[Решено] Теми од форум се користат како коментари во статии на Ит.мк порталот

toshex

the fool
18 септември 2013
5,484
6,085
Мелмак
Отварам посебна тема за проблемов бидејќи сметам дека треба повеќе внимание и дискусија околу истиот.

Ова е статија напишана денес:


Ова е форумска дискусија од пред недела дена, отворена од член а не од модератор:


И некој кој ја креирал статијата решил дека е океј да ја врзе дискусијава као секција на коментари за статијата, веројатно а за да изгледа ко да има развиено дискусија на статијата.

---------------------------

Според мене ова не е океј од повеќе аспекти:

1. Немало никакво наговестување дека форумски дискусии ќе се искористуваат за бустање коментари на статии
2. Немало побарување согласност дали коментари на некоја тема на форум може да се користат како коментари на статија
3. Темата на форумот е 6 дена постара од самата статија, а и самата тематика не е иста (на форумот се дискутираше општо за победата, а статијата е за интервју со дечките)

Сметам дека ако некој сака да коментира за статијата (како е напишана, содржината од истата, одговорите од интервјуто) може да оди и да си напише коментар на статијата. Форумските дискусии не треба да се мешаат како коментари на статии.

Во предлог пост напишав неколку предлози околу ова:


Сумаризирано:

  • да има опција за дали членови би сакале нивните форумски постови да се мешаат во коментари на статии
  • ако веќе цела тема на форум се врзува како коментар секција да се прави нова тема на форумот со соодветен префикс и јасно да биде назначено во првиот пост од темата дека се работи за коментари за одредена статија на ит.мк

Би сакал да и други членови се произнесат околу ова бидејќи сметам дека не би бил сам во ваквите ставови. Сметам дека е misleading да се прави вака и сметам дека треба подобро.
 

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
22,465
29,241
kalco.ru

Кога си се регистрирал, си се сложил со ова.

Ако сметаш дека ти ја нарушуваме приватноста слободно консултирај се со адвокат.
 

toshex

the fool
18 септември 2013
5,484
6,085
Мелмак

Кога си се регистрирал, си се сложил со ова.

Ако сметаш дека ти ја нарушуваме приватноста слободно консултирај се со адвокат.

Ај посочи ми го правилото дека се слагам мое мислење да се користи како коментар на било која статија шо во иднина ќе ја креирате?

Сосема друго е да креирате статија и форум за дискусија за истата во исто време а друго да си користите стари теми како ќе ви текне.

Значи некогаш @Fatal1ty_ сериозно дрско враќаш, ете ова со адвокат или шо знам шо. Тотално е лажно бустана коментар секцијата на статијава и сметам дека како озбилна компанија или шо и да е ИТ.мк не е океј така да прави. Има доволно публика да си коментира своеволно а не индиректно без да знае.

ЕДИТ: значи сосема валидни и од помош предлози дадов и се шо имаш да кажеш како некој си вид претставник на форумот е „дечко ни се може, ако не ти се свиѓа види со адвокат нешо“?

Може да си се отвара форумска дискусија автоматски за секој пост на порталот. Може да идат тие во посебни секции тука. Може да си пишува во првиот пост „Ова е дискусија за артиклот тој и тој, линк до артиклот, итн.“ - и се ќе си е јасно.

Впрочем ова е пракса кај други слични изведби.

Ама НИКАДЕ немам видено да онака си земеш стара дискусија и си ја закачиш као да е за артикл кој си го напишал денес.
 
Последна промена:

D

Администратор
31 март 2007
3,418
2,339
www.iwmnetwork.com
Отварам посебна тема за проблемов бидејќи сметам дека треба повеќе внимание и дискусија околу истиот.
Супер, тука сме да дискутираме.
И некој кој ја креирал статијата решил дека е океј да ја врзе дискусијава као секција на коментари за статијата, веројатно а за да изгледа ко да има развиено дискусија на статијата.
Точно така, со v6 верзијава правиме SSO и на IT.mk гледаме како една платформа. Во тој случај, кога тема на една статија и тема на една форум се преклапаат, истите ги поврзуваме.
1. Немало никакво наговестување дека форумски дискусии ќе се искористуваат за бустање коментари на статии
2. Немало побарување согласност дали коментари на некоја тема на форум може да се користат како коментари на статија
3. Темата на форумот е 6 дена постара од самата статија, а и самата тематика не е иста (на форумот се дискутираше општо за победата, а статијата е за интервју со дечките)
1. Бустање? Како сметаш дека форумска дискусија буста статија? Прво коментарите/дискусијата се наоѓаат скроз на крај од текстот, тој што ке дојде до неа значи веќе го прочитал текстот. Идејата е обратна, да се буста форумската дискусија.
2. Не треба побарување за вакво нешто, бидејќи јавно постираш на форум кој е, хинт, јавен. А и во условите (кои full disclosure: се во процес на ревидирање да бидат во склад со v6) си стои дека со објавување давата права на користење. Почекај за некој ден ќе бидат финализирани и новите и ќе ги објавиме, за жал, поради оправдани причини ги доцниме и адвокатската канцеларија не беше во можност да ги ревидира со лансирањето.
3. Иста тема е, интервјуто со дечките е по повод победата.

Во предлог пост напишав неколку предлози околу ова:
Tnx, ќе ги разгледаме и продискутираме истите.

Сумаризирано:
  • да има опција за дали членови би сакале нивните форумски постови да се мешаат во коментари на статии
  • ако веќе цела тема на форум се врзува како коментар секција да се прави нова тема на форумот со соодветен префикс и јасно да биде назначено во првиот пост од темата дека се работи за коментари за одредена статија на ит.мк

Вака на прва, од самата техничка природа на предлогот не би се нафатиле за таа опција, бидејќи ние само линкуваме таму - на клик ПРИКЛУЧИ СЕ НА ДИСКУСИЈАТА, те носи на форум темата, значи само пренесуваме содржина во контекст, нешто налик на СЛИЧНИ НАПИСИ НА ОВА што се наоѓаат на крај од статии.

Ќе го разгледаме вториот предлог.
Ај посочи ми го правилото дека се слагам мое мислење да се користи како коментар на било која статија шо во иднина ќе ја креирате?

Вие сте целосно одговорни за сите материјали, јавно или приватно испратени, закачени, препратени или емитувани на IT.mk/IT.com.mk. Секоја испратена содржина од ваша страна ќе се смета како материјал чија интелектуална сопственост припаѓа на вас и со самото испраќање давате целосни права на IT.mk/IT.com.mk и на нашите партнери да ја користат, изменуваат, дистрибуираат или јавно објавуваат и притоа да го истакнат вашето име доколку е тоа возможно и прифатливо.

. Тотално е лажно бустана коментар секцијата на статијава и сметам дека како озбилна компанија или шо и да е ИТ.мк не е океј така да прави.
Што и да сме, сепак те уверувам дека твојата перцепција дека под а) нешто бустираме со потегот и под б) лажно бустираме како што велиш, доаѓаат од некој став за кој немаш основа.

Но, како што реков, еве нека се вклучат и другите членови, нека споделат, ќе сослушаме и ќе разгледаме...
 

toshex

the fool
18 септември 2013
5,484
6,085
Мелмак
Значи еве пример за тема која е креирана од како шо гледам некој бот:

1637791188761.png


И ова е тоа шо го викам. Тука јасно се гледа дека темата е 1:1 со артикл на ИТ.мк

Коментарите на оваа форумска тема може да се гледаат као коментари и за самиот артикл.

Во примерот шо го дадов коментарите не се однесуваат на тема, и според тоа велам бустате коментари на артикл со тема која не се однесува на тој артикл.

Значи штом веќе оваа механика ја имате користете ја секогаш. Ако направите артикл треба вака да се креира и НОВА форумска дискусија за истиот тој артикл. Мене замерката ми е - не знам како и зошто сте линкнале дискусија во форум на веќе постоечка дискусија која не се однесува на статијата шо сте ја напишале.

Не знам како да бидам појасен значи? Како јас денес ќе знам дека коментирам на статија која вие ќе ја напишете 2 недели од сеа? Ќе ве молам значи многу прост проблем е ова и тотално не сте во право.

---------------------------

ЕДИТ: Еве и друг пристап да пробам - проблемот е дека не се креирала од роботов тема со наслов ист како статијата па да дискусијата води во неа туку дека сте линкувале до дискусија која не е за статијата и е недела дена стара. Дали е тоа намерно или по грешка, резултатот е дека вашата статија уше во момент на креирање има 20 коментари и изгледа као да е популарна.

Значи требало само да си се креира нова дискусија за статијата на ист начин као оваа за МК Валет.
 

D

Администратор
31 март 2007
3,418
2,339
www.iwmnetwork.com
Не знам како да бидам појасен значи? Како јас денес ќе знам дека коментирам на статија која вие ќе ја напишете 2 недели од сеа? Ќе ве молам значи многу прост проблем е ова и тотално не сте во право.

Едноставно е, смени го статија со тема и се е полесно. Значи се коментира на тема - самата тема може да има повеќе статии поврзани со неа. Пример, ако напишеме три статии за Мтел Македонија, сите три би ги поврзале со темата Мтел Македонија, односно постоечките теми. Ако има некои поконкретни теми ќе се поврзат со таа, ако нема соодветна тема што соодвестува, ќе се отвори нова.
 

toshex

the fool
18 септември 2013
5,484
6,085
Мелмак
Едноставно е, смени го статија со тема и се е полесно. Значи се коментира на тема - самата тема може да има повеќе статии поврзани со неа. Пример, ако напишеме три статии за Мтел Македонија, сите три би ги поврзале со темата Мтел Македонија, односно постоечките теми. Ако има некои поконкретни теми ќе се поврзат со таа, ако нема соодветна тема што соодвестува, ќе се отвори нова.

Јас сметам дека тоа е комплетно нелогично и misleading. Затоа шо сите три статии ќе имаат 100 коментари пример од моментот на креирање. Тоа е као да бустате коментари на статија.

Секоја статија треба а си има уникатни коментари и уникатни подфоруми за дискусија. Точно ете дека во правила сте напишале дека (парафразирано) „Се шо ќе постираме е ваше и може како сакате да си го користите“ - ама во случајов не сте креирале општа тема за статии поврзани со цсго или уатевер, креирана од ботот туку сте хајџекувале постоечка дискусија која нема врска со таа статија.

Не разбирам како не ја гледаш поентата на тоа што го пишувам. Коментарите треба да се on topic за тој конкретен topic.

Нелогично и глупо е да користите коментари од недела дена стара тема отворена од нас членовите како веќе постоечка дискусија на артикл на ИТ.мк.

Јас лично би сакал да можам да ги избегнувам дискусиите на артикли на ИТ.мк. Со ова денес и со други акции се уште ми немате докажано дека содржината шо ја креирате вреди за моја дискусија на истите, ама очигледно можете да си копирате мои коментари и да си ги лепите на статии месеци откако ќе ги напишам јас тие коментари.

Тоа е вадење од контекст во најмала рака.

ЕДИТ: Пократко објаснување - јас денес коментирам на некоја тема која ја отворил член за машинки за бричење, после 2 месеци ви текнува вам да отворите артикл за некоја машинка за бричење и ги лепите сите коментари од таа тема ко да се коментари за таа машинка за бричење... нема логика значи!

ЗНАЧИ НЕ ВИ ВЕЛАМ ДА НЕМАТЕ ТЕМИ КОИ ЌЕ БИДАТ ВРЗАНИ СО АРТИКЛИТЕ, ама да бидат засебни и да не бидат искористувани стари теми кои се веќе полни со коментари!
 

D

Администратор
31 март 2007
3,418
2,339
www.iwmnetwork.com
Јас сметам дека тоа е комплетно нелогично и misleading. Затоа шо сите три статии ќе имаат 100 коментари пример од моментот на креирање. Тоа е као да бустате коментари на статија.
Добро го почнуваш постот, ТИ сметаш, да ги прашаме останатите 30.000 членови што они сметаат, ке има купишта различни ставови. Супер е да се истите споделат, ќе прочитаме, научиме нешто, ќе видиме, можда и ќе имплементираме... бидејќи не заборавај дека сепак и НИЕ како што велиш, сметаме... одговорноста сепак паѓа за нас на финалната одлука. Пак ке кажам, не значи дека не ни е од корист да се сподели мислење и што членовите сметаат, "проблемот" настанува ако некој агресивно форсира став кој можеби не сакаме да го прифатиме,.

Практично еве во твојот случај, го сподели твоето мислење во една тема и потоа отвори засебна тема, ти рековме дека ќе го разгледаме и продискутираме. Меѓутоа, продолжуваш да постираш за истото, пријавуваш мислења во темата дека сакаш да ти бидат избришани, повторуваш едни исти работи. Ние одлуката за ова нема да ја направиме во моментов, бидејќи имаме други планови во 23.00 а и повеќе луѓе сме и треба да се консолидираме.

Секоја статија треба а си има уникатни коментари и уникатни подфоруми за дискусија. Точно ете дека во правила сте напишале дека (парафразирано) „Се шо ќе постираме е ваше и може како сакате да си го користите“ - ама во случајов не сте креирале општа тема за статии поврзани со цсго или уатевер, креирана од ботот туку сте хајџекувале постоечка дискусија која нема врска со таа статија.
Од оваа гледна точка, не гледаме за една иста работа (CS победата на BLUEJAY) да има 3 различни теми (една од првата вест, една отворена од @ARMac тема за победата и трета со интерјвуто) бидејќи сепак сите три теми имаат една иста дискусија.

Не разбирам како не ја гледаш поентата на тоа што го пишувам. Коментарите треба да се on topic за тој конкретен topic.
Јас ја разбирам твојата поента, меѓутоа не целосно ја прифаќам. Потруди се и ти да ја разбереш мојата - нашиот став, во конкретниов случај е дека текстот/статијата е он-топик со поврзаната дискусија. Нема потреба да се отвора нова на иста тема - CS:GO победа и интервју, темата е иста.

Јас лично би сакал да можам да ги избегнувам дискусиите на артикли на ИТ.мк. Со ова денес и со други акции се уште ми немате докажано дека содржината шо ја креирате вреди за моја дискусија на истите, ама очигледно можете да си копирате мои коментари и да си ги лепите на статии месеци откако ќе ги напишам јас тие коментари.

Секој има право на свое размислување и желби... ние имаме право да донесеме став, да поставиме услови за користење и да тераме така. Практично е невозможно на 30.000+ луѓе да им удоволиш на секого, и го разбираме тоа. Но секој има и избор за дали ќе го користи IT.mk или не, дали сме му докажале дека содржината што ја правиме вреди или не вреди, секој има и свое мислење на таа тема, и го почитуваме секое индивидуално мислење, меѓутоа тоа не значи дека се согласуваме.

Ако некој со нешто што го правиме не се сложува, секој може да го напушти форумот, или ако мисли дека правиме нешто криминално како крадење на интелектуална сопственост, може да преземе соодветни дејности на таа тема.

Конкретно за тебе, би ни било криво да го напуштиш форумот бидејќи си активен член кој придонесува во повеќе дискусии, меѓутоа ако не си согласен со начинот на кој работиме, финалниот избор е твој и ние тоа ќе го почитуваме.

јас денес коментирам на некоја тема која ја отворил член за машинки за бричење, после 2 месеци ви текнува вам да отворите артикл за некоја машинка за бричење и ги лепите сите коментари од таа тема ко да се коментари за таа машинка за бричење... нема логика значи!

За специфични теми очигледно не би ги поврзувале работите, меѓутоа ако ти си отворил тема за модел за машинка за бричење Braun Series 7 7071cc и после 2 месеци ние пишуваме статија за таа машинка за бричење, ќе ги поврземе статијата и форумот бидејќи дискусијата е на иста тема. Ако не е толку специфично, туку се генерални теми (како примеров со еспортот и CSGO победата), ќе ги поврземе бидејќи таа тема е општа тема на тематиката за победата во Израел.

ЗНАЧИ НЕ ВИ ВЕЛАМ ДА НЕМАТЕ ТЕМИ КОИ ЌЕ БИДАТ ВРЗАНИ СО АРТИКЛИТЕ, ама да бидат засебни и да не бидат искористувани стари теми кои се веќе полни со коментари!

Те разбравме, меѓутоа не се сложуваме целосно со тебе, тоа пробај разбери го ти. За некои теми кои се специфични или ги нема или се премногу застарени, ќе се отворат нови теми, а за некои кои сакаме да ги заживееме или да обновиме дискусија, ќе се поврзат постоечките.
 

toshex

the fool
18 септември 2013
5,484
6,085
Мелмак
Гледај Д, мене се шо ми пречи е дека јас неам како да знам дали коментирам само на форумот, или во иднина тие коментари ќе се појават на статија.

Не сакам едноставно да коментари кои не сум ги наменил за статии да се појавуваат на статии. Глупаво е. И ако единствена опција ми е да не коментирам за да го избегнам тоа пак е глупо нели?

Затоа дојдов до предлогот - може за вас е глупо да имате 3 теми за иста (според вас) работа, и пак ќе кажам океј ваш форум е како сакате напрајте го - ама стварно сакам да можам да знам дали коментирам на тема од членови или на артикл од ИТ.мк.

Според тоа е за мене проблематиката оти стари теми лепите на артикли. Ако денес отворите тема за некоја статија ќе знам и ќе ја избегнувам, лесно е така. Ама многу е нелогично ова со стариве теми, нема како да знам во иднина дали некоја ќе ја искористите на статии...

Разбирам ете дека не се сложувате се надевам дека ќе има дискусија поголема за ова и дека може ќе размислите пошироко, ама ако веќе едина опција е да не коментирам воопшто пошо е неизвесно каде ќе завршат моите коментари - односно конкретно дека буквално шо сакате можете да правите со нив (да ги користите во рекламни материјали значи, да ги ставате во банери, да ги печатите на маички итн) со тоа не можам да се сложам и ќе треба да размислам дали ќе коментирам воопшто.

Би сакал форум каде членовите имаат право да одлучат што се случува со нивните мислења и рецензии и се тоа.
 

D

Администратор
31 март 2007
3,418
2,339
www.iwmnetwork.com
Бидејќи зборуваме повторно исти работи, мало резиме:
  • Ти коментираш на јавен форум во дадена тема. Тоа што темата ќе се појави под форум (btw, технички се различни коментарите и дискусијата, ако оставиш коментар се појавува преку друг модул - на пример може коментар да остави и некој кој не е логиран), значи НЕ се на исто место. Еве ти како изгледа тоа кога има и поврзана дискусија и коментар: 1637793749858.png
  • Во суштина, ние само ја линкаме дискусијата како следна можна акција за човек кој прочитал на темата. Ако нема постови во поврзаната дискусија стои ЗАПОЧНИ ЈА ДИСКУСИЈАТА - на клик води до форум, а ако има започната дискусија во поврзаната тема, стои ПРИКЛУЧИ СЕ НА ДИСКУСИЈАТА.
  • Објаснив погоре подетално како ни е планот да ги линкуваме статиите - ако има општи теми поврзани со текстот, ќе ги линкуваме, ако нема таква тема ќе ја отвориме како нова.
Според тоа е за мене проблематиката оти стари теми лепите на артикли. Ако денес отворите тема за некоја статија ќе знам и ќе ја избегнувам, лесно е така. Ама многу е нелогично ова со стариве теми, нема како да знам во иднина дали некоја ќе ја искористите на статии...

Што е тоа конкретно што ти смета лично тебе што се поврзува тема (дури и да е постара) со статија која е на истата тема? Целта е да се поттикне понатамошна дискусија во тема во која си учествувал.

односно конкретно дека буквално шо сакате можете да правите со нив (да ги користите во рекламни материјали значи, да ги ставате во банери, да ги печатите на маички итн) со тоа не можам да се сложам и ќе треба да размислам дали ќе коментирам воопшто.

Тие правила се веќе 14 години и 8 месеци такви, од 2007 и се така напишани бидејќи сакаме да имаме можност да ја постигнеме целта да го направиме IT.mk како една платформа, а и да имаме правно покритие во случаи кога членови ќе бараат да им бидат избришани мислења и теми во кои стотици други придонеле или ќе ни бараат надомести за тоа што некоја тема била индексирана на Google на прво место а они ја почнале (yep, се има случено).

Така да, ако ти немаш доверба во платформата која ја користиш секојдневно и сметаш дека ќе ги злоупотребиме твоите постови, тогаш треба да си подразмислиш.

Би сакал форум каде членовите имаат право да одлучат што се случува со нивните мислења и рецензии и се тоа.
Секој форум е таков - самите членови доаѓаат своеволно, се регистрираат пак своеволно на платформа ко форум, прифаќаат услови за користење и приватност и пази сега... своеволно ОДЛУЧУВААТ да споделат мислење кое е јавно.

Инаку, веројатно знаеш дека имаш бесплатни форум софтвери, домен е прилично евтина работа, некој хостинг за почеток се наоѓа пак евтино, најди, лесни се за инсталација и ете... преземи пар ствари и ќе имаш таков твој форум со услови какви што ти сакаш.
 

toshex

the fool
18 септември 2013
5,484
6,085
Мелмак
Проблемот е баш во тоа дека сеа се пробувате и артикли и форум се да ставите во едно, ама користите нешто шо веќе постоело каде шо треба да направите ново. Не должам повеќе ко шо сфативме и двајцата колку толку разбираме што сака да каже другата страна, јас пак ќе повторам дека треба да се знае на шо се коментира.

Просечен корисник на интернет коа ќе отиде на ит.мк и ќе види коментари ќе си каже еј луѓево коментирале на статијава. Нема да разбере дека вие сте земале стара дискусија, нема да провери датум на коментари. Луѓето се научени на концептот на Фејсбук коментари.

На фејсбук нема да најдеш коментар од една слика да се појави на сосема друга слика. И тоа е логиката у основа вие лепите коментари кои не припаѓаат на таа статија испод самата статија.

Толку моите аргументи ги кажав. И тотално разбирам дека вие си одлучувате, но секогаш сум сметал дека сте отворени на сугестии и затоа пишав сугестија. Сметам дека е подобро да имате (според вас) дупликат теми, па членовите да бираат на која да коментираат (макар пак ќе кажам различни наслови навидум слични теми се сепак различни теми) - отколку да има неизвесност дека некоја тема може да биде реискористена како дискусија за артикли во иднина.

И зависно од се тоа ќе размислам што, каде и колку ќе коментирам во иднина.


Инаку, веројатно знаеш дека имаш бесплатни форум софтвери, домен е прилично евтина работа, некој хостинг за почеток се наоѓа пак евтино, најди, лесни се за инсталација и ете... преземи пар ствари и ќе имаш таков твој форум со услови какви што ти сакаш.

Фала на совет, ако решам некад да направам форум кој ќе биде ориентиран кон правила насочени 100% кон приватноста и правата на членовите на тој форум ќе добиеш заслуга за идеја (макар знаете дека не сум некој шо се замара и сака да се замара, ви иам одбиено понуди за модераторство баш заради тоа што не ми се замара да изигравам шериф).
Мислењето е автоматски споено:

Што е тоа конкретно што ти смета лично тебе што се поврзува тема (дури и да е постара) со статија која е на истата тема? Целта е да се поттикне понатамошна дискусија во тема во која си учествувал.

Вадење од контекст. Јас гледам голема дистинкција, за мене не е иста тема иако ти ја гледаш као иста. Едно е да коментирам на интервју а друго на пост од членот Армак за победа на наш е-спортс тим. Постои можност да сосема поинаку се протолкуваат одредени коментари, зависно содржината но сега не можам да се замарам да измислувам примери за коментар кој би значел сосема различно зависно од насловот на темата. Битно е дека е извадено од контекст целосно.
 
Последна промена:

Astro

Epic
20 јуни 2012
8,032
11,469
Astro's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 2600 + Deepcool Lucifer K2
Motherboard
Gigabyte B450 Aorus PRO
Storage
Western Digital 500GB NVME
PSU
EVA SuperNova 550w
RAM
2 x 8Gb Kingston HyperX DDR4-3200
Video card
Gigabyte GeForce 1060 6Gb G1 Gaming
Case
Corsair, не знам какво е.
Mouse
Dell Optical
Keyboard
Microsoft
Monitor
Dell P2417H
OS
Windows 10 Pro x64
Јас во принцип сфаќам што сака Тоше да каже и се сложувам. Јас сакам да знам дали коментирам на статија или на обична тема.
И мислам дека два пати претходно имам предложено за секоја статија да постои 1:1 тема на форумот за да може да се дискутира.
Мислењето е автоматски споено:

Вие сте целосно одговорни за сите материјали, јавно или приватно испратени, закачени, препратени или емитувани на IT.mk/IT.com.mk. Секоја испратена содржина од ваша страна ќе се смета како материјал чија интелектуална сопственост припаѓа на вас и со самото испраќање давате целосни права на IT.mk/IT.com.mk и на нашите партнери да ја користат, изменуваат, дистрибуираат или јавно објавуваат и притоа да го истакнат вашето име доколку е тоа возможно и прифатливо.
Давате целосни права на IT.mk и на нивните партнери да изменуваат и истакнат вашето име? А како се одлучува дали е тоа возможно и прифатливо?
 

D

Администратор
31 март 2007
3,418
2,339
www.iwmnetwork.com
Ај на преспиено да направиме чекор назад....

1. Линкуваме под статија на тема во форум која е на истата тематика, со цел да ја заживееме. Целта е да се поттикнат нови дискусии на форумот, да внесеме свежина.

2. Каде може би ставиле 1:1 сооднос, меѓутоа ако има постоечки теми на тематиката, ќе ја линкуваме за да не правиме конфузија со повеќе теми.

3. Вашите мислења се ваши, меѓутоа со користење на IT.mk давате целосни права за користење - овие права се потребни и така е формулирано за да може првин да го модерираме форумот, изменуваат значи да можеме да при објавување едитираме нечие мислење кое не соодвестува со правилата или нешто сл., користат, дистрибуираат и јавно објавуваат - значи да може да ги споделиме на социјални медиуми или на портал (во текст, под статија...). Возможно и прифатливо за објавување на вашето име е додадено во таа изјава (која со новите в6 правила ќе се преформулира, а оваа btw стои вака 6 години веќе) практично е оставено на дискреција на редакцијата.

Како што реков, ова веќе се пегла, за некој ден би имало нови правила, и за истите би ве советувале да ги прочитате веднаш штом ке ги објавиме, а не 6 години подоцна кога здравје боже, ќе има в7. :)
 

moongose

Unstoppable
19 јули 2013
3,118
3,568
Јас потполно се согласувам со забелешката на @toshex дека не е во ред да се закачуваат веќе постоечки теми од форумот на нови статии на сајтот. Без оглед што темите се совпаѓаат. Едноставно не може коментарот да е постар од статијата, а уште поважно што воопшто не е се однесува ниту е испровоциран од неа.

Во контекст на ова, баш вчера го видов интервјуто со дечките и после тоа ги протрчав коментарите и никот на toshex ми упадна во очи и баш си помислив кога стигна човеков и тука да коментира. Воопшто не забележав дека тоа е всушност тема од форумот и коментарите се од порано, додека не се појави темава.

Во ред е да се стави линк до постечката тема или темите што се на иста тематика, како што има линкови до слични статии но вака да се калемат коментари не е во ред.

И @toshex, превод на article во овој контекст е статија, артикл е нешто сосема друго.
 

TylerMkD

Unbeatable
7 ноември 2014
3,030
5,301
За мене е едноставно - ај покажете ми кој друг го прави ова вака? Misleading е, зашто иако е една ТЕМА; секоја статија е засебна и не ни има логика да стојат општо како КОМЕНТАРИ за таа статија.

Баш ме интересира дали некој го има имплементирано ова.
Мислењето е автоматски споено:

Во ред е да се стави линк до постечката тема или темите што се на иста тематика, како што има линкови до слични статии но вака да се калемат коментари не е во ред.

И @toshex, превод на article во овој контекст е статија, артикл е нешто сосема друго.

Комплетно се слагам
 

D

Администратор
31 март 2007
3,418
2,339
www.iwmnetwork.com
За мене е едноставно - ај покажете ми кој друг го прави ова вака?
Баш ме интересира дали некој го има имплементирано ова.

Не би правеле нешто ново затоа што никој досега не го правел тоа... зошто вакво размислување?
 

TylerMkD

Unbeatable
7 ноември 2014
3,030
5,301
Не би правеле нешто ново затоа што никој досега не го правел тоа... зошто вакво размислување?

Еве ќе ти кажам - зашто логиката позади ова ми беше толку глупа, па ме интересираше дали сте верификувале тоа што не го направил никој досега е бидејќи не му текнало или едноставно нешто не чини.

Кој поврзува тема од форум со статии на портал, застани малце и помисли се.

П.с. Бар да знам веќе да не го фаќам бејтот за АИ ботчето што отвара теми, јас се прелажав дека еве конечно нешто асално искочило од целата прикаска.
 

D

Администратор
31 март 2007
3,418
2,339
www.iwmnetwork.com
Еве ќе ти кажам - зашто логиката позади ова ми беше толку глупа, па ме интересираше дали сте верификувале тоа што не го направил никој досега е бидејќи не му текнало или едноставно нешто не чини.

Очигледно на друг начин верификуваме работи (и нема ништо погрешно во тоа), ако за тебе верификација на идеја и концепт е да видиш дали некој друг го направил тоа што ти сакаш да го направиш, за нас верификација е да пробаме, видиме, измериме резултати (имаш куп аналитика кликови, pageviews и сл.), верификација за нас е дури и да добиеме вакви реакции.
јас се прелажав дека еве конечно нешто асално искочило од целата прикаска.

Јок, ништо асално нема да излезе од нашиот труд и работа, не го бива IT. </sarcasm>

Инаку, другите членови што го читаат ова, нека се произнесат на темава, би сакале да чуеме. Дали ви смета тоа што се линкуваат дискусии на иста тематика па дури и постари под статии?
 

Astro

Epic
20 јуни 2012
8,032
11,469
Astro's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 2600 + Deepcool Lucifer K2
Motherboard
Gigabyte B450 Aorus PRO
Storage
Western Digital 500GB NVME
PSU
EVA SuperNova 550w
RAM
2 x 8Gb Kingston HyperX DDR4-3200
Video card
Gigabyte GeForce 1060 6Gb G1 Gaming
Case
Corsair, не знам какво е.
Mouse
Dell Optical
Keyboard
Microsoft
Monitor
Dell P2417H
OS
Windows 10 Pro x64
Мене не ми пречи, напротив ова го имам предлагано и порано, но битно ми е да знам дали одговарам на статија или тема на форум.
 

moongose

Unstoppable
19 јули 2013
3,118
3,568
Мене не ми пречи, напротив ова го имам предлагано и порано, но битно ми е да знам дали одговарам на статија или тема на форум.
Епа тука лежи зајакот, што ти мислиш дека одговараш на форум, за подоцна да испадне дека си одговарал и на статија.


Ако некаде во статијата се стави напомена дека @Avid се има произнесено на темата, тогаш мислам дека многукратно ќе се зголемат посетите и интеракцијата :)
 

TylerMkD

Unbeatable
7 ноември 2014
3,030
5,301
Очигледно на друг начин верификуваме работи (и нема ништо погрешно во тоа), ако за тебе верификација на идеја и концепт е да видиш дали некој друг го направил тоа што ти сакаш да го направиш, за нас верификација е да пробаме, видиме, измериме резултати (имаш куп аналитика кликови, pageviews и сл.), верификација за нас е дури и да добиеме вакви реакции.


Јок, ништо асално нема да излезе од нашиот труд и работа, не го бива IT. </sarcasm>

Инаку, другите членови што го читаат ова, нека се произнесат на темава, би сакале да чуеме. Дали ви смета тоа што се линкуваат дискусии на иста тематика па дури и постари под статии?

Да не филозофираме, идејава сама по себе нема логика, особено како што ја објаснуваш ти. Ако под ТЕМА се сите статии за таа ТЕМА, со линкување на ТЕМА ОД ФОРУМ под специфична СТАТИЈА од таа ОПШТА ТЕМА не се знае ни кој пие, ни кој плаќа.

Не ни навлагам во аналитиката, уште во разработка на концептот има red flags, а особено што бега од концептот на форум каде што дискутираме во едно катче, а после постовите одат на други катчиња. Јас сум многу вокален одамна дека ИТ форумот го почитувам заради членовите, ама ИТ порталот има многу леб да јаде и не го читам воопшто. Сега мои мислења да се наоѓаат таму под статии е апсолутна глупост, ама ок, бар да знам да не коментирам.

И ова е само почеток на акробациите кои ќе мора да ги правите - на пример, оваа тема од Тоше се однесува исто така на новиот редизајн, која гледам е веќе врзана со темата што ја отвори ти. Која од овие две теми ќе се прикажува на порталот?

Понатаму, дали ако пишете ПР за Сетек ќе има линк до темата од Сетек? Нормално дека не, гледам ПР-от е завторен за коментари.
 

D

Администратор
31 март 2007
3,418
2,339
www.iwmnetwork.com
Понатаму, дали ако пишете ПР за Сетек ќе има линк до темата од Сетек? Нормално дека не, гледам ПР-от е завторен за коментари.
Нема да има, освен ако нема барање/одобрување од тој што го закупува ПР-от.

Не ни навлагам во аналитиката, уште во разработка на концептот има red flags, а особено што бега од концептот на форум каде што дискутираме во едно катче, а после постовите одат на други катчиња. Јас сум многу вокален одамна дека ИТ форумот го почитувам заради членовите, ама ИТ порталот има многу леб да јаде и не го читам воопшто. Сега мои мислења да се наоѓаат таму под статии е апсолутна глупост, ама ок, бар да знам да не коментирам.

Во ред, tnx на критиката, земена во предвид. Кога имаш време, и ако имаш воља, би сакале да чуеме конкретни работи што може да подобриме на портал, ветување дека сериозно ќе ги разгледаме и ќе видиме дали имаме можности да ги реализираме.

Ајде, ќе почекаме да се произнесат и другите членови па ќе донесеме одлука, засега делува дека 1:1 е опцијата која ги смирува страстите.
 

Avid

Guru
21 јануари 2009
6,008
9,750
Скопје
ама ИТ порталот има многу леб да јаде и не го читам воопшто.
Го делам ова мислење. Не баш воопшто, но скоро воопшто не го читам.
Има некои статистики да се споделат колку се чита форумов а колку се чита порталот?
 

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
44,021
Мислења
870,304
Членови
30,356
Најнов член
JanaTrpkovska1
На врв Дно