Скоро земав UQ серија за татко ми, да знаеш дека сите 50ки им се VA панел, исто и Наносел. Во нептун викаат дека се IPS ама не се. Овој што го посочи е 2021 модел, имаше исто еден серија во Нептун малку поевтин, еве гледам дека е 23К за црн петко. Практично и да нема разлика многу меѓу нив, океј се, софтверот на LG е добар и имаат добра поддршка. Ако сакаш IPS, или поголем или помал од 50 инчен, пееските им се VA.
Овој е подобар мислам, понова генерација.Може ли да ми дадете мислење за овој тв, гледам има некое намаление за црниот петок.
![]()
Sent from my SM-G998U1 using Tapatalk
Да не излезе прашувам а не купувамМи треба предлог за телевизор. Од брендови почитувам LG>Sony>Phillips, во тој редослед, но ако некој има друг предлог слободно нека додаде. Макс буџет ми е 1000еу, ако ептен вреди да се доплати... Инаку би рекол 700.
ТВ-то ќе биде во дневна која што е доста осветлена преку ден, со дистанца на гледање некаде на 3м од комодата.
За осветленоста колку што имам читано ОЛЕД пример не е добар за многу осветлени простории. А за дистанцата се водев по ова но со оглед дека малце офф ми личи, за 3м 70" тв)). Па би се одучил за 55ка како некоја златна средина.
![]()
TV Size to Distance Calculator and Science
Our TV Sizes to Distance Calculator helps you choose the right size TV for your space. The optimal viewing distance is about 1.6 times the diagonal length of the television. For example, for a 55” TV, the best distance is 7 feet.www.rtings.com
Вака што разгледав овие ми фатија око:
https://www.neptun.mk/categories/televizori/LG-55-UP-81003-LR
https://www.neptun.mk/categories/televizori/LG-55-UQ-90003-LA-
https://www.tehnomarket.com.mk/product/29386870/sony-kd-55x80j-55-4k-ultra-hd-smart-led-google-tv
https://www.tehnomarket.com.mk/prod...00712-4k-android-tv-with-p5-processing-engine
Да не излезе прашувам а не купувам. Го земав филипсот поточно PHILIPS 55PUS8007/12, со попустиве искочи 30к што ми личеше на одлична зделка.
Примарно поради тоа што е со андроид. Малце сони и лг затупеа со нивните оперативни кои што се доста лимитирачки, во поглед што можеш и не можеш да инсталираш. Друго ми беше што има амбилајт, кој го гледам како голем плус. Рестото е стандард ко и со секој ТВ од тој ценовен ранг, има добро ривју тука Philips PUS8007 Review: Affordable 4K TV With Ambilight
Почнав да го пратам овој модел со цената во Техномаркет од пред 3 недели. Беше 34к, па кога прашав за него следниот ден гледам ја намалиле на 31к. Си викам ај ќе почекам до Црн Петко, може ќе се излажат да намалат уште малце.Да не излезе прашувам а не купувам. Го земав филипсот поточно PHILIPS 55PUS8007/12, со попустиве искочи 30к што ми личеше на одлична зделка.
Примарно поради тоа што е со андроид. Малце сони и лг затупеа со нивните оперативни кои што се доста лимитирачки, во поглед што можеш и не можеш да инсталираш. Друго ми беше што има амбилајт, кој го гледам како голем плус. Рестото е стандард ко и со секој ТВ од тој ценовен ранг, има добро ривју тука Philips PUS8007 Review: Affordable 4K TV With Ambilight
Прескокни ги моделите 55PUS7607 и 55PUS7657. Немаат Амбилајт, немаат Андроид ОС (11), имаат 2 јадра наспроти 4 кај 8007. Генерално послаба серија од 8007.Глеам телевизор за моите од понудата на Телеком, продолжуваат Магента па да се искористи буџетот што следува. Буџетот е околу 500-600 евра за 55 инчен ТВ, па мислев да го земам овој модел на Филипс што го спомнувате Philips PUS8007, ама моментално го нема на залиха. Што е разликата помеѓу тој и Philips 55PUS7657/12, овој претпоставувам нема Ambilight? Не сум врзан за Филипс, досега неам користено и поима неам каков им е софтверот, може да предложите и некој друг телевизор во тој ранг посебно ако некој земал во скоро време.
Model alias | 55PUS8007 55PUS8057/12 55PUS8057 | 55PUS7607 55PUS7657 |
Operating system (OS) | Android 11 | Saphi |
Некогаш е топ, некогаш и после 5 секунди реагира, некогаш меша команди, куцам некој пасворд и како да сум стиснал на sources. 43PUS7304/12Како сте задоволни со Phillips телевизорите? Конкретно респонзивноста откога ќе кликнеш на даљинското дури реагира тв-то?
Однеси го на сервис , треба замена на позадинско светло - лед .- Јас го имам Philips 43PUH6101, но цркна пред 10ина денови (има звук нема слика) - Имате искуство со ваков дефект?
Здраво друштво,
Совет ако може кој од овие два модела е подобар.
![]()
4k UHD SMART LED TV LG 55 UQ 81003 LB, 55"(139.7cm), α5 Gen5 AI, WiFi
4k UHD SMART LED TV LG 55 UQ 81003 LB, 55"(139.7cm), α5 Gen5 AI, WiFi 55"(139.7cm) 4k UHD SMART LED TV Резолуција:(3840 x 2160) α5 Gen5 AI процесор 3 x HDMI,2 x USB, eARC, Bluetooth DVB-T2/C/S2www.neptun.mk
![]()
4k UHD SMART LED TV LG 55 UQ75003LF, 55"(139.7cm), α5 Gen5 AI, Wifi
4k UHD SMART LED TV LG 55 UQ75003LF, 55"(139.7cm), α5 Gen5 AI, Wifi 55"(139.7cm) 4k UHD SMART LED TV Резолуција:(3840 x 2160) α5 Gen5 AI Processor 3 x HDMI,1 x USB, eARC, Bluetooth DVB-T2/C/S2www.neptun.mk
Благодарам однапред.
Sent from my iPhone using Tapatalk
И двата се енергетска класа G.
Download-ирај ги фајловите најдолу EU Energy label 2019 од следниве линкови
LG LED UP75 55'' 4K Smart TV | LG UK
LG LED UQ81 55'' 4K Smart TV | LG UK
Ако тоа не ти смета, нема некоја голема разлика.
Колку е поголем телевизорот толку повеќе струја троши, 32-40 трошат помалку од 55-65 инчни телевизори. Е сега не знам колку е потрошувачката на тој телевизор но не би требало да оди повеќе од 100евра годишно, под услов да не го користиш навечер на евтина тарифа, туку само преку ден.Ова во превод значи дека ќе троши повеќе струја, нели? Прашувам бидејќи не сум запознаен многу со овие енергетски класи. Изгуглав и гледам дека G е најлоша енергетска класа само математички не знам како да го израчунам. Off topic: ТВ-то би работел од 10-12 часа дневно.
Sent from my iPhone using Tapatalk