Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Telekom ја пушта 5G мрежата

dashbog

On your way to fame
24 јуни 2008
441
604
dashbog's setup  
Processor & Cooler
i5 6500
Motherboard
Asrock B250 Pro 4
Storage
1TB NVME + 3TB HDD
PSU
Cooler Master 650W
RAM
8GB
Video card
RX580 8GB
Case
SAMA Yuhui
Mouse
Logi M310
Keyboard
Logi K540
Audio
Logitech Z333
Monitor
Dell 27"
OS
Windows 10
Телеком денес ја пуштаат 5G мрежата, за почеток гледам имаат покритие во 15 градови, меѓу кои го нема Скопје, до мај се планира да биде покриен и тој. А до Октомври 26 градови во државата.

За Magenta 1 Unlimited / Mobile Unlimited ќе биде вклучен во претплатата без надомест, но треба да си активираат преку апликацијата.
За Magenta 1 М / Mobile М промотивно ќе може да користат но треба да си активираат преку апликацијата.

Телеком 5G

Nikola100

Unbeatable
30 септември 2019
4.822
4.797
Скопје
hackitfree.github.io
Телеком денес ја пуштаат 5G мрежата, за почеток гледам имаат покритие во 15 градови, меѓу кои го нема Скопје, до мај се планира да биде покриен и тој. А до Октомври 26 градови во државата.

За Magenta 1 Unlimited / Mobile Unlimited ќе биде вклучен во претплатата без надомест, но треба да си активираат преку апликацијата.
За Magenta 1 М / Mobile М промотивно ќе може да користат но треба да си активираат преку апликацијата.

Телеком 5G
Аирлија..Е сега колку ќе биде функционална и колку ќе користи - ќе видиме....

psyside

Rising Star
4 септември 2008
30.334
31.579
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
4G Сеуште не е секаде стандард, за ова да стане едно 5 години НАЈМАЛЦЕ ќе чекаме.

Coach

Gaining Experience
6 декември 2020
66
121
Skopje

Телеком 5G
Од каде инфо дека денес пушта телеком 5G?

5G Ready и лансирана комерцијална мрежа не е исто.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
5.764
17.493
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Од каде инфо дека денес пушта телеком 5G?

5G Ready и лансирана комерцијална мрежа не е исто.
Буквално тоа го пишува на линкот што го имаш во цитатот. Комерцијално достапна е, но не во Скопје и е достапно само за 6 модели на мобилни. Еве и на ЛинкедИн пишаа и насекаде. A да не зборам дека веќе и се чувствуваат последиците, чафки паѓаат како покосени, во велес, прилеп и битола веќе се пожалија луѓето на силни главоболки а вакцинираните со фајзер веќе се забележани како светат во темно.

Screenshot 2022-02-17 at 15.15.43.png

Ragnar

Unstoppable
9 декември 2015
1.999
2.243
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
За џабе купував 5G телефон - нема во Ск и плус треба којзнае колку да плаќам за да добијам 5G (сега сум на Магента 1 М). (n)

StalkeR

Guru
5 декември 2009
5.482
6.675
Затоа мене деновиве нешто главата ме боли... Изгледа вакцинава и 5гето се привлекле...

Sent from my SM-G998B using Tapatalk

Coach

Gaining Experience
6 декември 2020
66
121
Skopje
Маркетингшките финти од типот 5G е тука....
Факт е дека веќе некое време Телеком прави модернизација и дека имаат 5G ready базни станици. Но тоа автоматски не значи и 5G конективност.
Максимум што можат да направат телеком во овој момент е DSS (нека читне кој го интересира) што во никој случај не е real 5G experience како што пробуваат да продадат дотичните.

Проблемот е мн едноставен. До ден денес нема тендер (суспендиран е на неопределено) за доделување на 5G фреквенции а и на 5G лиценца.
Така што секоја комерцијална употреба на 5G (пред се на 3.5 Ghz, се останато е непотребно во моментов) може да резултира со казна од државата.

А да не почнувам кое срање е маркетингот од типот: Оваа технологија ќе биде движечка сила за развојот на нови фукционалности и досега невидени услуги и производи коишто ќе ни го поедностават и подобрат животот во сите сфери......
:)

Последна промена:

Aowek

Practice makes perfect
14 април 2012
1.111
1.015
За џабе купував 5G телефон - нема во Ск и плус треба којзнае колку да плаќам за да добијам 5G (сега сум на Магента 1 М). (n)
Нема да се доплаќа. Кога ќе ја активираш услугата на М пакет промо период е 24 месеци потоа ќе следи 5г за секој со склучен договор. Ова им е инфо на вработени од маркетинг. Апл уреди ќе добијат 5г до јуни 2022. Како што кажа членмот погоре АЕК со тендерот си играат..

Ragnar

Unstoppable
9 декември 2015
1.999
2.243
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Нема да се доплаќа. Кога ќе ја активираш услугата на М пакет промо период е 24 месеци потоа ќе следи 5г за секој со склучен договор. Ова им е инфо на вработени од маркетинг. Апл уреди ќе добијат 5г до јуни 2022. Како што кажа членмот погоре АЕК со тендерот си играат..
Промо период 2 години? Е тоа е добро. Во Ск кога ќе има?

TylerMkD

Guru
7 ноември 2014
4.472
9.488
Апл уреди ќе добијат 5г до јуни 2022.
А Андроид уредите со новиот апдејт на GCAM.

Инаку фино ќе биде ова, само типувам на УЛТРА нестабилно во СК. Како што знам во Њу Јорк често се жалат tech рецензентите...

Aowek

Practice makes perfect
14 април 2012
1.111
1.015
А Андроид уредите со новиот апдејт на GCAM.

Инаку фино ќе биде ова, само типувам на УЛТРА нестабилно во СК. Како што знам во Њу Јорк често се жалат tech рецензентите...
Кога ќе има доп инфо ќе го пишам тука. Инаку јас напротив мислам дека ќе фун подобро кај нас. Скопје е мал град споредено со метрополиве плус нема толку голема густина на население.
Користат Ериксон/Нокиа опрема за 5г Теком, се улетаа за Хуавеи ама баш тогаш во Нато влеговме, и беше со Хуавеи срањето и се смени правецот :D веројатно на долг рок добра одлука им е ова.

Nikola100

Unbeatable
30 септември 2019
4.822
4.797
Скопје
hackitfree.github.io
Буквално тоа го пишува на линкот што го имаш во цитатот. Комерцијално достапна е, но не во Скопје и е достапно само за 6 модели на мобилни. Еве и на ЛинкедИн пишаа и насекаде. A да не зборам дека веќе и се чувствуваат последиците, чафки паѓаат како покосени, во велес, прилеп и битола веќе се пожалија луѓето на силни главоболки а вакцинираните со фајзер веќе се забележани како светат во темно.

Погледнете го атачментот 110068
Главоболки одамна имам - од вакцини светам ко крисмас три - Него бубуљици глеам у последно време - се по пет ми излагаат - Од ова е значи ..А ? :ROFLMAO:

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
5.764
17.493
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
...од вакцини светам ко крисмас три ...
Ја светам ко крисмас четри, па не се жалам!
На кој му треба толкави брзини на мобилен побогу?
Абе и за 3Г така викавте, на кого му треба ова, Еџ е доволно, дајте не се понашајте ко @Astro.
Незнам дали сте приметиле ама веќе најголем дел од мобилните апликации барем за иос се 100+ МБ, дневно ми се апдејтуваат по барем 5-6 апликации, најчесто на вифи, ама некад кликам и на Мобиле. Да сум на 3Г или недај боже на 2Г, тоа би траело цел саат.

Оти нестабилно, имаш 5Г, 4Г и 3Г, ако не е едното ќе пребаци на другото. Претпоставувам дека плански Скопје го оставаат за подоцна, за да испеглаат продакшн ишус, да се вежбаат на помалку клиенти.

Најважно кај 5г е да можеш да го изгасиш за да не ти троши батерија за џабе.
Зошто размислуваш така? Демек сега гасисш 4Г? 4Г модемите се толку оптимизирани што трошат помалку од ЊиФи адаптерот. Што е оваа опседнатост со батеријава и трошењето струја? Кога последен пат ти се исклучил телефонот поради празна батерија? Ја веќе пар години со билокој телефон без некој поголем проблем терам цел ден без некое штедење, со навигација, со сурфање со роаминг со сликање со се! аааааааааааа се!

Bate Sase

Баниран/a
27 мај 2021
638
826
Недојдија
Ја светам ко крисмас четри, па не се жалам!

Абе и за 3Г така викавте, на кого му треба ова, Еџ е доволно, дајте не се понашајте ко @Astro.
Незнам дали сте приметиле ама веќе најголем дел од мобилните апликации барем за иос се 100+ МБ, дневно ми се апдејтуваат по барем 5-6 апликации, најчесто на вифи, ама некад кликам и на Мобиле. Да сум на 3Г или недај боже на 2Г, тоа би траело цел саат.
Give us a break. Превише си се уфилмал waaay too much being Brus Willis (on sоme weird way), или неможеш животот да си го замислеш без мобилен у рака?
Кај мене најчесто е подесен 3G и е сасвим доволна брзината.
А за апдејти ај донт ќер ет ол.
Најважно кај 5г е да можеш да го изгасиш за да не ти троши батерија за џабе.
Па 4 и 3G-то моѓеш да го изгасеш у секое време.

Coach

Gaining Experience
6 декември 2020
66
121
Skopje
Една мала сумаризација и одговор на повеќе коментари:

1) 5G троши повеќе батерија ама во active mode (под одредени услови). Во Idle потрошувачката е скоро иста (power management денес е далеку подобар отколку пред 10тина години)
2) Македонија in general има светлосни години подобра мобилна мрежа од америте (конкретно NY) така што исто ќе биде и за 5G. Има повеќе причини зашто е тоа така, ќе треба еден ден само тоа да се дебатира
3) 5G има смисла (во моментов) само во неколку лимитирани сценарија низ светот. На секое друго место (вклучувајќи ја и нашава државичка) нема никаква основана потреба ниту издржан аргумент зашто. Операторите ќе се изнадаваат еден тон пари за имплементација на скапа опрема која ќе им троши повеќе струја (на операторот, не на корисниците, да не мешаме) и која финансиски никад нема да ја исплатат. Се на се, ајде да ставаме 5G зашто е fancy и зашто остатокот од светот става (небаре онаа народнана: видела жаба коњот се потковува па скокнала и таа).
4) Во моментов и двата оператори ќе имплементираат NSA (кој милува нека читне ако го интересира) и единствентата придобивка за крајните корисници е поголема брзина?? На крајот на краиштата убаво еден корисник напиша. На кого му се потребни тие брзини? Денес во светот не постои ниедна апликација која не може да се задоволи со 4G (со асален телефон се стига и до неколку стотини Mbps). Се додека не се појави killer app 5G ќе биде ништо друго освен чист маркетинг.

пс: Да се корегирам. Има една апликација која ќе има бенефит од 5G - SpeedTest. Ќе може да фрчат screenshots на социјалните мрежи на кого му е поголем... bandwidth-от :D

Aowek

Practice makes perfect
14 април 2012
1.111
1.015
Една мала сумаризација и одговор на повеќе коментари:

1) 5G троши повеќе батерија ама во active mode (под одредени услови). Во Idle потрошувачката е скоро иста (power management денес е далеку подобар отколку пред 10тина години)
2) Македонија in general има светлосни години подобра мобилна мрежа од америте (конкретно NY) така што исто ќе биде и за 5G. Има повеќе причини зашто е тоа така, ќе треба еден ден само тоа да се дебатира
3) 5G има смисла (во моментов) само во неколку лимитирани сценарија низ светот. На секое друго место (вклучувајќи ја и нашава државичка) нема никаква основана потреба ниту издржан аргумент зашто. Операторите ќе се изнадаваат еден тон пари за имплементација на скапа опрема која ќе им троши повеќе струја (на операторот, не на корисниците, да не мешаме) и која финансиски никад нема да ја исплатат. Се на се, ајде да ставаме 5G зашто е fancy и зашто остатокот од светот става (небаре онаа народнана: видела жаба коњот се потковува па скокнала и таа).
4) Во моментов и двата оператори ќе имплементираат NSA (кој милува нека читне ако го интересира) и единствентата придобивка за крајните корисници е поголема брзина?? На крајот на краиштата убаво еден корисник напиша. На кого му се потребни тие брзини? Денес во светот не постои ниедна апликација која не може да се задоволи со 4G (со асален телефон се стига и до неколку стотини Mbps). Се додека не се појави killer app 5G ќе биде ништо друго освен чист маркетинг.
Не ти е издржано мислењево.
5г не е градено за денес да имаш профит од него максимално, градено е во наредните 10-20 години да донесе иновации во повеќе полиња. Кога се пушти 4г зарем беше искористено како денес?

Coach

Gaining Experience
6 декември 2020
66
121
Skopje
Не ти е издржано мислењево.
5г не е градено за денес да имаш профит од него максимално, градено е во наредните 10-20 години да донесе иновации во повеќе полиња. Кога се пушти 4г зарем беше искористено како денес?
4G беше природна надрадба на постоечката мрежа. И се случи во период кога навистина беше потребно (и од аспект на технолошкли скок и од аспект на бризини). Дополнително 4G со себе донесе иновации кои нависитина прават разлика. Главната е што имаш Full IP концепт (иако нашите слепци дури пред кратко пуштија во употреба VoLTE, ама тоа е друга тема).
5G е целосен нов концепт и бара коренити и скапи инвцестиции. А поврат на тоа немаш. Не разбирам како тоа 5G не е градено денес да имаш профит. И btw не постои мобилна технологија која има таргетиран животен век од 15-20 години. Додека ние дебатираме дали паѓаат страчките од 5G, концептот и драфт верзијата за 6G веќе е на дневен ред на стандардизационите тела.
Ако мислиш дека операторите се добротворни организации и не ги занима профитот па работат за доброто на луѓето се лажеш. Единствената причина ради која ќе се инвестираат милиони кај двата оператори е: за да не биде дека другиот има а јас не.
Тргни си од себе: Колку би доплатил во однос на сегашните тарифа како надомест на тоа да имаш 5G пристап? Кај огромен процент од испитаниците одговорот е НУЛА. Не им треба 700Mbps наместо сегашните 200.
На крајот на краиштата 4G се појави со задоцнување во МКД и многу логично и нормално ќе беше да се одложи ланирање на 5G за година две кога цената на опремата драстично ќе се намалеше а можеби до тогаш ќе се родеше и реална потреба за истата.
Вака останува да гледаме пресмешни интервјуа (пресмешно бар за оние кои се дел од телекомуникациите) каде ќе не убедуваат дека 5G ќе направело револуција во музичката и гејминг индустеријата и ќе отворело милион полиња кои сега не се достапни...

Вака поиздржано е мислењето? :D

krema

Illuminator
24 јуни 2009
15.172
15.062
youtu.be
Китајците тестират 6G а вие се пречкате дали имало потреба од 5G или не.
На кој му е доволно 4G нека си вози слободно на него, никој не присилува да користете 5G.

Нови мислења

Последни Теми

Онлајн членови

Статистика

Теми
48.485
Мислења
995.727
Членови
36.488
Најнов член
Dzoro