• Важно
  Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
  Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Споредување на фајлови [PASCAL]

Aleks

Gaining Experience
18 мај 2007
5.748
288
Пак од досада :p

Програмата споредува дали 2 фајлови се исти и дали има и ако има разлика/ки ги испечатува тие реченици во кои се јавува разликата. Истотака ако едниот фајл е поголем од другиот оди до крај на пократкиот за џабе да нетроши циклуси.

КОД:

Код:
program compare;
var
 File1, File2: TextFile;
 Fin1, Fin2: String;
 IOR,B,R,L,L1,L2:Integer;
 S1,S2  , T1,T2: String;
begin
 Write('Vnesete go fajlob br1: ');
 ReadLn(Fin1);
 Write('Vnesete go fajlot br2: ');
 ReadLn(Fin2);

 // Getting file 1 loaded into memory !
 Assign(File1,Fin1);
 {$I-}
 Reset(File1);
 {$I+}
 IOR:=IOResult;
 if IOR = 2 then
  begin
   WriteLn('Fajlot "',Fin1,'" ne e pronajden !');
   exit;
  end;

 // Getting file 2 loaded into memory !
 Assign(File2,Fin2);
 {$I-}
 Reset(File2);
 {$I+}
 IOR:=IOResult;
 if IOR = 2 then
  begin
   WriteLn('Fajlot "',Fin2,'" ne e pronajden !');
  end;
 // Done loading, lets get coding ! :)

 L1:=0; L2:=0;

 While not eof(File1) do
  begin
   ReadLn(File1,T1);
   L1:=L1+1;
  end;
 While not eof(File2) do
  begin
   ReadLn(File2,T2);
   L2:=L2+1;
  end;

 if L1=L2 then
  L:=L1;
 if L1>L2 then
  begin
   L:=L2;
   WriteLn('Vtoriot fajl e pokratok od prviot, sporeduvanjeto kje ode do kraj na vtoriot fajl i kje prestane');
  end;
 if L2>L1 then
  begin
   L:=L1;
   WriteLn('Prviot fajl e pokratok od vtoriot, sporeduvanjeto kje ode do kraj na prviot fajl i kje prestane');
  end;

 B:=1; R:=0;
 Reset(File1);
 Reset(File2);
 While B<L do
  begin
   ReadLn(File1,S1);
   ReadLn(File2,S2);
   if (S1<>S2) AND (length(S1)<>length(s2)) then
    begin
     R:=R+1;
     WriteLn('!!! Najdena razlika BR.',R,'!!!');
     WriteLn('Linijata Br.',B,' ne e ista vo dvata fajlovi');
     WriteLn('Fajl br.1 : "',S1,'"');
     WriteLn('Fajl br.2 : "',S2,'"');
     WriteLn('========================================');
    end;
   B:=B+1;
  end;
 Close(File1);
 Close(File2);

 if R=0 then
  WriteLn('Sporeduvanjeto zavrshi. Ne bea najdeni razliki vo dvata fajlovi')
 else
  if R=1 then
   WriteLn('Sporeduvanjeto zavrshi. Beshe najdena edna razlika')
  else
   WriteLn('Sporeduvanjeto zavrshi. Bea najdeni ',R,' razliki.');
end. // copyleft Aleks =)
 

stefan007

Intern
27 јуни 2007
395
2
Е ако ова го правиш од досада што би правел кога нема да ти е досадно кога ќе биднеш инспириран од нешто?/? ме загрижуваш :D:D
 

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
44.303
Мислења
892.277
Членови
31.482
Огласи
19
Најнов член
silmapopse
На врв Дно