Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Star Wars: Jedi Survivor A.K.A. најлошиот pc port thus far?

Dajman

Баниран/a
19 септември 2020
765
1.205
Дали некој од форумот ја проба играва?
Сум видел многу лоши портови и чудни проблеми низ годините, но никогаш RTX ON да го подобрува фрејмрејтот.

View: https://youtu.be/vuzn5p3QQsI

Edit: На видеото апла се гледа дека при уклучување на DXR се зголемува cpu usage и со тоа напоредно расте и fps avg.
Пониска резолуција/уклучување на FSR резултира со полош фрејмрејт. IMG_20230428_102541.jpg
Дополнително steam reviews се полоши и од TLOU.

Последна промена:

The_Witch_Hunter

Unstoppable
23 мај 2012
1.426
3.234
The_Witch_Hunter's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 9 7950X3D | ROG Ryuo III 360 ARGB
Motherboard
ROG Crosshair X670E Hero
Storage
Kingston FURY™ Renegade 2TB | Samsung 970 EVO 1TB | WD Purple™ WD20PURX 2x2TB
PSU
Corsair HXi Series™ HX1000i
RAM
Kingston FURY™ Beast DDR5 32GB 6000MT/s CL30
Video card
ASUS TUF Gaming GeForce RTX® 4090 OC Edition 24GB GDDR6X
Case
be quiet! Dark Base Pro 901
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro
Keyboard
ASUS ROG Claymore
Audio
Creative A250 | ROG Strix GO Core
Monitor
Dell AW3821DW 3840x1600 144Hz G-SYNC ULTIMATE
OS
Windows 11 Pro 24H2
Планирав да ја инсталирам денес колку да ја пробам сат-два, за играње ќе почека некој месец дур ја испеглаат.

Dajman

Баниран/a
19 септември 2020
765
1.205
PC MASTER RACE, пак курчете се со 4090ките
To be fair и конзолите имаат срање перформанси у играва. Се чека Steve од hw unboxed да избенча, ама по тоа шо го приметив amd графичките подобро ја тераат у генерала.

The_Witch_Hunter

Unstoppable
23 мај 2012
1.426
3.234
The_Witch_Hunter's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ROG Crosshair X670E Hero
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro
Keyboard
ASUS ROG Claymore
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Pro 24H2

dantemkd

Gaining Experience
21 јули 2020
159
88
Мислам дека Дарк соулс 1 како е портувана за пц нема полоша. :ROFLMAO:

ПС Ја чекаме кракувана кој ќе дава пари.

TylerMkD

Guru
7 ноември 2014
4.538
9.593
1682739819361.png

Јас ги поддржувам, за глупи гејмери кои прават преднарачки на ДИГИТАЛНИ игри така им треба. Вие сте криви, кој би претпоставил дека ќе користите процесори со повеќе од едно јадро во 2023.

Едит - на 3080TI вади меѓу 32 (epic) и 37 (low) на 2K.

И

Избришан член 42370

Гостин
Погледнете го атачментот 125255

Јас ги поддржувам, за глупи гејмери кои прават преднарачки на ДИГИТАЛНИ игри така им треба. Вие сте криви, кој би претпоставил дека ќе користите процесори со повеќе од едно јадро во 2023.

Стварно жално. Во целиов мој краток живот, вакво фиаско во AAA гејминг индустријава немало.
Колку ниско, да го напаѓаат Windows 10 како кривецот кога во recommended requirements им е (you guessed it) Windows 10.

rp1pmct8jowa1.png

Од толку ветувачка година, испадна катастрофа. Redfall на 2-ри Мај очекувам да биде хаос, од досега тоа што го имам видено.
Starfield е Bethesda, ветувачко е што ја имаат PC верзијата како фокус, но, Bethesda и се е можно.
Како што си пиша самиот, на заслуга е ова. Од периодот на карантините за време на короната забележав значително зголемено трошење пари во нашава државичка за игри, преордери и што не кога претходно беше табу тема дали да се купува игра или не. А можам да замислам само во понапредниве држави колку е зголемена потрошувачката за игри.
Во 2023 оптимизација значи DLSS/FSR. Толку е жално што овие технологии требаа да ги направат старите графички поиздржливи, потрајни, но испаднаа selling point за новите серии, поготово DLSS (DLSS3).
2023, годината во која е нормално да се игра на 1280x720 upscaled резолуција на high-end хардвер.

Друга работа што сум револтиран е тоа што основна верзија на игриве стана 70 евра, а квалитетот тридупло опадна.

Изменето од модератор:

Dajman

Баниран/a
19 септември 2020
765
1.205
Искрено очекував уште поише deflecting и геслајтање од најлошата и нај антиконсумерска гејминг компанија во индустријата.
Цел муабет му е тотално апсурден, не се ни спомнуваат abysmal перформансите на конзоли каде шо perf mode му е тотално useless.
Нема врска win10 или 11, комбинации на хардвер итд..
Играта му е богзнае како кодирана или пренатрупана (не се разбирам од тие работи) за да не постое процесор кој може да ја тера со стабилна 60ка на било какви сетинзи.

Јас не знам како на луѓето не им дојде умот после целиот дебакл шо беа преднарачките за cyberpunk, ама уствари ретроспективно гледано тоа беше добар launch само шо не бевме навикнати на новите стандарди за 9тата генерација на конзоли.
Стварно жално. Во целиов мој краток живот, вакво фиаско во AAA гејминг индустријава немало.
Колку ниско, да го напаѓаат Windows 10 како кривецот кога во recommended requirements им е (you guessed it) Windows 10.

rp1pmct8jowa1.png
Redfall пиши пропало ќе биди, бар си признаа предвреме дека 30 фпс таргетуваат и можеби покасно ќе ја средат доволно играта за 60.

Starfield е Bethesda, односно очекувам тоа да биде шајка во ковчегот на најлошата година за PC Ports, додади ја негде во timeline и ghosts of tsushima шо ќе биди тотална катастрофа како порт.

Не знам како више се исплаќа PC gaming за ААА игри, треднот во последните 3 години е дека хардверот поскапува додека перформансите во игрите се влошуваат без да ти дадат подобра графика и на сета игрите се досадни, некреативни и во тотална стагнација кога станува збор за иновација на жанрови/механики.
За такви игри искрено поарно е да купиш конзола за "гарантирани" перформанси, меѓутоа моментално на марктетот не постои нова игра која би ме убедила нити да апгрејдам нити конзола да купам.
Во 2023 оптимизација значи DLSS/FSR. Толку е жално што овие технологии требаа да ги направат старите графички поиздржливи, потрајни, но испаднаа selling point за новите серии, поготово DLSS (DLSS3).
2023, годината во која е нормално да се игра на 1280x720 upscaled резолуција на high-end хардвер.
Ама шо фајде ќе ти се и тие технологии кога сите овие игри се тотално cpu bound, ништо немат направено од аспект да се подобрат cpu перформансите.

Последна промена:

Dajman

Баниран/a
19 септември 2020
765
1.205
@Dajman ги има и конзолите во муабетот

Погледнете го атачментот 125268

Значи изгаси си HDR за подобро визуелно искуство. Трагедија се.
За HDR се замараме, за дроповите и нестабилната слика амиии....тоа е баќо ќе трпиш... Значи кои лешпери се овие EA, така си пуштија недовршена игра и ем се фалат дека ја направиле во рекордно време xD .

Последна промена:

The_Witch_Hunter

Unstoppable
23 мај 2012
1.426
3.234
The_Witch_Hunter's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ROG Crosshair X670E Hero
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro
Keyboard
ASUS ROG Claymore
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Pro 24H2
Од моето искуство вчера во воведот од играта, првично стабилен гејмплеј перформанс со по некој фрејмдроп тук-таму кога се менуваат сцени, ништо страшно. Како прогресирав во играта GPU искористеноста од 100% почна да се намалува постепено и пред крајот на првиот дел од воведот стигна до негде 50%, тука и ја прекинав играта. Гејмплеј багови не забележав. Графиката убаво изгледаше, поготово непријателите и нивните анимации ми оставија впечаток, како од филм да излегле, а и самата атмосфера на воведот е генерално таква. Џинџерот и неговите другарчиња не баш. Читав на DSOG дека со рестарт на играта се враќа GPU искористеноста назад на 100%, а со тоа и перформасите. Така да сега за сега тоа е решение за тие што сакаат да ја играат, повремени рестарти. Ќе продолжам и денес да ја играм, не ми се остава.

TylerMkD

Guru
7 ноември 2014
4.538
9.593
Од моето искуство вчера во воведот од играта, првично стабилен гејмплеј перформанс со по некој фрејмдроп тук-таму кога се менуваат сцени, ништо страшно. Како прогресирав во играта GPU искористеноста од 100% почна да се намалува постепено и пред крајот на првиот дел од воведот стигна до негде 50%, тука и ја прекинав играта. Гејмплеј багови не забележав. Графиката убаво изгледаше, поготово непријателите и нивните анимации ми оставија впечаток, како од филм да излегле, а и самата атмосфера на воведот е генерално таква. Џинџерот и неговите другарчиња не баш. Читав на DSOG дека со рестарт на играта се враќа GPU искористеноста назад на 100%, а со тоа и перформасите. Така да сега за сега тоа е решение за тие што сакаат да ја играат, повремени рестарти. Ќе продолжам и денес да ја играм, не ми се остава.

Мило ми е што на 4090 немаш никакви проблеми, неочекувано...

The_Witch_Hunter

Unstoppable
23 мај 2012
1.426
3.234
The_Witch_Hunter's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ROG Crosshair X670E Hero
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro
Keyboard
ASUS ROG Claymore
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Pro 24H2
vram.png

performance-1920-1080.png

performance-2560-1440.png

performance-3840-2160.png

performance-rt-1920-1080.png

performance-rt-2560-1440.png

performance-rt-3840-2160.png

min-fps-1920-1080.png

min-fps-2560-1440.png

min-fps-3840-2160.png

min-fps-rt-1920-1080.png

min-fps-rt-2560-1440.png

min-fps-rt-3840-2160.png
Graphics are excellent, especially the map design and all the little details make a difference. There's always something to look at or enjoy, especially for Star Wars connoisseurs. What definitely stands out is the quality of textures, which are of high resolution, richly detailed, but of course that comes with increased VRAM requirements. Indoors scenes suffer a bit due to objects with low-polygon counts, like in many other games. Lighting is excellent, especially in the intro map on Coruscant—the designers ensured their pre-baked lighting looks like "RT on"—good job. The quality of character models has been improved compared to Fallen Order, and animations are fantastic—especially during fighting with light sabers.

Performance of the game is demanding, especially the CPU requirements are very high—Jedi Survivor wants a fast CPU with tons of single-threaded performance from each core, having additional cores makes little difference. On a typical Zen 3 processor, you'll be CPU limited at around 70 FPS—no matter what settings and GPU you use, the max is ~70 FPS. With the 13900K in our test system we're limited at around 130 FPS (AMD) and 120 FPS on NVIDIA, because of NVIDIA's slightly higher CPU overhead. As resolution is increased, the bottleneck disappears, as long as you have a sufficiently fast CPU. For 60 FPS at 1080p, you'll need a RTX 3070 at least, or Radeon RX 6700 XT. Smooth gameplay at 1440p is in reach for RTX 3070 Ti and Radeon RX 6800. 4K60 can be achieved with RTX 4090 and RX 7900 XTX only—the fastest graphics cards available on the market.

Jedi: Survivor has support for ray tracing, but I'm disappointed in the actual implementation. It feels like it has been tacked on in only few scenes, with minimal performance impact. The vast majority of reflections are screen-space reflections (not RT), and they look really nice, even with RT disabled—the level designers made sure of that. Since Jedi Survivor is an AMD-sponsored title, I suspect that the low-fi RT decision was made, so that AMD hardware doesn't get hit too hard from the RT penalty. I guess AMD's sponsorship contract for smaller studios also includes "no support for DLSS/XeSS," as the only upscaling technology implemented is AMD FSR. Maybe AMD's contract should include "no stutters on the PC platform" instead, as that would actually make a meaningful difference to stop the exodus of gamers to consoles.

It's good to see that both AMD and NVIDIA have released game-ready drivers for the game in the days leading up the launch. We've used those, the game version tested is not the buggy press beta, but the final public release. Our test scene is not in the Coruscant intro level, which is even more CPU limited than the rest of the game, but the open world areas after that. While gaming on NVIDIA was crash-free, I've encountered several display driver crashes on AMD—a bit unexpected for a WHQL driver release, but I'm sure they'll fix it in no time.

As expected, VRAM requirements are high. With 9 GB in 1080p, older hardware probably won't have an easy time running the new Star Wars adventure. At higher resolutions like 1440p and 4K we've measured 9.6 GB and 10.5 GB, which should be fine, given the base GPU requirements. If you enable ray tracing at 4K, VRAM usage grows to 13 GB—not that bad, considering that typical "4K" cards have 16 GB or more memory.

If you've been looking at the Steam ratings of Star Wars Jedi Survivor, you've been surprised by a "mostly negative" score, which has now improved to "mixed." The negative reviews are not due to the gameplay, but due to various technical issues. In their infinite wisdom, EA told everyone just hours after launch that they are aware of the technical issues that affect "a minority of players." No doubt they knew about the issues and still decided to launch like that. We're now paying $70 to beta-test an unpolished turd that they call an AAA game—not the first time this year. I'm starting to wonder if these companies aren't slowly eroding their customer base by delivering broken products over and over again.

Dajman

Баниран/a
19 септември 2020
765
1.205
vram.png

performance-1920-1080.png

performance-2560-1440.png

performance-3840-2160.png

performance-rt-1920-1080.png

performance-rt-2560-1440.png

performance-rt-3840-2160.png

min-fps-1920-1080.png

min-fps-2560-1440.png

min-fps-3840-2160.png

min-fps-rt-1920-1080.png

min-fps-rt-2560-1440.png

min-fps-rt-3840-2160.png
Сакав да речам дека премалку графички истестирале во споредба со другите игри, но после ми текна на DRM-от шо го има играта...
Сепак волку cpu bound ААА игра немам видено во животот, ќе разберев да ја теравме на PS5 емулатор или нешо слично али ова е жива катастрофа и срам.

The_Witch_Hunter

Unstoppable
23 мај 2012
1.426
3.234
The_Witch_Hunter's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ROG Crosshair X670E Hero
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro
Keyboard
ASUS ROG Claymore
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Pro 24H2
Ево го Алекс со бројни пофалби :LOL:

@Dajman ме претркал за неколку секунди...

TylerMkD

Guru
7 ноември 2014
4.538
9.593

Тоа сакав да кажам, очигледно DF го следат форумов.

Инаку @The_Witch_Hunter ако DF уште во први 5 минути на 4090 наоѓаат толку проблеми, како ти си имал ок искуство? Или не си се замарал едноставно?

Dajman

Баниран/a
19 септември 2020
765
1.205
Инаку @The_Witch_Hunter ако DF уште во први 5 минути на 4090 наоѓаат толку проблеми, како ти си имал ок искуство? Или не си се замарал едноставно?
To be fair зборуваа за shader compilation stutters, сите сме различно осетливи за нив.

The_Witch_Hunter

Unstoppable
23 мај 2012
1.426
3.234
The_Witch_Hunter's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ROG Crosshair X670E Hero
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro
Keyboard
ASUS ROG Claymore
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Pro 24H2
Не знам како од тоа што го напишав си извлекол дека сум имал ок искуство. Треба да се рестартира играта на секој нареден чекпоинт за да не деградираат перформансите.
To be fair зборуваа за shader compilation stutters, сите сме различно осетливи за нив.
Тие статери не се толку проблематични, бар не во првите неколку сати од играта, за понатаму не знам. Ги имаш при премин од една во друга сцена. Приметливи се секако, но полошо е да би биле непредвидливи па да се случуваат во борби или кога треба да изведеш некоја акробација да те прекинат. Овде не е тоа случај.

Dajman

Баниран/a
19 септември 2020
765
1.205
Тие статери не се толку проблематични, бар не во првите неколку сати од играта, за понатаму не знам. Ги имаш при премин од една во друга сцена. Приметливи се секако, но полошо е да би биле непредвидливи па да се случуваат во борби или кога треба да изведеш некоја акробација да те прекинат. Овде не е тоа случај.
Јас лично не замерувам за shader comp stutters во 3rd person игра (особено ако ги снемува со тек на време).
Навикнати ми се од BOTW и општо гејмање на емулатори.
Али не можам да поднесам никаков stutter во FPP игра, особено fps.

Али да беше само тоа проблемот со играта немаше да ја напраев темава.

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
49.492
Мислења
1.012.503
Членови
36.680
Најнов член
KMT Solutions

ит маркет