Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Совет за соларни системи ( сончеви колектори, бојлер)

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.697
5.491
Све е ова убаво сто го објасни, но доколку бојлерот не се истроши до крај...Но ако се истроши, тогаш настанува проблемот...Како год, сонцето е закон...Мене денес ми стигна опремата :) Се надевам дека во скоро време ке ја инсталирам, но тоа ке ми зависи од неколку фактори. Прво морам да направам држач за панелот, а тоа сигурно ке ми одземе три дена најмалце со оглед на тоа што утре нема да можам да работам, а другите денови сум до 4 на работа...И денот брзо поминува...Слики од работите ке поставам покасно :)

yasho

hello world
11 јануари 2014
479
636
Скопје
Затоа постои математика.

1.5kw (ако е толку обично се 2kw) грее еден литар вода за 1 целзиусов степен за 3 секунди. Ако велиш дека температурата во водата никогаш не паѓа под 11 степени и без грејач тогаш тој треба да ја загрее температурата за делта 40 степени (51 степен, како што е кај мене на пример - дифолт сетинг). 3 секунди по 40 степени е еднакво на 120 секунди или 2 минути. За 1 литар вода. За 210 литри вода тоа ќе трае 420 минути, односно 7 часа. За да ја загрее целата вода.
Тоа се случува еднаш само. Потоа веќе не.
Водата во бојлерот се меша со ладна за да се употребува, согласно тоа бојлерот никогаш не се троши повеќе од половина. Односно водата треба да се догрева меѓу 40 и 50 степени и да се одржува нејзината температура, со повремено палење по потреба.

Дека ќе загрее - ќе загрее. Греач е, тоа му е работа.

Така е, ама треба да ја земеш во предвид енергијата што се губи низ изолацијата на бојлерот навечер (и не само навечер, де), таа енергија секако греачот ја троши, а е практично загуба. Тука е предноста на проточниот бојлер, се користи само онолку енергија колку што треба во моментот. Е сега инсталацијата треба да може да поднесе 20+kW, тоа е...

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64
@SaleSk обавезно слики да видеме што како си направил, @yasho да го мотнираат првин па ќе купам електровентили,
кога доаѓа збор за 1.5kw - 2kw греач, да загрева 310 литра вода и тоа 7 часа некако ми е не знам. Јас никаде не пишав дека 11+ степени е цело време водата, некој пиша јас не, а и да е 11+ 100 дена кога нема сонце треба да затоплам огромна количина на вода ако сака еден само да се избања, и ако сакаш да имаш константна 45+ степени температура на водата (ова збореме за период без сонце) греачот ќе треба да се утепа работејќи, според мене ич не е ислатливо. Пример ако тројца се избањаат со 160 литра од таа вода автоматски болјерот влече 150 литра ладна вода што одма паѓа темературата на веќе затоплената вода. Па пак и така слабиот греач треба да затоплува.
Според мене сепак најдобро е проточен бојлер плус соларна, ама и проточниот е 350evra +.
Исто подобра варијанта е да се загрева обичен бојлер во купатило наместо оној на кровот.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
310 литри е огромен бојлер наменет за 3 стана, односно околу 10 луѓе. Чисто за перспектива. :)

Со 90 степени температура во него, може да се избања цел Чевахир.

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.697
5.491
Ај еве некоја слика од работите кои денес ми стигнаа. Имам уште еден куп материјали да зимам. Бакарен фитинг, вентили, диференцијален термостат, да се направи држач за панелот, гликол и слично...
До сега имам земено бојлер од 100л со топлински изменувач, доволно за да можам во секое време и да го греам на струја, и имам пуштено инсталација под фасадата од местото каде што е бојлерот до кровот, каде што ке се монтира панелот.
Евентуално некој да не знае точно под кој агол треба да се монтира панелот? Јас сум на ниет тоа да биде помеѓу 30 и 40 степени према југ, но евентуално да не ја знаете точната вредност на аголот?

Инаку еве дел од материјалот:
Панел од домашно производство со сите сертификати и атести, сертифициран во лабораторијата на Универзитетот во Штудгарт Зрак - Прилеп. Моја препорака за нивните производи и голем поздрав до нив. Максимално љубезни, професионални и спремни во секој момент да помогнат и да го споделат знаењето:

img_0224-88728723.jpg

img_0225-55651931.jpg

Тука се аксесоарите, односно 8 литарски експанзионен сад, Грунфос пумпа со 5 годишна гаранција, термоманометар, електромоторен вентил, сигурносен вентил од 6 бари.
Некој праша за електромоторниот вентил која е цената. За Херц платив 1850 денари.

img_0227-90199338.jpg

img_0228-80891625.jpg

Еве дел од инсталацијата и местото каде што треба да се постават сите пропратни елементи :)

img_0231-22668990.jpg

img_0232-44605145.jpg

Сега за сега толку...Се надевам дека за скоро време ке има уште информации околу целиот проект. :)

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Сале дали држачот ќе го направиш со поместување на вертикален агол или не? (зошто веќе сам го правиш)

Ако е со поместување, тогаш треба да е комплетно на југ свртен (нормално) а вертикален агол да е:
24 степени за зима,
48 степени за пролет/есен
72 степени за лето
за монтирање во Скопје.

Ако е со две позиции 50 и 24 степени, ако е со една позиција 50 степени. :)

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.697
5.491
Ако го правам со поместување на агол, ке ми бидат проблем конекциите, ке морам да ги правам со флексибилни цевки, а тоа незнам и дали ке успеам да го најдам кај нас....Ке одам на фиксна варијанта...
Значи последната или нешто помалку, како што реков околу 45 :)

Најдов и калкулаторче, на некого можеби ке му биде потребно...
http://solarelectricityhandbook.com/solar-angle-calculator.html
А аголот мислам малку кон есен пролет да го насочам, па затоа и реков да оди 45...Мада може и 50 да го ставам...Ке видам...
АКо успеам да најдам и флекси цевки/црева, може и во две положби да го направам :)

yasho

hello world
11 јануари 2014
479
636
Скопје
Ако не се лажам, rule of thumb е аголот треба да е ист со географската ширина, т.е. ~42° за Скопје... за фиксни системи... Е сега ова претпоставува дека земјата е секогаш свртена со екваторот кон сонцето, што и не е баш случај, ама... Не сум сигурен колку е практично да менуваш агол на панелите, мада SaleSK ако добро разбрав ќе користи рамни панелни колектори, па ефикасноста секако ќе му биде помала од онаа на вакуумските цевки.

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.697
5.491
Ако не се лажам, rule of thumb е аголот треба да е ист со географската ширина, т.е. ~42° за Скопје... за фиксни системи...

Одприлика ова е точно, па затоа и реков дека ке се движам во тие граници... Како ке испадне, здравје ке видиме :)

Како за споредба бидејќи ја спомна искористеноста, односно ефикасноста на панелите во однос на вакумските цевки. Еве една директна споредба каде се вршат тестирања, испитувања и каде се сертифицираат фирмите за соларните колектори, односно производителите.
Еве на овој сајт се наоѓа датабазата на производителите и нивните производи.
Само одберете ја во држави МК, Македонија па ке видите кои фирми се сертифицирани.
Ондак имаме директна споредба за панелите, однсоно конкретно еве за вакумски цевки и панел:
http://www.dincertco.de/logos/011-7S1819 R.pdf
и за мојот панел, конкретно:
http://www.dincertco.de/logos/011-7s2012 f.pdf

bobmkd

hello world
18 ноември 2008
362
183
Скопје
Ондак имаме директна споредба за панелите, однсоно конкретно еве за вакумски цевки и панел:
http://www.dincertco.de/logos/011-7S1819 R.pdf
и за мојот панел, конкретно:
http://www.dincertco.de/logos/011-7s2012 f.pdf

Според овие директни споредби излегува дека ефикасноста на панелите и вакуумските цевки е скоро идентична, ако се пресмета за иста површина во м2 (можеби не гледам добро, сепак сум лаик за оваа област)

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.697
5.491
Според овие директни споредби излегува дека ефикасноста на панелите и вакуумските цевки е скоро идентична, ако се пресмета за иста површина во м2 (можеби не гледам добро, сепак сум лаик за оваа област)

Според податоците кои можат да се споредат излегува дека вакумските цевки се 35% по неефикасни од панел, ако ги споредуваш по Aperture Area изразена во метри квадратни. Пример панел од 2 квадрата, ефективни 1,83 испорачува моќност од 1398 W при 0 К, додека пак 15 вакумски цевки од 2,35 квадрата, ефективни 1,42 испорачуваат 1037 W при 0 К.
Да не ги вадам податоците, комплетно може да се споредуваат на самите документи.
Е сега исто така имам податок дека при врнење на град, вакумските цевки се многу помалку отпорни за разлика од панелот, кој што има тампер стакло. Но никогап не е исклучена можноста да се скрши и тој. Секако предност кај вакумска цевка е тоа што можеш да смениш една доколку е оштетена, а кај панелот мораш цел стакло ако е само тоа оштетено.
Животниот век на вакумските цевки е многу помал, неможам да го најдам точниот податок, за разлика од панелот каде што скоро секој производител треба да даде минимум 20 г гаранција за истиот...Практично нема што да се расипе, освен ако не дојде до механичко оштетување на стаклото а со самото тоа и до оштетување на апсорберот или цевчињата низ кои тече флуидот. Ама тоа е крајност :)

Luidgi

lurker
24 февруари 2008
832
897
Пресметка на сончева деклинација δ (Агол меѓу рамнината на Екваторот и линијата што ги поврзува центрите на Сонцето и Земјата)

δ = 23,45 x sin [ (360/365) x (n-81) ]

n е ден во годината

Аголот под кој сончевите зраци паѓаат по рамна површина се определува со:

βN = 90° - L + δ°

βN - агол на паѓање на сончевите зраци
L - географска ширина
δ - сончева деклинација

За Скопје географската ширина е L = 42°

Аголот на поставување на колекторот треба да изнесува

α = 90 - βN

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 10 Pro X64
Ве читам вака, свака ви час ептен сте упатени и разбирате што како каде треба да биде поставено. Ок за Скопје 42 степени, а некој за Штип да не знае колку степени? Оно веќе држачите се направени под некој степен ама дали на рамна површина треба да стои или малку закосено.

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.697
5.491
Агол од 42° е агол од 42° а се знае како се одредува аголот.

Luidgi

lurker
24 февруари 2008
832
897
Синусоида, со средна вредност од 41 степен, максимална 65 (зимска краткоденица, 21.12), минимална 17,5 степени (летна долгоденица, 21.06)

За фиксни системи средната вредност, со пресметката која ја напишав може да се пресмета за секој ден во годината посебно аголот на паѓање на сончевите зраци, а од него да се пресмета аголот на поставување на сончевиот колектор.

Географска ширина за Штип - 41,74°

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.510
Ве читам вака, свака ви час ептен сте упатени и разбирате што како каде треба да биде поставено. Ок за Скопје 42 степени, а некој за Штип да не знае колку степени? Оно веќе држачите се направени под некој степен ама дали на рамна површина треба да стои или малку закосено.

Пресметките се исти, Скопје и Штип нема ни пола степен разлика.
За фиксни системи средната вредност, со пресметката која ја напишав може да се пресмета за секој ден во годината посебно аголот на паѓање на сончевите зраци, а од него да се пресмета аголот на поставување на сончевиот колектор
Јас пресметав по формулите твои и тие се вредностите, средна, мин. и макс, промената е синусоидална.

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.697
5.491
Апдејт ке има, ама како што реков се зависи од ситуацијата во која ке бидам за да почнам со изработка и монтажа. Имам премногу обврски во моментов за да можам да работам на соларот...Битно главните елементи се тука, да набавам фитинзи, да направам еден список и да ги испазарам, па ке почнам со средување од внатре. Горе монтажата на панелот останува на крај, значи нареден викенд би требало да почнам со работа.

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 10 Pro X64
Добро, само што го инсталираа кај нас системот. Вака, мајсторот што го инсталира само за 1 спрат значи со местење на кров, итн ни зема 9000 денари, баш ме интересира други што местеле соларни, од тој тип со цевките, колку денари работната рака и матерјалот, како колеnца, цевки кабли, ги кошташе.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Неможеш тоа баш да го прашаш. Кај секого е различно. Кај мене беше повеќе (незнам колку), но за два спрата местење со доста цевки и во изградба WC значи без плочки.

Зависи кај секој посебно.

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 10 Pro X64
Неможеш тоа баш да го прашаш. Кај секого е различно. Кај мене беше повеќе (незнам колку), но за два спрата местење со доста цевки и во изградба WC значи без плочки.

Зависи кај секој посебно.

Јасно и јас мислам така, ама некако само за еден спрат мноогу пари ми се учинаа, а на уште два спрата треба да се намести, ако знаев дека толку многу пари ќе дадев за местење, сам ќе си го местев :D

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 10 Pro X64
Еве слики, како изгледа, и изгледаше при местење. uploadfromtaptalk1396890878409.jpg uploadfromtaptalk1396890933832.jpg

maci

poweruser
2 април 2008
3.383
972
за монтажа на 200 литарски болјер на кров со вакви вакумски цевки е 100 евра
цената на истиот е 550 евра со инокс болјер.
овие цени ти ги кажувам од лани,кога зет ми ставаше.650 евра комплет со монтажа за еден приклучок,со се комплет нивно.

Последни теми

Последни огласи

На врв