Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Телеком - Во рурални места

theKatmer

Gaining Experience
10 јули 2022
106
112
Здраво, ја започнувам темава со цел да видам дали има некој други луѓе тука со ист или сличен проблем како мојот. Јас сум од прилично рурално место каде што сеуште нема наместено оптички и сеуште се тера со ADSL. Јас лично имам пакет од телеком кој се на се ми се сведува околу 4,200 денари месечно, и како што може да претпоставите брзината со ADSL е страшно бавна а јас плаќам за многу подобар интернет кој во суштина го немам. Сум се обратил во телеком многу пати, само ми викаат дека треба да одам во салонот и да поднесам барање за местење на оптика во мојата населба и исто така ми кажаа дека најверојатно ќе е бадијала и да поднесам барање пошто шансата да наместат оптика тука е страшно мала, ме интересира дали некој е информиран или имал сличен проблем и успеал да го реши на некој начин? Плаќам огромна сума за брзина на интернет која треба да ја имам а во реалност добивам не цели 5% од таа брзина :)

Атачменти

• Screenshot 2023-01-06 200949.png
    Screenshot 2023-01-06 200949.png
    18,4 KB · Прегледи: 48

nashio

Practice makes perfect
14 јануари 2011
768
1.046
Radobor
www.zdravkovski.com
nashio's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900X
Motherboard
X570 Pro4 ASROCK
Storage
Samsung PRO 980 NVMe, Samsung EVO Plus NVMe, Seagate Ironwolf
PSU
BE QUIET! STRAIGHT POWER 80 PLUS PLATINUM
RAM
64GB 3200MHz G.SKILL Ripjaws - V F4
Video card
NVIDIA GTX 1070ti Cerberus
Case
BeQuiet Pure Base 500
Mouse
MX Master 3
Keyboard
MX Keys
Audio
Wharfedale Diamond 8.1 Pro Active
Monitor
Benq PD3220U
OS
Windows 10
Здраво, ја започнувам темава со цел да видам дали има некој други луѓе тука со ист или сличен проблем како мојот. Јас сум од прилично рурално место каде што сеуште нема наместено оптички и сеуште се тера со ADSL. Јас лично имам пакет од телеком кој се на се ми се сведува околу 4,200 денари месечно, и како што може да претпоставите брзината со ADSL е страшно бавна а јас плаќам за многу подобар интернет кој во суштина го немам. Сум се обратил во телеком многу пати, само ми викаат дека треба да одам во салонот и да поднесам барање за местење на оптика во мојата населба и исто така ми кажаа дека најверојатно ќе е бадијала и да поднесам барање пошто шансата да наместат оптика тука е страшно мала, ме интересира дали некој е информиран или имал сличен проблем и успеал да го реши на некој начин? Плаќам огромна сума за брзина на интернет која треба да ја имам а во реалност добивам не цели 5% од таа брзина :)
На слична мака сум, провери дали имаат VDSL инсталирано близу до тебе (ова со техничар зборни), доколку имаат поднеси барање (преку телефон) да те сменат од ADSL во VDSL технологија.
Ова мора да дојди од тебе, инаку сами по себе нема да те сменат. А за оптика заборај за скоро време, 80% од Битола нема оптика - ти во село ќе бараш оптика :cry:

И јас плаќам за оптика, а добивам 60/10. Нема чаре, сто пати сум се јавил.

Zemi si od A1 4G modem dolku ima kaj tebe 4G pokrienost.
600-700 denari e nasporti 4200 denari.
Gore dole istata brzina ja imaat ali poeftina varijanta ti e.

Маде во песок брзина, го имам и тој од А1 40/5 мегабита. Во стварност е 29/3 (4Г антената е на 150 метри од мене) исто така е нестабилен во споредба со VDSL на телеком.
Ама да, ако мора да трпиш 10/1 на ADSL, тогаш 4Г опцијата е далеку подобра варијанта.

Уште нешто, во моментов сум со Multiwan рутер, ама џабе. (не фрлај пари ми е муабетот)
Само за торенти помага, сѐ друго е исто споро - особено upload.

theKatmer

Gaining Experience
10 јули 2022
106
112
Zemi si od A1 4G modem dolku ima kaj tebe 4G pokrienost.
600-700 denari e nasporti 4200 denari.
Gore dole istata brzina ja imaat ali poeftina varijanta ti e.
Не верувам дека 4G ќе ми брка работа пошто сите знаеме дека кабел си е кабел нема постабилно
Мислењето е автоматски споено:

На слична мака сум, провери дали имаат VDSL инсталирано близу до тебе (ова со техничар зборни), доколку имаат поднеси барање (преку телефон) да те сменат од ADSL во VDSL технологија.
Ова мора да дојди од тебе, инаку сами по себе нема да те сменат. А за оптика заборај за скоро време, 80% од Битола нема оптика - ти во село ќе бараш оптика :cry:

И јас плаќам за оптика, а добивам 60/10. Нема чаре, сто пати сум се јавил.

Маде во песок брзина, го имам и тој од А1 40/5 мегабита. Во стварност е 29/3 (4Г антената е на 150 метри од мене) исто така е нестабилен во споредба со VDSL на телеком.
Ама да, ако мора да трпиш 10/1 на ADSL, тогаш 4Г опцијата е далеку подобра варијанта.

Уште нешто, во моментов сум со Multiwan рутер, ама џабе. (не фрлај пари ми е муабетот)
Само за торенти помага, сѐ друго е исто споро - особено upload.
Нема ни VDSL сум прашал и тоа, македонија наша мила

MALINOV.A

Gaining Experience
8 септември 2022
403
249
Proveri dali ima moznost za kabelski internet odnosno DOCSIS od A1, dokolku nema podnesi za 4G ruter od Telekom ili Hibriden ruter odnosno 4G i ADSL zaedno.
Combo Box od A1 ne ti preporacuvam nikako.
Ako ne trosis mnogu internet imas moznost i za 4G od MTEL.

го имам и тој од А1 40/5 мегабита. Во стварност е 29/3 (4Г антената е на 150 метри од мене) исто така е нестабилен во споредба со VDSL на телеком.
Koj ti e toj Combo Box od A1 so 40/5. Combo Box paketite na A1 se edniot so 20/1 drugiot so 50/2.

theKatmer

Gaining Experience
10 јули 2022
106
112
Proveri dali ima moznost za kabelski internet odnosno DOCSIS od A1, dokolku nema podnesi za 4G ruter od Telekom ili Hibriden ruter odnosno 4G i ADSL zaedno.
Ќе ги исконтактирам А1 после празникот баш да видам што можат да ми понудат, но како што сум информиран од другари и тие немаат нешто повеќе од другите провајдери. Сепак мислам дека и намерно неќат да инвестираат по руралните места затоа што од таму и му иде најголемиот профит, потрошувачката му е минимална а профитот мошне голем, сите тука плаќаме за 10 пати повеќе од колку што добиваме....

MALINOV.A

Gaining Experience
8 септември 2022
403
249
Ќе ги исконтактирам А1 после празникот баш да видам што можат да ми понудат, но како што сум информиран од другари и тие немаат нешто повеќе од другите провајдери. Сепак мислам дека и намерно неќат да инвестираат по руралните места затоа што од таму и му иде најголемиот профит, потрошувачката му е минимална а профитот мошне голем, сите тука плаќаме за 10 пати повеќе од колку што добиваме....
A1 nudi DOCSIS vo skoro sekoe ruralno mesno bas prasaj. Jas koga barav DOCSIS vo kontakt centarot mi rekoa deka nema moznost i deka ima moznost samo za 4G, no znaev deka komsiite imaat DOCSIS i otidov vo najbliskiot salon i podnesov i dojdoa i instaliraa.

Pane24

Mariovec
31 октомври 2012
6.411
7.501
Скопје
www.facebook.com
Не верувам дека 4G ќе ми брка работа пошто сите знаеме дека кабел си е кабел нема постабилно
Дури не пробаш да видеш не биди песимист.
И јас сум минал низ истото како тебе. Најјдобрата варијанта ми излезе со 4г модемите и најјефтината. Не се надевај таму многу на АДСЛ, ВАДСЛ и триста си разни технологии бидеќи нема никака алтернатива освен самите вие преку акцес поинт антени не си префрлате од некој најјблизок град кај што има кај некој оптика, друго решение нема.
Патем не наведе за која локација станува збор?

18 септември 2020
799
715
Македонија
Од кој дел на Македонија ме интересира си? Ти биди благодарен што добиваш и онолкава брзина на АДСЛ, на неколку метри од мојата куќа има училиште и амбуланта кои се поврзани на мрежата од соседното село, тие имаат негде 6мбпс, кај братучед од селово има 20~30Mbps за превземање и 5Mbps за прикачување. На чат тој агентот од телеком ми пиша дека имале само АДСЛ и за проверка требало да поднесам наводно барање за ВДСЛ, а во салон веќе имав претхнодно прашано и ми кажаа дека има.
Поднеси барање до некој локален кабловски оператор за интернет, еве кај мене има од Кабелнет и сега според користењето на моја роднина ми кажаа дека се задоволни и дека снемува интернет, ама додека бевме онлајн имале некои прекини додека траеле часовите. Јас би избрал ВДСЛ или кабловска, битно е дека имам избор, а комбо боксот со задоволство би му го вратил на А1 бидејќи доколку работата ми зависи од интернетот нема да ризикувам. На кабловска да знајш дека ќе имаш стакло слика, а за интернетот зависи колку им е јака опремата и која брзина ќе ти биди достапна. Појди во А1 салон и прашај ги за кабловска дали ќе можат да пуштат, бидејќи знам тие за да придобијат корисници ќе пуштат оти кај тебе има само АДСЛ.

theKatmer

Gaining Experience
10 јули 2022
106
112
Дури не пробаш да видеш не биди песимист.
И јас сум минал низ истото како тебе. Најјдобрата варијанта ми излезе со 4г модемите и најјефтината. Не се надевај таму многу на АДСЛ, ВАДСЛ и триста си разни технологии бидеќи нема никака алтернатива освен самите вие преку акцес поинт антени не си префрлате од некој најјблизок град кај што има кај некој оптика, друго решение нема.
Патем не наведе за која локација станува збор?
Пелагонија, поточно Кривогаштанска општина

Како за почеток може да ни објасни што се е вклучено во тие 4200 денари
Magenta L, со други додатни услуги телефони итн..

Pane24

Mariovec
31 октомври 2012
6.411
7.501
Скопје
www.facebook.com
Бидеќи е рамнина кај вас не ке е лошо да си распрашате од Прилепо да земате од некој нет што има оптика и преку Акцес поинт антени да си го делите до кај вас.

theKatmer

Gaining Experience
10 јули 2022
106
112
Од кој дел на Македонија ме интересира си? Ти биди благодарен што добиваш и онолкава брзина на АДСЛ, на неколку метри од мојата куќа има училиште и амбуланта кои се поврзани на мрежата од соседното село, тие имаат негде 6мбпс, кај братучед од селово има 20~30Mbps за превземање и 5Mbps за прикачување. На чат тој агентот од телеком ми пиша дека имале само АДСЛ и за проверка требало да поднесам наводно барање за ВДСЛ, а во салон веќе имав претхнодно прашано и ми кажаа дека има.
Поднеси барање до некој локален кабловски оператор за интернет, еве кај мене има од Кабелнет и сега според користењето на моја роднина ми кажаа дека се задоволни и дека снемува интернет, ама додека бевме онлајн имале некои прекини додека траеле часовите. Јас би избрал ВДСЛ или кабловска, битно е дека имам избор, а комбо боксот со задоволство би му го вратил на А1 бидејќи доколку работата ми зависи од интернетот нема да ризикувам. На кабловска да знајш дека ќе имаш стакло слика, а за интернетот зависи колку им е јака опремата и која брзина ќе ти биди достапна. Појди во А1 салон и прашај ги за кабловска дали ќе можат да пуштат, бидејќи знам тие за да придобијат корисници ќе пуштат оти кај тебе има само АДСЛ.
Кривогаштанска општина, а инаку за ВДСЛ прашано имам оператор преку телефон тој провери и рече дека немало тука кај мене. А за телевизија мене не ми е толку важен квалитетот пошто не гледам воопшто само добар интернет ми треба, најважно поголема брзина на прикачување

Бидеќи е рамнина кај вас не ке е лошо да си распрашате од Прилепо да земате од некој нет што има оптика и преку Акцес поинт антени да си го делите до кај вас.
Добра идеа, не сум запознаен со акцес поинти но баш сега ќе се едуцирам

18 септември 2020
799
715
Македонија
Пелагонија, поточно Кривогаштанска општина

Magenta L, со други додатни услуги телефони итн..
Кај тебе нема од Кабелнет мрежа поставено? Кривогаштани има, Обршани, Пашино Рувци, Крушеани имаат поставено на неколку бандери, Бела Црква, Воѓани, Врбоец, Славеј нема, Боротино нема. Од кое село си ти ме интересира? Ако нема кај тебе мрежа од Кабелнет, појди во нивниот сало кај топката Прилеп сега нивниот салон се вика Green Mobile и прашај ако нема поставено мрежа дали ќе можи да влечат оптички кабел до кај твоето и да ве поврзат на нивната мрежа. Сметај дека со кабловската интернетот ќе ти биди побрз можно е само на uploud, оти чичко ми плаќа за 30/15 и 3 ТВ приклучоци од кои еден е ИПТВ и брзината со поврзани 7 - 8 уреди истовремено брзината со нивниот модем/рутер е негде 6-7 Mbps со пуштен компјутер, телевизор на youtube и мобилни телефони така да најдобро ќе ти биди доколку и подржува мрежата максимална брзина да си земиш свој рутер кој подржува ви фи до 100Mbps и да ја искористиш максималната брзина на интернет. Се на се ќе бидиш задоволен, лани само неколку пати ги видов на бандера да се качат да штелуваат нешто и после ги немав видено. Ќе плаќаш само 980 ден / месецот за интернет и 3тв приклучоци и доколку сакаш имаш можност да искомбинираш и мобилни линии со 70GB интернет и неограничени разговори и смс за 650 ден/ една мобилна линија.

nashio

Practice makes perfect
14 јануари 2011
768
1.046
Radobor
www.zdravkovski.com
nashio's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900X
Motherboard
X570 Pro4 ASROCK
Storage
Samsung PRO 980 NVMe, Samsung EVO Plus NVMe, Seagate Ironwolf
PSU
BE QUIET! STRAIGHT POWER 80 PLUS PLATINUM
RAM
64GB 3200MHz G.SKILL Ripjaws - V F4
Video card
NVIDIA GTX 1070ti Cerberus
Case
BeQuiet Pure Base 500
Mouse
MX Master 3
Keyboard
MX Keys
Audio
Wharfedale Diamond 8.1 Pro Active
Monitor
Benq PD3220U
OS
Windows 10
Ako ne trosis mnogu internet imas moznost i za 4G od MTEL.

Koj ti e toj Combo Box od A1 so 40/5. Combo Box paketite na A1 se edniot so 20/1 drugiot so 50/2.
Преку фирма е договорот, изгледа затоа. Или пак ги имаат сменато веќе

theKatmer

Gaining Experience
10 јули 2022
106
112
Кај тебе нема од Кабелнет мрежа поставено? Кривогаштани има, Обршани, Пашино Рувци, Крушеани имаат поставено на неколку бандери, Бела Црква, Воѓани, Врбоец, Славеј нема, Боротино нема. Од кое село си ти ме интересира? Ако нема кај тебе мрежа од Кабелнет, појди во нивниот сало кај топката Прилеп сега нивниот салон се вика Green Mobile и прашај ако нема поставено мрежа дали ќе можи да влечат оптички кабел до кај твоето и да ве поврзат на нивната мрежа. Сметај дека со кабловската интернетот ќе ти биди побрз можно е само на uploud, оти чичко ми плаќа за 30/15 и 3 ТВ приклучоци од кои еден е ИПТВ и брзината со поврзани 7 - 8 уреди истовремено брзината со нивниот модем/рутер е негде 6-7 Mbps со пуштен компјутер, телевизор на youtube и мобилни телефони така да најдобро ќе ти биди доколку и подржува мрежата максимална брзина да си земиш свој рутер кој подржува ви фи до 100Mbps и да ја искористиш максималната брзина на интернет. Се на се ќе бидиш задоволен, лани само неколку пати ги видов на бандера да се качат да штелуваат нешто и после ги немав видено. Ќе плаќаш само 980 ден / месецот за интернет и 3тв приклучоци и доколку сакаш имаш можност да искомбинираш и мобилни линии со 70GB интернет и неограничени разговори и смс за 650 ден/ една мобилна линија.
За Бела Црква станува збор, како што имам видено мислам дека и тука има наместено на една бандера ќе ги контактирам и нив баш да видам што е како е.

dashbog

On your way to fame
24 јуни 2008
462
640
dashbog's setup  
Processor & Cooler
i5 6500
Motherboard
Asrock B250 Pro 4
Storage
1TB NVME + 3TB HDD
PSU
Cooler Master 650W
RAM
8GB
Video card
RX580 8GB
Case
SAMA Yuhui
Mouse
Logi M310
Keyboard
Logi K540
Audio
Logitech Z333
Monitor
Dell 27"
OS
Windows 10
Не може да се надеваш оператерите да инвестираат во оптика за до секое ќоше во државава.

Телеком ти нудат адсл со тие брзини што ги имаш. И тоа е.

Распрашај се кои се оператори нудат во твоето село, која технологија и со кои брзини.

Распрашај се по комшии што користат, како се задоволни и колку плаќаат.

И одлучи дали ќе менуваш ISP или не.

Помири се со тоа или пакувај куферите и сели се во град.

Колку и да ги молиш операторите ако немаат економска исплатливост, а за малку корисници и немаат, нема да инвестираат во нова технологија.

18 септември 2020
799
715
Македонија
За Бела Црква станува збор, како што имам видено мислам дека и тука има наместено на една бандера ќе ги контактирам и нив баш да видам што е како е.
Префрлај се слободно на Кабелнет и не очекувај во телеком да инвестираат во овој дел, прашано човек на форумов кој работи во телеком и ми кажа дека VDSL и ADSL останува како опција и за оптика треба потписи да се собираат, ама пак џабе ќе биди и така да се бара оти овде нема да им се исплати инвестицијата. Ништо нема да инвестираат од телеком кај вас в село особено, ADSL ќе си остани така до кој знае кога. Поднеси барање, ќе дојдат и ќе ти пуштат кабел. Прашај дали ќе можат да ти пуштат диреткно оптички кабел, бидејќи Хаџи-ристески директорот од Кабелнет има во интервју дека по барање на корисникот можело демек да се пушти оптички кабел, ако не можи тогаш ќе имаш коаксијален диреткно до дома, после со сплитер се дели на два други кабли, едниот оди до рутерот од кој има излез за поврзување на еден телевизор, а со другиот кабел од сплитерот се поврзува другиот телевизор. За трет телевизор мора да имаш Смарт ТВ или ТВ бокс за да ти инсталираат апликација преку која ќе гледаш телевизија.

petkotrajko

Unstoppable
16 јуни 2017
1.987
2.195
Префрлај се слободно на Кабелнет и не очекувај во телеком да инвестираат во овој дел, прашано човек на форумов кој работи во телеком и ми кажа дека VDSL и ADSL останува како опција и за оптика треба потписи да се собираат, ама пак џабе ќе биди и така да се бара оти овде нема да им се исплати инвестицијата. Ништо нема да инвестираат од телеком кај вас в село особено, ADSL ќе си остани така до кој знае кога. Поднеси барање, ќе дојдат и ќе ти пуштат кабел. Прашај дали ќе можат да ти пуштат диреткно оптички кабел, бидејќи Хаџи-ристески директорот од Кабелнет има во интервју дека по барање на корисникот можело демек да се пушти оптички кабел, ако не можи тогаш ќе имаш коаксијален диреткно до дома, после со сплитер се дели на два други кабли, едниот оди до рутерот од кој има излез за поврзување на еден телевизор, а со другиот кабел од сплитерот се поврзува другиот телевизор. За трет телевизор мора да имаш Смарт ТВ или ТВ бокс за да ти инсталираат апликација преку која ќе гледаш телевизија.
@theKatmer мислам дека македонсково момче многу добар совет ти дава (барем мене така ми звучи), за твојата локација и твојов случај.
Провери од понеделник, па кажи шо-како.

Испратено од телефоно.

theKatmer

Gaining Experience
10 јули 2022
106
112
Така и ќе биде најверојатно, како што гледам тоа ми е единствена опција. Или другата како што вика пријателот погоре, пакувај куферите ајт вград :ROFLMAO:

Ви благодарам на идеите и информациите луѓе! . Баш го ценам ова, среќни празници! :)

JamesKirk

Unstoppable
12 февруари 2015
2.698
2.404
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1215u
Motherboard
Lenovo
Storage
Solidigm P41 Plus 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Пак добар си за ADSL со брзината јас имав 8,5мб od 10mb макс дури бев на A1 ADSL. Други кори се на телеком и користат АДСЛ од 16мб добиваат 8-9, некогаш и 11-12мб. Колку гледам немаш некој избор освен како ти кажаа други да видиш со кабловската ако може.
Комбобокс од А1 избегавај го, ич не е стабилен

• Ми се допаѓа
Реакции: thrw

theKatmer

Gaining Experience
10 јули 2022
106
112
Во тој случај остани во телеком.
Ми дојде некоја инспирација да римувам, ама за илон имам голем респект..
Незнам дали ми се даваат 21,600 за хардверот како оди тоа не сум информиран.

Ми дојде некоја инспирација да римувам, ама за илон имам голем респект..
Незнам дали ми се даваат 21,600 за хардверот како оди тоа не сум информиран.
Поправка, 28,000 го направиле сега.
Исто така сега на памет само ми падна за соларни панели на кров и сум видел мака со нив, што ќе му се случи на ова доколку заврне град? ќе испука целото ќе се скрши или имаат помислено на тоа и е отпорно?

Атачменти

• илон.png
    илон.png
    183,7 KB · Прегледи: 31
  • илон.png
    илон.png
    415 KB · Прегледи: 29
Последна промена:

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми