Стануваше збор за половна конфигурација и соцкет за соцкет се мењавааИнтелот ти е минимално подобар во перфоманси спрема рајзенот, најверојатно станува збор за половна конфигурација и јас лично би го одбрал рајзенот ради потрошувачката, ладењето и имаш upgrade path на 5 генерација рајзен ако би помислил некогаш.
Добро размислување од прилика рузен може повеќе упдате да се направе како што претражив и јас по гоогле ако се ставе пример рузен 5 5600 или нешто слично може да се упдате нешто на подоброПогледнете го атачментот 131099
Mnogu chudna sporedba imas objaveno.. ama odi so ponovoto, vo slucajot ryzen build-ot.
PS: Na slikata pogore imas mal excel sheet za sporedba izmegju procesorite, generirano od ChatGPT 4
дизајнерите изгледа се зафатени со други работи...Зависи од цената, иначе исто ти се фаќа. Со Рајзенот имаш уште доста повеќе простор за надградба и е сеуште актуална генерација за разлика од археологијата на Интел
До сега имав само еден АМД од многу постари верзии и незнам некако интелот до сега го баратам пошто некако интелот е интелотдизајнерите изгледа се зафатени со други работи...
Сепак Intel ќе најде начин да продолжи со работа во други сектори, а не само во секторот на Пероснални Компјутери, кој веројатно море да се реинвентира
Кои конфигурации се подобри ако може мислење
Матична
Gigabyte B450 Aorus Elite V2
Со процесор CPU AMD AM4 Ryzen 5 3600
Или Овие
Матична
Z370 HD3
Со процесор i7-8700K
Ај бе па и ти - не го учи да го прашува ЧатЏиПиТи - ние шо ќе праиме после на форумов ?Погледнете го атачментот 131099
Mnogu chudna sporedba imas objaveno.. ama odi so ponovoto, vo slucajot ryzen build-ot.
PS: Na slikata pogore imas mal excel sheet za sporedba izmegju procesorite, generirano od ChatGPT 4
Па нормално . Јас Б350 имам , уште постара плоча - подржува 5600Х имам ставено - супер си шиба.. Рамот на 3733Мхз нема гајле .. До 4000Мхз работи - само ЦПУто не ми работи na MCLK, FCLK, UCLK 1:1:1. Така да ако пуштам на 4000Mhz е поспор ..@Nikola100 brat jas ja imam istata ploca stavam 5800x3d i kraj![]()
Да ама не се клока така 5000 серија . Статички си клокал..5600x e beast od cpu go imam overklokano na 4.7 na 1.3 volti preky ryzen master brz za gejming i za render plus go nacekav za 10000 posto build praev pred 5 meseci![]()
А точно за рендерирање убаво е статички оверклок . Ама на крај краеви колку пари - толку музика . Колку работа ќе заврши - толку ќе грее. Нешто се ќарува со андерволтот ама и тоа има граница и нестабилно станува ЦПУто. Спрема потребите ке си наместишFala brat znam za pbo overklokav jas i preku pbo so +200mhz i mi bustase do 4.85 ghz i trosese okolu 100 wati ali realno posle sfanav deka ne treba da go overclokuvas cpu za 5 posto performansi i sega mi e na default na 65 stepeni![]()
Можеби и јас ако најдам некој солиден соцкет со некоја добра цена за Амд преминувам да го составам баш да пробам која е разликатаDa pa toa e dobro kaj amd so imas da receme direkten pristap jas dodeka bev na intel ne sakav da slusnam za amd ali amd so zen3 rasturi i 3 godini mu trebaa na intel da izvadi i5 13600k koj e za nijansa podobar i uste 5600x ne se dava![]()