32 " & "FISCALPF500.IN", AppWinStyle.NormalFocus)
    
     
  17. Tosi123

    Tosi123
    Intern

    13
    0
    5 ноември 2009
    "Shell" е нај лош функсион за екзекутиранје. Пробајте ShellExecute

    Не е мозно да ги имаш фискалните функсии во некое "dll file", кога го купис фискалниот апарат ти доаѓа и либрариата сто ги има фускалините функсии.
     
  18. W1ndows

    W1ndows
    Intern

    33
    5
    29 Јули 2008
    Tosi123 za zal nema takvi funkcii kupi si fiskalna i ke vidis dali ima funkcii. Ina4e Accent ima pusteno text file koj gi opisuva komandite koi treba da se zadadat na fiskalniot aparat. Jas go napraiv upload i toj text file sto gi opisuva komandite, taka da ima nacin i bez da koristis drug exe file ili .dll file da komuniciras so fiskalniot aparat preku SerialPort controlata na .NET 2.0 no nemam testirano toa :D taka da i ova ide super :)
     
  19. gocets

    gocets
    Intern

    3
    0
    17 ноември 2009
    Super e se, samo ne znam kako da pecatam izvestai so Fiscal32.exe, nema nekoe upatstvo za komandite kako (zatvoranje na de - nuliranje, izvestai od datum do datum, od broj do broj na fiskalna smetka)?? F1, pls :)
     
  20. W1ndows

    W1ndows
    Intern

    33
    5
    29 Јули 2008
    gocets mislam deka sum go stail i dokumentot so kodovite. Citaj gi pa ke vidis kako mozes da naprais i izvestai. Poveketo izvestai davaat rezultat na fajloj pf500.out taka da treba da citas od fajlot koga e potrebno. Pozdrav :bravo:
     
  21. gocets

    gocets
    Intern

    3
    0
    17 ноември 2009
    Bujar, fala mnogu za brziot odgovor, ama barem eden primer za OD DATUM DO DATUM. vo fajlot PF500.IN vnesuvam:

    011009,311009

    i vadi pf500.err ova:

    160, 130, 146, 139, 128, 186

    Dali pred datumite treba da stojat nekoi naredbi, kade gresam.... nekako ne gi razbiram kodvite, naciniot na kodiranje vo dokumentot. :(
     
  22. W1ndows

    W1ndows
    Intern

    33
    5
    29 Јули 2008
    Код:
    Function IzvestajDatum(ByVal startdate As Date, ByVal enddate As Date) As Boolean
            ' Znaci Kodot sto ni e potreben za izvestajot e Chr(94)
            ' Otvarame PF500.IN za pisuvanje
            Dim objWriter As New IO.StreamWriter(My.Application.Info.DirectoryPath.ToString & "PF500.IN", False, System.Text.Encoding.Default)
    
            'Pisuvame Kodot
            objWriter.Write(Chr(32) & Chr(94) & startdate.ToString("dd.MM.yyyy") & "," & enddate.ToString("dd.MM.yyyy") & Chr(13) & Chr(10))
            ' Chr(32) = Sequenca dadena do fiskalniot aparat, sekoja komanda treba da ima razlicen sequent broj od prethodnata komanda
            ' Chr(94) = Naredbata dadena na fiskalniot aparat (Izvestaj od datum do datum)
            ' startdate.ToString("dd.MM.yyyy") & enddate.ToString("dd.MM.yyyy") = datumite so format dd.MM.yyyy , mozebi ne e tocniot format sto se bara sepak
            ' probaj nekoj format, no veruvam deka ovoj e tocniot format na datumot kako treba da bide daden do fiskalniot aparat.
            ' Chr(13) & Chr(10) = Nisto posebno oznacuva NewLine otkako e zavrsena komandata
    
            ' Execute Fiscal32.exe
            Shell("Fiscal32 " & "FISCALPF500.IN", AppWinStyle.Hide)
    
            ' Napomena:
            ' Otkako se zavrsuva nema da ti dade nisto na pf500.out tuku ke pecati list isto kako za dnevniot finansiki izvestaj
            ' So Sreka
        End Function
    
     
  23. gocets

    gocets
    Intern

    3
    0
    17 ноември 2009
    wauuu

    Bujar da si zdrav i ziv 1 000 000 godini. :) Uspesno.... :bravo::bravo:
     
  24. Jazz29

    Jazz29
    Intern

    7
    0
    28 Март 2014
    Машко
    Ajde ako gi ima uste nekoj fajlovite na ova fiskalla za implementacia vo C# neka gi pravti vo PP.
     
  25. acolazarov

    acolazarov
    Intern

    11
    0
    14 Мај 2010
    И на мене добро би ми дошле (y)
     
Слични теми
  1. GigaC
    Одговори:
    8
    Прегледи:
    3,571
  2. D@re
    Одговори:
    12
    Прегледи:
    3,630
  3. daceee90
    Одговори:
    6
    Прегледи:
    1,634
  4. NERD.
    Одговори:
    12
    Прегледи:
    5,997
  5. genki
    Одговори:
    4
    Прегледи:
    1,909
Вчитување...

Сподели

Вчитување...