Учиме Html

Статус
Затворена за нови мислења.

A^1^T^E^A^M

Баниран/a
18 април 2007
393
2
brmbrm.blog.com.mk
Оваа тема ја отварам за сите ХТМЛ Програмери од почетници до професионалци:d тука може да разменуваме хтмл кодови и се околу хтмл кодовите;)
 

A^1^T^E^A^M

Баниран/a
18 април 2007
393
2
brmbrm.blog.com.mk
Еве јас ке почнам да објаснувам некој основни работи за хтмл програмирањето:D

ЛЕКЦИЈА 1
Како да стартуваме со градење на Html страни.
Го отвараме NotePad
Ке го напишеме првиот наш Html код за да ја изградиме нашата прва Html Страна.
Значи стартуваме NotePAd и во него пишуваме:
Код:
<html>
<title>Naslov na stranata</title>
Zdravo Svete - Ova e mojata prva web strana. <b>I ova e tekst vo bold</b>
</html>

ЛЕКЦИЈА 2
Зглавија
Зглавијата(или насловите) можат да се дефинираат од 1 до 6.
<h1>Означува најголемо зглавие
Ке напишеме пример со зглавијата :
Отворете го NotePad и почнуваме со работа:
Код:
<html> 
<h1>Prvo zglavie</h1> 
<h2>Vtoro zglavie</h2> 
<h3>Treto Zglavie</h3> 
<h4>Cetvrto Zglavie</h4> 
<h5>Petto Zglavie</h5> 
<h6>Sesto zglavie</h6> 
</html>
 

A^1^T^E^A^M

Баниран/a
18 април 2007
393
2
brmbrm.blog.com.mk
ЛЕКЦИЈА 3
Параграфи,Снаоѓање во линии
За да направиме параграф во Html ке мора да напишеме соодветен код.
Параграфите ги дефинираме со <p> Тагот

Следува пример.
Код:
<html> <p>Primer paragraf prv</p> 
<p>Primer Paragraf vtor</p> 
</html>

Снаоѓање на редово,линии..(Break Lines)
На пример што ке се случи ако сакаме од еден ред да скокнеме во друг.За тоа исто така мора да уотребиме соодветен Html таг.
<br>
Пример:
Код:
<html> deneska e <br>Dobar<br>den<br>Pogoden<br>Citanje It Novosti. </html>

ЛЕКЦИЈА 4
Како да вметнам потсетник за таговите,Како да вметнам хоризонтална линија во Html.

ако пишувате во Html и имате потреба од некој таг кој не го знаете а сте го виделе од некои книги,веб страни,ова она најдобро е да го прибележите за што служи за да потоа немате никакви проблеми
За тоа употребуваме
<!-Onoj i onoj kod mi e da zakacam pozadina od nekoja slika-->
Пример:
Код:
<Html>
Nekoj tekst<hr> <!--Hr tagot iscrtuva horizontalna linija-->
</html>
 

A^1^T^E^A^M

Баниран/a
18 април 2007
393
2
brmbrm.blog.com.mk
ЛЕКЦИЈА 5
Вметнување на боја на позадината во вашата Html Страна.
За да ја зашараме и развеселиме вашата веб страна ке и ја обоиме позадината.

Body Bgcolor

Пример сеа ке ја обоиме страната розево:
Код:
<html> 
<Body bgcolor ="pink"> <h1>Imam strana vo boja :)</h1> </html>

ЛЕКЦИЈА 6
Тагови заМанипулирање со текстот

<b> Дефинира задебелен (Bold) текст
<big> Дефинира голем текст
<em> Дефинира закосен текст
<i> Дефинира закосен текст
<small> Дефинира мал текст
<strong>Дефинира силен текст
<sub> Defines потенок телст
<u>Дефинира поцртан текст
<s> Дефинира штиклиран текст
Код:
<html> 
<body> 
<b>Ова е задебелен текст</b> 
<br> <strong> Silen tekst </strong> 
<br> <big> Golem tekst </big> 
<br> <em> Zakosen tekst </em> 
<br> <i> Zakosen tekst </i> 
<br> <small> Mal tekst </small> 
<br> Tekstot sodzi <sub> Subskripcija </sub> 
<br> tekstoot zodrzi <sup> Super skripta </sup> 
</body> 
</html>
 

A^1^T^E^A^M

Баниран/a
18 април 2007
393
2
brmbrm.blog.com.mk
ЛЕКЦИЈА 7
Употреба на <pre> тагот.
Ако сакаме слободно да пишуиваме низ нашата страна без <br> кодот а да се одвојуваме од редови,или пак да напишеме некој компјутерски код <pre> тагот му е мајката.
Пример 1
Код:
<html>
<pre> Zakon e IT SEC
najdobra strana
najdobar IT Forum
i
sekako
najdobar forum</pre>
</html>

Пример 2.

Код:
<html>
<pre>Ova e   php :


$Z = 1;
while ($Z<=5)
{
echo "Zdravo narode<br />";
$Z++;
}

</pre>
</html>
 

A^1^T^E^A^M

Баниран/a
18 април 2007
393
2
brmbrm.blog.com.mk
толку за денес.
спремете се за утре и ова да биде научено.
утре ке научите како да вметнете линк,ке научите како да вметнувате бои на текстот,ке ги научите сите врсти на бои ,ке научите како да вметнете слика и уште ред други работи.
поздрав:d :d
 

A^1^T^E^A^M

Баниран/a
18 април 2007
393
2
brmbrm.blog.com.mk
фала:) :) :D

ЛЕКЦИЈА 8
Вметнување на линк,Вметнување на слика.
Ако сакате да вметнете линк во вашата страна на некоја песна,фаил,веб страна или игра ке треба да напишете:
Код:
<html> 
<a href ="http://www.it.com.mk">Makedonski IT Forum</a> 
</html>

Kaко да вметнам линк кој ке се отвори во нов таб.

Код:
<html> 
<a href="http://www.it.com.mk" target="_blank">Makedonski IT Forum</a> <html>

Како да вметнеме слика во нашата страна.
Вметнувањето на слика е многу лесно
се што треба да направите е да најдете слика од web или од вашиот компјутер и да ја копирате адресата.
На пример логото на форумов
vbulletin3_logo_white.gif

Сеа како да ја ставиме во Html.
Отворете го нот падот и напишете
Код:
<html>
<img src="http://it.com.mk/forum/images/misc/vbulletin3_logo_white.gif"</img>
</html>

* Kaко да вметнам слика со линк

на пример сликата може и да претставува линк.Во некои случаи тоа ке го направиме на следниов начин:
Код:
<html>
<a href="http://www.it.com.mk"><img src="http://it.com.mk/forum/images/misc/vbulletin3_logo_white.gif" width="100" height="50"></a>
</html>
 

A^1^T^E^A^M

Баниран/a
18 април 2007
393
2
brmbrm.blog.com.mk
НОВА ЛЕКЦИЈА 8
како да направите некој кој пристапува на страната да ви прати маил
Код:
<html>
<a href="mailto:[email protected]?subject="Zdravo">
Isprati poraka na ItSec</a>
</html>

Kaко да вметнеме вертикални рамки на вашата html страна.
Код:
<html>
<frameset cols ="30%,40%,50%">
<frame src="http://www.itsec.com.mk">
<frame src="http://www.it.com.mk">
<frame src="http://www.enter.net.mk">
</html>

Како да вметнеме хоризонтални рамки на вашата страна
Код:
<html>
<frameset rows="33%,33%,34%">
      <frame src="http://www.it.com.mk">
      <frame src="http://www.itsec.com.mk">
      <frame src="http://www.enter.net.mk">
</html>
 

A^1^T^E^A^M

Баниран/a
18 април 2007
393
2
brmbrm.blog.com.mk
ПРОДОЛЖУВА ЛЕКЦИЈА 8
Mанипулирање со рамките

Pамките може да се мешаат.Може исто така во вашата страна да има хоризонтална рамка а може да има и вертикална рамка
тоа ке го направиме на следниов начин:
Код:
<html> 
<frameset rows="50%,50%"> 
<frameset cols="25%,75%"> 
<frame src="http://www.it.com.mk"> 
<frame src="http://www.itsec.com.mk"> 
</frameset> 
<frame src="http://www.enter.net.mk"> 
</html>

* Како да вметнете рамка на сред страна

;) Тука е center + iframe тагот
Код:
<html> 
<center> 
<h1>Jas si imam strana</h1> 
<iframe src="http://www.it.com.mk"> 
</iframe> 
</center> 
</html>
 

A^1^T^E^A^M

Баниран/a
18 април 2007
393
2
brmbrm.blog.com.mk
ЛЕКЦИЈА 9
Вметнување на текст кој содржи бои,фонт,големина.

* Вметнувањето на бои во вашата html страна
Код:
<html> 
<font face="CHelv" color="blue" size="8"> 
Zdravo na site</html>

Значи со Font face - дефинираме фонт
со color - дефинираме боја
со size дефинираме големина

Но освен главните бои во текстот имаме и споредни - како на пример светло плава,темно црвена и така натаму.Нив мора да ги предадеме со соодветна шифра

eве ја листата на бои
colors4.gif

ПРИМЕР:
Код:
<html> 
<font face="CHelv" color="FFCCFF" size="8"> 
Zdravo na site</html>

Oд примерот употребивме една од светлите нијанси на розе бојата со Листата FFCCFF
 

A^1^T^E^A^M

Баниран/a
18 април 2007
393
2
brmbrm.blog.com.mk
Следни Лекции : html форми,html табели,html позадини и првата понапредна html страна

но за овие ке почекате малку околу 10дена малку да се одморам од ХТМЛ:) :)
 

A^1^T^E^A^M

Баниран/a
18 април 2007
393
2
brmbrm.blog.com.mk
фала... php имат некој подруги знаци(букви) за програмирањето и малку на мене потешко ми беше php додека учев(поточно сам си се учев:)
 

finger.k4

Intern
9 април 2007
228
3
www.myspace.com
samo edna mala zabeleshka:
moze da se koristi nekoj drug program za kucanje html sto dava podobra preglednost posto gi obelezuva tagovite so svetlo plava boja i vednash se voochuvaat vo kupot od text.
jas go preporachuvam TextPad, najbolji mi e ;)
i uste edna...
sekoj html kod za da bide "zdrav" mora da ja ima slednava struktura:

Код:
<html>
<head>
....
</head>
<body>
.....
</body>
</html>

ako nekoj od ovie tagovi falat na povekjeto browseri nema da im smeta i ke si prodolzat da rabotat kako sto treba ama za da bide sigurno deka ke raboti webot ko sto treba so sekoj browser mora da se sledat nekoj pravila sto ni gi diktira W3C http://www.w3.org/.
dobronamerni kritiki vo sekoj slucaj;)
prodolzi so rabotata, ako uspeam da najdam nekako vreme i jas ke gledam da doprinesam :D
 

A^1^T^E^A^M

Баниран/a
18 април 2007
393
2
brmbrm.blog.com.mk
и тука на форумот ако го ставиме во HTML CODE ке излеват во бои кодовите ... ама јас најмногу ми одговара во code:)

нема да ни биде лошо да има уше еден тука што ке предава лекции:)
 

psybaron

Intern
10 април 2007
745
49
Куманово
markoaleksic.com
A^1^T^E^A^M bravo za lekciive i za topicov. Jas go znam HTML dosta dobro..i bi ti pomagonal da predavas malku ama ic nemam slobodno vreme.. samo da te potsetam da predavas i za tabeli koga ke mozes.zasto spored mene najlesno e da organiziras pregledan webstrana vo HTML so pomos na tabeli. fala!
 

dejan

Intern
8 април 2007
3
0
imam osnovno poznavanje od programiranje so HTML i vo momentov ucam za C# no se prasuvam dali ke mozam vo dogledno vreme da se zanimavam so ova i poprofesionalno oti rabotaba sto sega ja rabotam ne me ispolnuva dovolno (ne e dovolno kreativna)
 

A^1^T^E^A^M

Баниран/a
18 април 2007
393
2
brmbrm.blog.com.mk
A^1^T^E^A^M bravo za lekciive i za topicov. Jas go znam HTML dosta dobro..i bi ti pomagonal da predavas malku ama ic nemam slobodno vreme.. samo da te potsetam da predavas i za tabeli koga ke mozes.zasto spored mene najlesno e da organiziras pregledan webstrana vo HTML so pomos na tabeli. fala!

ќе биде и за табели... ама ке почекате затоа што имам работа :ppp: :rolleyes:
 

Andrijeski

Gaining Experience
1 март 2007
2,599
65
andrijeski.net
фала:) :) :D

ЛЕКЦИЈА 8

Како да вметнеме слика во нашата страна.
Вметнувањето на слика е многу лесно
се што треба да направите е да најдете слика од web или од вашиот компјутер и да ја копирате адресата.
На пример логото на форумов
vbulletin3_logo_white.gif

Сеа како да ја ставиме во Html.
Отворете го нот падот и напишете
Код:
<html>
<img src="http://it.com.mk/forum/images/misc/vbulletin3_logo_white.gif"</img>
</html>

Грешка. Tag-oт <img> не се затвора. Во случајот кодот за слика е: <img src="http://it.com.mk/forum/images/misc/vbulletin3_logo_white.gif" />

Кога веќе го поправив ова, неможам да не нагласам дека многу препорачливо (да не речам задолжително) во IMG тагот секогаш да се додава alt атрибутот, ова би им овозможило на корисниците што имаат исклучено вчитување на слики да знаат што одприлика стои на местото од сликата. Во случајов станува збор за лого. Па би следувало:
<img src="http://it.com.mk/forum/images/misc/vbulletin3_logo_white.gif" alt="IT forum logo" />
 

Andrijeski

Gaining Experience
1 март 2007
2,599
65
andrijeski.net
браво баце само така кажи ми дали е многу голема разликата со php

Разликата е многу голема во самата суштина :) PHP e програмски јазик а HTML e описен јазик. Иако за почетниците разликата е неочигледна, таа е огромна.

PHP е програмски јазик кој генерира HTML код. За да научиш PHP треба да знаеш HTML, во спротивно би било апсурдно.

Во секој случај не е тешко. Само треба да се има воља :)
 

Goroner

Intern
28 април 2007
313
13
nesto i od mene

Ova e kako da stavite muzika vo pozadina taka da koga ke ja otvorite stranata ke zapocne muzikata sto ste ja stavile...

Код:
<bgsound src="ovde ke ja napisete lokacijata na fajlot"/>

vnesuvanje podredena lista (ordered list)na vasata strana
Код:
<ol>
<li>eden</li>
<li>dva</li>
<li>tri</li>
</ol>

vnesuvanje nepodredena lista (unordered list)na vasata strana

Код:
<ul>
<li>eden</li>
<li>dva</li>
<li>tri</li>
</ul>

dokolku sakate poveke da naucite za html... mozete da procitate na ovoj sajt:

http://www.htmlcodetutorial.com

ovoj link ke vi dade meni kade ke moze da procitate posebno za poveke opcii vo html kako sto se :listi,tabeli,sliki,kopcinja,,,itn.

http://www.htmlcodetutorial.com/lists.html


srekno!
 

A^1^T^E^A^M

Баниран/a
18 април 2007
393
2
brmbrm.blog.com.mk
Ova e kako da stavite muzika vo pozadina taka da koga ke ja otvorite stranata ke zapocne muzikata sto ste ja stavile...

Код:
<bgsound src="ovde ke ja napisete lokacijata na fajlot"/>

vnesuvanje podredena lista (ordered list)na vasata strana
Код:
<ol>
<li>eden</li>
<li>dva</li>
<li>tri</li>
</ol>

vnesuvanje nepodredena lista (unordered list)na vasata strana

Код:
<ul>
<li>eden</li>
<li>dva</li>
<li>tri</li>
</ul>

dokolku sakate poveke da naucite za html... mozete da procitate na ovoj sajt:

http://www.htmlcodetutorial.com

ovoj link ke vi dade meni kade ke moze da procitate posebno za poveke opcii vo html kako sto se :listi,tabeli,sliki,kopcinja,,,itn.

http://www.htmlcodetutorial.com/lists.html


srekno!

не летај толку... успори малку, оште сме енос на почетокот ти отиде за музиката... и јас сега може да одам на slide show за правење, ама кај му е крајот дур до таму :D
 
Статус
Затворена за нови мислења.

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
44,001
Мислења
869,913
Членови
30,331
Најнов член
grunf
На врв Дно