Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Совет за бела техника - Беко, Самсунг, Бош или друго

Марка за бела техника

• Вкупно гласале
    50

MoDmkd

Intern
9 февруари 2016
33
14
Здраво,

Во наредниве месеци треба да опремувам стан и да купам бела техника.
Каде и да барам по разни страни, youtube коментари, форуми, сите марки си имаат нивни недостатоци и незадоволни клиенти.

Од тоа што заклучив за Беко повеќето коментари се дека после 2-3 години почнуваат да се расипуваат работите, но сервисот е доста пристапен и евтин.
Самсунг со гаранции ќе тера 5-10 години ама сервисот е скап и многу време треба за сервис.
Бош ништо лошо, само добри коментари.

Само за фрижидер и телевизор сум сигурен дека ќе биде Самсунг, тие барем многу ги фалат. Сеуште незнам кои модел точно за фрижидер, така да ако имате некој предлог слободно пишете.

За другото во кујна (плотна,фурна,аспиратор,машина за садови) и купатило (машина за перење алишта и за сушење алишта) уште ништо незнам.
Ако користите некои од овие марки или предлог за подобра марка, слободно споделете искуство.

Поздрав

mdeni

Unbeatable
24 септември 2012
5.931
5.836
Миеле има претставништво кај нас, така да прво тоа погледни си.

20 јуни 2008
620
670
Ivicakmk's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 5800X & Noctua NH-D15 chromax.black
Motherboard
MSI MAG X570 TOMAHAWK WIFI
Storage
Samsung 980 Pro 1 TB + WD Red 2 TB
PSU
Gigabyte P750GM 750W
RAM
2x16 GB Kingston HyperX Fury DDR4 3600 MHz CL16
Video card
Asus TUF RTX 3070 Ti
Case
Sharkoon TG6
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro
Keyboard
Gigabyte Aivia Osmium
Audio
Razer Blackshark V2 Pro
Monitor
Dell S2721DGFA / BenQ BL3201PT
OS
Windows 10 Pro
Ќе ги спомнев и јас :) Нејсе, според мене не вреди за парите: Ќе си купиш друг бренд и штом ќе се расипе нешто ќе си купиш пак ново и пари ќе ти останат.

MoDmkd

Intern
9 февруари 2016
33
14
Сега набрзинка ја отворив нивната страна, цените за машина за садови/перење/сушење алишта се поскапи од Бош.

Сеуште незнам дали да идам на поевтина варијанта, пример Беко и за 3-5 години да се промени некоја машина или некоја ваква Бош/Миеле и да трае повеќе години (но и ова не е сигурно).

stefano

Gaining Experience
8 декември 2016
180
260
Не знам како е со квалитетот сега но јас сум презадоволен од Беко апаратите. Низ дома сум како за реклама за Беко снимање, релна + плотна, фрижидер, машина за пајнци, машина за сушење, аспиратор , од пред една година и машина за перење. Се погоре е купено од пред 18 или 12 години и, да чукнам во дрво, досега нема никаков проблем. Брендот беше одбран заради финансиски причини но гледано од денешна перспектива сум направил добар избор.
p.s. Немам поврзаност со нептун или ќар од нив.

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk

mdeni

Unbeatable
24 септември 2012
5.931
5.836
Сега набрзинка ја отворив нивната страна, цените за машина за садови/перење/сушење алишта се поскапи од Бош.

Сеуште незнам дали да идам на поевтина варијанта, пример Беко и за 3-5 години да се промени некоја машина или некоја ваква Бош/Миеле и да трае повеќе години (но и ова не е сигурно).
Нормално дека се поскапи од Бош, таман работа. Језда и Бош има модели кои се за германски пазар и произведени во германија. Слична цена се со Миеле, можда малку поефтини.

Fidan

Gaining Experience
18 април 2017
142
148
Беко имам дома, рерна, плотна, аспиратор и машина за садови. 13та година тераат, пу пу пу сум немал никаков проблем освен машината за садови внатре корпата малце рѓоса не неколку места и пред два месеца копчето за пуштање нешто откажа, дојде мајстор го смени. Машината е 45см и се пушта секој ден, некогаш и по два пати.
Машина за перење Самсунг имав 15 години, можеби имав направено 7-8 сервиси низ годините. Не сум задоволен од самсунгот. Сега земав перална и сушара беко.
Фрижидер ЛГ(но фрост), исто 15 години, а не кажал.
За телевизор само ќе ти кажам не ги скокај Сони, според мене подобри се од Самсунг во слика
Мислењето е автоматски споено:

Миеле се супер светски докажан бренд, само мислам дека не се за наш стандард. Не добиваш нешто кузнај што екстра за разликата во цена.
Најскапата машина за перење кај нас ЛГ, Самсинг, Аег… е некој 50-60К, а Миелето почнуваат од толку, сега со промени на цени можда се и поскапи.
Знам дека се квалитетни и супер, ама знам и дека не се вечни, и секако со нашава вода ќе треба и сервис чат пат.

Последна промена:

JamesKirk

Unstoppable
12 февруари 2015
2.590
2.342
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1215u
Motherboard
Lenovo
Storage
Solidigm P41 Plus 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Скоро 10 години машина за перење Беко (сменат моторот после 6та година), резервни делови има скоро секаде за Беко

mdeni

Unbeatable
24 септември 2012
5.931
5.836
Беко имам дома, рерна, плотна, аспиратор и машина за садови. 13та година тераат, пу пу пу сум немал никаков проблем освен машината за садови внатре корпата малце рѓоса не неколку места и пред два месеца копчето за пуштање нешто откажа, дојде мајстор го смени. Машината е 45см и се пушта секој ден, некогаш и по два пати.
Машина за перење Самсунг имав 15 години, можеби имав направено 7-8 сервиси низ годините. Не сум задоволен од самсунгот. Сега земав перална и сушара беко.
Фрижидер ЛГ(но фрост), исто 15 години, а не кажал.
За телевизор само ќе ти кажам не ги скокај Сони, според мене подобри се од Самсунг во слика
Мислењето е автоматски споено:

Миеле се супер светски докажан бренд, само мислам дека не се за наш стандард. Не добиваш нешто кузнај што екстра за разликата во цена.
Најскапата машина за перење кај нас ЛГ, Самсинг, Аег… е некој 50-60К, а Миелето почнуваат од толку, сега со промени на цени можда се и поскапи.
Знам дека се квалитетни и супер, ама знам и дека не се вечни, и секако со нашава вода ќе треба и сервис чат пат.
Машина за перење Самсунг никако. Облеката кај 50% од нив ја прави партал. Еко бабл ѓубре. После тоа сиромавиот два пати плаќа и си земаш Миеле. И не се партал.

Друго, фрижидер Беко никако.
90% им се менува мотор на 5 години. Мислам дека уреди со најголем failure rate се. Од друга страна Whirlpool од Бранко кога беше еве го супер си тера 22ра година. Ободин од Тито еве го супер си тера од 1962ра си тера како дента кога е склопен. Горење фриз од '81 исто. Така да Беко не. Буквално било која друга марка за фрижидери.

Другото што сакаш, се е мање више небитно што марка. Само да е стандардна димензија за да си ја смениш лесно кога ќе пцовиса.

Diablo

Gaining Experience
5 ноември 2014
81
146
Јас имам Бош фурна/ шпорет и сум презадоволен. Кога стигна видов дека е правен во Турција па малку се разочарав али, си има предности. Да речеме фурната внатре има некој материјал кој сам се чисти.

Од Самсунг не сум задоволен. Имам фрижидер, но сите пластики и фиоки ми се испукани внатре, Работи сеуште, но има некои ситници кои ме нервираат.
Машина за перење имав, околу 9-10 години тераше и таа, пред да се скрши горе тој каменот на пола.
Во текот на тие години знаеше многупати да најде и грешки.
Ја заменив со Whirpool.

Беко реално не би купил никогаш. Уште од самото гледање, гледам дека е бош робата. Или дизајн утнат, или некоја евтина пластика итн. Едноставно штедено е при правење и не сум купил.

Ако јас се прашувам би гледал Whirpool, Еlektorlux, Eurolux, Bosch.
Првиве можеби се поскапи за некоја илјадарка ама барем знам дека земам некој квалитет.

Ако веќе мора Поевтино, би се одлучил за Vivax или Candy

Fearless

Gaining Experience
22 јули 2009
793
262
Скопје
И мене ме интересира избор за бела техника поради реновирање. Ќе треба се да опремувам, па да не отварам нова тема тука ќе додадам. Прво би почнал со тоа од СЕТЕК ништо ни случајно да не си купил, гаранцијата ти е скоро како непостоечка, грижа за корисници е 0.

Во однос на техниката, Миеле се најквалитетни и најизгор скапи, Горење јас ги исфрлив зошто имаат јак фејслифт ама квалитетот им е ко на кинески брендови. Беко за цените кај нас може да имаат највеќе смисла што дури и да не се сервисира и да цркнат, ќе купиш одма ново за разликата во цена. Не ми се верува дека квалитетот им е крш. Јас се мислам меѓу Бош, Беко и Електролукс.

MoDmkd

Intern
9 февруари 2016
33
14
И мене ме интересира избор за бела техника поради реновирање. Ќе треба се да опремувам, па да не отварам нова тема тука ќе додадам. Прво би почнал со тоа од СЕТЕК ништо ни случајно да не си купил, гаранцијата ти е скоро како непостоечка, грижа за корисници е 0.

Во однос на техниката, Миеле се најквалитетни и најизгор скапи, Горење јас ги исфрлив зошто имаат јак фејслифт ама квалитетот им е ко на кинески брендови. Беко за цените кај нас може да имаат највеќе смисла што дури и да не се сервисира и да цркнат, ќе купиш одма ново за разликата во цена. Не ми се верува дека квалитетот им е крш. Јас се мислам меѓу Бош, Беко и Електролукс.
И јас од Горење се откажав. Имам мали апарати за во кујна и ич не сум задоволен, во првата година паднаа пластики, изгореа гумички и храната мириса на изгорено. Од сервис викаат нема ништо проблем.

Иначе за маркиве што ги набројав гледав во Нептун, а за Бош има таму, но и во Вуделго. Сакам да поминам некој ден, да ги видам работите во живо.
Јас прво се мислев Беко, и си викам ај да не биде од наевтините работи и испадна со цени блиску до Самсунг. Ама по форумов и други страни, скоро никој не е задоволен од Самсунг. Така да следен чекор е Бош.

Треба да разгледам модели и да направам пресметки, па ако можам да земам се од Бош или да направам некоја комбинација, некој производ Беко да биде.

Другиве марки незнам ни дали да ги гледам што искачаат по флаери во Сетек, Нептун, ТехноМаркет (Telefunken,Candy,ST . . .)

Fidan

Gaining Experience
18 април 2017
142
148
И јас од Горење се откажав. Имам мали апарати за во кујна и ич не сум задоволен, во првата година паднаа пластики, изгореа гумички и храната мириса на изгорено. Од сервис викаат нема ништо проблем.

Иначе за маркиве што ги набројав гледав во Нептун, а за Бош има таму, но и во Вуделго. Сакам да поминам некој ден, да ги видам работите во живо.
Јас прво се мислев Беко, и си викам ај да не биде од наевтините работи и испадна со цени блиску до Самсунг. Ама по форумов и други страни, скоро никој не е задоволен од Самсунг. Така да следен чекор е Бош.

Треба да разгледам модели и да направам пресметки, па ако можам да земам се од Бош или да направам некоја комбинација, некој производ Беко да биде.

Другиве марки незнам ни дали да ги гледам што искачаат по флаери во Сетек, Нептун, ТехноМаркет (Telefunken,Candy,ST . . .)
За машина за садови, машина за перење-сушење, фрижидер да си размислиш и да бараш опции. За рерна, рингли, аспиратор, микро… мене би ми било пресуден дизајнот и цената. Нема ништо таму што може да се расипе страшно, грејач и термостат.
Ако веќе реновираш, разгледај дали може да ставиш прочистувач за вода на довод некаде, машините и бојлерот ќе ти траат многу повеќе. Има некој теми и по форумов за прочистување-филтрација на вода

alexandar11

Gaining Experience
11 јануари 2010
453
204
Електролукс за фурни и плотни се доста фалени.
Нормално и Беко ќе заврши работа денес се како ќе се погоди, а и зависи какви функции сакате да има, изглед итн.
Мислам дека вреди за парите.

Фрижидер сега да купувам би одел со нешто поскапо, сакам поубав изглед. Имам искуство со Беко одма ми се одлепи гумата, ја залепив, но се друго работи како што треба веќе 5 години, купен 14.000ден.

Фаворит машина за перење од 10.500ден тера веќе 10 години.
Нормално ако купувам би избрал нешто подобро, но и поевтино ќе помине.

За ТВ прво ЛГ имав, а сега Самсунг. Самсунг скоро ми испадна реклама истиот модел 50' 8072 за 29000
Јас го земав 31.000

Sent from my SM-A528B using Tapatalk

Banjifiko

Unbeatable
28 октомври 2008
3.861
5.859
Skopje
Моето искуство со бела техника се сумира вака:
Фрижидер - Liebherr
Шпорет/ Микробранова - Superlux или Zanussi
Перална/сушара - Whirpool или Candy

Aowek

Practice makes perfect
14 април 2012
1.134
1.051
Јас опремив се со Горење, доста ажурен сервис имаат и сопствен сервис. За разлика од други марки кои се под сервис Македонија кој има фатено 10 марки имам индикретно работено со нив хаос невиден се. Сега за сега немам никаква забелешка од Горење.

Вградливо микро, плотна индукциска, рерна,фрижидер, машина за перење алишта и садови. Машина за сушење Кончар.

mnikolce

On your way to fame
27 октомври 2016
798
618
Еден фрижидер 2008 година Беко, вториот 2010 година Беко, работат во два стана до ден денес беспрекорно, плотна-рерна Беко 10+ години, машина за садови Беко 10+ заедно со претходните, Беко правосмукалка на вода 3-4 години стара... машини за перење фаворит :) 10+ години, ТВ еден LG plasma 11+години, еден JVC 5+ години (кој има време да гледа...) важно работат никаков дефект досега...

FLEGMA

Illuminator
2 август 2012
11.258
18.535
Беко од пред 10 години со сегашно Беко немаат никакви допирни точки.
На пример пред година-две кај фрижидерите ја имаа утнато пур пената па фрижидерите изгледаа како удирани со боксови.

Машина за перење Miele, 5 празни места па Bosch
Другото е лотарија

MoDmkd

Intern
9 февруари 2016
33
14
Беко од пред 10 години со сегашно Беко немаат никакви допирни точки.
На пример пред година-две кај фрижидерите ја имаа утнато пур пената па фрижидерите изгледаа како удирани со боксови.

Машина за перење Miele, 5 празни места па Bosch
Другото е лотарија
И мене ова ме мисли, последниве 3-4 години со Корона, војна во Украина, други светски кризи, сите гледаат да заштедат на квалитет (материјал, работна рака), да не одат во минус.

Се мислам дека овие години што и да купам ќе трае 2-3 години и ќе почне да се распаѓа, па затоа пишав да видам секакви мислења.

EnergySaving

Gaining Experience
19 март 2017
38
54
Машина за перење Самсунг никако. Облеката кај 50% од нив ја прави партал. Еко бабл ѓубре. После тоа сиромавиот два пати плаќа и си земаш Миеле. И не се партал.

Друго, фрижидер Беко никако.
90% им се менува мотор на 5 години. Мислам дека уреди со најголем failure rate се. Од друга страна Whirlpool од Бранко кога беше еве го супер си тера 22ра година. Ободин од Тито еве го супер си тера од 1962ра си тера како дента кога е склопен. Горење фриз од '81 исто. Така да Беко не. Буквално било која друга марка за фрижидери.

Другото што сакаш, се е мање више небитно што марка. Само да е стандардна димензија за да си ја смениш лесно кога ќе пцовиса.
Имам машина за алишта самсунг и сум презадоволен веќе 3та година.

20 јуни 2008
620
670
Ivicakmk's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 5800X & Noctua NH-D15 chromax.black
Motherboard
MSI MAG X570 TOMAHAWK WIFI
Storage
Samsung 980 Pro 1 TB + WD Red 2 TB
PSU
Gigabyte P750GM 750W
RAM
2x16 GB Kingston HyperX Fury DDR4 3600 MHz CL16
Video card
Asus TUF RTX 3070 Ti
Case
Sharkoon TG6
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro
Keyboard
Gigabyte Aivia Osmium
Audio
Razer Blackshark V2 Pro
Monitor
Dell S2721DGFA / BenQ BL3201PT
OS
Windows 10 Pro
Дома имам:
Samsung: Фрижидер, машина за перење и микро
Beko: Плотна, фурна, машина за садови
LG: 2 телевизори
Eurolux: Аспиратор

Сите се горе-долу земени пред 6-7 години, освен едниот тв.

Пред 5-6 месеци менував грејач на машината за перење (Samsung).
Микрото веќе 2-3 години забегува со тркалцето за време (Samsung).
Фрижидерот некогаш прави звуци, нервираат но не сметаат во работењето (Samsung).
Поновиот телевизор појави светла точка со големина како помало топче (LG).
Фурната прекина да работи, но проработе сама од себе после 2-3 дена, не пробав да ја исклучам од струја (Beko).

По ова најголем процент на проблеми (кај мене дома лично, кај другите може е поинаку) има Samsung (100%), LG (50%), Beko (33.33%).

Планирам да опремувам стан и најверојатно скоро се ќе ми биде Beko освен машина за алишта (LG) и телевизор (Sony).

EnergySaving

Gaining Experience
19 март 2017
38
54
Бев презадоволен од машината за алишта на самсунг што си купив фрижидер самсунг. За фрижидерот не можам многу да кажам бидејки го имам само месец освен дека е малку бичен ништо претерано но сепак не е ултра тивок. Меѓу кипувањето на машина за алишта и фрижидер купив и машина за садови од беко што исто така одлично ме служи пу пу пу...

Josifosky

Gaining Experience
24 октомври 2011
96
51
Јас зедов плотна, фурна, фрижидер, тв, микро, клима Samsung. Од наведениве уреди сум задоволен само би ја сменил климата. Имам некаков си проблем со надворешната единица во зима кога е магловито течи од сите страни. Самсунг имаат свој сервис така што што и да земиш директива кај нив во сервис се носи немаш никаква врска со продавниците од кај си ги зел производите. Сервисот фини супер само не најдоја начин како да го решам проблемот со климата. Машина за перење класика LG дома моите имаат и сите околку што ги познавам.

petkotrajko

Unstoppable
16 јуни 2017
1.924
2.093
Јас зедов плотна, фурна, фрижидер, тв, микро, клима Samsung. Од наведениве уреди сум задоволен само би ја сменил климата. Имам некаков си проблем со надворешната единица во зима кога е магловито течи од сите страни. Самсунг имаат свој сервис така што што и да земиш директива кај нив во сервис се носи немаш никаква врска со продавниците од кај си ги зел производите. Сервисот фини супер само не најдоја начин како да го решам проблемот со климата. Машина за перење класика LG дома моите имаат и сите околку што ги познавам.
Климата (доколку ја користиш и за греење во зима), смени ја со инвертер од јапонска етничка припадност, на пример тошиба, мицубиши, фуџицу, или пак даикин.

Испратено од телефоно.

Pane24

Mariovec
31 октомври 2012
6.404
7.481
Скопје
www.facebook.com
Се мислам дека овие години што и да купам ќе трае 2-3 години и ќе почне да се распаѓа, па затоа пишав да видам секакви мислења.
Купена машина за перење беко пред 2-3 години, мислам ја платив 24к.
Почна долниот дел да се распаѓа односно да корозира.
Во купатило ми стое али ипак не би требало пак корозија да ја фаќа од тоа.

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
48.812
Мислења
1.001.468
Членови
36.639
Најнов член
Dina M

ит маркет