1. Здраво и добредојдовте на форумот на IT.mk.

  Доколку сеуште не сте дел од најголемата заедница на ИТ професионалци и ентузијасти во Македонија, можете бесплатно да се - процесот нема да ви одземе повеќе од 2-3 минути, а за полесна регистрација овозможивме и регистрирање со Facebook и Steam.
  Сокриј

t-sql -> plsql "prevod"

Дискусија во форумот 'Microsoft SQL Server, MySQL, PostgreSQL, Oracle, S' започната од katerina87, 22 Февруари 2017.

 1. katerina87

  katerina87
  Intern

  3
  0
  22 Февруари 2017
  Машко
  Денеска прв пат се сретнав со oracle и имам една задача да ја завршам, бидејќи прв пат се сретнувам со oracle задачата си ја напишав во mssql и мислев дека ковертирањето ке биде лесно ама како што можам да видам и не е баш. Нешто успеав нешто не, па барам мала помош од вас. Иначе процедурате генерира alphanumeric sequence
  A, B, C....Z
  AA, AB, AC....ZZ
  AAA, ABA,ACA....ZZZ

  еве го mssql

  Код:
  DECLARE @strng varchar(max) = 'bzz';
  DECLARE @strngOut varchar(max) = '';
  DECLARE @incremented bit = 1;
  SET @strng = REVERSE(@strng);
  
  SELECT @strngOut = @strngOut + CHAR(CASE WHEN n.Number1 + @incremented = 26 THEN 0 ELSE n.Number1 + @incremented END + 97), @incremented = CASE WHEN n.Number1 + @incremented = 26 THEN 1 ELSE 0 END
  FROM (
      SELECT (CAST(ASCII(substring(@strng, v.number+1, 1)) AS int) - 97) AS Number1
      FROM master..spt_values v
      WHERE v.type = 'P' AND v.number < len(@strng)) AS n;
  
  IF (@incremented = 1)
  BEGIN
      SET @strngOut = @strngOut + 'a';
  END
  
  SELECT REVERSE(@strngOut)
  
  И еве го делот каде застанав

  Код:
  PROCEDURE GenerateNewPieceID (p_PieceID IN PIECE.PIECE_ID%TYPE)
  IS
    v_Strng    VARCHAR (100) := 'bzz';
    v_strngOut  VARCHAR (100);
    v_incremented  NUMBER(10) := 1;
    v_Test    VARCHAR(100);
  BEGIN
  
    SELECT REVERSE (v_Strng)
    INTO v_Strng
    FROM DUAL;
  
    SELECT  v_strngOut
       + CHR (CASE WHEN n.Number1 + v_incremented = 26 THEN 0
             ELSE n.Number1 + v_incremented END + 97),
           CASE WHEN n.Number1 + v_incremented = 26 THEN 1
             ELSE 0 END
     INTO v_strngOut, v_incremented
     FROM (SELECT (CAST (ASCII (SUBSTR (v_strng, v.number1 + 1, 1)) AS NUMBER (10))- 97) AS Number1
        FROM master..spt_values v --ne znam sto koristi oracle namesto master data
        WHERE v.TYPE = 'P' AND v.Number1 < LENGTH (RTRIM (v_strng))) n;
  
    IF (v_incremented = 1)
    THEN
     v_strngOut := v_strngOut || 'a';
    END IF;
  
    SELECT REVERSE (v_strngOut)
    INTO v_Test
    FROM DUAL;
   
   
  END;
  
   
 2. xenon

  xenon
  Guru

  3,791
  9,443
  15 Јануари 2011
  Машко
  Код:
   v_strng varchar(max) := 'bzz';
   v_strngOut varchar(max) := '';
   v_incremented number(1) := 1;
  v_strng := REVERSE(v_strng);
  
  SELECT v_strngOut + CHR(CASE WHEN n.Number1 + v_incremented = 26 THEN 0 ELSE n.Number1 + v_incremented END + 97), CASE WHEN n.Number1 + v_incremented = 26 THEN 1 ELSE 0 END INTO v_strngOut, v_incremented
  FROM (
      SELECT (CAST(ASCII(substr(v_strng, v.number+1, 1)) AS number(10)) - 97) AS Number1
      FROM master.spt_values v
      WHERE v.type = 'P' AND v.number < length(rtrim(v_strng))) AS n;
  
  IF (v_incremented = 1)
  THEN
      v_strngOut := v_strngOut || 'a';
  END IF;
  
  SELECT REVERSE(v_strngOut) FROM dual;
   
 3. katerina87

  katerina87
  Intern

  3
  0
  22 Февруари 2017
  Машко
  Sekako deka ne raboti :D

  ama ova raboti

  Код:
  create or replace function next_char_seq( currid in varchar2) return varchar2 is
   carry integer := 1;
   res varchar2(100);
   currnum number;
  begin
   for i in reverse 1..length(currid) loop
    currnum := ascii(upper(substr(currid,i,1))) - ascii('A') + carry;
    carry := currnum/26;
    res := chr(mod(currnum, 26)+ascii('A')) || res;
   end loop;
   
   if carry = 1 then
    res := 'A' || res;
   end if;
   
   return res;
  end;
  /
  select next_char_seq('a'), next_char_seq('z'), next_char_seq('aaz') from dual;
  
  ЕДИТ:

  Има баг и ова ама ќе го подсредиме :) работи до "MN" се што е поголемо од MN дава погрешен резултат. Не знам нема ли нешто да го замени овој ред например

  Код:
  На пример ова во mssql
  FROM master..spt_values v
  WHERE v.type = 'P' AND v.number < len(@strng)
  би била лоста од 2048 broja т.е 0 do 2047, е сега да не правам јас табели и сл ке помогне ли некој тој дел од кодот да го решам само
  
   
  Последна промена: 22 Февруари 2017
 4. katerina87

  katerina87
  Intern

  3
  0
  22 Февруари 2017
  Машко
  Еве ја :)

  Код:
  CREATE OR REPLACE FUNCTION next_char_seq (p_currid in VARCHAR2) RETURN VARCHAR2 IS
   
   v_carry  INTEGER := 1;
   v_res   VARCHAR2(100);
   v_currnum NUMBER;
   v_ch varchar2(1);
   v_invalid_character exception;
  BEGIN
  
    FOR i IN REVERSE 1..LENGTH(p_currid) LOOP
    v_ch := UPPER(SUBSTR(p_currid,i,1));
   
    IF v_ch < 'A' OR v_ch > 'Z' THEN
     RAISE v_invalid_character;
    END IF;
  
   
    v_currnum := ASCII(v_ch) - ASCII('A') + v_carry;
    v_carry := TRUNC(v_currnum/26);
    v_res := CHR(MOD(v_currnum, 26) + ASCII('A')) || v_res;
   END LOOP;
   
   IF v_carry = 1 THEN
    v_res := 'A' || v_res;
   END IF;
   
   RETURN v_res;
  END;
  /
  
   
Слични теми
 1. Laki Luciano
  Одговори:
  3
  Прегледи:
  1,172
 2. dime_zd
  Одговори:
  5
  Прегледи:
  16,495
 3. kimi makedonski
  Одговори:
  22
  Прегледи:
  8,071
 4. MIDNIGHT WALKER
  Одговори:
  2
  Прегледи:
  910
 5. bozidarBT
  Одговори:
  5
  Прегледи:
  1,258
Вчитување...

Сподели

Вчитување...