Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Совет за DJI Mini 3 Pro (со DJI RC контролер)

Goran995

Unstoppable
16 ноември 2019
1.406
2.366
Скопје
Сакав да прашам, може ќе добијам интересни/корисни совети, па ќе ми помогнете да одлучам.
Одамна имам желба да купам квалитетен дрон, за лична употреба. Претежно снимки/видеа од патувања, викенди и сето останато не-комерцијално користење на дрон.
Ми беше пикиран Phantom 1 откако излезе, меѓутоа под сплет на околности (плата, финансии...) - никогаш не купив. Од тогаш го пратам светот на дроновите (новости, нови модели, контролери), но никогаш немам летано било каков дрон.

Имам желба да си купам DJI Mini 3 Pro и стриктно тој модел, во комбинација со DJI RC контролерот со тач-екран.
За моделов (па и контролерот) последниве месеци исчитав скоро се, ги знам дури и последните софтверски апдејти на апликацијата :D Ги научив и корисните додатоци (accessories), имам во план неколку. Се расчитав и како е со регулации во земјава/EU.

Што се однесува до цените, моментално:

Neptun (2 години гаранција) - 60,999 денари
fixit.mk (нема гаранција, барем не пишува) - 61,438 денари
Anhoch (го немаше на залиха еден период - сега го има, 2 години гаранција) - 63,980 денари

Гаранцијата локална е ОК да се има, меѓутоа ако веќе го купувам дронов, ќе земам и DJI Care Refresh кој чини 125$ за 2 години (ова ми е must)
Исто, во план ми е да купам и Fly More Combo, во Анхоч чини 13,980 денари.
Вака сумирано - излегува цена од 81.854 денари (Нептун + Fly More од Aнхоч + Care Refresh). На ценава треба да се додаде барем 3000-4000 денари за додатоци + мемориска картичка.

Поентата на темата ми е:
  • Ќе одам летово (во септември) на одмор до Крит.
    Дали ќе имам доволно време барем да го научам за да бидам доволно сигурен во себе да го летам на/околу вода?
  • Дали и од каде да купам нов или да побарам половен (барем со истиов контролер)?
    Негативно е што половен дрон нема опција за купување Care Refresh, а мене ми е битна таа ставка.
  • Дали имате ваши искуства/мислења за конкретниов дрон?

petkotrajko

Unstoppable
16 јуни 2017
2.017
2.240
@Oktar Ратко да се јави на главна каса.
Ради дронот, не ради друго :)

Он топик: гледам, психички (и материјално-технички) си се спремил.

Ние на работа имаме еден дрон, мислам дека е баш од оваа класа што ја спомнуваш, и изгледа ќе да беше DJI...
Има по него еден куп bells & whistles...

Од аспект на learning curve, со оглед на тоа дека ти доста си спремил (спомнав погоре), ќе се поиграш недела-две, и веројатно ќе ги совладаш начините на летање.
До септември, имаш време, ќе го научиш.
Плус и во него има некој вид на "интелигентно" летање, па и тоа помага.

Испратено од телефоно

TylerMkD

Guru
7 ноември 2014
4.534
9.590
Сакав да прашам, може ќе добијам интересни/корисни совети, па ќе ми помогнете да одлучам.
Одамна имам желба да купам квалитетен дрон, за лична употреба. Претежно снимки/видеа од патувања, викенди и сето останато не-комерцијално користење на дрон.
Ми беше пикиран Phantom 1 откако излезе, меѓутоа под сплет на околности (плата, финансии...) - никогаш не купив. Од тогаш го пратам светот на дроновите (новости, нови модели, контролери), но никогаш немам летано било каков дрон.

Имам желба да си купам DJI Mini 3 Pro и стриктно тој модел, во комбинација со DJI RC контролерот со тач-екран.
За моделов (па и контролерот) последниве месеци исчитав скоро се, ги знам дури и последните софтверски апдејти на апликацијата :D Ги научив и корисните додатоци (accessories), имам во план неколку. Се расчитав и како е со регулации во земјава/EU.

Што се однесува до цените, моментално:

Neptun (2 години гаранција) - 60,999 денари
fixit.mk (нема гаранција, барем не пишува) - 61,438 денари
Anhoch (го немаше на залиха еден период - сега го има, 2 години гаранција) - 63,980 денари

Гаранцијата локална е ОК да се има, меѓутоа ако веќе го купувам дронов, ќе земам и DJI Care Refresh кој чини 125$ за 2 години (ова ми е must)
Исто, во план ми е да купам и Fly More Combo, во Анхоч чини 13,980 денари.
Вака сумирано - излегува цена од 81.854 денари (Нептун + Fly More од Aнхоч + Care Refresh). На ценава треба да се додаде барем 3000-4000 денари за додатоци + мемориска картичка.

Поентата на темата ми е:
    Дали ќе имам доволно време барем да го научам за да бидам доволно сигурен во себе да го летам на/околу вода?
  • Дали и од каде да купам нов или да побарам половен (барем со истиов контролер)?
    Негативно е што половен дрон нема опција за купување Care Refresh, а мене ми е битна таа ставка.
  • Дали имате ваши искуства/мислења за конкретниов дрон?
Зимај еднаш се живее

Taurus

Модератор
13 октомври 2007
2.587
1.510
dribbble.com
Taurus's setup  
Processor & Cooler
i5-2500K Quad 3.3GHz LGA 1155 6MB + Cooler Deepcool Gammaxx 200
Motherboard
Gigabyte Z68P-DS3
Storage
WD 1ТB SATA3 Caviar Black 7200rpm 64MB + SSD 2.5" Samsung 850 Evo 250GB
PSU
460W Gigabyte Superb Real Power
RAM
2x4GB DDR3 1866Mhz Kingston CL11 HyperX Genesis
Video card
Sapphire ATI PCX R9 270X 2GB GDDR5
Case
Gigabyte LUXO X140
Mouse
Zalman ZM-M300 Black
Keyboard
Sweex Illuminating
Audio
DeLux 2.1
Monitor
Dell UltraSharp U2311H 23" e-IPS
OS
Win 8.1
Дронот ќе знаеш да го леташ од прв ден, бидејќи во глобала лета сам :) освен ако го леташ во sport mode, каде што сензорите се исклучуваат.
Стравот е тој што ќе ти треба повеќе време за да го надминеш она чуството дека дронот е одалечен стотици метри (километри) подалеку од тебе, речиси не го ни гледаш... да не му се случи нешто...
Во глобала опасност постои од некои жици кои лесно не се забележуваат и од напади од птици. Досега со мојот многу пати кружеле птици околу него, а еднаш и гавран го напаѓаше доближувајќи му се на метро до него, ама не го удри...

Би требало да има неколку предефинирани видеа за правење и за фотографирање... е тука ќе ти треба повеќе време за учење за да стигниш на ниво каде посебно видеата ќе ти се привлечни за гледање... нормално ќе треба и нивна доработка, сецкање, музика и слично....

Друго што треба внимателно да провериш е законите за летање на дрон во Крит.

П.С. добар избор. Летам неколку години DJI Mavic Air 2, ама денес кога би купувал, би бил најверојатно DJI Mini 3 Pro with RC-N1 Remote Fly more combo, најмногу заради тежината за која не треба барање постојано дозвола за летање кај нас.

Goran995

Unstoppable
16 ноември 2019
1.406
2.366
Скопје
Другар беше пред некоја недела исто до Крит, има Mini 2.
Ми рече дека се регистрирал на сајтот на нивното цивилно воздухопловство. Мислам дека никогаш не го летал дронот во ЕУ претходно, па како што прочитав јас отпосле - откако ќе се/го регистрираш во земја-членка ЕУ, ти важи за цела ЕУ. Зборам за регистрација на дронот.

If you are a resident of a non-EASA Member State and plan to visit and operate a drone in an EASA Member State, you need to register as a drone operator with the National Aviation Authority of the first EASA state you intend to operate from.

Once you are registered in your host EASA Member State, this will be valid across the rest of EASA Member States. You don’t need to register in another EASA Member State again.

You also need to train and pass the drone pilot’s certificate online exam and get the European certificate in any EASA Member State. Some National Aviation Authorities offer the training and exam in English.
And of course, you need to comply with the European Drone regulations.

Делот со полагање испит за drone pilot (не оператор) е за дроновите над 250gr.

I bought a DJI Mini (weight 249g) how can I operate it?​

DJI Mini is a drone with a weight of 249g, has a camera and it is not a toy (meaning that it does not comply with the toy directive). Therefore, the following actions have to be taken in order to comply with Regulation (EU) 2019/947:
  • As a drone operator/owner, you must register yourself with the National Aviation Authority (NAA) of the Member State you reside in.
  • Once registered, you receive a ‘drone operator registration number’ that needs to be displayed with a sticker on all the drones you own, including those privately built. You must also upload it into the ‘Drone’s remote identification system’, If the drone has this function;
  • When operating the drone, always comply with the A1 sub-category requirements.
A remote pilot training certificate is not needed to operate a drone of this kind, however is highly recommended to conduct the A1/A3 online training.

Последна промена:

Nirvana1

Intern
9 јули 2023
6
0
Здраво живо дечки,
Си купив дрон DJI mini 3 pro, знаете ли дали некаде има обуки за користење на дронови?
Засега сакам за хоби да го користам, но сакам да научам убаво да го летам.
Доколку знаете дали некаде имаат обуки ве молам пишете.

Ви благодарам

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
49.173
Мислења
1.007.375
Членови
36.674
Најнов член
Zl4tk0