Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Совет за соларни системи ( сончеви колектори, бојлер)

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64
Во оваа тема ве молам сите што користите соларни системи, знаете или работете со такво нешто ве молам за ваше мислење искуство поплаки, кој соларен систем го препорачувате од кој производител и зошто.
Ние на шест члено семејство во куќа од три спрата со три купатила земаме во предвид некој од оние поефтините 310Л т.е 250Л во самиот бојлер и 60Л во цевки. Е сега овој е со 30 округлу цевки целата конрструкција и самите цевки и самиот бојлер се хромирани (росвајни)

1503410_786201401394210_1508423194_n.jpg

треба да изгледа вака, водата се движи по слободен пад бојлерот не е под притисок и нема пумпа да ја придвижува водата.
Ова со инсталација низ три спрата три купатила и кујни ќе не кошта околу 600+ евра.

Другата изведба од eco-solar, technosol, euroterm коишто се со плочи под вакум и антифриз и под притисок бојлерот, 150Л кошта 750 евра.

Така да објаснете што е бенефитот кај поскапите, кога тие со плочите качуваат температура до 67 степени а овие со цевките 100+ степени.

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.697
5.491
Интересна тема.
Јас не би одбрал ни еден од овие системи, Моментално сум во фаза на изработка на соларен систем и тоа со панел каде што ке се загрева вода преку топлински изменувач. Целата инвестиција се уште незнам колку точно ке ме чини, но ке биде сигурно многу повисока од твојата цена и тоа за 100 литра бојлер.
Затворен систем под притисок со пумпа и со автоматика која ке ја регулира пумпата и загреаноста на водата во бојлерот.
Опремата треба да ми стигне здравје боже во вторник. До сега имам инсталирано цевки и изолација и бојлер. Другите работи нахнадно, значи од вторник па натаму. Набавена од ЗРАК - Прилеп.
Оваа твојава варијанта е најефтината.
Првата каде што се користи бојлер без притисок, го пуниш со вода сабајлечки, до вечер имаш пример 300л топла вода и по слободен пад го празниш бојлерот. Контролерот ке биде кај еден од вас, па ако тие не се дома, можеш да останеш без топла вода... По мене непрактичен.
Вториот систем е под притисок, подобра варијанта, но не им ги знам недостатоците и предностите.
Генерално вакумските цевки многу побрзо ја греат водата но постои можност од прегревање а со самото тоа и да се случи некоја хаварија.
Јас од тие причини се одлучив за класичен панел, гаранција од 20 години на панелот, квалитетна Grunfos пумпа со 5 години гаранција...Останатите работи се потрошен материјал...
Опасноста од прегревање е сведена на минимум но не е исклучена. Многу се посигурни од системите со вакумски цевки, а исто така се и потрајни...
Разгледај малку колку е животниот век на вакумските цевки. Мислам дека не е многу голем...
:)

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Тоа со сабајлето и полнењето. Системите без притисок имаат контролер кој автоматски ја регулира температурата со греач ако има потреба, автоматски полни вода кога треба, и покажува моментална температура на водата. Одлични се од повеќе аспекти. Прво системот е многу ефтин. Што значи тоа? Ако на пример падне тежок град ќе го смениш комплет целиот за 400 евра. Ако се расипе целиот ќе го смениш за 400 евра. Понатаму, системот е многу модуларен. Секое делче се менува посебно. Се скршила цефка? 400 денари. Две цевки? 800 денари? Се расипал греач? 1200 денари? Фатил креч бојлерот? 100еур.
Компјутерот нуди топла вода во текот на целиот ден, дури и зимно време. Кога ќе падне температурата под 50 степени (сам си местиш колку степени) ќе се вклучи греач да ја загрее. Дури и кога надвор е -20. Секогаш ќе имаш топла вода. Бојлерот секогаш има вода, и се грее од сонцето постојано. Само во твои избрани услови може да вклучи и греач, ако корисникот го сака тоа.
Прегревање? Што значи прегревање? Кај систем без притисок, само ќе си испари водата од дупката на бојлерот. Летно време температутрата често е 100 степени, одсносно скоро неограничено количество на топла вода во бојлерот. Покрај домашните луѓе, може и колата да си ја миеш со топла вода, или да полниш базен со топла вода.

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 10 Pro X64
Сале, ти мислиш практично со соларни келии да ја загреваш водата или? Мислам од самите соларни келии можеш и рлекѕрилна енергија да произведуваш.
mdeni апсолуѕно се согласувам со тебе за целото што го јажа, некако земено овие поефтините се секако ем подобри ем поисплатливи ем се, и се мислам зошто другите од ecosilar euroterm technosol итн се тоолку многу поскапи, баш ја гледавме варијантата од 200Л тие не ни имаат 250 литра и испаѓаше некаде 1000 евра плус и ме интересира каде и кој е бенефитот да дадам плус 500 евра за да добијам помалку?

yasho

hello world
11 јануари 2014
479
636
Скопје
Здраво... има еден „мал“ недостаток на системите кои работат по слободен пад... имено, има голема разлика во притисокот на ладната вода и топлата од соларниот систем. Со тоа, при 100 степени топла вода (и при 80 не е многу различно), неверојатно е тешко да подесиш нормална температура на водата за туширање, на пример... или ќе е многу ладна или многу топла. Тоа делумно де оправа со пумпа за зголемување на притисокот како на пр wilo pb-088ea. Е сега таа е специфицирана до 80°, ама кај мене работи на 100 без поголем проблем. Исто така, за било каков соларен систем каде бојлерот е на кров, многу е битна должината на цевките до потрошувачите, т.е. ако е долга треба многу време топлата вода да дојде до чешмата. За туширање е ОК, ама за кратки употреби не е баш...

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Тие пумпи ги ставаат по дифолт во системите. Но, секако не е задолжително. Ако сакаш може да си купиш без пумпа, па да си ставиш своја која е подобра или по твој избор. Тоа веќе не спаѓа во соларниот систем, туку во твојата инсталација на цевките. Кој како сака си прави.

Дифолтните пумпи не се лоши, работата си ја вршат. Но може да почнат да прават бука од лагерите по некое време. Треба да се реагира додека се под гаранција за да ја сменат.

И не се до 80 степени, туку до 90.
Max. fluid temperature: 0°C to 90°C
http://www.wilo.ie/home/products-ex...er-supply-and-pressure-boosting/#.Uzk1lfmSxyX

kire_33

hello world
16 февруари 2012
186
73
Прилеп ебаго
Тоа со сабајлето и полнењето. Системите без притисок имаат контролер кој автоматски ја регулира температурата со греач ако има потреба, автоматски полни вода кога треба, и покажува моментална температура на водата. Одлични се од повеќе аспекти. Прво системот е многу ефтин. Што значи тоа? Ако на пример падне тежок град ќе го смениш комплет целиот за 400 евра. Ако се расипе целиот ќе го смениш за 400 евра. Понатаму, системот е многу модуларен. Секое делче се менува посебно. Се скршила цефка? 400 денари. Две цевки? 800 денари? Се расипал г.

И споредувајќи ги овие можности, овај начин ми изгледа најисплатлив и сум во план да го порачувам, само добро би ми дошло мислење од каде да се порача т.е. која фирма е најдобра според Вас?
позз

yasho

hello world
11 јануари 2014
479
636
Скопје
Тие пумпи ги ставаат по дифолт во системите. Но, секако не е задолжително. Ако сакаш може да си купиш без пумпа, па да си ставиш своја која е подобра или по твој избор. Тоа веќе не спаѓа во соларниот систем, туку во твојата инсталација на цевките. Кој како сака си прави.

Дифолтните пумпи не се лоши, работата си ја вршат. Но може да почнат да прават бука од лагерите по некое време. Треба да се реагира додека се под гаранција за да ја сменат.

И не се до 80 степени, туку до 90.
Max. fluid temperature: 0°C to 90°C
http://www.wilo.ie/home/products-ex...er-supply-and-pressure-boosting/#.Uzk1lfmSxyX

секако дека не е задолжителна, напротив... кај мене ја немаше по дифолт, па заради малиот притисок на топлата вода од соларниот систем си ја бендисав, си ја купив и си ја монтирав дополнително. Мислам некои ~4000 ден беше пумпата ако не се лажам, а задоволен сум од неа, нема некоја голема галама, еве веќе 2 години како „маста и ја вадам“, лете-зиме.

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 10 Pro X64
Значи во секој случај она што го избрав е најдобра опција, со опционална пумпа ако не е добар притисокот.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Мислам дека сигурно ќе треба пумпа, освен ако не зборуваш за викендица - па колку да пројде без пумпа.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.510
А како се изведува приклучокот на постоечкиот водоводен систем? Се премостува постоечкиот бојлер или оди преку него?

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Секако дека се премостува. Ако сакаш да го задржиш и стариот бојлер ќе има вентил кој ќе бира од кој бојлер да доаѓа вода.

S

Sukhoi

Гостин
Задржи си го стариот бојљер којзнае можеби и ке ти притреба зимно-време, кај нас пред 2,3 недели ни ставија соларно, ама грејачи некако се слаби, велат дека се до 2KW и едвај сега ја грееја водата а камоли во Јануар. Што знам можеби соларно не е разработено, кај другар ми овие 3,4 дена константно по 70-85 степени а е облачно а кај мене е 40-50 незнам зошто, тој велеше му треба време да се разработи.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Задржи си го стариот бојљер којзнае можеби и ке ти притреба зимно-време, кај нас пред 2,3 недели ни ставија соларно, ама грејачи некако се слаби, велат дека се до 2KW и едвај сега ја грееја водата а камоли во Јануар. Што знам можеби соларно не е разработено, кај другар ми овие 3,4 дена константно по 70-85 степени а е облачно а кај мене е 40-50 незнам зошто, тој велеше му треба време да се разработи.
Види како е со гаранција и пожали се додека е време. Ако зборуваш за Скопје. Незнам на колку ти е ставен контролерот меѓутоа грејачот нема проблем да ја загрее водата на колку сакаш (80-90) степени. Работата е што не е логично да држиш 70 степени во зима кога 50 се доволни.

Најверојатно контролерот ти е наместен на дифолт сетинг од 50 степени. Што е и некоја нормална бројка.

Оваа зима соларна вода имаше до 11ти Декември, па после од 2ри Февруари.

maci

poweruser
2 април 2008
3.383
972
до сега најефтина е една фирма од пробиштип која е увозник од кина,зборам за системите со вакумски цевки.
ако сака некој да прашувам за број?
јас сум повеќе за овој систем,поефтин и брка работа.а баш и за тоа треба.
дури мислам дека ако зимно време успее да ја грее водата до 40 степени да ја искористам како предзагревање на парното што ми е на струја.преку изменувач.
но ова незнам како да го изведам :) ако има некој идеја нека пише.

и повеќе се мислам за зимно време за греење да се префрлам на топлотна пумпа на која ќе може да се приклучи соларни панели(затворен систем),подно,болјер,парно(радиатори).
маана:од старт даваш 2500-3000 евра за ТП и + 250-300 евра е фенкојлер,е тек после за колку години ќе се исплати тоа незнам.ама знам дека ќе троши 1-1,3KW/h.
Ednode5-393x451.jpg
cop_7.2.jpg
cop_7.3-437x384.jpg

и дали сликава најдолу е инвертер или обична клима поврзана директно болјер,мислам директно да фреонот оди во спиралите во болјерот кој служат како изменувач?
т.е болјерот да е нешто со слична или иста улога на внатрешната единица кај климите.
split_11.jpg

yasho

hello world
11 јануари 2014
479
636
Скопје
Секако дека се премостува. Ако сакаш да го задржиш и стариот бојлер ќе има вентил кој ќе бира од кој бојлер да доаѓа вода.

е сега, ако малку забегаш (како мене), па обичниот бојлер го замениш со проточен, а наместо обични вентили ставиш електро вентили и ги поврзеш на прекидачот за бојлер... имаш систем што е прилично удобен за употреба.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
е сега, ако малку забегаш (како мене), па обичниот бојлер го замениш со проточен, а наместо обични вентили ставиш електро вентили и ги поврзеш на прекидачот за бојлер... имаш систем што е прилично удобен за употреба.

Што воопшто не е нешто комплицирано.

Меѓутоа заради тоа што Македонија има 280 сончеви денови. http://www.energy-project.info/inde...ia-economic-magazine-kapital-skopje-july-2012
Кои половина се во зиминот период може да се користи помошен електричен грејач кои би можело да се користи во тие зимни критични денови. Без употреба на дополнителенбојлер.

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 10 Pro X64
И јас имам проточен бојлер stiebel eltron и неам намера тој 1.5kw греач што е во бојлерот да го користам за греење на водата, ако нема доволно температура право ќе сменам вентил на проточен и неам гајле, добра е идејата обичниот вентил да го сменам со електро вентил.

yasho

hello world
11 јануари 2014
479
636
Скопје
И јас имам проточен бојлер stiebel eltron и неам намера тој 1.5kw греач што е во бојлерот да го користам за греење на водата, ако нема доволно температура право ќе сменам вентил на проточен и неам гајле, добра е идејата обичниот вентил да го сменам со електро вентил.

Многу сличен, ако не ист сетап имаме, јас кога го земав соларниот систем, земав и 1.5kW греач за соларниот бојлер, ама не ми е баш практичен, не сум го пуштил ни еднаш... и покрај сите изолации, сепак има 250Л топла вода надвор, на -5°, да ја грееш, па загуби заради 70° температурна разлика, ми нема смисла баш...

Јас најмногу го земав како превенција на мрзнењето во зима, ама и за тоа не е потребно, и во најладните денови и во најмагливите недели не се спушта темп. во бојлерот под +11°...

Инаку електровентили за парно („обични“ вентили за парно со додаден биметален актуатор, т.н. „моторче“) ми се видоа како најпрактична варијанта, се подесува актуаторот нормално отворен или нормално затворен, па со едноставно врзување на двата вентила на прекидачот за бојлер имаш контрола солар-проточен бојлер. Единствено не реагираат одма, им треба ~една минута дури отворат/затворат... ама тоа и не ми значи многу...

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 10 Pro X64
Многу сличен, ако не ист сетап имаме, јас кога го земав соларниот систем, земав и 1.5kW греач за соларниот бојлер, ама не ми е баш практичен, не сум го пуштил ни еднаш... и покрај сите изолации, сепак има 250Л топла вода надвор, на -5°, да ја грееш, па загуби заради 70° температурна разлика, ми нема смисла баш...

Јас најмногу го земав како превенција на мрзнењето во зима, ама и за тоа не е потребно, и во најладните денови и во најмагливите недели не се спушта темп. во бојлерот под +11°...

Инаку електровентили за парно („обични“ вентили за парно со додаден биметален актуатор, т.н. „моторче“) ми се видоа како најпрактична варијанта, се подесува актуаторот нормално отворен или нормално затворен, па со едноставно врзување на двата вентила на прекидачот за бојлер имаш контрола солар-проточен бојлер. Единствено не реагираат одма, им треба ~една минута дури отворат/затворат... ама тоа и не ми значи многу...

Супер, супер идеа, ај баш кажи ми каде да најдам електровентили и која цена се од прилика? Ќе пробам да направам нешто вакво, мада не е проблем и со рака да се свртат вентилите :)

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Јас имам соларен бојлер и обичен бојлер.

Обичниот не се користи воопшто, а соларниот грее и зимно и летно време со поставен греач на 50 степени. Едноставно не се замараш за бојлерот - туку кога ќе ја пуштиш чешмата тече топла вода. Се си има зошто е.

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 10 Pro X64
Јас имам соларен бојлер и обичен бојлер.

Обичниот не се користи воопшто, а соларниот грее и зимно и летно време со поставен греач на 50 степени. Едноставно не се замараш за бојлерот - туку кога ќе ја пуштиш чешмата тече топла вода. Се си има зошто е.

Абе тоа се во ред, ама гледам и малце исплатливост, овој со 1.5kw 310 литра што го меркам јас нема шанси да постаса да ја загрее таа кубикажа во деновите без сонце.
А за топла вода и јас кога пуштам ид проточниот цело време имам топла без разлика на се ама сметката за струја :)

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Абе тоа се во ред, ама гледам и малце исплатливост, овој со 1.5kw 310 литра што го меркам јас нема шанси да постаса да ја загрее таа кубикажа во деновите без сонце.
А за топла вода и јас кога пуштам ид проточниот цело време имам топла без разлика на се ама сметката за струја :)

Затоа постои математика.

1.5kw (ако е толку обично се 2kw) грее еден литар вода за 1 целзиусов степен за 3 секунди. Ако велиш дека температурата во водата никогаш не паѓа под 11 степени и без грејач тогаш тој треба да ја загрее температурата за делта 40 степени (51 степен, како што е кај мене на пример - дифолт сетинг). 3 секунди по 40 степени е еднакво на 120 секунди или 2 минути. За 1 литар вода. За 210 литри вода тоа ќе трае 420 минути, односно 7 часа. За да ја загрее целата вода.
Тоа се случува еднаш само. Потоа веќе не.
Водата во бојлерот се меша со ладна за да се употребува, согласно тоа бојлерот никогаш не се троши повеќе од половина. Односно водата треба да се догрева меѓу 40 и 50 степени и да се одржува нејзината температура, со повремено палење по потреба.

Дека ќе загрее - ќе загрее. Греач е, тоа му е работа.

yasho

hello world
11 јануари 2014
479
636
Скопје
Супер, супер идеа, ај баш кажи ми каде да најдам електровентили и која цена се од прилика? Ќе пробам да направам нешто вакво, мада не е проблем и со рака да се свртат вентилите :)

Јас ги земав пред 2години од едно дуќанче во ТЦ Скопјанка на 1 кат, од страната на булеварот, продаваа Herz делови за парно. Дали денес постојат, не знам, мада мислам дека сеуште ја има рекламата... ако добро се сеќавам беа околу 1700 ден комплетот вентил + моторче.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв