Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Т-Home оптика

JamesKirk

Unstoppable
12 февруари 2015
2.493
2.265
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1215u
Motherboard
Lenovo
Storage
Solidigm P41 Plus 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Нема на Хаваито тоа. Инаку старите ТВ боксови, не-андроидите, не трошат од месечниот трафик. Ако ти вака трошиш тек со 4 андроид боксови сигурно ќе надминуваш.

Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Мислам дека и андроидите не трошат од месечниот трафик. Иако сум добивал различни одговори од телеком фејсбук, чат..маил....
На маил еднаш добив одговор дека не се троши месечниот сообраќај ако се користи нивниот рутер (преку wifi и кабел).

Друг одговор што добив беше дека преку кабел не троши а преку wifi троши.
Не најдов нзс :)))
Во еден момент на апликација од телеком ми кажуваше дека имам 5ТБ место 3ТБ ама пак не се појави тоа

Последна промена:

marv

Unbeatable
5 октомври 2007
5.400
5.067
Мислам дека и андроидите не трошат од месечниот трафик. Иако сум добивал различни одговори од телеком фејсбук, чат..маил....
На маил еднаш добив одговор дека не се троши месечниот сообраќај ако се користи нивниот рутер (преку wifi и кабел).

Друг одговор што добив беше дека преку кабел не троши а преку wifi троши.
Не најдов нзс :)))
Во еден момент на апликација од телеком ми кажуваше дека имам 5ТБ место 3ТБ ама пак не се појави тоа
Си пишува на веб дека троши. Имаше негдека низ тоа Документација, FAQ, или така нешто.

Nem_Akata

СФ - СН
26 мај 2015
235
343
Слога Југомагнат
Абе дечки, работи ли некој у Телеком 122 у сабота? Овие се морони значи до крај, се јавувам да им кажам треба да се премести рутерот у друга соба, ми стига SMS дека прекинот на услугите бил успешно среден. Ау, немам никаков проблем со интернетот, ги чекам веќе цела недела, и сеа никој не можам да добијам.

Цело време фин, ау-бау, ми пукна филмот. Сеа и email ќе им пишам дури. И до Германското ќе им го пуштам заедно. Зашто од почетокот со киксови, дупли анекси, не знам што... мрежата си е супер, али услугава на овие кај нас е катастрофа.

Какви петарди се луѓево што работат за Телеком, чудо едно е тоа. Којзнае што пријавила таа типката кај што ѕвонев да кажам толку едноставна работа, што баба ми ќе сфатеше: Рутер од една у друга соба. LOL.

Овие швабиве или секој почнале да вработуваат, или па македончињава со врски уште цепаат ко од 91 па наваму.

flashgordon007

Practice makes perfect
15 септември 2012
1.013
1.113
Абе дечки, работи ли некој у Телеком 122 у сабота? Овие се морони значи до крај, се јавувам да им кажам треба да се премести рутерот у друга соба, ми стига SMS дека прекинот на услугите бил успешно среден. Ау, немам никаков проблем со интернетот, ги чекам веќе цела недела, и сеа никој не можам да добијам.

Цело време фин, ау-бау, ми пукна филмот. Сеа и email ќе им пишам дури. И до Германското ќе им го пуштам заедно. Зашто од почетокот со киксови, дупли анекси, не знам што... мрежата си е супер, али услугава на овие кај нас е катастрофа.

Какви петарди се луѓево што работат за Телеком, чудо едно е тоа. Којзнае што пријавила таа типката кај што ѕвонев да кажам толку едноставна работа, што баба ми ќе сфатеше: Рутер од една у друга соба. LOL.

Овие швабиве или секој почнале да вработуваат, или па македончињава со врски уште цепаат ко од 91 па наваму.
А рутерот е некоја огромна кутија од 750+ kg и ти треба некој за да ти ја премести?
Не можеш тоа сам да го направиш?

marv

Unbeatable
5 октомври 2007
5.400
5.067
А рутерот е некоја огромна кутија од 750+ kg и ти треба некој за да ти ја премести?
Не можеш тоа сам да го направиш?
А оптиката како ќе ја однесе сам у другата соба?

flashgordon007

Practice makes perfect
15 септември 2012
1.013
1.113
А оптиката како ќе ја однесе сам у другата соба?

Он напиша дека интервенирал за рутер, не за оптика...
Ем башка оптиката не завршува во рутер (барем не кај мене).
А и на крајот на оптичкото кабелче имам сноп од 5÷10 метри резерва оптика...

marv

Unbeatable
5 октомври 2007
5.400
5.067
Он напиша дека интервенирал за рутер, не за оптика...
Ем башка оптиката не завршува во рутер (барем не кај мене).
А и на крајот на оптичкото кабелче имам сноп од 5÷10 метри резерва оптика...

Па темата е Тхоум Оптика, напиша дека сака да премести рутер, значи 99% Хувеито што е ONT. Ако користиш Телеком баш ме интересира каде завршува оптиката кај тебе? Не сум видел, може имаат, да има посебни само оптички модеми, па од тука да иде со лан кабел натака. И тоа 5-10м што остаавиле кај тебе после разводната кутија со обично влакно кое иде у модем~рутерот Хувеи, не значи дека и кај него е така. Еве кај мене има макс 2 метра. Дури и да има може човекот не сака да си игра сам, не сака да го прекрши кабелот, итн, итн.... Фино лепо се јавил, побарал услуга и тоа е тоа.

ARMac

Epic
2 октомври 2010
9.360
12.274
Скопје
androgaming.com
Па темата е Тхоум Оптика, напиша дека сака да премести рутер, значи 99% Хувеито што е ONT. Ако користиш Телеком баш ме интересира каде завршува оптиката кај тебе? Не сум видел, може имаат, да има посебни само оптички модеми, па од тука да иде со лан кабел натака. И тоа 5-10м што остаавиле кај тебе после разводната кутија со обично влакно кое иде у модем~рутерот Хувеи, не значи дека и кај него е така. Еве кај мене има макс 2 метра. Дури и да има може човекот не сака да си игра сам, не сака да го прекрши кабелот, итн, итн.... Фино лепо се јавил, побарал услуга и тоа е тоа.

Само да додадам дека телеком терминира во пластична дозна. Од таму до рутер иде жолт кабел. Никогаш телком односно фибернет не оставал сноп од 10м. завиткан. Членот 100% има телекабел, они оставаат така аматерски „да ти се најде“.

That being said, @Nem_Akata ако не успееш да се разбереш, можеш сам да купиш таков кабел сосе конектори, само подолг. Обрати се во фирмиве што се бават со тоа (фибер, ал4нет, логинг). Само низ ѕид внимателно да не го изгребеш или прекршиш.

Еве едно до друго две конекции. Погоди која е на аматерите.

IMG_20250112_120945.jpg

marv

Unbeatable
5 октомври 2007
5.400
5.067
Само да додадам дека телеком терминира во пластична дозна. Од таму до рутер иде жолт кабел. Никогаш телком односно фибернет не оставал сноп од 10м. завиткан. Членот 100% има телекабел, они оставаат така аматерски „да ти се најде“.

That being said, @Nem_Akata ако не успееш да се разбереш, можеш сам да купиш таков кабел сосе конектори, само подолг. Обрати се во фирмиве што се бават со тоа (фибер, ал4нет, логинг). Само низ ѕид внимателно да не го изгребеш или прекршиш.

Погледнете го атачментот 145460
Абе како реков и кај мене имаат оставено снопче телеком од жолтиот, ама максимум да има 2метра, што би се рекло да можам на тој ѕид да го мрднам рутерот ако сакам лево десно, зависно од намештајот.
Него дали правилно гледам на сликава, овие „професионалциве“ дали тоа терминираат/преоѓаат од инсталациски во кориснички кабел/влакно in-line со конектори??? Без дозна без ништо??? Така партизански, ако е можно со лустер-клеми и изолир трака уште малку :D

18 септември 2020
764
689
Македонија

Погледнете го атачментот 145460
Секогаш Телеком имаат инсталации како што имам видено овде, што се квалитетно изработени.
Телекабел се нова школа, тие имаат друг принцип, го поврзуваат надворешниот кабел со жолтиот директно со апаратот за поврзување на оптички влакна и така е низ цела држава

• Ми се допаѓа
Реакции: thrw

Ervo

Gaining Experience
7 септември 2008
292
459
https://www.telekom.mk/ns-newsarticle-makedonski-telekom-ja-ima-najdobrata-mreza-sega-potvrdeno-i-od-ookla®.nspx

Еве зошто имаше промотивни 1/1 Gbps некое време, според мене за да извадат добар average score на брзина. Очекувам и годинава пак да има, да видиме.

JamesKirk

Unstoppable
12 февруари 2015
2.493
2.265
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1215u
Motherboard
Lenovo
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Оптика 60/30 кој пакет е? М или С? За М вика вака: Неограничен супер брз интернет со брзина до 100 Mbps
Порано беше М и ја пишеше брзината сега само ДО
На другар го префрлиле на оптика ама врска нема ништо, му го сменаа и рутерот

Атачменти

• viber_image_2025-02-09_19-33-03-731.jpg
    viber_image_2025-02-09_19-33-03-731.jpg
    225,7 KB · Прегледи: 36
  • viber_image_2025-02-09_19-04-29-608.jpg
    viber_image_2025-02-09_19-04-29-608.jpg
    213 KB · Прегледи: 36
18 септември 2020
764
689
Македонија
Оптика 60/30 кој пакет е? М или С? За М вика вака: Неограничен супер брз интернет со брзина до 100 Mbps
Здраво. Брзината на интернет пакетите се разлика со таа што е во Магента 1 и интернет и тв пакетите.
Брзината што ја има другарот твој е на интернет М, линиска брзина до 60/30 Mbps. Интернет брзината до 100/100 Mbps e на L интернет пакетот, на М во магента 1 и со магента тв е го 100/50 Mbps. А оптиката е оваа во Струга или од друг град?

stteffann

Gaining Experience
13 јануари 2019
48
55
М пакет ама на старите пакети,сигурно нема обновено договор.

JamesKirk

Unstoppable
12 февруари 2015
2.493
2.265
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1215u
Motherboard
Lenovo
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Здраво. Брзината на интернет пакетите се разлика со таа што е во Магента 1 и интернет и тв пакетите.
Брзината што ја има другарот твој е на интернет М, линиска брзина до 60/30 Mbps. Интернет брзината до 100/100 Mbps e на L интернет пакетот, на М во магента 1 и со магента тв е го 100/50 Mbps. А оптиката е оваа во Струга или од друг град?
Да Струга, оптиката преку кабел воздушно низ куќи и дворови донесена ахахха. Доста е и 60мб, пред тоа на адсл 8-10мб беше
Мислењето е автоматски споено:

М пакет ама на старите пакети,сигурно нема обновено договор.
Нема, само му ги заменале рутерите

Necromancer

Unbeatable
24 февруари 2012
4.130
5.369
Скопје
Нема, само му ги заменале рутерите
И јас сум на стариот М и имам 60/30. Новиот е зголемен ама не обноувам затоа што не сакам телевизија да имам. Евентуално ако сака повеќе да активира гејминг бустер и да има 300/300, ама тоа е 500 денари плус за М тарифа.

JamesKirk

Unstoppable
12 февруари 2015
2.493
2.265
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1215u
Motherboard
Lenovo
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
И јас сум на стариот М и имам 60/30. Новиот е зголемен ама не обноувам затоа што не сакам телевизија да имам. Евентуално ако сака повеќе да активира гејминг бустер и да има 300/300, ама тоа е 500 денари плус за М тарифа.
Не се разбира до толку, и ова му дојде премногу ахахаха

JamesKirk

Unstoppable
12 февруари 2015
2.493
2.265
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1215u
Motherboard